fbpx

Razkrivamo pravi razlog za gonjo proti Boštjanu M. Zupančiču: Je (bil) nevaren za kandidaturo za predsednika države?

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

Ugledni pravnik dr. Boštjan M. Zupančič, med drugim nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu in nekdanji sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, je bil s strani Cerarjeve vlade deležen hladnega tuša pri podpori kandidature za člana Odbora Organizacije združenih narodov za človekove pravice po tem, ko je ta Simone Veil, nekdanjo francosko ministrico za zdravje in za nekatere ikono boja za pravice žensk prek družbenega omrežja Facebook, označil kot največjo morilko vseh časov. 

Veilova je namreč v času, ko je zasedala položaj ministrice za zdravje, uzakonila pravico do splava nerojenih deklic in dečkov ter s tem prispevala k sprožitvi tovrstnega trenda po celem svetu, kar jo posledično opredeljuje kot največje morilko vseh časov. Vsako leto namreč po celem svetu več kot 40.000.000 deklicam in dečkom odvzamejo pravico do življenja, kar znaša več kot 125.000 zapravljenih življenj dnevno.

Zaradi izrečene resnice je Boštjan M. Zupančič postal tarča blatenja in diskriminiranja s strani medijev in vlade, kljub temu, da se v resnici zavzema za spoštovanje človekovih pravic. Vlada bo tako na prvi seji po počitnicah umaknila podporo kandidaturi Zupančiča, zunanji minister Karel Erjavec pa je za nacionalno televizijo povedal, da ocenjuje, da se njegove izjave nanašajo na pravico do splava in pri tem dodal, da ta pravica pri nas predstavlja ustavno kategorijo, ki kažejo na neustreznost Zupančiča do stališč, ki so bila sprejeta pri nas in so v skladu z ustavo.

Boštjan M. Zupančič je za Novo 24TV komentiral, da stališče ministra Erjavca razume v političnem smislu, kjer mu po skoordiniranem stampedu proti njemu ni preostalo nič drugega. “Drugo je vprašanje, zakaj je do stampeda sploh prišlo, ker je bil več kot očitno usklajen. Vsebinska vprašanja o požarih in splavu so ostala kolateralna škoda. Feministični lobi tudi znotraj ministrstva za zunanje zadeve je hotel doseči, da bi bila na mesto člana Odbora OZN namesto mene imenovana Sancinova. In to jim je uspelo. Gospa pa o človekovih pravicah v najboljšem ve precej manj kot jaz, če se milo izrazim. Mislim pa, da je bil povod za stampedo še nekje (in bolj bistveno) v strahu, da bi res kandidiral na predsedniških volitvah. Za to je bil s strani medijskih agresorjev potreben vnaprejšnji napad (preemptive strike).”

Na besede Erjavca se je Boštjan M. Zupančič odzval in dejal, da ga razume, saj gre za nekaj političnega in dodal, da je ministru že povedal, da ga bo razumel, če ga ne bo podprl, čeprav je že dobil podporo od enajstih držav. “Razumem, da minister s političnega stališča ne more podpreti nekoga, ki zapiše nekaj takšnega.” 

Boštjan M. Zupančič (foto: STA).

Boštjan M. Zupančič: “A monopola tiskanih in uradnih medijev je konec. Ustvarja se nova kontrakultura, na družbenih omrežjih, in ljudje so se na moje pobude 99-odstotno pozitivno odzvali. Učinki so prav nasprotni tistim, ki so jih pričakovali. Te igre še zdaleč ni konec …”

Erjavec bo tako po počitnicah za novo kandidatko predlagal Vasilko Sancin, ki se je prav tako prijavila za mesto v tem odboru. Kot lahko vidimo, je za napredovanje nujno potrebno zagovarjanje splavov, v primeru, ko človek zagovarja svoje stališče, pa je predmet kritik iz vseh strani. Podporo Zupančiču so izrekli tudi v Glasu za otroke in družine z izjavo: “Poklon Boštjanu M. Zupančiču za njegov nesebičen boj za človekove pravice nerojenih deklic in dečkov. Je najresnejši kandidat za Belo vrtnico, najvišje priznanje za človekove pravice za leto 2017.”

N. Ž.