fbpx

“Potrebujemo levo vlado, ki ji ne bo nihče ugovarjal, in svojo valuto”

Foto: STA

Iniciativa za demokratični socializem, ki je del Združene levice, in njeni podporniki so imeli programsko konferenco o evropskih integracijah. Na njej so ugotavljali, kako rešiti gospodarsko krizo. Prepričani so, da bi bilo za gospodarstvo in korist delovnih ljudi dobro izstopiti iz območja evra. Njihove ideje pa se, če pogledamo v zgodovino, slišijo precej znane: potrebna je leva vlada, ki ji ne bo nihče ugovarjal.

Očitno se Združeni levici močno toži po slovenskih tolarjih ali pa morda kar po jugoslovanskih dinarjih. Njihova izjava, v kateri pozivajo k izstopu Slovenije iz evroobmočja, naj bi sicer nastala skozi diskusije po lokalnih odborih, sedaj pa jo bodo tudi dokončno potrdili.

Evropa kriva za vse. Popolnoma vse.
V Evropi je po njihovem mnenju narobe prav vse in Evropa je krivec za ”vse zlo tega sveta”. Kriva je celo tega, da Združena levica ni zmagala na volitvah. Po njihovem mnenju – kot v kakšni teoriji zarote – namreč evropske politične elite delajo vse, da bi preprečile podobno zmago levice kot v Grčiji tudi drugod po Evropi. To po njihovem mnenju pomeni, da med članicami ni osnovne solidarnosti.

Rešitev vseh problemov: leva vlada, ki ji bodo vsi kimali
Nujno se jim zdi torej razmisliti o planu B, to pa je izstop iz območja evra in uvedba lastne valute. Trdijo namreč, da bi plan B državo rešil ekonomske kletke, ki je območje evra, in ji povrnil monetarno suverenost.

”Ker pa bo konfrontacija z evropskimi ustanovami in mednarodnimi finančnimi trgi nedvomno deležna hudih povračilnih ukrepov, bo morala vlada pod vodstvom leve stranke planu B zagotoviti najvišjo stopnjo demokratične legitimnosti, tudi z javno razpravo o svoji strategiji pred volitvami in z njeno potrditvijo na referendumu,” so zapisali. Ključ za rešitev gospodarske krize je torej leva vlada, kateri ne bo nihče ugovarjal.

Pri vsem skupaj jim je svetoval poslanec Sirize
Kot pišejo v izjavi, so prepričani, da je leta 2015 EU razkrila svojo resnično naravo. ”Pojavile so se rasisitične ideologije o lenih Grkih in drugih južnjaških narodih, ki so predolgo živeli na raun konkurenčnejših in bolj delovnih severnjakov,” so prepričani v delu Združene levice. Morda se vam bo to zdelo nekoliko znano, a v Iniciativi za demokratični socializem pravijo, da je čas, da se končno zavemo, da gre pri Evropski uniji le za vse slabše zakrinkan boj kapitala proti delovnim ljudem.

Konference se je udeležil tudi marksistični ekonomist z univerze SOAS v Londonu in nekdanji poslanec Sirize v grškem parlamentu Kostats Lapavicas.

M. G., STA