fbpx

Programski svet RTV Slovenija bo o razrešitvi Gorščakove najverjetneje odločal 13. avgusta

Foto: STA

Programski svet RTVS bo o predlogu generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak najverjetneje odločal 13. avgusta popoldne. Zelo majhna verjetnost pa je tudi, da bo seja sklicana za ponedeljek, 16. avgusta, je za STA povedal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je člane sveta že obvestil, da bo seja predvidoma prihodnji teden. O predlogu za razrešitev, ki ga je generalni direktor Andrej Grah Whatmough vložil 30. julija, morajo namreč odločiti v 15 dneh. Nekaj odgovorov je že dobil, nekaj pa jih še čaka. Vabila na sejo bodo odposlali najpozneje v petek, je napovedal. Datum seje bo po njegovi oceni znan v četrtek ali v petek dopoldne. Prej pa želi dobiti pravno mnenje o tem, ali mora programski svet odločiti do sobote, 14. avgusta, ali pa bi bila pravočasna tudi odločitev, sprejeta v ponedeljek, 16. avgusta. Če generalni direktor po poteku roka ne prejme opredelitve sveta, sme o razrešitvi odločiti samostojno.

Zaradi poletnih dopustov obstaja možnost, da se seje ne bo udeležilo dovolj programskih svetnikov, je dejal Baškovič. Ker pa še nima vseh odgovorov, zaenkrat ne more vedeti, ali bodo na seji sklepčni ali ne. Generalnemu direktorju je že dal pobudo, naj zaradi pomembnosti zadeve in upoštevanja vloge programskega sveta razmisli o prestavitvi roka na drugo polovico avgusta, ko bi lažje izpeljali sklepčno sejo. Vendar je generalni direktor v torek zvečer elektronsko odgovoril, da zakonskega roka ne more spreminjati, je razvidno iz Baškovičevega dopisa članom sveta, ki ga je pridobila STA.

Ciril Baškovič (Foto: STA)

Člane je obvestil tudi, da je prek pravne službe RTV zaprosil Odvetniško družbo Čeferin in drugi, da do petka podajo pravno mnenje k vprašanju glede roka in k direktorjevim argumentom za razrešitev, izhaja iz dopisa. Člani sveta se morajo v skladu s poslovnikom Radiotelevizije Slovenija (RTVS) seje udeležiti fizično, saj epidemija covida-19 ni razglašena in seje zato ni mogoče sklicati na daljavo, je pojasnil Baškovič. Generalni direktor Grah Whatmough očita direktorici TVS Nataliji Gorščak, da ni spoštovala statuta RTVS, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TVS. Gorščakova je poudarila, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati.

Gorščakovo je v bran vzel Whatmoughov predhodnik Igor Kadunc, ki je izpostavljene očitke zavrnil, sporno pa se mu ni zdelo niti biznisiranje moža Manice Ambrožič – RTV Slovenija namreč že najmanj deset let poslovno sodeluje s podjetjem, ki je v delni lasti sorodnika odgovorne urednice na TV Slovenija. RTV Slovenija je imela v zadnjih desetih letih do dotičnega podjetja za dobrih 2,7 milijona evrov terjatev in za skoraj 190 tisoč evrov obveznosti. Z drugimi besedami je RTV Slovenija najverjetneje izpostavila sodelovanje s podjetjem Sportmediafocus, kjer je direktor in delni lastnik Tomaž Ambrožič, mož odgovorne urednice informativnega programa. Vse kaže, da je Ambrožičeva ves čas delala po domače in z notranjim vplivom ohranjala poslovno odvisnost RTV-ja do podjetja njenega moža. Realno gre za eno hujših afer RTV Slovenija, ki jo hočejo vsi vpleteni marginizirati.

Sara Bertoncelj