Razkrivamo: Kako je bila zveza borcev proti osamosvojitvi Slovenije

Datum:

Zveza združenj za vrednote NOB danes poveličuje simbole komunističnega režima in agresorske JLA ter hkrati zatrjuje, da brez njih ne bi bilo osamosvojitve. Dokazi iz tistih usodnih dni leta 1991 pa pričajo o njihovem aktivnem nasprotovanju odcepitvi Slovenije od SFRJ in o nastanku neodvisne slovenske države s svojimi mejami.

Objavljamo odprto pismo občinskega odbora ZZB NOV Maribor, ki je takratnemu predsedniku predsedstva Milanu Kučanu in predsedniku skupščine Francetu Bučarju poslalo izraz nestrinjanja glede odcepitve Slovenije.

“Na plebiscitu smo glasovali za suvereno Slovenijo, ne za odcepitev,” so zapisali v pismu, ki so ga 24. junija 1991 objavili v Delu, kar je v nasprotju s tem, kar trdijo danes, da so oni tlakovali pot v samostojno Slovenijo.

ODPRTO PISMO

Občinski odbor ZZB NOV Maribor pošilja iz svoje razširjene seje, dne 24. junija 1991, odprto pismo predsedniku predsedstva Republike Slovenije Milanu Kučanu in predsedniku skupščine Republike Slovenije Francetu Bučarju. Na plebiscitu smo glasovali za suvereno Slovenijo, ne za odcepitev. Zavzemamo se za skupnost suverenih republik, za tržno gospodarstvo in čiste račune, za parlamentarni demokratični sistem itn. Pred plebiscitom naj bi bili poznani javnosti vsi podatki, potrebni za pravilno odločitev. Danes ugotavljamo, da temu ni bilo tako. Naši najsposobnejši gospodarstveniki nas opozarjajo, da bi odcepitev slovensko gospodarstvo težko prizadela, če ne uničila. Od predstavnika sosednje države smo obveščeni, da nas najvišji slovenski državni voditelji o pogovorih s predstavniki Zapadne Evrope, napačno informirajo. Najodgovornejši voditelji Evrope in sveta nas opozarjajo, da naj ostanemo skupaj v novi, demokratični Jugoslaviji in s skupno močjo premagujemo gospodarsko krizo. Brez gospodarske pomoči zunanjega sveta imamo le minimalne možnosti, da premagamo krizo in še to samo tako, da bomo poceni razprodali svoje imetje in ostali le delovna sila tujemu kapitalu. Želimo vstopiti v Evropo brez mej, a danes postavljamo mejne postaje za vsakim ovinkom. Ali res že živimo v dolini Šentflorjanski. Čutimo se prevarane in nemočne. Danes ne vemo, kaj se bo zgodilo jutri. Zahtevam, da rešujete z vso odgovornostjo današnje težke probleme tako, da bo to prispevalo k urejanju kritičnih razmer v Sloveniji in Jugoslaviji.

OO ZZB NOV Maribor, predstavniki OO ZZB NOV Ruše, Pesnica, Ormož

 

Razkrivamo: Kako je bila zveza borcev proti osamosvojitvi 1

M. P.

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...