fbpx

Prvorazrednost v praksi: Kralju betona Roku Furlanu sodišče odpisalo dolg

Rok Furlan (Foto: Twitter)

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da ljubljanskemu podjetniku Roku Furlanu ni treba poravnati več kot milijon evrov dolga do države.

Pod sklep, da Furlanu ni treba poravnati enormne vsote, se je podpisala okrožna sodnica Irena Pahor, a druge možnosti niti ni imela, saj se je po štirih letih in šestih mesecih, odkar je Furlan razglasil osebni stečaj, izteklo preizkusno obdobje, v katerem je moral ta dokazati, da si prizadeva za poplačilo dolgov, piše Siol.

Omenjeni portal tudi dodaja, da čeprav ključna obveznost ostaja nepoplačana, je Furlan v zadnjih letih nemoteno posloval in živel na veliki nogi, pri čemer naj bi mu pomagali dolgoletni prijatelji, ki naj bi skrivali njegovo premoženje, skrbeli pa naj bi tudi za dolgove.

Priprave na selitev v Dubaj
Proti Furlanu je zastaralo tudi več kazenskih postopkov zaradi utaje davkov. Te so obravnavale tožilke ljubljanskega okrožnega tožilstva Julijana UhanMaša Podlipnik in Alenka Erker Skulj. Čeprav do epiloga pri teh ni prišlo, pa se je Furlan letos spet znašel v središču nove preiskave zaradi suma davčne utaje pri uvozu luksuznih vozil. Siol.net se sklicuje na svoje vire, da naj bi se kralj betona pripravljal na začasno selitev v Dubaj. To mesto v Združenih arabskih emiratih namreč ni izločilo Sloveniji še nobene od iskanih oseb z mednarodno tiralico.

Furlan je vložil zahtevo za osebni stečaj leta 2014, a je stečajna masa ostala praktično prazna. Stečajni upravitelj Janko Maček pa naj bi svojo neučinkovitost pojasnjeval s sklicevanjem na zakon, da mu ne daje nobenega orodja, s katerim bi lahko odkrival Furlanovo premoženje. Siol.net tudi piše, da ni imel denarja za kritje stroškov iskanja premoženja. Je pa očitno, kot piše omenjen spletni portal, Furlan del dolga poravnal, pri tem pa naj bi mu pomagali kar dolgoletni poslovni partnerji.

H. M.