Proti dvojnim merilom in pristranskosti na RTV Slovenija: Poglejte, kako je Ilinka Todorovski zagovarjala Svetlano Slapšak in Mateja Šurca!

Sonja Lokar, Milan Kučan in Svetlana Slapšak. (Foto: STA)

V Sloveniji se je pred dobrim tednom ustanovilo gibanje GlasNO!, ki bo opozarjalo na dvojna merila na javnem zavodu RTV Slovenija. Gibanje je ustanovila skupina intelektualcev, prvič pa so se javnosti predstavili 14. septembra 2018 na novinarski konferenci. Prvopodpisana predstavnica gibanja je znana nekdanja tožilka Vera Mejak. Glavni namen te civilnodružbene pobude pa je zaščita gledalcev, poslušalcev in svobode govora na RTVS.

Kot so pojasnili predstavniki gibanja GlasNO!, je bil neposreden povod za ustanovitev gonja v javnosti s strani določenih civilnodružbenih gibanj zoper novinarja TV Slovenija Jožeta Možino zaradi intervjuja z Jožetom Dežmanom, ki ga je opravil 22. julija 2018 v svoji oddaji Intervju. V gibanju zagovarjajo, da mora RTV postaviti jasna merila glede opravljanja novinarskega dela, vendar pa ob tem zahtevajo enaka merila za vse. Poleg tega ne odobravajo, da mediji poskušajo utišati tiste, ki javnosti razkrivajo kruto resnico, v tem primeru podatke iz slovenske polpretekle zgodovine.

Slapšakova in Šurc sta si dovolila preveč
Na svoji novinarski konferenci prejšnji petek so predstavniki gibanja predstavili tudi nekatere primere, ki bi jih lahko obravnavali kot kršitve novinarske profesionalnosti in bi bili zreli za obravnavo in sankcioniranje, a vodstvo RTV, niti nobeno cehovsko združenje, na te nastope ni opozorilo niti se ni do njih opredelilo. Ob tem so predstavniki gibanja navedli februarski nastop Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum, v katerem je le-ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom, ter komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta, ko je dejal, da bo v primeru, da levici ne bo uspelo sestaviti vlade, v Sloveniji zavladal klerofašizem.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Ilinka Todorovski je nastop Slapšakove zagovarjala, češ da gre za njeno osebno mnenje, izjavo novinarja Mateja Šurca pa je označila za žanr komentar, kjer je dovoljeno več. Prav nasprotno pa je Todorovskijeva obravnavala intervju Jožeta Možine z Dežmanom, pri čemer je Možini očitala kršenje poklicnih meril in programskih standardov.

V gibanju GlasNO! opozarjajo, da si takšnih dvojnih meril na RTVS ne bi smeli dovoliti, še posebej zato, ker gre za nacionalno televizijo in zavod, kateremu moramo mesečne prispevke plačevati vsi. Prav zaradi svojega statusa, ki ga omenjeni javni zavod ima v družbi, bi v svojih oddajah morali zagotoviti možnost pojavljanja različnih mnenj in pogledov. Gibanje brani svobodo javne besede na RTV Slovenija in njenih zaposlenih ter ščiti pravice gledalcev in poslušalcev, ki so upravičeni do celovitega, nepristranskega in nazorsko uravnoteženega poročanja, komentiranja in komunikacije. Napovedujejo zbiranje in obravnavo prijav kršitev poklicnih meril na RTVS. Tudi v Slovenski demokratski stranki na dvojna merila javnega zavoda že dalj časa opozarjajo in pozdravljajo delovanje omenjenega gibanja.

Gibanje sestavljajo nekdanja predsednika programskega sveta RTVS Mitja Štular in Stane Granda, odvetnik Jože Hribernik, zamejski publicist Ivo Jevnikar, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti in publicist Matevž Tomšič.

J. G.

 • večni srb

  Mejakova bo zgleda postavila meje svobode izražanja oziroma cenzure na nacionalki, ker se piše mejak verjeno, mene to asocira na neko mejo, dobrega okusa verjetno.
  Še vedno jih nekdo izbira po imenih.

