fbpx

Raziskava: Cerarjeva stranka močno izgublja, Janševa SDS pridobiva

Foto: STA

Podpora vladi in največji koalicijski stranki SMC je decembra močno padla. Vlado kot uspešno ocenjuje 27,7 odstotka vprašanih. Če bi bile volitve danes, bi prepričljivo zmagala SDS.

Novembra je vlado kot uspešno ocenilo 35 odstotkov vprašanih. Za slabih 6 odstotnih točk je zrasel delež tistih, ki delo aktualne vlade vidijo kot slabo. Novembra je bilo takšnih 61,9 odstotka, ta mesec pa 67,6 odstotka.

Janševi SDS skoraj 30 odstotkov
Od opredeljenih anketirancev bi jih SDS volilo skoraj 30 odstotkov. SMC bi bila z dobrimi 20 odstotki na drugem mestu. Stranki premierja Mira Cerarja se je s 16,6 odstotka precej približala SD. Na četrtem mestu je Združena levica, ki jo je izbralo dobrih 12 odstotkov opredeljenih vprašanih, sledita pa ji NSi s skoraj desetimi in DeSUS z dobrimi petimi odstotki.

SDS bi v parlamentu dobila 29 sedežev, SMC 19, SD pa 15. Sledili bi Združena levica z 11 poslanci, NSi z devetimi in DeSUS s 5 poslanci.

Telefonsko anketo Vox populi je med 14. in 17. decembrom za Televizijo Slovenija (TVS) in Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 oseb.

U. U., STA