fbpx

Ravnatelj, ki pred celotno Slovenijo kaže nerazumevanje svojega poslanstva: Naša naloga ni nagovarjanje otrok, staršev in učiteljev, da se cepijo?!

Ravnatelj iz Kočevja, ki je za Odmeve izjavil, da ni naloga ravnateljev, da spodbujajo zaposlene in otroke, naj se cepijo, ne razume svojega poslanstva in je žalosten primer slabega menedžerja javnega zavoda,” je izjavo ravnatelja iz Kočevja komentiral ekonomist dr. Matej Lahovnik in dodal, da gre pri njem za kričeč primer negativne selekcije, ki pred celotno Slovenijo kaže nerazumevanje svojega poslanstva. Pirc nam je dodatno komentiral, da so njegove izjave izvzete iz konteksta, da sam podpira cepljenje, vendar naj bo to prepuščeno svobodni izbiri. 

Predsednik vlade je včeraj med sejo strokovne skupine za covid sporočil, da se bo pouk v novem šolskem letu izvajal enako kot na koncu prejšnjega leta (po modelu B), poleg tega pa bo samotestiranje od 23. avgusta dalje samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike.

In ravno napoved ministrstva za izobraževanje, ki je vladi in svetovalni skupini predlagalo samotestiranje učiteljev, čeprav naj to ne bi bilo samoplačniško, je v naletelo na neodobravanje ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Največja komercialna in državna televizija sta gostili številne predstavnike ravnateljev, ki so med drugim tarnali, kako še ni nobenih navodil, čeprav so navodila znana že od prejšnjega šolskega leta, pa vse do bizarne izjave ravnatelja iz Kočevja, ki je izjavil, da zdravje učiteljev, šolarjev in celotne družbe ne spada v njegovo pristojnost.

Kdo pri zdravi pameti bi kot vodja izjavil kaj takega?
Da bi ravnatelji nagovarjali, otroke, starše, učitelje, da se cepijo, to pa mislim, da ni naša naloga,” je za Odmeve dejal ravnatelj osnovne šole zbora odposlancev Kočevje Peter Pirc. Izjava je spodbudila vodjo vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov in ekonomista Mateja Lahovnika, da mu pove, da ta preprosto ne razume pomena svojega poslanstva ravnatelja in je žalosten primer slabega menedžerja javnega zavoda. Hkrati je dodal, da gre pri njem za “kričeč primer negativne selekcije, ki ne premore niti toliko samouvida, da bi bil raje tiho, ampak pred vso SLO kaže, kako ne razume poslanstva menedžerja“.

Glede na nekatere izjave šolnikov se ne moremo znebiti občutka, da si želijo praznih učilnic. (Foto: epa)

Kot je znano, je cepljenje edina preventiva za preprečevanje novega izbruha epidemije, precepljenost pa ostaja prenizka, da bi se izognili novemu valu ter številnim dodatnim problemom, ki jih prinaša neodgovorno ravnanje posameznikov. Mednje zagotovo spadajo tudi šole. Vsi si namreč želimo, da se šolanje v novem šolskem letu nadaljuje v šolah in da starši otrok hodijo na delo, zakaj pa celo šolniki povzročajo zmedo, da do tega ne bi prišlo, sproža resno vprašanje o njihovi kompetentnosti in celo zdravi pameti.

Pirc podpira svobodno izbiro cepljenja
Po objavi novice je v uredništvo Nova24TV pisal tudi ravnatelj Pirc, ki meni, da je bila izjava v Odmevih vzeta iz konteksta širšega pogovora in očitno seveda tudi narobe razumljena. Pirc poudarja, da se kot državljan RS zelo dobro zaveda pomena cepljenja in je tudi sam polno cepljen, kot ravnatelj pa si predvsem želi, da bi se šolsko leto začelo normalno in bi se pedagoški proces tudi v nadaljnje odvijal po ustaljenih tirnicah. “Cepljenje je po mojem mnenju gotovo pot do tega in ga absolutno podpiram, odgovornost za doseganje cilja pa je na vseh deležnikih, izbira pa kot vemo lastna po ustavi. Nikakor pa si ne morem in ne smem prilaščati pravice, da bi v to silil kot ravnatelj učence (otroke), ki so nam zaupani v vzgojo in izobraževanje,” še doda Pirc.

Sara Kovač