fbpx

Razkrivamo: Janši bi požare rad podtaknil medijski tajkun Martin Odlazek, ki obvladuje slovenski “odpadkovni kartel”

Slovenski medijski mogul Martin Odlazek (vir Youtube)

Slovenski medijski mogul Martin Odlazek bi naj bil v ozadju prestopa poslanca Grege Židana k Socialnim demokratom. (Foto: vir Youtube)

V ponedeljek smo na Novi24TV poročali, kako se je novinar Matej Klarič z režimskega medija Svet24 med vikendom, ko so se v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu gasilci še borili z ognjem in si niso bili na jasnem, kaj gasijo, lotil političnega obračunavanja s stranko SDS, saj je njenega predsednika Janeza Janšo označil za glavnega krivca za požare, ki v zadnjih dveh mesecih razburjajo slovensko javnost. Aleš Hojs, nekdanji obrambni minister, nam je v telefonskem pogovoru razložil, zakaj so takšne obtožbe nesmiselne in zlonamerne ter nasploh kažejo na Klaričevo nepoznavanje tematike, s katero se je ukvarjal. Za poznavalce razmer takšni članki v režimskih medijih niso presenečenje, saj se bližajo nove državnozborske volitve, v ozadju poročanja tabloidnega časnika pa utegne biti še precej več kot to – lastnik omenjenega medija je seveda medijski mogotec Martin Odlazek, ki je imel prek skupine Krater dolgo časa v lasti tudi zloglasni Papir Servis, preden ga je pognal v stečaj. Iz dobro obveščenih poslovnih krogov smo izvedeli, da naj bil Odlazek tako ali drugače že več kot desetletje obvladoval t. i. odpadkovni lobij.

Naj spomnimo. Časnik Finance je letos spomladi pisal, da čeprav podjetnik Martin Odlazek velja za enega najbogatejših Slovencev, državni Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) že tretje leto ne vrne skoraj 20 milijonov evrov, kljub temu pa prek povezanih oseb in podjetij kupuje nove nepremičnine, nove lastniške deleže in širi hobotnico. Odlazek med drugim izdaja reviji Zarja, klon revije Jana, in Zvezde, ki je klon revije Lady, v kateri lahko berete trače o slovenski estradi. Je lastnik radia Aktual, je medijsko-tiskarsko-komunalni tajkun, o katerem v njegovih revijah ne boste izvedeli ničesar. Je lastnik ene največjih hobotnic podjetij v Sloveniji.

Če naši viri držijo, je Martin Odlazek v preteklosti prek Skupine Krater (pred kratkim je premeteno izstopil iz lastniške strukture) v celoti obvladoval slovensko odpadkovno sceno (Papir Servis), pri čemer naj bi si pomagal tako s podkupovanjem (v poslovnih krogih se govori, da je svojim partnerjem obljubljal ciprske bančne račune v zameno za poslovne usluge), kot tudi izsiljevanjem marsikaterega politika prek svojih rumenih medijev, med katere, jasno, spada tudi Svet24. Po naših informacijah naj bi številni materialni tokovi nevarnih odpadkov iz Papir Servisa končali v predelovalnicah odpadkov, kot sta Kemis in Ekosistemi.

Foto: STA. Papir Servis je Martin Odlazek pognal v stečaj.

V Kemisu in Ekosistemih gorele zaloge najnevarnejših odpadkov, ki so se nakopičile v različnih družbah?
Nova razkritja bodo bržkone samo še podkrepila trditve, da serijski požari v ekološko spornih kemičnih obratih niso nobeno naključje, temveč so bili namerno povzročeni, ker so se vmes “kurili” tudi takšni in drugačni dokazi, v strahu, da bi jih odkrile inšpekcijske službe, ki, mimogrede, svoje delo tako ali tako opravljajo zelo ležerno in slabo. Naši zaupni viri pravijo, da sta požara v Kemisu in Ekosistemih tako ali drugače povezana, saj sta na eni strani uničila najnevarnejše odpadke, po drugi strani pa selektivno prečistila nakopičene zaloge odpadkov v družbah, ki so na račun varnosti in zdravja okoliških prebivalcev naklepno zlorabljale okoljevarstvena dovoljenja.

