Propaganda z “belo gardo” spada med najbolj podle laži, ki jih pozna politična zgodovina (3. del)

Foto: YouTube

Osvobodilna fronta je začela pobijati Slovence, ker je potrebovala, “izdajalce” za svojo propagando in pa, ker se je pod geslom, da hoče uničiti izdajalce, želela otresti najprej vseh tistih ljudi, ki bi mogli s svojim vplivom pri ljudstvu njeno delo ovirati ali bi bili sposobni organizirati odpor proti komunističnim revolucionarnim načrtom. Ko tudi to ni pomagalo in ni ljudstva mogla prepričati o pravilnosti svojega programa ter ga pridobiti zanj, je želela njegov tihi, a žilavi odpor in nezaupljivost omajati s propagando o tako imenovani “beli gardi”.

Propaganda z “belo gardo” spada med najbolj podle laži, ki jih pozna politična zgodovina poudarja Ivo Žajdela, slovenski zgodovinar in publicist. Davno poprej, preden je sploh kdo med Slovenci mislil na samoobrambo pred komunističnimi tolpami, je Osvobodilna fronta začela gonjo proti “beli gardi”. “Bela garda” je bila umetno ustvarjena pošast, ki jo je Osvobodilna fronta potrebovala kot propagandno opravičilo za začetek svojega krvavega boja proti vsemu slovenskemu narodu. Da vodstvo Osvobodilne fronte k “beli gardi” prišteva ves slovenski narod, ki komunizma ne mara, priča še bolj zgovorno razprava, ki se je na omenjeni konferenci začela glede tega, kdo je kriv “bele garde” med Slovenci. Član Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije “Djuro” je docela odkrito povedal, da je “”bela garda” napaka vseh Slovencev. Če bomo (proti njej, op. pis.) nastopali tako ostro (kakor so zahtevali drugi govorniki, op. pis.), se bo zgodilo, da bomo morali postreliti cele vasi …”

Med komunisti je vladala neverjetna podivjanost. Slak Janez iz Dobrniča, ki je žrtve trpinčil, je sam dejal: “Tri strele sem dal hudiču, pa še ni hotel poginiti, tako da sem ga moral pobiti s krampom.” Po statistiki, ki jo je pisalo vrhovno poveljstvo “narodno-osvobodilne vojske”, je bilo umorjenih nad 3.000 civilnih oseb samo pri likvidacijah spomladi in poleti 1942.

Foto: YouTube

Tarča so bili tudi nezanesljivi v vojski sami
Hkrati so pobijali tudi vse nezanesljive ljudi v “narodno-osvobodilni vojski” sami. Za vse likvidacije v vojski sta bila odgovorna komandant in politični komisar edinice. Že bataljonski polit komisar je smel likvidirati rdečega vojaka na svojo pest. Zlasti v začetku je bilo v tem oziru silno strogo. Za vsako malenkost so vojaka likvidirali, bodisi da je bila njegova krivda vojaškega, disciplinskega ali političnega značaja. Vzroki za likvidacijo so bili: posest denarja (zadostovalo je nekaj lir) če si imel več ko 20 cigaret (oddati bi jih moral v “kolektiv”), majhna pijanost, če je vojak na straži zaspal, če je tudi samo besedico rekel čez komando, če se je obotavljal iti na patrolo, če je na begu izgubil orožje.

Največ so jih likvidirali zaradi tega, ker si je kdo pridržal kakšno malenkost ko so opravljali po vaseh rekvizicije. Vsakdo bi namreč moral vse oddati Izvršnemu odboru Osvobodilne fronte. Tam so se zbirali celi kupi dragocenosti, zlasti zlatnine, ki so jo nosili v Ljubljano pretapljati v zlate palice in nakit za priležnice članov Izvršnega odbora. Tako je bilo npr. opaziti, da je priležnica Josipa Vidmarja, predsednika Izvršnega odbora Osvobodilne fronte, prej revna ko miš, na lepem začela hoditi vsa pozlačena. Politični razlogi za likvidacijo so bili: govorjenje o nekdanjem kralju Petru, o Mihajloviču, o Jugoslaviji, o Angležih, proti komunizmu, če se je kdo pogovarjal z ljudmi o čem drugem kot o Osvobodilni fronti in komunizmu, če ni hotel peti internacionale itd. (Vsako jutro so namreč morali za “jutranjo molitev” peti internacionalo.)

Krvoločnost pomembno pripomogla pri napredovanju
Med prve primere likvidacije med komunisti samimi spada primer komunista Dušana iz “Štajerskega odreda”. Pregrešil se je nad vojaško disciplino s tem, da je prepozno prišel na določeno mesto in je medtem edinica že odšla. Zamudil je zaradi tega, ker ni mogel pravočasno opraviti naročenega mu dela (iskanje neke strojnice). Zaslišala sta ga bataljonski komisar Ahac in Boris Nikič, njegov namestnik. Ker je Nikič želel napredovati, se mu je zdaj za to nudila prilika. Za napredovanje je veljalo načelo, da čim bolj si divji in krvoločen in s tem vdan partiji, tem laže in tem hitreje napreduješ. Zato sta Boris Nikič in Ahac obtožila komunista Dušana hudega vojaškega prekrška in ga obsodila na smrt. Nikič je zaradi tega napredoval za bataljonskega polit komisarja.

V “osvobodilno vojsko” sta prišla neki častnik iz Niša s komunističnim imenom “Svetozar” ter absolvent Srednje tehnične šole Simo. Po kratkem bivanju med komunističnimi tolpami so oba začeli dolžiti, da sta Mihajlovićeva vohuna. Častnika so privezali na bukev, zakurili pod njim ter ga začeli živega peči. Od njega so izsiljevali najrazličnejše odgovore in priznanja. Pekli so ga ves dan do noči, tako da mu je ves spodnji del telesa že odpadel. V strašnih mukah je častnik ponudil stražarju in mučiteljem krasno zapestno uro, da bi ga pustila. Mučila sta ga komunist Pacek in Jože Sokol. Proti večeru je častnik že čisto onemogel, šele potem so ga ustrelili v glavo.

Foto: YouTube

Kritične ure izrabljali za iskanje godrnjačev
S temi likvidacijami so hoteli doseči, da bi vsako najmanjše godrnjanje in nezadovoljstvo, ki se je v začetku še kazalo zato, ker je bilo med “vojsko” mnogi ljudi, ki niso bili komunistično in partijsko usmerjeni, v kali zatrli. Te godrnjače so dobili tako, da so večkrat sklicali zbor k tako imenovanim “kritičnim uram”, kjer je lahko vsakdo povedal, kaj mu ni všeč in kaj bi se po njegovem moralo zboljšati. Na teh “kritičnih urah” so nekateri odkritosrčno povedali, kaj naj se popravi in s čim niso zadovoljni. Tako so komunisti odkrili godrnjače in jih potem pobili.

H. M.

 • kristjan kovacic

  Smrt fašizmu svoboda narodu!

  • učko

   Predvsem ta rdečmu fašizmu, nje !

   • Goran Hvala

    Ej kolk si star?…glede na te fore z “nje”…take dodatke stavkom ponavad pisejo uni ki se niso dobr od sise stopil…

  • MEFISTO

   Nisi posebej omenil komunizma, ker je že zajet v fašizmu.

   Samo rdečim še to ni jasno, zato je prav, da se komunizem posebej omeni pri naštevanju najbolj zavrženih ideologij, režimov in smrtonosnih diktatur

 • Anton

  Za Slovence najtemačnejša leta v vsej zgodovini. Sramotno za narod da je sprejel tako vero-komunizem.

  • Anton

   komunizem ni vera, je ideologija, kot tudi islam, pri slednjemu gre za tipičen političen fundamentalizem, ki v imenu korana, Alaha pobija nedolžne ljudi, skratka hinavci, kot tudi komunajre.

   sarkazem press

 • črnaovca

  Res je vse skupaj ena laž in propaganda še huje je da so umirali nić krivi ker se pač v nekem trenutku niso znašli in menda so prisego zvestobe Hitlerju organizirali komunisti le da so se tam po pomoti znašli potem belogardisti. Čudna so pota Gospodova

  • učko

   Prisego so dali samo tisti na Bežigrajskem stadionu leta 44. Ostali po vaseh še vedeli niso za ta dogodek. So pa vsi vedeli za pakt med Hitlerjem in Stalinom iz leta 1939 !!!!

   • Goran Hvala

    Kaj pakt o nenapadanju mislis.?..a to pomen da sta bla kr zaveznika al kaj?..prvic slisim da je to to ne…ce z nekomu podpisem da se bova izogibala drug drugega se ne pomen da sva zaveznika…mogoce za teoretike zarot…

    • učko

     Gorći, Rusi so skupaj z Nemci najprej okupirali Poljsko in si jo razdelili. Po kvadraturi je večinski del pripadal Rusiji. Tudi Evropo sta si Hitler in Stalin tako razdelila: zahodna gre Hitlerju, vzhodna pa Stalinu. Po koncu 2.sv je Stalin točno to tudi dobil, razen Jugoslavije. Tito in njegovi so vedeli, da bi jih Stalin “povešal po Terazijama”, kot se je izjasnil tesni Titov sodelavec Dapčević. Gorći, ne poznaš osnov zgodovine !!!!!

     • Goran Hvala

      Aja aja aja..sej rest sta bla zaveznika pa take fore…res ne poznam osnov zgodovine…

     • hle

      Ali si mogoče že kdaj slišal za sporazum Brest Litovsk z katerim je prenehala vojna med Rusijo in Nemčijo in ga primerjaš z zloglasnim sporazumom Hitler Stalin vidiš da so v bistvu samo obudili dve desetletji star sporazum ki je takrat propadel zaradi tega ker je Nemčija izgubila vojno Evropo pa so si potem razdelili v Teheranu

  • Viktorh

   Tik – tak, še 30 dni, pa…

  • MižekFiga

   Na obširnem Hitlerjevem spisku sovražnikov ne nejdem komunistov. Me čudi ne, ker ste Slo komunisti to ljubezen z neaktivnostjo potrdili!

  • sprehajalec

   Črna ovca, priseglo je Hitlerju tudi 70.000 mobilizirancev.

