Protest Združenja za slovensko besedo zaradi ukinitve podružnične šole Osilnica

(Foto: STA)

“Združenje za slovensko besedo se v duhu ustanovnega sestanka pridružuje protestom prebivalcev Osilnice in onim, ki jih podpirajo ali so z njimi solidarni zaradi ukinitve tamkajšnje podružnične osnovne šole,” sporočajo iz Združenja za slovensko besedo.

“Osnovna šola v domačem okolju je že sama na sebi takšna vrednota, da pretehta finančno in pedagoško organizacijske ugovore zaradi majhnega števila učencev,” je jasen dr. Stane Granda, ki ob tem poudarja: “S tem dejanjem oblast nadaljuje odnos nekdanjega totalitarnega režima do tega območja, ki je bilo po II. svetovni vojni omejeno v svojem naravnem, družbenem in gospodarskem razvoju zaradi lege na robu zaprtega kočevskega področja.”

Dr. Granda: Dejanje ogroža prihodnost slovenskega naroda
V Združenju za slovensko besedo poudarjajo, da ima ukinjanje osnovnih šol hude posledice. “Zlasti ob etnični meji, konkretno na področju, kjer smo že pred stoletji izgubili področje Čebra, po II. svetovni vojni je bila zavrnjena prošnja tamkajšnjih ljudi, da se združijo s Slovenijo. Gre za dejanje, ki ogroža prihodnost slovenskega naroda,” je opozoril dr. Granda.

Združenje za slovensko besedo, dr. Stane Granda: “S takimi ali podobnimi dejanji dajemo v roke argumente onim v sosednjih državah, kjer zaradi birokratskih izgovorov ukinjajo šole pripadnikom naše tamkajšnje slovenske manjšine.”

Ne pustimo se preštevati
V duhu humanizma, kulturne tradicije slovenstva in v imenu resničnega nacionalnega interesa v Združenju za slovensko besedo pozivajo k oz. zahtevajo ohranitev dosedanje mreže osnovnih šol v Republiki Sloveniji, posebno pa še tam, kjer njihovo ukinjanje načenja prihodnost slovenskega obstoja.

J. F.

 • Anton

  saj kaj drugega pa si lahko od komunajr lahko pričakoval, povejte mi en sam pomemben kulturni dosežek od strani komunajr. Odgovor, ga ni, enostavno ker ti revolucionarji že 70/> let delajo načrtno, sistematsko proti lastnemu narodu, njegovi kulturi in jeziku, mi jih pa še naprej zato, da nas jebajo v glavo na volitvah s svojimi glasovi podpiramo. Potem pa mormo še RTv plačevati cca 15 evrov na mesec da nas vsakodnevno pitajo z lažmi, ne hvala takemu prispevku!

  • janez cepec

   eden od kolturnih dosežkov komunajzatrjev je biu u 80. letih pohod po poteh Avnoja v Jajce, ki se ga je udeležu in vodu vaš ljubljeni vodja, prerok Janez Jaaaaanša. RTV pa ugasn, pa prodej, če je ne moreš gledat. potihm jo gledaš, de veš kdaj bo treba prešaltat, zgleda, de bojo tardeči spet zmagal, pa bi se ti gotou rad h koritu prrinu

 • resnicaboli

  No ja s tem se pa ravno nebi strinjal če je premalo otrok in je matična šola blizu je smiselno da se podružnična šola zapre. Mogoče je ta primer res nekaj posebnega pa bi se lahko naredila izjema.

 • Iza Demos

  Če sem razumela prav ravnatelja šole, večina staršev iz Osilnice svoje otroke že od prvega razreda dalje raje vozi v matično šolo v Fare. Po njihovem mnenju je to bolje za otroke zaradi prehoda iz 4. razreda v peti razred.To je tudi razlog, da sta v podružnični šoli v prvih 4 letnikih, ki edini potekajo na podružnični šoli, vpisana le 2 učenca. Preden dajemo sodbe bi bilo prav, da poizvemo koliko je šoloobveznih otrok do 4. razreda O.Š. in zakaj jih starši raje vozijo v O.Š. v Faro.
  Ne poznam države na svetu, ki bi bila tako neracionalna, da bi plačevala delovanje O.Š. za 2 učenca. To da imamo 320 podružničnih šol na tako majhnem teritoriju kot je SLO je nekaj kar je skregano s pametjo. No sicer pa smo pridelali tudi več kot 200 občin in to v procesu zmanjševanja števila občin hahhhahhahahhahhha. Menda zaradi borbe strank za županske stolčke in potem volitev na nacionalni ravni. Če se ne motim so edino v Ljubljani število občin zmanjšali iz 5 na 1. Drugod pa……………

  • Franc Šink

   Avstrija ima 1700 občin. Vsekakor več na prebivalca kot pri nas! in poglej kako jim gre.

 • tarantela

  Granda spet neki naklada. Bi on finansiral take šole? Če bi obdržali eno tako šolo, potem bi povsem upravičeno tudi drugje zahtevali šole za par otrok, kar bi bilo pa predrago.

  • Franc Šink

   Izobrazba nikoli ni predraga, četudi “samo” osnovna.Naj se denar porabi za naše lastne otroke!

 • Iza Demos

  Že to je razkošje, ki si ga po moje niti Švica ne privošči, da financiramo delovanje občine za 332 prebivalcev (podatek leta 2002 – torej jih ob ustanovitvi 1994 niti 300 ni imela ????). Pa kje nam je pamet.

  • Franc Šink

   Poglej malo čez mejo, kako je v drugih Alpskih državah kamor menda spadamo tudi mi. samo oni se ne pustijo centralizirati.Tukaj bi pa Ljubljana vse “posavgala” in “prihranila”!!

   • Iza Demos

    Evo sem pogledala in izbrskala tole:
    “V Avstriji se je proces združevanja občin že začel. Ugotovili so, da je s staranjem prebivalstva, odseljevanjem in gospodarsko-finančno krizo predvsem manjšim občinam začelo zmanjkovati denarja. Vse več se jih zadolžuje, da lahko opravljajo svoje osnovne, v ustavi predpisane naloge. Združevanje občin ali njihovih funkcij je predvidel tudi lani sprejeti avstrijski državni paket varčevalnih ukrepov za obdobje 2012-2016. ………”
    Torej dokler so bile lahko finančno samostojne DA potem pa nič več.Kr je pametno in razumno. Pri nas pa že v štartu niso mogle same zagotavljati sredstva za opravljanje svoje osnovne, v ustavi zapisane naloge.

 • resnicaboli

  Podružnična šola oddaljena od matične maksimalno 1km v podružnični šoli prvi razred 7 učencev v matični 18. Je to normalno? Se bo našel junak ki bo takšno zapravljanje župana preprečil preprečil?