Razkrito: Tako je predsedniška kandidatka Marta Kos iz Nemčije obveščala UDBO

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos (Foto: STA)

Četudi zanika, dejstva in podatki v Arhivu republike Slovenije dokazujejo, da je predsedniška kandidatka Marta Kos sodelovala z Udbo. To bilo znano dejstvo, ki ga je dodatno razgalil še portal Požareport. Zadevo je zdaj še dodatno podkrepil na podlagi obstoječih dokumentov in najnovejših pričevanj. Marta Kos naj bi namreč že med časom bivanja v Nemčiji UDBO informirala preko označenih pisem.

Podpredsednica Gibanja Svoboda in predsedniška kandidatka Marta Kos je bila še nedavno soočena z očitki, da je sodelovala s tajno politično policijo bivšega režima, torej Udbo ali Službo državne varnosti. Ni presenečenje, da osrednji mediji o tem molčijo, kot pa tudi ne preseneča njeno zanikanje, češ da gre za poskus diskreditacije. Vendar uradni podatki iz Arhiva republike Slovenije kažejo drugače, dodatno pa vse to podkrepijo še novi dokumenti in pričevanja, ki jih je objavil Požareport.

Marta Kos je imela v Centralnem registru SDV dosje s številko 0014000-05448. Številke dosjejev od 14.000 do 14.999 pomenijo hkrati tudi registracijske številke znanih virov na zvezi uslužbencev, pripadnikov rezervne sestave in registriranih sodelavcev SDV. Kosova je sezname ocenila kot “lažne in neverodostojne“, vendar pa je dejstvo, da so tako v Arhivu RS kot na sodišču v sodbi Francija Perčiča mikrofilme z Udba.net in šifrant, ki govori o uslužbencih in rezervistih Udbe, potrdili kot “avtentične”.

Marta Kos in Milan Kučan. (Foto: posnetek zaslona)

Poleg tega pa je Požareport nedavno objavil še novo pridobljene informacije, in sicer naj bi bila konfidentka Udbe rekrutirana že v času študija novinarstva na ljubljanski FDV, tajno policijo bivšega režima pa naj bi obveščala tudi med svojim bivanjem v Nemčiji, v mestu Köln, kamor naj bi se preselila v letu 1989, z delom pa pričela na radijski postaji Deutsche Welle. Sodeč po virih, ki jih navaja Požareport, naj bi imel Kosovo na zvezi uslužbenec (inšpektor) SDV Stojan Celin, tudi na Koroškem znani Udbovec. Kosova je Celina iz Nemčije obveščala prek poslanih označenih pisem, ki jih je prenašala njena znanka. Ker je bilo pisem malo morje, se je zadeva zdela čudna tudi možu njene znanke, ki  naj bi eno od pisem iz radovednost odprl, po prebrani vsebini pa ženi prepovedal dostavo kakršnih koli pisem Celinu.

Mitja Meršol (Foto: STA)

Policijski viri naj bi operativno vlogo Marte Kos v Nemčiji primerjali z vlogo Mitje Meršola v Londonu. Da bi primerjavo lažje razumeli, spomnimo na neljubo zgodbo o Ljubi Sircu, velikemu domoljubu in svobodomiselnemu ekonomistu, ki mu je Udba dala kodno ime “utopist”. Velikega in neusmiljenega kritika socializma so udbovci spremljali od leta 1955, ko je pobegnil v tujino, tam pa ga je ves čas spremljala. Operativno pa ga je obdeloval in ovajal ravno nekdanji urednik Dela Mitja Meršol, načrte za akcije zoper njega je podpisoval Janez Zemljarič, nekdanji šef slovenske Udbe, danes “podjetnik”. “Izvršiti akcijo totalnega in operativnega pokrivanja Sirca, vključno s specialnimi akcijami,” je zapisano v programu dela Službe državne varnosti (SDV) med novembrom 1974 in decembrom 1975, ki ga je v knjigi Zbrana dela Janeza Zemljariča objavil Roman Leljak.

Marta Kos pa v svoji družini ni edina registrirana na Udba.net, na seznamu je moč najti tudi njuna brata Mirana in Draga Kosa, dodaja Požareport. Ni naključje, da je družina Kos s svojimi ambicioznimi cilji danes tam, kjer je.

Tanja Brkić