Naši viri trdijo, da naj bi se za umazane igre odpadkovnega lobija v domeni Martina Odlazka v poslovnih krogih vedelo že leta, a si nihče ne upa spregovoriti, saj za Odlazkom stoji znana odvetniška družba Čeferin, za katero medijski magnat ne varčuje denarja, ko se je treba reševati iz zagate in spodbijati zgodbe žvižgačev oz. raziskovalnih novinarjev.

Odlazek prek Branke Neffat in Barbare Avčin Teržan obvladoval okoljsko ministrstvo?
Odlazek naj bi imel pod svojim vplivom številne znane lobiste, v ožji krog njegovih sodelavcev naj bi tako sodila tudi razvpita Branka Neffat (sicer tudi njegova pravna svetovalka), ki naj bi za odpadkovni lobij opravljala številna svetovalna posla, prav tako naj bi lobirala in kadrovala v levičarske vlade številne marionete, med katere naj bi spadal tudi nekdanji okoljski minister iz časa Pahorjeve vlade, dr. Roko Žarnič. V okrog ožjih sodelavk naj bi sicer spadala tudi Barbara Avčin Tržan, ki je kot direktorica podjetja Slopak, največjega na področju ravnanja z odpadno embalažo pri nas, leta 2006 podpisala škodljivo pogodbo z Odlazkovim Papir Servisom (kar do leta 2022), zaradi česar je družba utrpela polmilijonsko izgubo, med drugim je prišlo do načrtnega izčrpavanja.

Zanimivo je, da je Avčin Teržanova, očitno “za nagrado”, kasneje kot del Odlazkovega kadra v času ministrovanja dr. Roka Žarniča postala direktorica direktorata na ministrstvu za okolje in prostor. Razrešitev je zaradi slabih poslovnih odločitev, torej neučinkovitosti, doživela šele v času ministrovanja Franca Bogoviča. Skratka, ker je imel Odlazek na ministrstvu svoje ljudi, naj bi tako nadziral, katera podjetja so dobila okoljevarstvena dovoljenja praktično čez noč in katera so morala na pridobitev dovoljenja čakati celo večnost. V tem času naj podjetja, s katerimi je sodeloval Odlazek, pristojnemu ministrstvu sploh ne bi poročala o tem, kam so pošiljala odpadno embalažo, saj je minister mižal na obe očesi.

Foto: Nova24TV. Požar v Ekosistemih. Nihče ne verjame več, da so serijski požari naključje.

Lastniki komunalnih podjetjih in vodilni iz ARSA z Odlazkom pogosto skupaj jadrajo v Splitu
Odlazek naj bi izjemno učinkovito obvladoval tudi vsa večja slovenska komunalna podjetja, saj je direktorje, ki naj bi jih sam kadroval na njihove položaje, pogosto vozil na jadranje v Split, kjer naj bi imel medijski mogotec tudi svojo vilo, v vrednosti več milijonov evrov. Z Odlazkom naj bi pogosto jadrali tudi vodilni iz agencije ARSO. Svoj odpadkovni imperij naj bi sicer Odlazek zgradil po letu 2005 – svoj vpliv in moč naj bi gradil predvsem zaradi svoje odlično pripravljene medijske mreže, saj je poznal grehe aktualnih politikov in jih tako izsiljeval v zameno za pridobitev različnih okoljevarstvenih dovoljenj in nepovratnih finančnih sredstev.

Odlazkov Papir Servis je bil vrsto let trn v peti Ljubljanskemu komunalnemu podjetju in drugim podjetjem, s katerim je sodeloval. Medijski mogotec je služil bajne denarce že samo s sortiranjem surovin, ki jih je kot gorivo in reciklat naprej prodal podjetjem, ki se ukvarjajo z recikliranjem zbrane odpadne embalaže – tono takšnega papirja je poslal na Madžarsko za 140 evrov. Naši viri pravijo, da naj bi del nevarnih odpadkov prevzel tudi od kemične industrije in jih uničeval na črno, denimo v Trbovljah. Odpadkovni lobij naj bi se sicer začel sesuvati tedaj, ko so mu na prste prvič resneje stopile inšpekcijske službe. Viri pravijo, da je podjetje Papir Servis v stečaj spravil namenoma, svojega dobrega prijatelja Janeza Mlakarja pa s položaja direktorja omenjenega podjetja letos prestavil na čelo kazinoja HIT v Novi Gorici,

O odpadkovnem lobiju bomo sicer podrobneje na Novi24TV poročali tudi v prihodnjih dneh.