fbpx

Razkrito: Za Nino Betteto v Strasbourgu niso glasovali niti kolegi socialisti

Nina Betetto (Foto: STA)

Nina Betteto je v Strabourgu pogorela. Odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za potrjevanje sodnikov ESČP je najprej predlagal, da se lista zavrne, saj je bil izločen najustreznejši kandidat – Klemen Jaklič. Bettetova pa je na glasovanju neuradno dobila le 3 glasove od 13, torej je niso podprli niti socialisti, ki so jo v začetku tako vneto zagovarjali.

V nedeljo je odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za potrjevanje sodnikov ESČP v Strasbourgu opravil zaslišanje kandidatov iz Slovenije. Še prej so se seznanili z mnenjem svetovalnega panela, ki je ocenjeval strokovno podlago in primernost posameznih kandidatov. Panel je imel pripombe na eno izmed kandidatk, zato so najprej glasovali o tem, da se iz proceduralnih razlogov zavrne lista.

Predstavitev Betettove v stilu Alenke Bratušek
Predlog zaradi stališča pravne službe, da to ni zadosten razlog za padec liste, ni dobil večinske podpore. Na zaslišanju je bilo najbolj vroče pri Nini Betetto, ki je imela tudi zelo skromno predstavitev. Največ vprašanj se je nanašalo na njeno vlogo v sodnem procesu Patria in ostale kršitve človekovih pravic na Vrhovnem sodišču RS. Po zaslišanjih je odbor na predlog delegatov iz Evropske ljudske stranke (EPP/ELS) najprej glasoval o predlogu, da se lista zavrne iz vsebinskih razlogov, saj je bil v predhodnem postopku predlaganja kandidatov v Sloveniji izločen najustreznejši kandidat – Klemen Jaklič.

Prvič nasprotovanje celotni listi iz ene države
Politična skupščina EPP je namreč v začetku meseca prvič v zgodovini soglasno sklenila, da bo EPP zaradi tega nasprotovala celotni listi kandidatov iz neke države. Ker pa EPP v PACE nima absolutne večine, je bilo odločanje na odboru zelo pomembno. Predlog za zavrnitev liste je dobil podporo 7 članov odbora, za potrditev liste pa jih je glasovalo 6.

O listi bodo vseeno odločali na plenarnem zasedanju PACE, ki se začne danes, saj bi za padec predloga predlagatelji potrebovali dve tretjini glasov navzočih članov na odboru. Člani odbora so nato glasovali o rangiranju kandidatov.

Betettove niso podprli niti socialistični kolegi
Glasovanje je bilo tajno, rezultati pa bodo objavljeni danes popoldne. Izvedeli pa smo, da je izbranka Masleše, Cerarja in Kučana Nina Betetto na tem glasovanju dobila le 3 glasove od 13, kar pomeni, da zanjo po njeni katastrofalni predstavitvi niso glasovali niti vsi predstavniki socialistov, ki so jo sicer v razpravi na odboru vneto zagovarjali.

Slovenskemu sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču se je mandat iztekel oktobra lani. Državni zbor je novembra s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika na ESČP izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Jaklič je kljub mnogih kompetencam – izpadel. Mnogi so prepričani, da se je to zgodilo, ker je v primeru Patria javno podprl Janeza Janšo.

N. K.