 • Božo

  Naprej do končne zmage z komunistom Janšo. Kaj nas čaka v četrtem delu. Pravljica kako so bili nacisti dobri in da so nas hoteli samo obvarovati pred brezbožnim komunizmom.

  • učko

   Komunistični Ruski nacisti so tik pred 2.s.v. do smrti izstradali 8 milijonov Ukrajincev, holodomor !!!!

   • AlojzZ

    Ja, to je največja morija v prejšnjem stoletju, veliko večja od poboja Židov. A se o tej moriji ne sme govoriti, mora pasti v pozabo.

   • Hun

    Ukrajinci so z rozicami pricakal naciste…nakonc so pa spet v kremplje komunistov prbežal

    • dob

     Stalin je v letih 1032 in 1933 ukazal pomor Ukrajincev z lakoto! Sovjeti so jim zaplenili vse žito in vso hrano, da so pomrli od lakote. Tačas, ko so Ukrajinci stradali in umirali, so Sovjeti izvozili ukrajinsko žito v Anglijo in druge države Evrope. V države, kjer so rekli: no, ja, te govorice o lakoti v Ukrajini so izmišljene, saj vendar žito izvažajo, na vseh vrečah piše “Ukrajina”…

     Človeški možgani preprosto niso sposobni predelati takno podlost, d abi lahko pomislili, da je kaj takega možno ali res. Zato sami poiščejo obrambo in rečejo: ni res! Potem poiščejo razloge, da to ne more biti res, torej ne obstaja.

     Takšnega razmišljanja so sposobni le ideološko indoktrinirani podporniki okrutnega režima.

     WIKIPEDIA pravi:
     The Holodomor (Ukrainian: Голодомо́р)[a] was a man-made famine in Soviet Ukraine in 1932 and 1933 that killed an officially estimated 7 million to 10 million people[11]. It was part of the wider Soviet famine of 1932–33, which affected the major grain-producing areas of the country.
     Since 2006, the Holodomor has been recognized by Ukraine[13] and 15 other countries as a genocide of the Ukrainian people carried out by the Soviet government.

     Rusi seveda tega ne priznajo.

     Bi rekel, da so pričakali naciste s cvetjem!

     • dob
     • Hun

      cista resnica..zarad te mizerije so mislil da so jim nacisti odresitelji…a opet najebala raja

     • hle

      V dveh mestih so bili nacisti sprejeti z cvetjem eno je Lvov drugo pa Zagreb in Lvov je bil za časa holdomora še del Polske in lakote zato sploh ni občutil so pa v zahvalo potem napravili genocid nad Poljaki

     • Hun

      kaj hocs povedat da si simpatizer nacisticne svabarije

    • učko

     Tut Arabci so Nemce imeli za prijatelje, že vejo za kaj !! In niso maral Angležev. Za Ukrajince so bili nacisti Rusi in ne Nemci !!!!! Tako kot za Bosance, Hrvate, Albance in ta prave Slovence so bli balkan-nacisti Srbi pod Miloševićem !!!! Drugače pa, Rusi so bili okupatorji za vse vhodno evropske narode !!!!

     • Hun

      ustaski hrvati so pa vam pravim slivencem bratje..al kako?

     • učko

      Ne, tut ti mi nisi brat. Če ne veš kdo ti je brat, kdo bratranec, kdo mati, kdo oče, pol ne veš nič. To še živali vedo !!!!!

     • Hun

      tipicna slovenska…vsa rodbina skregana med sabo

    • sprehajalec

     Ubogi narod, želja po svobodi Ukrajincev je močna. Ko je lenin izdal odlok o samoodločbi narodov, so najprej pohiteli Ukrajinci z odcepitvijo od carske rusije. Potem Finci in baltski narodi. Takoj so potem odlok preklicali v Moskvi, ker bi ostala sama Moskovska oblast.

   • Goran Hvala

    A to un ukrajinski predsednik ki so ga pol njegovi lastni soldati pred zid privlekl z zeno vred in skenslal…

  • test

   tebi pa malo s/z delata tezave. Si ti sploh Slovenc?

   • Hun

    ne on je dlakoCepc kot ti

  • borko

   brez Janše mi živeti ni,,,,,lalalalala

  • MEFISTO

   Smo opazili, da se znova promoviraš z novim nickom.

   Kreten je kreten, pa kakorkoli ga že poimenuješ.

  • MižekFiga

   Jeklenega Janeza ste izključili in se s Satanovnikom dokončno potopili.

 • Snorri Sturluson

  Komunisti so zaostali in neinteligentni .Dokazano .Plus leni

  • Hun

   čs bi že bil da se lotiš dela

  • dob

   In nam vladajo. Dokazano.

 • neny
  • MEFISTO

   Odprite ta link, da boste videli nekaj nickov in bedasti komentarje ene, edinega in istega kretena kot na NOVi.

   Ne bo ga teko spoznati.

  • slosin
  • Slovenec 33

   Kaj res ne moreš skriti, da si topumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma. Pike imaš na nivoju številke čevljev in zlata ribica te nese.
   Za slovenske dežele ja konec druge svetovne vojne prinesel nadaljevanje okupacije!
   Še vedno so po slovenski zemlji hodili tuji vojaki in govorili tuj jezik.
   Osamosvojitev ni prinesla osvoboditve ampak so na oblasti ostali okupatorji in veleizdajalci.
   Zaradi genocida nad slovenskimi ljudmi, na kar nas opominja nad 600 morišč, je bil med vojno in po njenem koncu pobit slovenski narodni, intelektualni in materialni potencial. Prežiiveli so le tisti, ki so ušli in zato nam sedaj taki zmenetje vladajo.
   Zmenetje, ki uničujejo vse kar diši po slovenstvu. (SV, teran, kranjska klobasa, slovensko ozemlje, financirajo terorizem in mamilarske kartele) in vabijo v naše kraje nove okupatorje in jih finančno podpirajo z vsotami, ki več kot 4 krat presegajo pokojnino slovenskega davkoplačevalca, ki je 40 let delal in davke plačeval državi.
   Zmenetje financirajo prihod novih okupatorjev in izplačujejo visoke nezaslužene pokojnine oficirjem okupacijske vojske, davkoplačevalci pa imajo zato vsaj 30% nižje pokojnine.
   Slovenska mladež se izseljuje zaradi neperspektivnosti in mračnjaštva, ki vlada po slovenskih deželah, več kot 25 000 jih je že odšlo.
   Taki oblasti se lahko reče le okupacijsko veleizdajalska oblast.

   • neny
   • Blaž Škof

    No ja. Sem v tujini. Odšel sem pa zaradi potvarjanja resnice s strani domobrancev največje sramote slovenskega naroda

    • Nata

     No, tole pa je izjava današnjega dne !!

  • sprehajalec

   nenny ne počni neumnosti, pa se resnih stvari loti, ki ti bodo pomagale v življenju. Pustimo preteklost, glej naprej…

   https://www.youtube.com/watch?v=6eWW42_FB8Q

   • neny

    Boxel trdi, da neumnost ni ovira za demokracijo, ampak, nasprotno, demokracija dejansko obstaja po zaslugi neumnosti. Knjiga, ki jo bo marsikdo prebiral to poletje.
    Samo Rugelj

    • sprehajalec

     Nič ti ne koristila ta knjiga za Švicarja neny. Tudi piscu samemu ni prinesla bogve kaj v življenju…

     • neny

      Več kot si ti lahko misliš.

 • antimur

  Tistim borcem za svobodo, ki so se borili proti nacistom in fašistom s plemenitim namenom, obraniti Slovenijo pred okupatorjem, vso spoštovanje. Tisti revolucionarni del, ki je izkoristil to borbo predvsem in samo za prevzem oblasti in vnašanje stalinističnih idej, bi moral biti že zdavnaj uničen in kaznovan. Toda v Sloveniji prav ta banda v preobleki kučanistov, SD, Desusa, Levice, kobil kot je Bratušca z njeno miniaturno skupino, ter izdajalci v NSi, kot je Peterle, Novačka, Tonin, nadaljujejo revolucionarno nasilje še naprej, čeprav zaenkrat še ne krvavo, razen Krambergerja in Slivnika, toda vse kar počnejo je genocid nad slovenskim narodom.

  • MEFISTO

   Toda, kaj pomaga, ko pa takih borcev ni bilo,ker tudi imena vrednih bitk ni bilo.

   Ne pozabi na posledice najbjvečje in najbolj sporne Lažgoške bitke.

   So bili morda to pravi borci proti okupatorju, ki so ga najprej sprovocirali, nato pa zbežali na varno.

   Nedolžne ljudi pa v skladu z revolucionarno logiko prepustili na milost in nemilost sovražniku.

  • tonite falco

   Dobro povedano ni kaj za dodati.

 • MižekFiga

  Nehajte zganjat antiavseniško propagando.
  Čez “Golico” je ni !!!

 • if

  Konec je zgodovinskih goljufij, laži, potvorb, ki izvirajo iz OF laži!

  Julij 1940, Kominterna svojim KP po Evropi: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotiratjte odporoniška gibanja.” Člani Kominterne Stalin, Tito, Kardelj&Njuni.
  25. marca 1941 Jugoslavija pristopi k trojemu paktu, katerega šef je bil Stalinov Hitler.
  27.aprila 1941 Titovi komunisti protestirajo proti napadu demonstranotov na nacistični izpostavi v BG. Protest vložijo skladno Stalinovemu diktatu, ki ga je Titu posredoval Dimitorv, generalni sekretar
  Kominterne.
  6. april 1941, nacisti Stalinovega Hitlerja napadejo Jugoslavijo, komunisti Stalinovega Tita molčijo.
  27.aprila 1941 komunisti Stalinovega Kardelja tvorijo PIF usmerjeno proti VB in Franciji, ki ju je takrat vojaško procesiral Stalinov Hitler.
  13. maja 1941 Stalnov Tito radiogramsko sporoči Hitlerjevemu Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”
  13. maja 1941 se slovenski TIGR spopade z italijanskim okupatorjem. Slovenski TIGR, ne neslovenski

  V omenjenm času so bili Stalinovi Tito, Kardelj&Njuni člani formalno in operativno del nacikomunističnega okuaptorskega sitema Evrope. To dejstvo komuniste Tita, Kardelja&Njune uvršča med praveleizdajlce svobodein slovenstva.

  Smrt komunizmu, fašizmu, nacizmu in današnjemu slovenskemu neokomunizmu!