 • montyamp

  Presstitucija pod krilom žveplenega pritlikavca , ima svojo varuhinjo pravic gledalcev , Ilinko Todorovski , saj še samo makedonski komunisti imajo želodce ki prenašajo HANZA KURBENHAUS — CENZURO IN LAŽI NA POLOŽNICE .
  Tako ima udbomafija tudi svoja sodišča s katerimi regulira oblast v državi , s slabo montiranimi političnimi procesi , seveda bomo rabote ultraidiotov plačevali drugorazredni (pametni) .
  Dobro organizirana združba komunističnih banditov z generalštabom v murglosrbiji , bo poskrbela še za nekaj smradu , na srečo je to indikacija , ki nakazuje normalizacijo države .

  • večni srb

   Sedež JNA za Slovenijo je bil vedno v Zagrebu, ne v Beogradu.

   • dež

    Kanglerja so tudi preganjali in preiskovali MB policisti, a po navodila in na konzultacije so prišli v LJ.

    • večni srb

     So what, predsedniki in komandanti so zato, ker mora biti nekdo osebno odgovoren za posamezna dejanja.

     Zakaj bi nekdo danes skrival dokaze, ki ga lahko razbremenijo krivde za 30 let nazaj?

     • dež

      So what, če je bil za Slovenijo pristojen ZG, generalštab je bil v BG.

     • večni srb

      OK, zakaj potem prvi in zakonsko odgovorni hrvati tega tako ne povejo, pa poslušajmo kaj ima za povedati in za pokazati še druga stran.

      (Beogradu sta v tistem času predsedovala dva hrvaška predsednika)

     • Steiermark

      srbi naj komandirajo pri sebi doma, v srbiji! Mi smo se osamosvojili 1991, osvoboditi srbov se pa nismo uspeli. Razlika od prej je le v tem, da so nam prej komandirali srbi pod jugoslavijo, sedaj so se pa zrinili in pritepli ponovno na oblast, pos samostojno Slovenijo, ki ni nikoli bila njihova najintimnejša opcija!

 • Krtača 20

  Krneki

 • rubec

  Dvakrat v življenju sem jokal. Enkrat, ko je tik pred koncem filma Kleopatro pičil modras in drugič, ko je Sonja Lokar morala zapustiti kongres ZK.

 • antimur

  Kako si dovolimo, da pritepenske barabe maltretirajo Slovence. Sploh bi pa morali vsa takšna omizja in srečanja, kjer je prisoten metercvanzig, strogo prepovedati in sankcionirati. Kajti to je zahrbtno rušenje suverene države.

  • totex39

   Saj ravno zaradi tega je serš vsega tega, da imamo na oblasti take, ki vse to dopuščajo in omogočajo, da se počasi vse ruši in spreminja v režim, ki si ga ne želimo, kajti ni ga nikjer več v Evropi.

