fbpx

Ramadan, mesec džihada: Samomorilski napadi po svetu sovpadajo z začetkom islamskega praznika

Foto: EPA.

Ameriški publicisti in bloger Robert Spencer je v četrtek gostoval v jutranji oddaji televizije CNB, kjer je z novinarko razpravljal o problematiki ekstremnega islama, ki je v porastu zlasti v dneh, ko muslimanski svet praznuje ramadan. Videoposnetek pogovora je sicer objavljen tudi na portalu YouTube in ga prilagamo, Spencer pa začne govoriti pri 8. minuti. Slednji velja za strokovnjaka za džihad in Bližnji vzhod ter ustanovitelja spletnega bloga Jihad Watch, ki opozarja na radikalni islam, zaradi česar je med levičarskimi aktivisti pogosto označen za islamofoba. Tokrat je v oddaji CNB-ja spregovoril skupaj z Isikom Ablo, ki se je odpovedal islamu.

V tokratnem pogovoru za oddajo CNB Robert Spencer in Isik Abla razlagata o tem, zakaj je islamskim teroristom naročeno množično ubijati ravno v času ramadana. Pri tem prednjači predvsem teroristična skupina Islamska država, ki ravno v času svetega muslimanskega praznika poziva k nasilju v imenu Alaha.

Zdi se, da je takšno početje že terjalo krvavi davek po svetu. Muslimani po svetu žalujejo za izgubo svojih družinskih članov in prijateljev, potem ko je bomba v tovornjaku v petek, v prestolnici Kabulu, ubila vsaj 90 ljudi in jih več kot 450 ranila. “Moč eksplozije je bila tako velika, da so jo čutili tudi ljudje v radiju petih kilometrov,” je potrdil župan Abdulah Habibzai.

Pogreb koptskih kristjanov v Egiptu. (foto: epa)

Napadi v Kairu in Bagdadu niso naključje
Incident se je zgodil po tem, ko je samomorilski napadalec ukraden tovornjak zapeljal v poslovno cono v zgodnjih jutranjih urah in povzročil zmedo ter uničenje. Po prvih ocenah naj bi bilo škode za vsaj 1,5 milijona ameriških dolarjev, a bi lahko, sodeč po poročanju lokalnih medijev, narasla tudi do 6 milijonov evrov.

Napad v Afganistanu se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je Islamska država ubila 29 kristjanov v bližini Kaira. Dva ločena samomorilska napada v Bagdadu, v Iraku, pa sta prejšnji teden ubila 31 ljudi. Začetek krvavih bombnih napadov sovpada z začetkom 30-dnevnega posta oziroma ramadana, ki je deveti mesec v islamskem koledarju.

Paradoksalno, islamski verski voditelji po svetu v tem času vernike javno pozivajo k molitvi in učijo, da je ramadan mesec veselja in dobrodelnosti, ko muslimani očistijo svoja srca. V Indoneziji, v največji muslimanski državi na svetu, pa v teh dneh na tisoče vernikov moli za mir na svetu.

T. F.