 • drzavljanslo

  V naslovu piše 3. del. Bilo bi praktično, če bi v člankih z nadaljevanji bili linki do vseh drugih povezanih člankov.

  • tohuvabohu

   Poglej okvirček “Preberite več”.

 • dr Janez Sveti

  Mučenje z ognjem, privezane ljudi na drevo je znan način partizanskega izživljanja. To ne pišem zato, da bi “navijal” za eno ali drugo stran, saj so bili oboji Slovenci. Pišem zato, ker sem to slišal od ljudi, ki so to doživeli. Tudi rezanje jermenov iz hrbta (z nožem režejo stran trakove kože na hrbtu), je bila kar redna praksa. Kakor sem omenil. Zapomnite si, da so na obeh straneh bili SLOVENCI in če jim rečete komunisti, to ne pomeni, da so Turki ampak so še vedno Slovenci, ki so te grozote počeli SLOVENCEM! Zato nehajte tukaj na komentarjih grozit eni drugim, saj ste še vedno vsi Slovenci, ki niste popolnoma nič drugačni od teh vaših prednikov.
  DR Janez Sveti genij

  • luckyss

   Oboji so bili kruti..tisti, ki vidite le ene ste preprosto..butasti…

   • dr Janez Sveti

    Mogoče nisem bil dovolj jasen za tebe. Bom napisal naravnost in jasno. VSI so klali in mučili, lahko se pogovarjamo samo o temu, kdo je pobil več “sovražnikov”! Zato sem tudi poudaril, da so vsi vpleteni, tako krvniki in žrtve SLOVENCI! TO je tragedija!
    DR Janez Sveti vesoljc

  • tohuvabohu

   Kako človek (p)ostane Slovenec, mud(r)onja? A komu priseže?

   • dr Janez Sveti

    Slovenec je državljan Slovenije,ki mu ni pomembno od kje je njegov rod ampak mu je pomemben trenutek v katerem živi. Veliko tako imenovanih “čistokrvnih” je sramota Sloveniji in veliko “tujcev” je v ponos Sloveniji.
    Ampak, ti verjetno tega ne razumeš. Bi bilo pa zanimivo pogledat tvoj DNK.
    DR Janez Sveti genij

    • tohuvabohu

     Kaj so pa potem tisti državljani RS, ki jim JE pomemben izvor? Pigmejci?

     • dr Janez Sveti

      Ti si Pigmejc? Lepo. Nisem osebno srečal še nobenega v Sloveniji. Veselilo, bi me, da te spoznam. Drugače pa je izvor najpomembnejši, samo ljudem, ki so tako zabiti, da je edino,kar je pametno, njihovo poreklo. Tako vsaj mislijo. Ti tudi Pigmejc?
      DR Janez Sveti Latinec

 • luckyss

  Bela garda in kler nasploh so zamudili zgodovinsko priložnost, da bi se hkrati borili proti komunistom in Hitlerju….Tako kot so se komunisti borili proti Hitlerju in kleru hkrati…..
  Obrestovalo se je tistim, ki so imeli več jajc….no, sedaj pa jamrat o “nujnosti kolaboracije”…ovce ;))

  • Nata

   Kakšnemu kleru, za vraga ??

   • luckyss

    Pastirjem, ki strižejo ovce…;))

    • Nata

     Čudno. A se niso borili proti okupatorju.
     Pa, v prejšnji državi jim ni bilo prav nič hudo Ko so bili v zaporu so študirali Kapital. Pa na veliko so se pasli po Moskvi, Dunaju, Parizu.
     Falirani študentje, ki so se učili na unverzi Džerdžinski .
     Kako pa je že bilo v Jugi ???
     Dej, dej luckyss

     • luckyss

      Ideja komunizma pač ne more mimo motečega klera, ki ovcam zapoveduje ponižnost in revščino na tem svetu, ker bo potem na drugem vse poravnano :))
      Kdo je tu bolj nor ;))

     • Nata

      Kaj pa vtikaš norost zraven ? Nisem nič primerjala.
      Torej, zaradi motečega klera je bila vojna.
      Dobra domislilca !!

     • luckyss

      Nasprotja in nesorazmerja netijo konflikte…
      Je logično, da nekdo zasluži 100 000x več, kot nek revež…Pomanjkanje humanosti in brezobzirni egoizem nekaterih potem privede do “nekakšne poravnave”….če smemo moriji tako reči…

     • Nata

      Jaz in ti.
      A ni čudno ? Eden na eni, drugi na drugi strani, pa oba smatrava, da sva reveža.

    • xtc

     Ati to o rdečih vračih?

 • if

  Ko vidimo predsednika države polagati venec pred spomenik OF laži na Cesti 27. aprila v LJ, vidimo kolaboranta z zgodovinsko OF lažjo.
  Taka kolaboracija je nedemokratično dejanje in posledično njen izvajalec nedemokrat!

  • luckyss

   No, vsaj prisega Hitlerju ni bila laž…

   • if

    Ko boste dojeli pravniško intepretacijo omenjenega, boste postali demokrat.

    Tito, Kardelj&Njuni so bili deklarativno v obliki dokumenta in praktično v oblii vojaški dejanj/nedejanj del nacikomuniustične okupatorske sprege, ki je 6. aprila 1941 napadla Jugoslavijo.

    • luckyss

     Ja, zato jih je Hitler podpiral z opremo in orožjem..
     Ups, pa saj to niso bili partizani ;))

     • if

      Stalinov Hitler je z opremo podpiral Hitlerjevega Stalina, Hitlerjev Stalin je s suroviniami podpiral Stalinovega Hitlerja.
      Stalinov Hitler in Hitlerjev Stalin sta složno razbijala Evropo.
      Stalinov Hitler je razbilaj Jugoslavijo, Stalinov Tito je molčal, Titovi Njegovi so 1. maj 1941 praznovali skupaj Hitlrejevimi nacisti.
      Seveda. Po zgledu in diktatu Hitlerjevega Stalina, ki je isti dan skupaj s Hitlerjeveimi nacisti praznoval na Rdečem trgu v Moskvi. https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8&feature=youtu.be

      luckyss, to je bilo v času, ko je Stalinov Kardelj tvoril PIF.

      Danes luckyss&Vaši pravite, da je bila ustanovljena OF.
      Ker ste inteligentni boste dojeli, da je PIF časovno in vsebinsko nasprotje OF, zato boste odslej postali demokrat.

 • xtc

  Komunizem-socializem,sata zločinska verska kulta za katera je značilno,za popolno vdanost rdeči veri in njenim apostolom ,vračem in malikom,sak najmanjši dvom in odklon pomeni zagotovo in bolečo smrt.Tej veri oz. kultu je značilno .da ga sestavljajo,zločinci,lopovi,lumpenproletarijat,delomrzneži indružbeni rob ter predvsem neizobraženi,kolt lahko obstoji le ob ropanju pridnih in neprestanem izkanju sovražnikov v lastnih in ne lastnih vrstah.
  Vodje tega kulta živijo v zlatu,ostalim pa je namenjen skupni isker in pomanjkanje,vzpon po hirarhiji je možen le z čim večjo zločinskostjo in absolutnim umsko bolnim priveženju h veri kulta.
  Bela garda je bil navaden konstrukt,saj dejansko ni obstajala obstajale pa so vaške straže(seveda ,divjanja,ropanja,posiljevanja in pobijanja komunistov),ki pa so seveda takoj postale “sodelavec okupatorja” saj so komunistom onemogočale plenjenje,kot tudi pobijanje ljudi ,ki pač niso bili navdušeni nad rdečim kultom zla.

 • Valter BraniSlav

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE:
  Poglejte kako so spreminjali barve ugledni Slovenci. Vedno so zaobrnili plosco ravno ob pravem trenutku. Takrat ko od opevanja starega sistema ni bilo vec koristi so padli v objem novemu sistemu, samo da bi zascitili svojo rit:

  1) OTON ZUPANCIC:
  a. 1934: V Marseillu je v atentatu ubit jugoslovanski kralj Aleksander I. Karadjordjevic. Oton Župancic takrat spesni slavilno pesem viteškemu kralju: »Nekdanje case bil je obicaj, da knezom so najljubše dragotine dajali s sabo, ko so šli v krajine, od koder potnika ni vec nazaj. Mi damo tebi, kar nam je najdražje: Prsti slovenske zbrali smo v posodo, ki zvezal z njeno svojo si usodo – Morda Ti z njo bo pocivati laže.«
  http://www.zgodovinsko-drustvo-kovacic.si/node/1530

  b. 1945: Ok koncu vojne, 9 Maja 1945, pozdravi osvoboditelje z balkona Ljubljanske univerze kjer recitira svojo pesem Osvoboditeljem v pozdrav:
  http://www.delo.si/assets/media/other/20150415//porocevalec-10-05-1945.pdf

  Po koncu druge svetovne vojne je sodeluje v javnem in političnem življenju, postane poslanec ljudske skupščine LRS in član njenega Prezidija ter predsednik Slovenske matice (1947), katere delo je vodil dejansko že pred 2. svetovno vojno. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv »ljudski umetnik«
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Oton_%C5%BDupan%C4%8Di%C4%8D

  2) BOZIDAR JAKAC

  a. 1934, portretira kralja Petra II, Karadjordjevica:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Peter_II_of_Yugoslavia_in_1934_at_Bled.jpg

  b. 1943, portretira Marsala SFRJ Josipa Broza Tita:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Tito,_November_1943.jpg

  3) JANEZ JANSA

  a. 1980-88 leze v Titovo rit in se hvali z clansvtom v KP:

  http://www.gibanje-ops.com/images/stories/janezjansaavnoj4.jpg
  http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200040/avnoj5_display.jpg
  http://www.mladina.si/177513/janseva-prosnja-za-sluzbo/

  b. 2013 pljuva po nekdanjem vzorniku. Ob tem pa na veliko laze ces da preje ni vedel za pokol domobrancev. Cudno prav njegov oce naj bi bil domobranec in mu o tem ni nic povedal?
  https://www.youtube.com/watch?v=TrqGo_e1mTs

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE!

  • joza joza13

   Tona, spet ga sereš…

 • Valter BraniSlav

  NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ==================== NI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

  • MEFISTO

   Moraš biti pa res hudo retardiran ali kako drugače tragično moten, da se ne naveličaš ene in iste lajne.