 • večni srb

  Mislim, da je cenzura politično korektnega izražanja samo simptom zarukanosti, ne toliko odraz realne potrebe ali celo nuje višjega nacionalnega pomena. Zavedati se moramo, da smo pod stalnim pritiskom sovražne vojaške propagande, ki so sami sebi naprtili zgodovinsko odgovornost z aoblikovanje temljnega značaja novega slovenskega naroda, odkar imamo svojo državo. Cilj je verjetno ustvariti neko kulturno biosfero, ne samo izražanja ampak predvsem obnašanja, čutenja in nenazadnje okvirjev primernega sodobnega razmišljanja o življenju in sploh vsem. Vse je politika, politika pa deli ljudi, ki morajo živeti skupaj v solidarnosti in slogi, nujno je torej, da imamo več oblikovanih mišljenj, ki si med seboj nasprotujejo, vendar ne tudi izničujejo. Ker potem bi nacionalni politiki rekli preprosto državljanska vojna.
  Kako torej ustvariti vtis pluralnosti in profesionalnega liberalizma ter ob enem zgledati podoben razviti tujini, mogoče bi lahko spet postavili okoli spornih tem bodeče žice in prostor intelektualno ogradili od zunanjega sveta, kot se je posrečilo že ob osamosvojitvi. Lahko bi si recimo izmislili, da so nas napadli marsovci in moramo strniti vrste, utrditi nacionalno zavest in državljansko pokorščino, pri čemer računamo tudi na pomoč zaveznikov. Tako nastajajo sicer popolnoma izmišljeni temelji, vendar je konstrukt mogoče regulirati in usmerjati delovanje propagande, ki se je čez 100 let itak nihče več ne bo spomnil. Slovenija je pretežno nenevarna dežela, o nas itak vse bistvenega vedo tuje strokovne enciklopedije, ki jih bere le kogar res zanima. Tako, da prostora za neskončne manipulacije je precej, če le obstaja primerno družbeno okolje, ki je pripravljeno absorbirati te produkte.

  Kar dejansko pričakujemo od nacionalke pa so analitične debate, kjer o določenih dejstvih praktično nima smisla razravljati, ker o posilstvu pač ne debatiramo. Ampak to še ne pomeni, da človeku ne moreš naravnost povedati kdaj se epistemološko moti, moraliziranje na stran, dejstva so zložena v rabljene plastične gajbice za sadje in zelenjavo, ki jih je nekdo pridno odnašal iz trgovin in zbiral na kup.
  Zavedati se moramo, da živimo v dobi socialnih omrežij, ki pokrivjao celo globalno sfero živega planeta, danes se za vsako trditev takoj najdejo množice čudakov, ki grejo gledat v bukve in izpostavijo dejstva, ki jih nihče na tem svetu ne more zanikati. To ni samo tehnološki čudež ampak spremenjena oblika zavesti celotnega človeštva, tako se pač danes menimo med sabo. Razen kitajcev, ki lahko do Googla dostopajo edino preko nadzorovanih državnih portalov in podtalnih zasebnih mrež. Ker eno je, če dva milijona burekov ne prenese resnice, čisto nekaj drugega pa, če je takih milijarda in pol.

  • večni srb

   Pozabil sem omeniti še en fenomen sodobnega sveta, ki postaja vse bolj izrazit in pomemebno vpliva na razvoj raznih javnih manifestacij skupne volje.
   Živimo v svetu splošne relativnosti, ki je biološko sicer ne moremo jasno zaznati, s tehnologijo pa lahko ali vsaj delno, ravno dovolj, da lahko pride do hudih zmešnjav in pravih paradoksov.
   Teorija gre takole, videti pomeni verjeti, ker svetloba vedno potuje do naših oči z neko končno hitrostjo, objekti pa so od nas oddaljeni različno, lahko dejansko vidimo posledico, še preden opazimo vzroke zanjo. V resnici, dogodki seveda potekajo po logičnem naravnem redu, ker pa tehnologija ukrivlja tok informacij, lahko aktualne informacije potujejo do nas po daljši poti in se jih torej zavemo v napačnem vrstnem redu. Kadar govorimo o kozarcu, ki je padel iz mize, bi vsakdo takoj opazil, da je nekaj narobe, če najprej vidimo razbito steklovino in šele potem gledamo kako kozarec počasi pada proti tlem, ideologija pa deluje bolj subtilno, saj tudi naše misli švigajo na relativni način. zavedati se moramo, da so nekateri slovenci najprej doma slišali določena zgodovinska in osebna dejstva, šele nato so se šli v osnovno šolo prepričat, da jim res lažejo.

 • Olga2345

  Slapšačka in Šurc sta sama vse tisto, kar pripisujeta drugim! Sovražita, izključujeta, diskreditirata, v resnici pa sta navadna plačanca, prostituta komunistov, z Murgleonejem na čelu!
  Ker sovraštvo in izkljucevanje širita preko javnega medija, ki ga PRISILNO financiramo vsi državljani, je treba ta medij spraviti v zakonske okvire uravnoteženega informiranja državljanov ali pa ukiniti!

