fbpx

Razsežnosti epidemije šele zdaj postajajo jasne, bo Šarec odgovarjal za svoje neukrepanje?

Foto: STA

Z zamikom v Sloveniji postajajo jasne prave razsežnosti posledic epidemije, zabeležili smo že tri smrtne žrtve, število okužb s SARS-CoV-2 pa je do ponedeljka naraslo na 442 primerov. Vztrajno se polnijo tudi oddelki intenzivne terapije po Sloveniji, kar je v veliki meri posledica počasnega ukrepanja vlade Marjana Šarca. Podobno kot Šarec, je bil počasen pri ukrepih tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, za kar naj bi ga že prijavilo 600 zdravnikov. Predsednik vlade Janez Janša je sicer že napovedal, da se bo uveljavljala odgovornost, predvidena z zakonom. Ukrepi Janševe vlade so na mestu, pa je pred dnevi ocenila strokovnjakinja Alenka Forte, ki meni, da je bilo Šarčevo ignoriranje opozoril in pobud opozicije strateška napaka. Priporočila NIJZ pod vodstvom vidne članice SD Nine Pirnat, na katere se je naslanjal Šarec so se že izkazala kot neustrezna in celo škodljiva.

Epidemija novega koronavirusa SARS-CoV-2 je v Sloveniji v polnem teku, kar je v veliki meri posledica zavlačevanja s sprejemanjem ukrepov za zajezitev tega virusa s strani prejšnje vlade pod vodstvom Marjana Šarca. V Sloveniji smo tako do ponedeljka 23. decembra do 14. ure ob skupno opravljenih 13.812 testiranjih zabeležili že 442 okužb z novim koronavirusom, v primerjavi s prejšnjim dnem pa se je število okužb povečalo za 28.

Ker ima virus razmeroma dolgo inkubacijsko dobo, pri obolelih pa se zdravstveno stanje rapidno poslabša po približno tednu dni od pojava prvih simptomov, so šele z nekolikšnim zamikom vidne prave razsežnosti epidemije. Tako smo do zdaj zabeležili že 3 smrtne žrtve po okužbi z virusom, prav tako pa so iz dneva v dan bolj polne bolnišnice.

Z zamikom postajajo jasne prave razsežnosti posledic epidemije

V UKC Ljubljana je bilo v torek hospitaliziranih 32 pacientov s COVID-19, od tega 8 na oddelkih intenzivne terapije, iz UKC Maribor pa so poročali o 11 hospitaliziranih pacientih, od katerih sta bila v torek dva na enoti intenzivne terapije. Bolnike s COVID-19 sicer sprejemajo tudi na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, prve takšne paciente pa so začeli sprejemati tudi v Splošni bolnišnici Celje.

Bo Šarec odgovarjal za svoje neukrepanje?

Na družbenem omrežju Twitter je pozornost vzbudilo sporočilo enega od uporabnikov, ki je opozoril na to, da naj bi francoskega predsednika Emmanuela Macrona 600 zdravnikov prijavilo, ker ni pravočasno odredil ukrepov: “Hoj, @sarecmarjan kako komentirate tole: 600 zdravnikov v Franciji prijavilo Macrona, ker ni pravočasno odredil potrebnih ukrepov, forum 571 novinarjev pa pribija na križ @JJansaSDS , ker jih je sprejel, tiste od prej pa moral izsiliti?”

“Mi smo milo prosili, da na vse te dopise reagira, pa se žal ni reagiralo. In ko bodo posledice, zakon tukaj predvideva odgovornost. In se bo uveljavljajo, zagotovo,” pa je že pred dvema tednoma na seji Državnega zbora napovedal predsednik vlade Janez Janša in pojasnil: “Treba sprejeti ukrepe, da se zajezi širjenje virusa. Pri nas se tega ni storilo. Gospod Šarec je na moje sporočilo odgovoril šele soboto, ko sem jaz javno zagrozil s kazenskimi sankcijami tistim, ki ne ukrepajo v tej situaciji. In še potem je povedal, da ne bo sklical seje za nacionalno varnost. Tukaj bom povedal, vsa čast ministru za zdravju, da je pritisnil na predsednika vlade, da je sklical svet za nacionalno varnost. Zgodilo se je, vendar še to čez tri dni.” Šarec se je sicer prejšnji teden odzval na Facebooku, kjer je med drugim pojasnjeval, da je upošteval priporočila “stroke”, s čimer je mislil na nekdanjo šefico NIJZ Nino Pirnat, sicer vidno članico Socialnih demokratov.

Ukrepi Janševe vlade so na mestu

Za komentar smo pred dnevi prosili predsednico odbora za zdravje pri strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke Alenko Forte, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma poudarila, da imamo v Sloveniji že večje število okužb na število prebivalcev kot v večini evropskih držav. Po njenem mnenju so trenutni ukrepi vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa na mestu: “Najpomembnejša je samoizolacija in, da ljudje vedo kdaj poiskati pomoč ter obiščejo zdravnika po predhodnem telefonskem dogovoru.”

Predsednica odbora za zdravstvo SDS Alenka Forte.

Glede Šarčevega ravnanja je Fortejeva povedala, da je tudi sama sledila priporočilom Evropske komisije, kjer so poudarjali “sorazmernost ukrepov”, na kar se je naslanjala tudi Šarčeva vlada: “Vsi politiki na EU ravni so govorili o sorazmernosti ukrepov, za nazaj Šarcu torej ni za očitati. Tudi z njim sodelujoča stroka, ni dovolj pozorno spremljala situacije na Kitajskem. Utišala so se mnenja strokovnjakov, ki so že en mesec svarili pred nevarnostjo epidemije oz. pandemije.”

A kot je povedala Fortejeva, so bile dovolj zgovorne fotografije medicinskega osebja iz Azije, ki je delalo v skafandrih in tudi evropski virologi so glasno opozarjali pred posledicami neustreznega ukrepanja.

Direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je sicer tudi vidna članica Socialnih demokratov (SD). (Foto: STA)

Priporočila NIJZ pod vodstvom Pirnatove, kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva
Nenazadnje je predsednik SDS Janša že pred skoraj 4 tedni, še v poziciji opozicije, predlagal sklic Sveta za nacionalno varnost, do česar ni prišlo pravočasno. Ignoriranje opozoril in pobud takratne opozicije, je bila po mnenju Fortejeve strateška napaka: “Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Vlada Janeza Janše takoj po nastopu mandata, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili. Šarec je namesto tega, kot papiga, ves čas ponavljal stališča EU, naslanjal pa se je tudi na priporočila vodilnih na NIJZ, ki kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva. Zelo resno pa je, da nimajo zdravstveni delavci ustrezne osebne zaščite povsod po Sloveniji, ker prejšnja vladna garnitura ni izvedla ustreznih ukrepov nabave zaščitne opreme.”

Rok Krajnc