  • Franci Kindlhofer

   A tako, mlada neizkušena komunistična vlada je pobijala morebitne nasprotnike. Se komunisti zavedate, kakšno srečo ste imeli leta 1990, ko je imela Slovenija zopet mlado, neizkušeno vlado, ki pa je bila poleg tega še humana. Ste kdaj pomislili, kaj bi bilo, če bi ravnala tako kot tista vaša neizkušena vlada?

 • MEFISTO

  Tam, kjer se vmešajo komunisti, ni poštenja in srečnega konca.

  Žalostno, vendar resnično!

  “Osvoboditelji” so se dokazali kot neprimerno hujši genocidni okupatorji kot kulturni Nemci, ki so poznali mero.

  Pa naj se Valter BraniSlav in drugi nicki enega, edinega in istega še tako mečejo na socialne zobe.

  • luckyss

   Jawohl…Nemci so poznali mero…Običajno so ustrelili le nekaj deset talcev za enega njihovega vojaka…za oficirja seveda ustrezno več………. kot to pritiče kulturnim civiliziranim normam….

 • Olga

  Enako delajo komunjazli tudi danes! Lažejo, podtikajo in kaznujejo vse, ki razmišljajo s svojo glavo in kritično! Glejmo kaj delajo svojim: Magajna, ker ni dal glasu za zakon o medijih (pri ministrovanju Širčeve), zadnji v vrsti pa je M.Zupančič, ki si je “drznil” razmišljati s svojo glavo in to obelodaniti!
  Tako hočejo disciplinirati svoje!
  O prvaku opozicijske SDS sploh ne bom govorila, ker že ptiči na vejah čivkajo, da so vsi politični procesi iz enega vira (Mugle), njihov namen pa je onemogočiti poštenega, pokončnega politika, ki jih je razgalil in se jim že 26 let upira!
  “Pametna” Ljudmila je zato šla po “blagoslov” k murglskem Donu, da “blagoslovi” njeno kandidaturo in se že prej “dokazala” z udrihanjem po Janši in desnici “češ, da ni dovolj “demokratična”!?? Škandalozno!

  • luckyss

   Ja, eden najbolj zagnanih komunističnih “omladincev”, ki sedaj vodi cerkvene ovce, se je “upiral”…
   Bolj noro res ne gre…burleske ;))

 • Še pomnite tovariši

  DOMOBRANSKI ZLOČINI
  (Prepis knjige)

  Kot sem obljubil začenjam s prepisom zločinov Fašističnega domobranstva, ki jo je izdala komisija za ugotovitev zločinov okupatorjev in njihovih hlapcev pri predsedstvu SNOS, ki jo je sestavil predsednik komisije dr. Makso Šnuderl. “PREKLETI, TISOČKRAT PREKLETI MORILCI, KI SLOVENSKIM MATERAM UBIJATE MOŽE IN SINOVE ZA JUDEŽEVE GROŠE”! BECELETOVA MATI.

  • Adolf Hitler

   Lepa pravlica ni kaj sr Grimm brata se lahk skrijeta hahahahahahaoooohahahahauhsha du durch gewaschene blöde Vollpfosten

 • Še pomnite tovariši

  DOMOBRANSKO – FAŠISTIČNI TEROR

  Teror na življenji, ki hodi ponoči po vaseh, po Barju, po Kozlarjevi gošči, ob cerkvici sv. Duha, po bregovih Ljubljanice in valovih Save, skozi Brkine in po Cerovem, po vaseh in obronkih svobodnega ozemlja, v temnih nočeh in se izdaja le z ostrim jekom strela, s topim udarcem kopita puške, s pridučenimi kriki smrtne groze, s pljuskom v valove Save. Razmesarjena, od strelov prerešetana, od vbodljajev zmaličena, od pobojev razbita, naplavljena, izorana, zoglenela, napol strohnela trupla in nenadni grobovi po gozdovih pa molče obtožujejo domobransko fašistični teror nad Slovenci. A to ni dovolj. Vse ni mogoče pokončati z orožjem. Še hujši je teror nad dušami. Ukloniti je treba narodu svobodno voljo, streti mu njegove misli, ki se izvajajo skozi mračni kaos dobe k spoznanju resnice, zajeti je treba njegovo mišljenje in ga pod strahovitim pritiskom tisočkrat povečane in neprestano ponavljane laži prisiliti v smer, ki je zaukazana. Zato pa je treba poseči za najdražjem pri ljudeh, po njihovih verskih čustvih. Vero ti hočejo vzeti! Brani jo! V imenu Kristusa kralja in po gospodarski skrbi ki je osnova za obstoj:”Zemljo ti bodo vzeli! Brani jo! Zadeti je treba narodni ponos.”Brezdomci so ki ti bodo vzeli domovino”. Razvneti je treba globoki čut za poštenost, pravičnost in dostojnost:” morilci so, ki se naslajajo v krvi, roparji, skrunilci mladine!” In kadar so v vprašanju in nevarnosti tolikšne osnovne dobrine, je v silobranu dopustno sleherno sredstvo, ne le oborožena borba zoper lastnega brata ampak tudi umor, uboj, da, celo narodno izdajstvo, zveza z okupatorjem, s katerimkoli, najpoprej z Italianom, potem Nemcem, pa čeprav s samim peklenščkom. TAKO JE RKC NAŠČUVALA DOMOBRANCE PROTI LASTNEMU NARODU IN PRAV TAKŠNE TEISTE LAŽI ŠIRIJO DANES MED LJUDI!

 • Še pomnite tovariši

  DOMOBRANSKO – FAŠISTIČNI TEROR II DEL.

  Tako se bohotno razraste laž in zagospodari po časopisih, tisku sploh, govori na javnih zborih in s prižnic, glasno in prišepetavajoče. Ljudje begajo, postajajo malodušni, dvomljivi in omahljivi. Peklensko spačeni smeh nekdanjih gospodarjev nad usodo naroda pa spremlja uspehe le tega – domobransko fašističnega terorja.
  Nekdanji gospodarji! Da, to so oni ki vidijo, kako curlja poslednji prašek v peščeni urinjihove oblasti nad usodo in dušami slovenskega naroda. Mogočno se je dvignil najboljši del slovenskega naroda v odpor proti tujemu okupatorju. Zvezal se je z bratskimi južnoslovanskimi narodi v močno vojsko pod svojim voditeljem TITOM, pridružil jo velikim zaveznikom in tako vzel usodo svojega naroda v lastne roke.
  In narod v primorju, na štajerskem, gorenjskem in dolenjskem in predvsem v beli Ljubljani se je zgrnil in strnil okoli novega gibanja, ki se mu pravi Osvobodilna Fronta .

 • Še pomnite tovariši

  DOMOBRANSKO FAŠISTIČNI TEROR III DEL.

  Zdaj hoče narod sam sebi vladati s svojimi organi oblasti, ne več s poslušnim uredništvom od zgoraj navzdol, ampak s svobodno postavljeno ljudsko oblastjo od spodaj navzgor! To je treba za vsako ceno z vsemi žrtvami preprečiti, kajti gre za vse, zares,prav za vse in zato je potreben, upravičen in svet – domobransko fašistični teror. Peščica razumnikov, ki stoji na čelu klike v zaščiti okupatorja dobro ve, kako teče voda. Niso neumni in ne dvomijo da bo zmagala in še zmaguje tista vojna stran s katero je zvezana Osvobodilna fronta. Zavedajo se položaja, ki bo nastal, ko si bodo narodi jemali pravice. Združili so se z okupatorjem, s sovražnikom! Vsak otrok ve da je bila od njih postavljena bela garda del italianske vojske, da se je borila proti partizanski vojski, da so bili politični voditelji v zvezi z italijanskim visokim komisarjem, da so se oni šli poklonit v Rim z deputacijo Duceju, kjer so priznali aneksijo Slovenije k Italiji, da je Hitlerjev zaupnik generallajtnant Rosener s svojim ukazom ustanovil Slovensko domobranstvo, ki se pod nemškim vodstvom bori zoper slovenske partizane itd. Sicer je to resupravičen silobran – tako modrujejo -, vendar zavezniki ne bodo mogli tega kar tako požreti, saj so vendar s to zvezo podprli sovražnika v borbi proti zaveznikom. Mi-tako si govore- se bomo sicer pred zapadno demokracijo branili s komunističnim strašilom po Hitlerjevem vzorcu, a vse kaže da to ne bo držalo. Kaj pa če bi rekli da je bila tudi OF v zvezi z okupatorjem? Potem bodo imeli dva enaka kandidata za oblast v Sloveniji in gotovo bodo rajši postavili nas kakor komuniste. In izmislili so si najbolj bedasto, ki je sploh bila mogoča: OF je bila v zvezi z italjansko cesarsko savojsko, badoglijevsko vojsko!… S fašisti si ne upajo reči ker so zlasti na primorskem z Nemci združeni fašisti zdaj tudi njihovi zavezniki. Tudi morajo pazljivo uporabljati propagandistična geslain izrazje hitlerjevcev. Neumni narod mora požreti vse, saj gre za veliko, gre za vse! In vendar pada in propada vse, česar so se lotili. Kakor fanfare poslednje sodbe jim doni na ušesa zadnji proglas Maršala Tita:”Prvič, se zavezniki ne bodo vmešavali v naša notranja vprašanja, drugič se Narodno Osvobodilna vojska in Partizanski odredi Jugoslavije bore na strani zaveznikov proti istemu sovražniku in zavezniki ne bodo pomagali izdajalcem, ampak ljudstvu, ki se je borilo in se bori proti okupatorju. Nihče nam ne bo preprečil ,da ne bi kaznovali narodnih izdajalcev in okupatorjevih hlapcev. Vsi tisti ki pomagajo domobrancem, četnikom, ustašem in drugim ali sli še dalje služijo okupatorju bodo prav tako prišli pred vojno sodišče in bodo kaznovani.”
  ” Da kaj jim še preostaja drugega kot slepo in besno, obupno nasilje? Toda razgaliti ga je treba, povedati pred vsem svetom, da bo vsem jasno in očitno, kaj počenja to nasilje in kakšen je zločin, ki ga je izrodila ta strašna doba. Opisati je treba iz tega kupa poročil vsaj vsa znana nasilja in zverstva zločincev, plačancev ali zapeljancev, storjena nad mirnim slovenskim prebivalstvom.Razkrinkati je treba tudi moralni teror, strgati mu z obraza krinko laži!!! Tam od robu mize še vedno ležita dve umazani knjigi s podatki, obtožbami in slikami. Gabi se mi vzeti jih v roke, zdi se mi da se kar cedi iz njih nagnusna sluza najstrahotnejše človeške pokvarjenosti, ki jih je pisala. Tudi ti knjigi bosta dobili svoj odgovor, ko pride čas za to. V TEM DELU BODI OPISANO NAJBOLJ ŽALOSTNO POGLAVJE SLOVENSKE ZGODOVINE, POSKUS PEŠČICE NEKDANJIH OLBASTNIKOV REŠITI ZA VSAKO CENO SVOJE POLOŽAJE Z OBOROŽENO BORBO IN ZLOČINOM ZOPER NARAŠČAJOČE NOVO SLOVENSKO IN JUGOSLOVANSKO OSVOBODILNO GIBANJE OB STRANI VELIKE BRITANIJE, SOVJETSKE ZVEZE IN AMERIKE, REŠITI Z UMOROM, ROPOM, POŽIGOM IN NA VSE ZADNJE Z NAJHUJŠIM, KAR SI MOREJO ZAMISLITI ČLOVEŠKI MOŽGANI, S SRAMOTNIM IZDAJSTVOM LASTNEGA NARODA! OPISANO BODI POGLAVJE KI SE LAHKO POSTAVI OB BOK SREDNJEVEŠKI INKVIZICIJI IN NAJMRAČNEJŠIM ZABLODAM ČLOVEŠTVA, KI BI POTREBOVALO ČOPIČA GOYE V DISAS’ROS DE LA GUERRA, DA BI SE SAMO PRIBLIŽALO STRAHOTI, POD KATERO TREPEČE SLOVENSKI NAROD. IMENUJE SE DOMOBRANSKO FAŠISTIČNI TEROR!!!

