fbpx

Razlog za razrešitev direktorja Pošte Slovenije: “Imaš dobre rezultate, a si politično preblizu SDS!”

Aleksandar Kašeljević. Foto: STA

Že pred dnevi smo poročali o kadrovskem cunamiju na Pošti Slovenije. Ekonomist Aleksandar Kešeljević, eden od tvorcev gospodarskega programa Stranke Mira Cerarja, ki je bil sprva kandidat za ministrsko funkcijo, potem pa je zaradi spornega članstva v nadzornem svetu Infond Holdinga ter afere Groff izpadel iz ministrske igre, naj bi klicaril nadzornika Pošte Aleša Groznika in zahteval, naj odstavi generalnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka. Zaradi fiaska nadzornikov Pošte in vpletanja Kešeljevića v neodvisnost poslovanja gospodarskih družb v lasti države je bila  sklicana tudi izredna seja parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ.

No, zdaj se je za vodilne res zapletlo. Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi predsednik nadzornega sveta Aleš Groznik generalnemu direktorju Pošte Slovenije sicer priznal, da ima zelo dobre rezultate poslovanja, vendar pa naj bi bil problem in posledično razlog za zamenjavo v tem, da je politično bolj naklonjen stranki SDS in ne trenutni vladi. To pa je popolnoma nesprejemljiv razlog za zamenjavo direktorja, ki dobro dela. 

V zakulisju te igre, kako se znebiti Novaka, pa se dogaja še kadrovski spopad za Pošto Slovenije, in sicer med strankama SMC in DeSUS na eni strani ter na drugi strani Socialnimi demokrati (SD). Že pred nekaj tedni naj bi prišlo do tajnega sestanka med vodilnimi v SMC in DeSUS, na katerem naj bi ugotovili, da ima stranka SD absolutno prevelike kadrovske apetite, predvsem pa so ti apetiti nesorazmerni v primerjavi s tem, kako majhno težo ima SD v koaliciji. Nadalje naj bi pri prihajajočih imenovanjih nadzornih svetov Telekoma Slovenije in Petrola SMC in DeSUS blokirala člane SD – ta stranka sicer tudi nima več dejansko pravega manevrskega prostora.