fbpx

Radikalna levica ruši predsednika ZDUS Sušnika, ta jim odgovarja: Ne bomo se ozirali na vod vojakov, ki komandanta brigade poziva k predaji!

Mateja Kožuh Novak (Foto: STA)

Ne! Še bolj zavzeto se bomo lotevali pozivov za izboljšanje socialnega in ekonomskega položaja slovenskega upokojenca in ne bomo se ozirali na vod vojakov, ki komandanta brigade poziva k predaji,” je predsednik Zveze društev upokojencev Janez Sušnik odgovoril na pozive posameznih nekdanjih funkcionarjev zveze, naj odstopi. Nekdanja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak nikoli ni skrivala politične orientiranosti, ko je vodila organizacijo, sedaj pa to očita ravno predsedniku Sušniku. Sušnik trdi, da je ob izvolitvi dobil 100-odstotno podporo, zato o odstopu ne razmišlja.

Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) niso zadovoljni s trenutnim vodstvom zveze. Predsedniku Janezu Sušniku očitajo podporo ukrepom vlade in državnega zbora, ki po njihovem mnenju niso v korist prebivalstvu, poroča STA. ZDUS kot najbolj množična humanitarna organizacija civilne družbe v Sloveniji bi moral biti po njihovem prepričanju najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi.

Namesto tega ocenjujejo, da je zašel v krizo upravljanja in vodenja. Po njihovi oceni vse bolj postaja “transmisija za uveljavljanje vladnih ukrepov, ki so škodljivi za prebivalce”. Slednji tudi trdijo, da vlada vse večje nezadovoljstvo med člani, saj dajejo podporo zakonom in ukrepom, za katere ocenjujejo, da niso v korist prebivalstvu. “Izgubil je razvojni potencial, članstvo je nezadovoljno s pojavnostjo zveze v javnosti, s podporo zakonom in ukrepom, ki niso v korist prebivalstvu, predsednik ZDUS-a koketira s političnimi strankami,” so kritični.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) (Foto: STA)

Po njihovih besedah so nekateri ugledni člani zveze že opozorili na krizo vodenja s svojimi odstopi, odstope pa napoveduje tudi več strokovnjakov v delovnih telesih, ker vodstvo zveze ne upošteva njihovih predlogov. “Častno razsodišče ZDUS-a, ki je obravnavalo odklone od poslanstva in določil ZDUS-ovega statuta, je prvič v zgodovini organizacije izreklo opomin predsedniku zveze,” so izpostavili. Sušnik pravi, da je v maju že predlagal Upravnemu odboru ZDUS, kot najvišjemu organu zveze, da na svoji seji presoja tudi o kritikah, ki jih je v javnost naslavljal eden od članov Strokovnega sveta. “Od trinajstih pokrajinskih glasov sem prejel 100-odstotno podporo, torej trinajst glasov, da še naprej ostanem na čelu krovne upokojenske organizacije pri nas,” je dodal.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik. (Foto: STA)

Pri mnenju podpisnikov pa smo zaznali neskladje, saj je kljub trditvi o podpori vladi ZDUS še nedolgo nazaj nasprotoval predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in se zavzema za njegov umik iz nadaljnje obravnave. Predlog po njihovem mnenju namreč spreminja del, ki določa, kdo upravlja z zbranim denarjem iz prispevkov, ne izboljšuje pa sistema zdravstvenega varstva v korist bolnikov.

Sušnik je tudi sam predlagal upravnemu odboru, naj presoja o kritikah
ZDUS ima po njihovih navedbah dovolj orodij, da naredi red v svojih vrstah. “Res je tudi glede organov, tako pišete, da ima ZDUS dovolj orodij da naredi red v svojih vrstah. Sam sem v mesecu maju letos predlagal Upravnemu odboru ZDUS, kot najvišjemu organu zveze, da na svoji seji presoja tudi o kritikah, ki jih je v javnost naslavljal eden od članov Strokovnega sveta,” je kot odgovor na to povedal Sušnik.