 • MEFISTO

  Naj da kdo, ki ga pozna, Še pomnite tovarišu za en pir, da ga ne bo do konca strl delirium tremens.

  Kdo ve, kako nesrečo bo še priklical na nas.

  In znova bodo padali nedolžni.

 • Olga

  Še pomnite tovariši GENICID nad slovenskim narodom?? Preko 600 grobišč je vaš “spomin”! Levi fašisti, ki razgrajajo po Evropi, pa vaša slika in prilika!

  • luckyss

   Vsaj pravilno napiši genocid in ne genicid….geniji na roke delani.
   Sicer pa genocid ne zajema političnih sporov in pobojev…

   • MEFISTO

    Zdaj bo pa res konec sveta ali pa slovenščine.

    Luckyss.je začel poučevati o slovenski slovnici.

    Če ne znam, bom pa druge učil, se je izprsil.

 • if

  Resolucijo o totalitaizmu sta podprli aprila 2009 vodilni poziciji SD in LDS.
  S podporo sta izjavili:
  odločno in jasno obsojamo vse zločine proti človeštvu in množične kršitve
  človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni
  režimi; žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izražamo
  sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje.
  noben politični organ ali politična stranka nima izključne pravice do
  razlage zgodovine, ker ti organi in stranke ne moremo trditi, da smo
  objektivni.

 • MEFISTO

  S sledečo prošnjo, ki sem jo brez odziva pvotno naslovil na najplemenitejšega, se obračam tudi na Še pomnite tovariša, ker imata istega stvarnika in sta le malo drugače kot brata

  “Glede na družinske zveze s partizani in Nemci bi Najplemenitejši in Še pomnite tovariši morala vedeti, kje so medvojni nemški ter italijanski arhivi.

  Obelodanite te arhive!

  Seveda jih ne bodo, ker so jih pravočasno takoj po vojni skurili na grmadi.

  Medvojni nemški in italijanski arhivi bi namreč takoj razkrinkali “osvoboditelje” in pokazali, kdo je bil resnični izdajalec slovenskega naroda.

  Še posebej dosledni in natančni ter pedantni Nemci so vestno beležili vse medvojne dogodke ter zapisovali vse usluge, ki so jih morali nuditi komunističnim izdajalcem slovenskega naroda, da so lahko na slovenskem preživeli okupacijo in dočakali konec vojne brez večjih izgub.

  Tudi Lažgoška bitka bi izgubila sijaj in izvedeli bi, kdo ter kdaj je Pohorski bataljon izročil na milost in nemilost okupatorju.

  Saj ne, da bi ga bilo škoda, ker poleg ustrahovanja domačega prebivalstva in ropanja ni storil nič koristnega.

  Resnicoljubni Goran Hvala, Jurij Musar, Še pomnite tovariši, PRIČEVALCI, tarantela, janez cepec, Duhec, Jovo Jamnica, Tetka iz ozadja in drugi so tudi za razkritje vojnih arhivov, ki so še ostali.

  PRIČEVALCI, ki je tudi eden od nickov istega stvarnika, je tudi obljubil, da bo v tem primeru nehal objavljati svoje fantazijske zmazke, saj je pri tolikšnemm števllu nickov že zdaj preobremenjen.”

 • Še pomnite tovariši

  KOZLARJEVA GOŠČA

  Kmalu se je razširil doslej neznan naziv : KOZLARJEVA GOŠČA!
  Poleg cerkvice sv. Urha na Dobrunjah in gramozne jame pri sv. Križu pri Ljubljani bo ta gozd ohranil svoje ime kot najstrahotnejše morišče podivjanih domobrancev.
  Dne 25.11.1943 so domobranci planili v Črno vas na Barju in odurno zahtevali od prebivalcev, ki so že spali da naj se oblečejo in gredo z njimi. Zasilno oblečene so zvezali in jih z vso naglico, suvajoč jih s kopiti pušk gnali v temo. Zamanj je bilo vprašanje, kam in zakaj jih peljejo, jok in prošnje. Poveljnik domobrancev v barjanski šoli, 30 letni Franc Frakelj, ki si je nadel ime Petra Skalarja (da bi morda kot bivši bogoslovec tudi na zunaj spominjal na svoje veroboriteljsko poslanstvo) je vodil ta pošastni sprevod. Med njimi je bil tudi Viktor Berlot iz Galjevice. V tem sprevodu so bile sledeče žrtve:
  Vsa rodbina Melikova, gospodarja 50 letni Ivan in 58 letni Franc, 56 letna Marija, 14 letni Bojan in 15 letni Slavko, 14 letna Vera Škraba in 44 letni Anton Škraba. Angela Modičeva in 19 letna Stefka Vidmarjeva. Vaščani so od daleč z očmi in ušesi spremljali to nočno grozoto. Kmalu so slišali obupno vpitje in krike smrtne groze, nato tri rafala iz mitralijeza, posamične strele iz pušk in končno eksplozijo ročne bombe. 16 ljudi je padlo. Med njimi otroci.
  Na morišče je prišla sodna komisija, ki se je ustavila na posestvu Marije Škafarjeve iz Črne vasi. Št. 177. Domobranski poročnik Franc frakelj pa jo je odgnal in komisiji zagrozil. Ljudje so načli ob jarku ob gošči pozneje 11 trupel, za vasjo pri gošči pa dva grobova. Še dolgo so ljudje kazali okrvavljeni kol in zobovje 14 letne Vere Škraba, ki je ležalo raztreseno po morišču. Ugotovilo se je, da so bili na istem mestu umorjeni od domobrancev še sledeči: Lojzka in Ivana Leneršičeva, Antonija Golobova, Milko Kaizer, Vinko, Jera,Tilka ter Roman Ukmar, Jože,Marija in oba Franca Brancelj, Jože Javornik, Alojzija Benetova, Helena Modičeva, Jože Vidmar, Marija Aličeva, Marija Verbičeva, Martin in Pavla Furlanova, Pavla Jankovičeva, Franca Škrabova, Minka grumanova, Janez,Marija,Lojzka Grebenčeva, Francka Strumbljeva, Ivana Lesičeva, Marija Podržajeva, Franca Tanckova, Alojz in Albina Škafarjeva, Ivana Bolhova, Anton Jesih in še mnogo drugih, ki jih pogrešajo.
  Umor Marije in Lojzke Grebenčeve je tako razburil prebivalstvo, da je poveljstvo domobrancev v Velikih Laščah pisalo hčerki pokojne 1.6.1944 pismo v katerem so opravičuje, da ta umor ni v zvezi s kakim poveljem domobrancev. Opozarja jo, da naj napiše partizanom, da je v nevarnosti njeno življenje in življenje mnogih drugih ljudi za katere vedo, da živijo s partizani v dobrih odnosih. Grozi pa da bodo domobranci izvajali posledice, če se odpeljane osebe v treh dneh ne vrnejo. (Glej stran 37 pismo Podlesnika).
  Domobranci se izgovarjajo da so imenovani odpeljani na prisilno delo v Nemčijo. Toda dočim so trupla ubite Marije Aličeve, Ivane Škrabove in Jakoba Modica ležala še nezakopana v gošči, so sporočili iz Nemčije, da so tam umrli. Očitno je da igrajo Nemci z domačimi krvoloki pod istim klobukom.
  Toda narod pozna krivce in ljudski glas je božji glas, ki ne utihne! Nedvomno je odgovoren poveljnik domobranske posadke Podpeči Leopold Pristavec, veletrgovec iz vasi Jezero, ki je kriv smrti Marije Verbičeve z Jezera in Antona Modica iz Vrbljanj.
  Po njegovem nalogu so morili domobranci :« FRANC TELBAN IZ PRESERJA, TONE URŠIČ IN JANEZ CIMPERMAN IZ JEZERA JOŽE MODIC, JANEZ JURČEJ IN JANEZ ZALAR IZ PODPEČI.
  Ivana Bolha je bila ustreljena za zidom ižanskega pokopališča. 14 dni so jo imeli zaprto v barjanski šoli. Usmrtili so jo 10.11.1944, ko je okoli 25 domobrancev pod vodstvom komandanta Fraklja in Oblaka obkolilo Iško vas in odpeljalo 10 žrtev, od katerih pa so partizani z nepričakovanim napadom rešili 8, domobranci so umorili le staro ženico, ki jim ni mogla ubežati.

