Rekordno število okužb v enem dnevu ob rekordnem številu opravljenih testov

Foto: STA

Včeraj so v Sloveniji opravili 2560 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so 79 okužb, je vlada sporočila prek Twitterja. To je najvišje število dnevno potrjenih okužb doslej, prav tako so včeraj opravili največ testiranj v enem dnevu. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 33 bolnikov, štirje potrebujejo intenzivno nego.

Ne glede na rekordno število okužb, zdravstveni sistem še vedno lahko normalno obvladuje zadeve. Nizka številka bolnikov v bolnišnici in na intenzivni negi daje vedeti, da je več ali manj gre za blage okužbe, ki ne ogrožajo zdravja okuženih in drugih.  Pomembna razlika med najhujšo epidemijo v mesecu marcu in aprilu je, da je bilo veliko število tako v bolnišnicah kot na intenzivni negi. Zato je bil potreben t.i. lockdown oz. karantena za celotno državo v mesecih marec, april in maj, da je lahko zdravstveni sistem rešil Slovenijo najbolj črnega scenarija. Množično pa je tudi primanjkovala nujne zdravstvene opreme, kar je bila krivda predvsem nekdanje Šarčeve vlade, ki ni ukrepala pravočasno. Spomnite se samo, kako so Šarčevi vodilni zdravstveni strokovnjaki govorili, da gre le za “gripco.”

Posledica odprtje in druženje družbe smo lahko pričakovali, da se bodo okužbe ponovili. Veliko poznavalcev je že v času prvega vala napovedalo, da se bo v začetnih dneh septembra zgodba ponovila. Vendar je tokrat država pripravljena, saj ima zagotovljeno zadostno količino nujne medicinske opreme. V tem času so slovenski infektologi, epidemiologi dobili veliko novih podatkov o tej zahrbtni bolezni, ki je cel svet pahnila v razsežno globalno pandemijo. Zato smo lahko še vedno mirni, ne glede na veliko število današnjih okužb.

Image

Težava je tudi v tem, da predvsem slovenski mediji, sovražno nastrojeni proti vladi skrbijo, da se nasveti sedanjih vodilnih zdravstvenih strokovnjakov čim bolj ne upoštevajo. Nošenje maske pa nekaterim Slovencem predstavlja kot največje zlo v življenju, posledice neupoštevanja ukrepov pa bomo nosili sami. Zato ne poslušajte nasvetov zdravstvenih ekspertov tipa Marko Potrč, Tanja Ribič, Werner ali Nikite Xeverja. Odločitev je vaša.

Image

Image

Luka Perš