fbpx

Razrešen direktor CSD Slovenj Gradec, nekdanji kandidat SD za župana

Foto: STA

Svet CSD Slovenj Gradec je na sredini seji razrešil direktorja Jurija Šumečnika, ki je 25. maja odstopil zaradi dogajanja, povezanega z ugrabitvijo dveh koroških dečkov in dodelitvijo v rejništvo. Odločitev so člani sveta sprejeli soglasno.

Za v. d. direktorja so imenovali pravnika, zaposlenega v centru, Tadeja Poberžnika, ki je bil leta 2014 med petimi kandidati za direktorja CSD Slovenj Gradec, vendar je takrat to funkcijo prevzel Šumečnik. Poberžnik je že do zdaj nadomeščal direktorja v času njegove odsotnosti, na CSD Slovenj Gradec pa je sicer zaposlen kot koordinator za izvajanje nadomestne kazni. Njegov mandat v.d. direktorja bo trajal največ leto dni, nastopil pa ga bo 1. septembra.

Na sredini seji je svet sprejel tudi sklep, da se v prvi septembrski številki uradnega lista objavi javni razpis za novega direktorja CSD Slovenj Gradec.

Morda ste spregledali pričevanje dedka in babice “koroških dečkov” na Nova24TV: Tema dneva 7.4. 2016

Po zakonu o socialnem varstvu je moral svet zavoda pred razrešitvijo direktorja pridobiti mnenje lokalne skupnosti in soglasje pristojnega ministrstva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je soglasje k razrešitvi direktorja CSD Slovenj Gradec podalo 3. avgusta, svetniki Mestne občine Slovenj Gradec pa so se z razrešitvijo strinjali že na seji, ki je bila 22. junija.

Direktor CSD Slovenj Gradec Šumečnik je odstopil 25. maja po tistem, ko je upravna inšpekcija pri nadzoru na CSD Slovenj Gradec v primeru dečkov iz Velenja, ki ju je CSD Velenje konec marca letos proti volji starih staršev s Koroške namestil v rejniško družino, ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge starih staršev za izvajanje rejniške dejavnosti.

Šumečnik je odstopil zaradi objektivne odgovornosti, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa je njegov odstop sprejela. Jurij Šumečnik je sicer leta 2010 kandidiral za slovenjegraškega župana pod okriljem stranke SD, v kateri je tudi ministrica Kopač Mrakova.

V. V., STA