 • Še pomnite tovariši

  NOČNA GROZOTA NA SAVI

  V noči 2.7.1943 se je ponovilo podobno zverstvo. Tudi med temi morilci je bil Viktor Berlot iz Galjevice. Domobranci so pobrali kmeta Franca Pečana in sina Franca, ki se je šele vrnil iz internacije,
  Ivano Vidmarjevo, Franca Škrabo, kmeta Krašnerja in magistratnega slugo Franca Jevca. Zvezane so zmetali v kamion. Ko se je ta ustavil, bilo je ponoči, so žrtve slišale šumenje reke. Navezali so jih na vrv in odpeljali bliže na breg. Domobranci oboroženi z revolverji so jim pobrali dokumente:«Obudite kes! Bliža se vam zadnja ura!« je bil ukaz. Sneli so jih z vrvi in jih povezali dva po dva. Nekdo je posvetil z električno svetilko. Spoznali so da stoje ob lastnih odprtih grobovih. Tedaj je Jevec napel vse sile, da je vrv počila in se pognal v beg. Streli so pokali za njim, vendar mu je uspelo pobegniti. Vsi ostali so popadali pod morilskimi streli.
  Tudi tokrat je prišla komisija, a ostal je le zločin, krivci in komedija. Nad 110 Barjanov je bilo pomorjenih.

  MORILEC SE SPREHAJA

  Komedija je bila tudi z umorom Blažiča (ali Babiča) iz Bruhanje vasi. Dne 25.11.1943 ga je aretiral podnarednik 1. Domobranskega bataljona iz tehnične srednje šole Anton Štrubelj iz Zdenske vasi v dobrepoljski občini, ga z dvema pajdašema odpeljal v gozd za Rakovnikom, ga ustrelil v glavo in v hrbet ter ga oropal za 7000 lir, ki jih je žrtev imela pri sebi. Prišla je komisija, Štrubelj pa je prost hodil po Ljubljani. Isti Štrubelj pa je v istem času aretiral mater treh otrok Marijo Pirman po domače Padarjevo iz Podgorice v okraju Videm-Dobrepolje. Njen mož je bil takrat še v internaciji, Štrubelj jo je peljal v gozd za pokopališčem, jo prisilil, da je slekla plašč, sezula čevlje, snela prstan in mu vse to izročila, dala mu je vse svoj denar. Upala je da se s tem reši. Toda zverina jo je nato ustrelil. Tudi to je Policijska komisija čez nekaj dni pometla pod prag, Štrubelj pa je prost hodil po Ljubljani.
  Enako je storil z Ivo Strandovo iz Zdenske vasi.
  V noči od 12. Na 13.12.1943 so vdrli domobranci k učitelju Luliku na Rudniku. Ker so ga poznali kot somišlenjaka OF so se izdajali za partizane. Njegovo staro, bolehno ženo so zmerjali z vlačugo in ji grozili. Med tolpo je bil Milan Kadunc, domobranski narednik, pozneje komandant na Škofljici. Lulik je brez sledu izginil. Ker se pa je Lulikova hčer obrnila do njih. Toda za manj. Lulika je dobil v rokebataljonski komandant domobrancev pri sv. Urhu, kjer so ga ubili. Ko je Kadunc srečal Lulikovo hčer na ulici je začel vpiti:« Partizanka! Partizanka!« Hotel se je znebiti te nerodne obtoževalke njegovega ega zločina in jo odpeljati. Ker pa se mu to ni posrečilo, a je bilo treba udušiti ljudski glas, so domobranci raztrosili govorico, da se je Lulik v zaporu sam usmrtil.
  Tako sta bila zadnja dva meseca 1943. Leta polna nočnih aretacij. Tajanstvenih izginotij ljudi in plašnih govoric ljudi o strahotah zverstev domobrancev.
  V Grosupljem so aretirali in pripeljali v Ljubljano v Tehnično srednjo šolo ing. Martina Zupančiča iz tovarne motvoza, urednika Martina Puciharja, orožnika Mihaela Dovžana in Janeza Štruklja. Samo slednji je bil izročen policiji. Druge so pokončali domobranci.

  ZLOČINI SE VRSTE

  14.7. zvečer so domobranci odpeljali z njenega doma ženo Ivana Janežiča iz Orlove ulice, dom pa docela izropali. Zamanj so jih iskali svojci po vseh zaporih. Poročilo pravi da so gospo Janežičevo mater treh otrok našli ubito v nekem jarku na Barju.
  Domobranci iz posadke v šoli na Barju, kjer je poveljeval že imenovani Frakelj, so 15.7.1943 ubili Janeza Mavca, tesarja na Gornjem Golem, konec Decembra ali v začetku Januarja 1944 pa Frančiško Tancek. Mavca je aretiral domobranec Franc Stojc, zidar na igu.
  V tistem času so domobranci umorili Anico in Kacjana Zatlerja, delavca iz Savelj pri Ježici. Izropali so njuno stanovanje in stvari njegove sestre Urške Velušček, članice Pokrajinskega Komiteta Komunistične Partije za Primorsko. Krivec tega umora je mitničar Jože Dovč iz Stožic, ki je med vodji domobrancev na Ježici.

  RUPNIK VELI UBIJATI

  Neki že prileten mož, doma nekje na Dolenjskem, se je vračal iz internacije. Na dolenjskem bloku so ga domobranci prijeli, odvlekli v gozd, ga med potjo suvali in tolkli in še preden je mož razumel ali je blazen on ali podivjanci, še preden je spoznal kaj sploh hočejo od njega je bil ubit, dasi ni vedel ne on ne drugi, kaj je zakrivil.
  Tik pred novim letom so se po opravkih iz Iga odpeljali v Ljubljano kmet in gostilničar Javornik in kmet Jesih Simon. Dospevši do šole na Barju, kjer je bil sedeš domobranske posadke, so jih domobranci ustavili. Vzeli so jim konje in voz. Plen je bil sicer lep a bali so se da oškodovanci ne bodo molčali. Zato so sicer Jasiha drugi dan izpustili za sinom pa ni sledu. Za Javornika pa se ve, da so ga ustrelili.
  Res v tistem času je izdal Rupnik organizacijskemu štabu domobrancev, katerega šef je bil podpolkovnik Krener, navodilo:«Terence izven bloka pobiti! A iz zdravstvenih razlogov naj se trupla pokopljejo. V bloku pa naj se terenci izroče oblastem. Zato so odslej domobranci pobijali ljudi pod pretvezo, da so terenci, pa če so to bili ali ne.

  • MEFISTO

   Kje so torej nemški medvojni arhivi?

   Mimogrede, tako imenovani “terenci” so naredili največ škode in pobili največ ljudi ter jih po krivem ovajali.

   Vedno si na strani zločina!

   Si morda neozdravljiv duševni bolnik?

 • ogledalo

  Lepo je dr.Rugelj opisal domosrance!

  • MEFISTO

   Pa za buzerante tudi ni imel lepe besede.

 • ogledalo

  Blog: George Patton
  Dr. Rugelj o domobrancih
  No, ker je tovariš Isauros napisal blog o vrhovnem poveljniku sklicujoč se na dr. Ruglja, bo morda zanimivo, da si osvežimo spomin, kaj je povedal o kolaborantih (vir: blog tovariša Svetoslava)

  PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

  UVODNI PRIPOMBI:

  1. Vključujem se v polemično razpravo o likvidaciji belogardistov, ki jo je v sobotni prilogi Dela sprožil Tine Hribar, odgovoril pa mu je Janez Stanovnik, ki ga je Hribar v zadnjem prispevku zavrnil. Ker sem psihiater in sem kot mlad partizan natančno poznal poglavitne partizane in belogardiste v nekdanji občini Mirna na Dolenjskem, sem z retrospektivno analizo njihovih šolskih uspehov in osebnostnih značilnosti prišel do zelo zanimivih spoznanj, seveda na mikro ravni, ki utegnejo poglobiti uvid v bistvo dostojanstvene partizanske maščevalnosti nad narodnimi izdajalci.
  V polemiko se vključujem tudi zato ker vse kaže, da nekateri ljudje v množičnih občilih tako močno simpatizirajo z belogardističnimi narodnimi izdajalci, da zavirajo objavljanje avtentičnih poročil o bistvenih osebnostnih razlikah med partizani ni belogardisti, kar meji na kriminal.

  2. To besedilo, ki je zamišljeno kot uvod v širšo razpravo, se nanaša izključno na psihiatrične vidike osebnostnih značilnosti »navadnih« partizanov in belogardistov, ki sem jih osebno poznal. To pomeni, da se ne spuščam v analizo »višje« politike med vojno in po njej; partizanščino pa z zgodovinskega, antropološkega in psihiatričnega vidika štejem za najčistejšo narodnostno akcijo Slovencev v naši zgodovini.
  Seveda pa so vrhunski komunistični glavarji (Tito, pa naša Kardelj in Maček, pa Hrvaški Krajačić ter njihovi z zveličavnim komunizmom indoktrinirani posnemovalci) izrabili partizanski boj za razraščanje nove protiljudske in na psihopatiji vseh komunističnih voditeljev zasnovane tvorbe – komunizma.

  SIMPATIZERJI BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI SE ŠE VEDNO ŠOPIRIJO V MNOŽIČNIH OBČILIH IN S TEM ZAVIRAJO SPRAVO

  (predelen komemorativni nagovor ob Spomeniku padlih borcev na Rojah pri Mirni, 31.10.2003)

  Dobrih 58 let potem ko smo skupaj z zavezniki premagali Hitlerjevo soldatesko in njihove belogardistične pomagače, kar pomeni, da ob komemoraciji padlim junakom še živi partizani slavimo dve okoliščini: prvič, da ne trohnimo tukaj skupaj s padlimi junaki, in drugič, da smo vzdržali teh 58 let.