  • večni srb

   Ne gre zato, da ena ali druga stran ne sme povedati kar misli, nihče tam ne zna povedati kaj je res in zakaj je prav, v tem je problem.
   Če vsi enako lažejo, mene pravzaprav ne moti kaj predvaja propaganda, niti slučajno ne mislim spremljati nobenih tistih oslarij.
   Avtoritete pa seveda lahko nabijajo kar hočejo, ampak potem so si sami krivi za uničeno kariero, če jih že osnovnošolčki na takih portalih, med navadnimi komentarji, postavijo na laž.

   • Olga2345

    Vseglihar!

  • Fosa Stefan

   bravo samo še dodam

   TOREJ SLOVENIJA IN NJENO
   VRHUNSKO VODSTVO V EVROPI NE POMENI NIČ, ali še bolje slovenčki, kučančki,
   cmeraji, jankoviči, bratušek, erjavec, židan,…NIKO VAS NE JEBE 2%, , žal mi je za SLOVENCE, BOSCAROLE,
   AKRAPOVIČE in še mnogo drugih, dobrih delavnih ljudi. HVALA tistim, ki ne hodite
   na volitve, hvala tistim, ki volite senice, jankoviče, pasjejebce,… NAROD IMA TAKO VLADO, KAKRŠNO SI ZASLUŽI, na
   žalost pa trpimo tudi normalni, pokončni SLOVENCI, ki smo spremni svoj dom
   braniti ali pa se preseliti v bolj varno okolje, kjer je RESNICA,
   SPOSOBNOST , INOVATIVNOST,
   USPEŠNOST Z LASTNO PAMETJO IN ROKAMI
   cenjena in ČASTNA.

 • Common Sense

  Pač, branijo “tekovine revolucije”. Kaj pa ste drugega pričakovali? Da kar naenkrat ne bodo? Naslednja gospodarska kriza jih bo nekaj odplaknila, ampak še zdaleč ne vseh. So kot posteljne stenice. In mogoče bomo čez 30 let bomo tam kjer je Češka danes. Uživajte v vožnji!:)

 • Soave

  V naši državi je toliko nepravilnosti navkljub silnim Agencijam in posebnim uradom za sovražni govor in kaj vem kaj še vse, da se čudim, kako sploh vse to deluje.
  Saj je čisto nepotrebno ( razen seveda za kakšne dobre službice ) in bi bilo najbolje, da jih ni !
  Pripenjam pa eno pisanje gospe Ušaj odvetniški zbornici.
  Da na rito padeš. . . . . . . .

  http://demokracija.si/fokus/ekskluzivno-lucija-s-usaj-odgovarja-odvetniski-zbornici-in-novinarjem-nikoli-ne-bom-stopila-v-bran-nasilnezem-ki-z-migracijami-skusajo-svojo-ne-kulturo-vnesti-v-nasa-zivljenja-kot-nekaj-normalnega.html

  • totex39

   Bravo, to lahko napišejo samo ljudje z pokončno držo in brez masla na glavi. Take rabimo.

   • Soave

    Res je ! Pa, saj jih je verjetno še kaj – pokončnih ljudi – a se raje umaknejo ? Kakšna škoda ! V slogi je moč.

  • Mojca pokraculja

   Ta odgovor spostovane Lucije je odličen.
   Dovoli, da k njemu dodam se za tiste, ki se seveda z njim ne bodo strinjali, star latinski pravni rek ali pravilo:
   Qui tacet, consentire videtur.
   Kdor molci, pomeni da se strinja.

   • Soave

    Pišuka. . . . in kaj se je zgodilo z onim starim slovenskim pregovorom ?

    Kdor molči, devetim odgovori ?
    Kar nekaj lepih naših pregovorov bomo morali opustiti. Vsaj začasno. Dokler . . . .. se zadeve ne uredijo ?

