fbpx

Rasistična izjava Nike Kovač: Zmagali so “bitko” z ne-ljudmi

Nika Kovač (Foto: STA)

“Zmagali smo ljudje!” je potrditev zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, na Twitterju proslavila Nika Kovač, ki je med ostalim v svojem govoru po potrditvi zakona povedala, da je to zmaga “navadnih” ljudi iz vsakdanjega življenja, kar je smešno, saj Kovačeva, ki živi življenjski stil priviligirane elite, nima prav nič skupnega z “navadnimi” ljudmi, sodeč po njenem zapisu, ki posredno namiguje na diskriminacijo vseh tistih, ki niso njeni podporniki, pa lahko sklepamo, da so zanjo “neljudje” vsi ostali, ki drugače razmišljajo. To smo sicer že vedeli, je pa to le še ena potrditev več. DZ je po vloženem vetu DS na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, zakon vnovič potrdil. 49 poslancev je glasovalo za, 24 pa proti. Za vnovično potrditev bi zadostovalo 46 glasov. Državni zbor je na izredni seji ponovno dal zeleno luč tudi noveli zakona o RTV, ki pa ga bodo v SDS poskusili zaustaviti še z referendumom.

S potrditvijo zakona, ki ga je pripravil Inštitut 8.marec pod vodstvom Nike Kovač, so po njenih besedah na Twitterju: “zmagali LJUDJE”. In očitno po njenem stavku sodeč, izgubili “ne-ljudje”? Njena posredna diskriminatornost, ki se jo trudi ves čas zakriti s svojimi “dobronamernimi” izjavami, je očitna, opazil pa jo je tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je na Twitterju njen zapis komentiral: Celo Adolf Hitler bi bil ponosen na takšno ekstremno rasistično izjavo @8Marec se bori z ne-ljudmi.”

Inštitut 8. marec želi z zakonom za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države v prejšnje stanje vrniti 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. S potrditvijo zakona so po njenem zapisu na Twitterju sodeč, “zmagali ljudje”, ki jim pravi “navadni ljudje iz vsakdanjega življenja”.  Nika Kovač namreč že lep čas paradira v javnosti s svojimi dobronamernimi izjavami, vendar se na vsake toliko časa pojavi njen pravi obraz, kot je to javnost videla nedavno, ko je žalila Državni svet. “Gospodična je prišla na sejo Državnega sveta žalit svetnike in njihovo delo. Ker ona je ljudstvo,” je nastop Kovačeve komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Kaj v bistvu počenja Državni svet in kakšna je njegova vloga, pa je Niko podučil kar predsednik Alojz Kovšca. Kovačeva si kaj takega očitno lahko privošči, glede na to da je del priviligirane elite, z dobro podkovanim političnim ozadjem v družini.

Ves čas govori “v imenu ljudstva”, s katerim nima popolnoma nič skupnega, po drugi strani pa je to z njene strani izjemno diskriminatorna izjava do vseh tistih, ki niso njeni podporniki in ne razmišljajo kot ona. Zanjo so to očitno “ne-ljudje” in proti njim se Nika bori. Tudi če ne pove neposredno, je njeno mnenje o ostalih jasno, kar pa je opazil tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je njeno izjavo komentiral: “Celo Adolf Hitler bi bil ponosen na takšno ekstremno rasistično izjavo @8Marec se bori z ne-ljudmi.”

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. DS, ki je veto na zakon vložil v sredo, je mnenja, da bi bilo potrebno vsak zakon zaradi različnosti obravnavati posamezno, predvsem pa so kritični do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Inštitut 8. marec trdi, da je njihov pristop k obravnavi zakona upravičen. Janševi vladi očitajo nedemokratičen način sprejemanja sprememb v preteklosti, medtem, ko sami počnejo prav to. Logično, glede na njihove politične podpornike, ki počnejo enako, vse to, kar so očitali desni vladi, zdaj počnejo sami, seveda pa je vlada sprejela pozitivno mnenje k zakonu, saj naj bi sledil uresničevanju temeljnih ustavnih načel, kot sta delovanje in ohranjanje pravne države, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar.

Aktualna vlada polna očitkov nekdanji vladi, zdaj pa to počne sama
Ironično je, da trenutna koalicija na dolgo in široko Janševi vladi očita “rokohitrske posege, češ, da je v sistemske zakone po hitrem postopku brez usklajevanja z deležniki dodajala spremembe, ki so krepile avtoritarnost oblasti in omogočale podrejanje družbenih podsistemov vladajočim in predstavnikom kapitala”, saj ali je potrebno sploh ponovno omeniti, da prav to počnejo sami in trenutno z novelo zakona o RTV, ki ga aktualna vlada na vsak način želi sprejeti in si javno televizijo popolnoma podrediti? Levica nekdanji vladi očita tudi politizacijo svetov zavodov šol in vrtcev. Tako bi imela lokalna politika po njihovih besedah neposreden vpliv na delovanje osnovnih šol in vrtcev.

SDS: To se doslej še ni zgodilo
V SDS s prakso, po kateri bi z enim zakonom odpravljali zakonske rešitve iz prejšnjih mandatov, nimajo izkušenj, saj se doslej to še ni zgodilo. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer niso izvedli do konca niti ene omembe vredne akcije, bo spet vse tako kot prej, o razpisih na ministrstvu za kulturo bodo odločali tisti, ki bodo sredstva dobili, so omenili. V NSi so iz spreminjanja sestave svetov vrtcev in šol, torej tistih javnih zavodov, katerih ustanoviteljica in financerka je lokalna skupnost, razbrali mnenje pripravljavca zakona, da je škodljivo tudi delovanje 212 občin. Pri tem se seveda moti, so prepričani.

Ana Horvat