  Ker razni zagovorniki sramotne izdaje belogardistov in katoliške Cerkve na svojih komemoracijah v Rogu in na Teharjih ter po množičnih občilih trosijo lažniva in žaljiva stališča o nas, zmagovalcih v 2. svetovni vojni (kar je psihološko razumljivo, saj si s tem malo podpirajo klavrno samozavest premagancev in izdajalcev), sem se odločil, da spregovorim o doslej neobdelani temi »PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI«, še zlasti ker o tem ni do sedaj še nihče odkrito spregovoril. Edini psihiater, ki je sodeloval v NOB, je bil pokojni dr. Janez Kanoni, ki se v to področje ni poglabljal. Drugi psihiater, dr. Janko Kostnapfel je postal – kot jaz – zdravnik in psihiater po vojni, ki pa tudi še ni jasno spregovoril o tej zadevi. Ker sem edini psihiater, ki kljub 63 letom pokojninske dobe še nisem upokojen, torej še vedno delam in zelo poglobljeno spremljam vse kar se o medvojnem narodnem izdajstvu piše pri nas in po svetu, imam pravico in dolžnost, da o navedenem vprašanju nekaj povem. Moram pa omeniti, da tega področja še nisem sistematično raziskoval, prebral pa sem domala vse, kar se vsaj smiselno nanaša na to vprašanje. Bom pa sodeloval pri morebitnem projektu raziskave tega področja naše zgodovine.

  Bil sem zelo mlad partizan, star slabih 15 let ko sem, seveda oborožen, kolovratil po teh krajih kot samotni kurir (in se tako že tedaj oblikoval v svobodnjaka!) in ko se sedaj ponovno oziram nazaj ugotavljam velike razlike v osebnostnih lastnostih partizanov in belogardistov.

  1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

  – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
  – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
  – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
  – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

  !!!!!!!!!!

  2.

  • ogledalo

   Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

   – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

   – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

   – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

   – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

   /Da bo bralcem jasno o čem pišem, bom preprosto in natančno opisal bistvo motene osebnosti: Psihopat ali motena osebnost je človek, ki zaradi nespodbudnih pogojev za psihosocialni razvoj (kar ni možno razumeti, če se ne prebere sorodne knjige kot je S. Forward: Strupeni starši, Tangram, Lj. 2001), ni razvil empatičnega odnosa do sočloveka, zato v življenju uveljavlja predvsem egoistične cilje, ki v glavnem izvirajo iz zavednih in nezavednih zamer, ki so se mu nakopičile v zanj sovražnih razvojnih pogojih. Psihopata ni možno prevzgojiti, saj je ni na svetu inštitucije, ki bi utegnila v dolgotrajnem (prev)zgojnem procesu (katerega bistvo je fenomenalno prikazal v svojih knjigah Tine Hribar) v celoti nadoknaditi zamujene spodbudne pogoje v otroštvu; pa tudi, če bi se kdo tega lotil, zanesljivo ne bi uspel, kajti motene osebnosti sploh niso motivirane za »spreobrnitev«, saj ne sledijo pozitivni osebnosti (pre)vzgojitelja, torej niso z njim sposobni vzpostaviti pozitivnega transferja, ki je absolutni pogoj za uspešno psihoterapijo in prevzgojo, pač pa se povezujejo izključno z voditelji antisocialnih skupin. Zato je njihovo antisocialno vedenje možno nadzorovati samo z dobro zamišljenimi in natančno uresničevanimi represivnimi ukrepi, denimo v zaporih z izolacijo v samici.

   3. In še nekaj bogokletnega bom povedal in sicer zato, ker se večina nekdanjih ponosnih partizanov (ki so postali nerazumljivo strahopetni in zaradi domnevnega karierizma in obsedenosti, da bi bili cenjeni in »važni« tudi v sprenevedajočem tranzicijskem obdobju, ko je dovoljeno, da belogardistični podrepniki dvigajo glavo) ne upa povedati resnice o poboju belogardistov:

   – belogardisti se niso predali legitimni in zmagoslavni partizanski vojski; če pa bi se, bi bili v veliki večini deležni amnestije, krvniki pa bi šli v keho, kakšen pa tudi na vislice; temu pa bi se lahko vsak izognil s samomorom, kot je to storil Gδring, spoštujoč izročilo M. Blanchota, ki je zapisal, da je premišljen samomor (tudi zaradi od Cerkve in medicine onemogočene evtanazije) najbolj dostojanstven odhod iz življenja (Nova revija, št.118-119:163-184),

   – aktualna mednarodna situacija je kazala na možnost nadaljevanja vojne, zlasti zaradi Trsta;- vsi smo vedeli, da bi se v morebitnem nadaljevanju vojne belogardisti spet postavili proti svojemu narodu, zato so jih Angleži tudi predali partizanom, pač v roke pravice; partizani pa se niso imeli za tako nespametne, da bi v svojih nedrjih gojili zanesljive nasprotnike,

   – partizani (pa tudi ves slovenski narod!) smo bili bolj prizadeti zaradi tiranije, umazanije in zločinov belogardistov kot pa zaradi zločinov okupatorjev (meni se še danes, po 58 letih, inako stori, če o tem spregovorim), zato smo gojili reaktivno in ponosno partizansko maščevanje do izdajalcev, in zato sem trdno prepričan, da bi vsak ozaveščen partizan, če bi ga doletela ta dolžnost, podpisal likvidacijo izdajalcev. To bi storil tudi jaz, čeprav sem bil takrat star 16 let in nisem nič vedel o pobojih (izraz poboj pa ni v skladu z logiko narodnega izdajstva: ni šlo za poboje, temveč za samoumevno likvidacijo izdajalcev, ki so jo opravili zaradi izdajstva prizadeti in naravno, reaktivno maščevalni partizani, seveda po ukazu svojih legitimnih voditeljev; med maščevalno usmerjene partizane sem tudi sam spadal in sem bil prizadet ker svoje maščevalnosti nisem mogel uresničiti, zato moj poglavitni objektni cilj maščevanja še sedaj tlači travo, kar ni naravno),

   – ne verjamem, da je med likvidiranimi belogardisti kakšen nedolžen, dopuščam pa možnost, da je med njimi bil kakšen imbecil, ki se ni mogel zavedati svojega položaja v vlogi Hitlerjevega pomagača; v tem primeru je kriv njegov organizator, saj bi moral vedeti, da imbecil pač ni sposoben za osnovno presojo položaja,

   – kljub vsemu pa nismo dosegli upravičene maščevale ihte francoskih partizanov, ki so takoj po osvoboditvi Pariza postrelili okrog 15.000 izdajalcev – Hitlerjevih podrepnikov, pa se jih zaradi tega ne drzne obrekovati nihče od simpatizerjev izdajalcev; mi pa smo do teh psihopatskih obrekovalcev preveč strpni, čeprav imamo pravico, da vsakega takega vsaj ovadimo, da sodišča aktualizirajo bistvo narodnega izdajstva,

   – končno moramo izpostaviti nesporno dejstvo, da leta 1945 nismo imeli dovolj moči in strpnost za obvladovanje 10.000 psihopatov, saj bi morali ustanoviti posebna taborišča in izmisliti pozneje uveljavljen in popolnoma neuspešen sitem Mao Ce Tungove prevzgoje, kar bi terjalo izredno število vrhunskih (pre)vgojiteljev, ki jih nismo imeli,

   – pa še nekaj: protičloveško delovanje nacizma in fašizma so tenkočutni in zaradi trpljenja ljudstev prizadeti ljudje ocenili kot najhujši množični zločin nad človeštvom, zato je Stalin predlagal, da se Nemčijo po končani vojni dobesedno zravna z zemljo, pa ostala dva iz »velike trojke« tega nista sprejela, saj nista bila niti malo tako prizadeta kot sovjetsko ljudstvo in Stalin.

   !!!!!!!!!!

   4. Bodimo ponosni zmagovalci

   Bodimo ponosni na svoja bojna dejanja (katera nam priznajo vsi naši veliki zavezniki) in zadovoljni, da smo v mozaik temeljev slovenske prabiti vgradili dodatni, silno važen kamenček, ki bo sijal, dokler bo obstajal slovenski rod: izdajalec naroda zasluži smrt, zato ga je treba likvidirati, kajti uspešna prevzgoja in (re)habilitacija psihopatov – tudi v skladu s spoznanji psihiatrije – ni možna (enako je nujno sedaj »uničiti« pedofile in posiljevalce z brezpogojno kastracijo). Tudi meni, čeprav že 30 let vodim najbolj zahteven psihiatrični program radikalne psihoterapije in (pre)vzgoje na svetu, še ni uspelo prevzgojiti nobenega »normalnega« psihopata, zato tudi ne bi pristal na program prevzgoje najhujših psihopatov – narodnih izdajalcev. (Tudi v strokovni literaturi nisem zasledil niti enega primera znanstveno dokumentirane uspešne prevzgoje motene osebnosti).
   Psihopati so za družbo nevarni marginalci dokler so živi, zato je vprašanje, ali bi na tako eleganten način dosegli nesluten razvoj in osamosvojitev Slovenije, če ne bi pravočasno likvidirali belogardističnih izdajalcev. Samo upoštevajmo, kako strupeno in provokatorsko razni simpatizerji belogardističnega izdajstva, pišejo o dostojanstvenem boju partizanov in s tem še vedno motijo ljudsko sožitje. Kako bi se ta psihopatska svojat šele obnašala.če bi bili živi in bi imeli možnost , da indoktrinirajo svoje okolje s sovražnostjo do narodnih osvoboditeljev.

   5. Pa še nekaj: tisti, ki niso bili v partizanih, ne morejo razumeti dostojanstvene maščevalne drže partizanov do belogardističnih izrodov, kajti razlika med bojevnikom in nebojevnikom je približno takšna kot med homo sapiensom in neandertalcem (tudi Tine Hribar kot nebojevnik ne more razumeti ponosnega partizana Janeza Stanovnika, zato vse kar zrcali Stanovniku spada v običajno »nakladanje«, na žalost, saj smo že zdavnaj pri skrivačih poslušali podobna opravičevanja.

   V času okupacije so se slovenski možje samodejno, odvisno od več ali manj zrele osebnosti, razvrstili v tri skupine: partizani, skrivači in belogardisti. Pravi, tvorni Slovenci smo bili edino partizani, ostali so bili neposredni ali posredni Hitlerjevi pomagači. To je nesporna resnica. Bojevniki pač skrivačev in izdajalcev nismo nikoli cenili, saj tega niso zaslužili. Zaslužili so pač prezir zmagovalcev! Tega stališča pač nismo razbobnali, dokler je še veliko skrivačev bilo živih, kajti sodišča bi imela preveč dela z njihovimi manipulativnimi tožbami.