    • tohuvabohu

     Ta pregovor še vedno drži. Če nekdo, ki bi moral kaj pojasniti, tega ne stori, je povedal vse. Rek, ki ga je navedla Mojca, se pa nanaša na tiste, ki nimajo volje, poguma in potrebe povedati svojega mnenja.

     • Soave

      No, vidiš. Več ljudi, več vemo.

 • Iva

  Šurc ni neveden komentator, kot so “nestrpni in sovražni pobalini” na spletu ali mladostni ideološki indoktriniranci, ampak je nevaren in pokvarjen presstitut v letih – AGITPROP novinar F571!

 • Franc Šink

  Kamor pogledaš kučan je vedno prisoten.Čudno.

  • totex39

   A je to sploh možno, da je vsepovsod prisoten, kako vse to zmore?

   • dež

    Zgleda, da Dolly le ni bila prva in edina klonirana ovca.

   • Vera

    V penziji je , zato ima časa na pretek . Spomnim se nekdanjih slik njega in njegove žene , kako sta urejala okrog hiše v Murgljah. Zdaj ni več potrebe po urejanju ? Listje sta grabla, Milan je kosil travo itd. Raje naj bo doma ob ženkici in ji vsaj pri kuhi pomaga , politiko je pa zadnji čas, da jo za vedno prepusti mladi generaciji, pa ne tipu Šarec.

  • KAPIBARA

   Bode prišel čas, ki bo prisoten za vedno..

 • Mojca pokraculja

  Nova 24 in podpisani J. G. pod tem clankom!

  Za bozjo voljo nehajte v naslove clankov pisati POGLEJTE!
  To je cefurscina ne slovenščina!

  • Jožef

   V vsej vsebini kar te moti je pravopis. Prijavi se za lektorja.

   • Mojca pokraculja

    WTF, kaj ti ni jasno ? “jao vidite, šta nam oni rade”
    To ni vprašanje pravopisa, to je izražanje, način govorjenja in pisanja, čefurji tako tvorijo svoje misli.

  • tohuvabohu

   To je rumenomedijski stil.

 • Vlado77

  Dvojna merila bodo v nedogled, če bomo imeli tako vodstvo in ultra leve v svetu. Vedno opravičijo svoje rabote , čeprav neumno. Rešitev je , da postane to TV res javna ne pa levih extremistov. Ililka Todorovski je tipičen kader, Šeruga naslednji , Svič itd.

 • O’Brien

  Bilo kuda Udba svuda.

 • Anton

  bolj kot komunistom, neuspeh dokončne osvoboditve in osamosvojitve izpod jerma bivšega totalitarnega režima, zamerim neenotnosti desnih strank,ki se kot rdeča nit vleče od 1991 do dandanes, za časa DEMOSA, ko so bile desne stranke na višku svoje politične moči in je bil čas pravšnji odstraniti zametke komunizma in njihovih častilcev s vseh položajev odločanja, jih kazensko soditi,kot smo bili priča temu na Čehoslovaškem in drugod, smo “naivno”(to je javno nenje,jaz sem drugačnega prepričanja!) mislili, da je vrag premagan, le ta pa se je zgolj potuhnil kot podgana in čakal na pravšnji čas, da pokaže svoj obraz. Tej zgodovinski napaki, po mojem mnenju botruje pečat hlapčevstva, vzrok temu pa je iskati najbrž oz zagotovo tudi v dejstvu, da pri nas na Slovenskem nikoli nismo imeli svojega monarha,(avtokrata), z razliko Madžari, Poljaki , Čehi in Slovaki, kjer so monarha kot narod tekom zgodovine imeli.To je po mojem mnenju odločilen faktor, čemu Sloevnci niso znali narediti dokončne odcepitve s tistega režima z razliko od prej naštetih, kjer je lustracija meri uspela.Vse to se kaže tudi v sami spravi, kjer nismo znali narediti skupnega koraka k pomiritvi še živečih kot tudi umrlih ljudi.

  Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!