Slavica Golob in nekdanja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak (Foto: Seniorske novice)

Treba je argumentirano oceniti stanje in ukrepati, so zapisali v pozivu, pod katerega je poleg ostalih podpisala Sušnikova predhodnica Mateja Kožuh Novak. Slednja je upokojena zdravnica, nekdanja poslanka, dva mandata predsednica ZDUS-a in podpornica Zorana Jankovića. Kožuh Novakova se je odzvala precej nenavadno, ko je leta 2015 pod drobnogled NPU pristal župan Janković, zaradi preiskave o protipravni premoženjski koristi skupaj z ostalimi.

Kožuh Novakova nikoli ni skrivala politične orientiranosti
Kožuh Novakova, ki ne skriva svoje pripadnosti levi politični opciji se je na to odzvala, da najbrž več županov kakšne projekte “spelje na pol legalno”, vendar če se jim nepravilnosti ne uspe dokazati, najbrž tudi ne obstajajo. Do nje pa je kritičen tudi Sušnik, ki je nanjo direktno naslovil pismo in jo opominja na njene napake: “Očitate mi tisto, kar ste nekoč počeli sami. Namreč, člane ZDUS ste z jumbo plakatov pozivali, da volijo DeSUS in si s takratnim  političnim zaveznikom Karlom Erjavcem vabili staro in mlado, da voli to (DeSUS) politično stranko.”

Poziv je podpisala tudi občinska svetnica v občini Spodnji Duplek Slavica Golob, nekdanji član nadzornega sveta Kapitalske družbe (Kad) in nekdanji predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Aldo Ternovec, član Strokovnega sveta Zveze društev upokojencev Slovenije Tomaž Banovec, predsednik strokovnega sveta mag. Milan Krajnc, znani Ptujčan, ki je kurente ponesel v svet, Jože Gašperšič, Nevenka Doblekar, vodja pokrajinskega odbora zveze upokojencev v Celju Emil Hedžet in dolgoletni aktivni član ZDUS, bivši predsednik Nadzornega odbora, zdaj član Strokovnega sveta ter častni član ZDUS Alojz Vitežnik.

Na ZDUS smo se obrnili z vprašanji, kaj o tem meni predsednik ZDUS Sušnik. Njegovo pismo objavljamo spodaj v celoti:

Odgovor na poziv k odstopu!

Res je, spoštovana prvopodpisana, dr. Mateja Kožuh Novak. Tako je, kot ste zapisali. “Živimo v vznemirljivih in negotovih časih in oblastnikom se je zgodilo prebivalstvo…”

Očitate mi tisto, kar ste nekoč počeli sami. Namreč, člane ZDUS ste z jumbo plakatov pozivali, da volijo DeSUS in si s takratnim  političnim zaveznikom Karlom Erjavcem  vabili staro in mlado, da voli to (DeSUS) politično stranko. Se motim?

Pravite, da bi ZDUS kot najbolj množična humanitarna organizacija civilne družbe v Sloveniji morala biti najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi, na katerih sloni naša skupna prihodnost. Saj to tudi je! Tvorno sodelujemo z Medgeneracijsko koalicijo Slovenije (MeKoS) in samo v tem letu smo na vladne resorje naslovili vsaj  deset pozivov k izboljšanju razmer na področjih, ki mi jih očitate.

Res je tudi glede organov, tako pišete, da ima ZDUS dovolj orodij da naredi red v svojih vrstah. Sam sem v mesecu maju letos predlagal Upravnemu odboru ZDUS, kot najvišjemu organu zveze, da na svoji seji presoja tudi o kritikah, ki jih je v javnost naslavljal eden od članov Strokovnega sveta.

Od trinajstih pokrajinskih glasov sem prejel 100% podporo, torej trinajst glasov, da še naprej ostanem na čelu krovne upokojenske organizacije pri nas. Ob taki podpori, ki je zavidanja vredna tudi avtokratskim voditeljem, kaj šele demokratično izvoljenim posameznikom med katere se štejem tudi sam, seveda človek ne razmišlja tako kot vrhunski športnik, češ, zdaj pa je napočil čas, da se umaknem. Ne! Še bolj zavzeto se bomo lotevali pozivov za izboljšanje socialnega in ekonomskega položaja slovenskega upokojenca in ne bomo se ozirali na vod vojakov, ki komandanta brigade poziva k predaji.

Želim vam primerno izbiro orodja za ta letni čas in obilo zdravja,

Janez Sušnik, predsednik ZDUS

Sara Rančigaj