 • ogledalo

  Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

  – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

  – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

  – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

  – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

  /Da bo bralcem jasno o čem pišem, bom preprosto in natančno opisal bistvo motene osebnosti: Psihopat ali motena osebnost je človek, ki zaradi nespodbudnih pogojev za psihosocialni razvoj (kar ni možno razumeti, če se ne prebere sorodne knjige kot je S. Forward: Strupeni starši, Tangram, Lj. 2001), ni razvil empatičnega odnosa do sočloveka, zato v življenju uveljavlja predvsem egoistične cilje, ki v glavnem izvirajo iz zavednih in nezavednih zamer, ki so se mu nakopičile v zanj sovražnih razvojnih pogojih. Psihopata ni možno prevzgojiti, saj je ni na svetu inštitucije, ki bi utegnila v dolgotrajnem (prev)zgojnem procesu (katerega bistvo je fenomenalno prikazal v svojih knjigah Tine Hribar) v celoti nadoknaditi zamujene spodbudne pogoje v otroštvu; pa tudi, če bi se kdo tega lotil, zanesljivo ne bi uspel, kajti motene osebnosti sploh niso motivirane za »spreobrnitev«, saj ne sledijo pozitivni osebnosti (pre)vzgojitelja, torej niso z njim sposobni vzpostaviti pozitivnega transferja, ki je absolutni pogoj za uspešno psihoterapijo in prevzgojo, pač pa se povezujejo izključno z voditelji antisocialnih skupin. Zato je njihovo antisocialno vedenje možno nadzorovati samo z dobro zamišljenimi in natančno uresničevanimi represivnimi ukrepi, denimo v zaporih z izolacijo v samici.

  3. In še nekaj bogokletnega bom povedal in sicer zato, ker se večina nekdanjih ponosnih partizanov (ki so postali nerazumljivo strahopetni in zaradi domnevnega karierizma in obsedenosti, da bi bili cenjeni in »važni« tudi v sprenevedajočem tranzicijskem obdobju, ko je dovoljeno, da belogardistični podrepniki dvigajo glavo) ne upa povedati resnice o poboju belogardistov:

  – belogardisti se niso predali legitimni in zmagoslavni partizanski vojski; če pa bi se, bi bili v veliki večini deležni amnestije, krvniki pa bi šli v keho, kakšen pa tudi na vislice; temu pa bi se lahko vsak izognil s samomorom, kot je to storil Gδring, spoštujoč izročilo M. Blanchota, ki je zapisal, da je premišljen samomor (tudi zaradi od Cerkve in medicine onemogočene evtanazije) najbolj dostojanstven odhod iz življenja (Nova revija, št.118-119:163-184),

  – aktualna mednarodna situacija je kazala na možnost nadaljevanja vojne, zlasti zaradi Trsta;- vsi smo vedeli, da bi se v morebitnem nadaljevanju vojne belogardisti spet postavili proti svojemu narodu, zato so jih Angleži tudi predali partizanom, pač v roke pravice; partizani pa se niso imeli za tako nespametne, da bi v svojih nedrjih gojili zanesljive nasprotnike,

  – partizani (pa tudi ves slovenski narod!) smo bili bolj prizadeti zaradi tiranije, umazanije in zločinov belogardistov kot pa zaradi zločinov okupatorjev (meni se še danes, po 58 letih, inako stori, če o tem spregovorim), zato smo gojili reaktivno in ponosno partizansko maščevanje do izdajalcev, in zato sem trdno prepričan, da bi vsak ozaveščen partizan, če bi ga doletela ta dolžnost, podpisal likvidacijo izdajalcev. To bi storil tudi jaz, čeprav sem bil takrat star 16 let in nisem nič vedel o pobojih (izraz poboj pa ni v skladu z logiko narodnega izdajstva: ni šlo za poboje, temveč za samoumevno likvidacijo izdajalcev, ki so jo opravili zaradi izdajstva prizadeti in naravno, reaktivno maščevalni partizani, seveda po ukazu svojih legitimnih voditeljev; med maščevalno usmerjene partizane sem tudi sam spadal in sem bil prizadet ker svoje maščevalnosti nisem mogel uresničiti, zato moj poglavitni objektni cilj maščevanja še sedaj tlači travo, kar ni naravno),

  – ne verjamem, da je med likvidiranimi belogardisti kakšen nedolžen, dopuščam pa možnost, da je med njimi bil kakšen imbecil, ki se ni mogel zavedati svojega položaja v vlogi Hitlerjevega pomagača; v tem primeru je kriv njegov organizator, saj bi moral vedeti, da imbecil pač ni sposoben za osnovno presojo položaja,

  – kljub vsemu pa nismo dosegli upravičene maščevale ihte francoskih partizanov, ki so takoj po osvoboditvi Pariza postrelili okrog 15.000 izdajalcev – Hitlerjevih podrepnikov, pa se jih zaradi tega ne drzne obrekovati nihče od simpatizerjev izdajalcev; mi pa smo do teh psihopatskih obrekovalcev preveč strpni, čeprav imamo pravico, da vsakega takega vsaj ovadimo, da sodišča aktualizirajo bistvo narodnega izdajstva,

  – končno moramo izpostaviti nesporno dejstvo, da leta 1945 nismo imeli dovolj moči in strpnost za obvladovanje 10.000 psihopatov, saj bi morali ustanoviti posebna taborišča in izmisliti pozneje uveljavljen in popolnoma neuspešen sitem Mao Ce Tungove prevzgoje, kar bi terjalo izredno število vrhunskih (pre)vgojiteljev, ki jih nismo imeli,

  – pa še nekaj: protičloveško delovanje nacizma in fašizma so tenkočutni in zaradi trpljenja ljudstev prizadeti ljudje ocenili kot najhujši množični zločin nad človeštvom, zato je Stalin predlagal, da se Nemčijo po končani vojni dobesedno zravna z zemljo, pa ostala dva iz »velike trojke« tega nista sprejela, saj nista bila niti malo tako prizadeta kot sovjetsko ljudstvo in Stalin.

  !!!!!!!!!!

  4. Bodimo ponosni zmagovalci

  Bodimo ponosni na svoja bojna dejanja (katera nam priznajo vsi naši veliki zavezniki) in zadovoljni, da smo v mozaik temeljev slovenske prabiti vgradili dodatni, silno važen kamenček, ki bo sijal, dokler bo obstajal slovenski rod: izdajalec naroda zasluži smrt, zato ga je treba likvidirati, kajti uspešna prevzgoja in (re)habilitacija psihopatov – tudi v skladu s spoznanji psihiatrije – ni možna (enako je nujno sedaj »uničiti« pedofile in posiljevalce z brezpogojno kastracijo). Tudi meni, čeprav že 30 let vodim najbolj zahteven psihiatrični program radikalne psihoterapije in (pre)vzgoje na svetu, še ni uspelo prevzgojiti nobenega »normalnega« psihopata, zato tudi ne bi pristal na program prevzgoje najhujših psihopatov – narodnih izdajalcev. (Tudi v strokovni literaturi nisem zasledil niti enega primera znanstveno dokumentirane uspešne prevzgoje motene osebnosti).
  Psihopati so za družbo nevarni marginalci dokler so živi, zato je vprašanje, ali bi na tako eleganten način dosegli nesluten razvoj in osamosvojitev Slovenije, če ne bi pravočasno likvidirali belogardističnih izdajalcev. Samo upoštevajmo, kako strupeno in provokatorsko razni simpatizerji belogardističnega izdajstva, pišejo o dostojanstvenem boju partizanov in s tem še vedno motijo ljudsko sožitje. Kako bi se ta psihopatska svojat šele obnašala.če bi bili živi in bi imeli možnost , da indoktrinirajo svoje okolje s sovražnostjo do narodnih osvoboditeljev.

  5. Pa še nekaj: tisti, ki niso bili v partizanih, ne morejo razumeti dostojanstvene maščevalne drže partizanov do belogardističnih izrodov, kajti razlika med bojevnikom in nebojevnikom je približno takšna kot med homo sapiensom in neandertalcem (tudi Tine Hribar kot nebojevnik ne more razumeti ponosnega partizana Janeza Stanovnika, zato vse kar zrcali Stanovniku spada v običajno »nakladanje«, na žalost, saj smo že zdavnaj pri skrivačih poslušali podobna opravičevanja.

  V času okupacije so se slovenski možje samodejno, odvisno od več ali manj zrele osebnosti, razvrstili v tri skupine: partizani, skrivači in belogardisti. Pravi, tvorni Slovenci smo bili edino partizani, ostali so bili neposredni ali posredni Hitlerjevi pomagači. To je nesporna resnica. Bojevniki pač skrivačev in izdajalcev nismo nikoli cenili, saj tega niso zaslužili. Zaslužili so pač prezir zmagovalcev! Tega stališča pač nismo razbobnali, dokler je še veliko skrivačev bilo živih, kajti sodišča bi imela preveč dela z njihovimi manipulativnimi tožbami. Sedaj jih je malo, ki bi imeli ustrezno moč, zato lahko gremo na plan z resnico o bistvu njihove osebnostne motenosti, da se vsaj pred odhodom na nek način spokorijo….dr.J. Rugelj

  • MEFISTO

   Ogledalo, to je pa tvoj že malo pozabljen nick.

   Z njim si se svojčas proslavil na Politikisu, ki je zaradi tebe v zadnjih vzdihljajih.

   • terminalar

    Ni Rugelj neka perla merodajnosti. Za Ruglja je zarukan vsak, ki ni po njegovem kopitu. (odg. Ogledalu)

 • MEFISTO

  Malo niže se je ogledalo podpisalo tudi kot luckyss, Še pomnite tovariši, PRIČEVALCI, Valter BraniSlav in z drugimi čudnimi nicki.

 • Olga

  Levaki! Vam nič ne nuca! Antifašizem Slovenskih komunistov je floskula, njihovi “antifašisti” pa so po najnovejšem razgrajanju v Nemčiji uvrščeni med teroriste! V Sloveniji so komunisticni revolucionarji za sabo pustili genocid brez primere v Evropi, ki NIKOLI ne zastara!

 • Adolf Hitler

  Boljšiviske buzerantske svine!

 • jernej

  tko ku so bli pickice med WWll so pa zdej jokavci, vecni loozerji, hehe ….ste mel tulk sanse jt u hosto kot ostali, sam je doma na toplem bol lust a ne…