Resnica o dnevu OF: 27. aprila niso snovali odpora ali se pripravljali nanj

Foto: STA

“Zgodovina NOB ne pozna nobene uradne ustanovitve Osvobodilne fronte. Tudi antifašistična fronta ni bila ustanovljena, kajti ta je obstajala že pred razpadom Jugoslavije …,” je o famoznem prazniku, ki ga bodo 27. aprila pod okriljem državnih proslav praznovale vse borčevske organizacije, davnega leta 1971 zapisal krščanski socialist in ustanovitelj OF Edvard Kocbek.

Letošnji 27. april je za malikovalce tega kultnega praznika še posebej pompozen, saj je minilo že 75 let od famoznega sestanka v Vidmarjevi vili v Ljubljani, kjer so se zbrali komunisti, krščanski socialisti, sokoli, žensko gibanje Angele Vode, kulturniki in Nagodetova Stara pravda. Po uradni verziji so se tam zgodili usodni premiki boja proti okupatorju in protifašističnega boja, številni dokumenti in pričevanja pa merijo ravno nasprotno.

Celo več. Med leti 1951 in 1968 so dan upora proti okupatorju ukinili celo komunisti in se zato ta praznik ni praznoval, je že leta 2005 zapisal publicist Bernard Nežmah v Mladini.

Ukinil ga je tisti, ki ga je sprejel
Praznik dneva ustanovitve Osvobodilne fronte so v povojni socialistični Sloveniji sprejeli leta 1948 in se je kot najsvetejši med takratnimi prazniki praznoval do leta 1951. Takrat so poslanci takratne slovenske vlade opustili praznovanje 27. aprila in določili 22. julij kot glavni praznik, ki se je imenoval dan vstaje in simboliziral dan, ko so v okupirani Sloveniji počile prve partizanske puške. V resnici je bil ta dan vstaje več ali manj za lase privlečen partijski mit, ki je nastal na podlagi dokaj nepomembnega dogodka – napada treh komunistov, ki so iz gozda streljali na orožnika slovenskega rodu Franca Žnidaršiča in ga ranili.

V resnici je bil prvi oborožen spopad v okupirani Sloveniji med slovenskimi odporniki in pripadniki okupacijskih enot 13. maja 1941, ko se je vodja Tigra Danilo Zelen še z dvema soborcema na Mali Gori pri Ribnici spopadel z italijanskimi karabinjerji. Ta dogodek sta seveda komunistična oblast in partijsko zgodovinopisje desetletja zamolčevala.

Slovenski komunisti izbrisali dan OF zaradi strahu pred Srbi
Vrnimo se k dnevu OF. Razlog za “izbris” dneva OF  leta 1951 je bil v takratnih projugoslovansko usmerjenih komunistih, ki niso želeli, da bi nastali spori med jugoslovanskimi republikami glede datumov in začetkov bojev. Prvenstvo so si namreč lastili Srbi, ki so dan vstaje praznovali 7. julija.

Praznovanje OF je bilo pozabljeno vse do leta 1968, ko je Josip Vidmar izpostavil, da bi bilo potrebno znova uveljaviti 27. april. Prav Josip Vidmar pa je bil zraven, ko so leta 1948 prvič sprejeli zakon, prav tako je podpisal njegovo ukinitev leta 1951 in leta 1968 znova predlagal njegovo uveljavitev.

Ta datum je nastal manipulativno
O začetkih Osvobodilne fronte govori Edvard Kocbek v dnevniškem zapisu, ko so ob tridesetletnici podeljevali posebna priznanja udeležencem ustanovnega sestanka. “Prvič: Zgodovina NOB ne pozna nobene uradne ustanovitve Osvobodilne fronte. Tudi antifašistična fronta ni bila ustanovljena, kajti ta je obstajala že pred razpadom Jugoslavije. Ta datum je nastal manipulativno, Kidrič je potreboval datum ustanovitve in zato so pač nek debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za zgodovinski datum ustanovitve OF,” piše o Kocbekovih spominih Andrej Inkret v delu In stoletje bo zardelo.

“Drugič pa me na tistem debaterskem sestanku ni bilo, ker so mi bili komunisti tisti čas Hitlerjevega pakta s Stalinom upravičeno sumljivi.” Kocbek je namreč odklanjal njihove pogovore vse do Hitlerjevega napada na Sovjetsko zvezo, prava OF pa se je po njegovem začela oblikovati šele poleti 1941, ko so začeli aktivno sodelovati tudi krščanski socialisti.

Ohranjajo zgodovino za potvarjanje mitov
Da gre pri 27. aprilu za mit, ki ne vzdrži zgodovinske presoje, je potrdil tudi nekdanji poslanec Demosa in krščanski socialist Andrej Magajna, ki se sredine proslave ob 75-letnici OF ne bo udeležil, in to kljub temu, da so bili krščanski socialisti del koalicije OF. “Ravno zato ne bom prišel. To je protest proti govorcem, ki bodo omenjali ime krščanskih socialistov po interpretaciji zmagovalcev in jih bodo, tako kot včeraj, zlorabili tudi danes,” je dejal.

Magajna: Takrat smo zamerili tudi Milanu Kučanu, ki se je priključil pogromu nad Kocbekom, ob njegovi smrti pa se je prikazal na njegovem grobu, kjer ga je hvalil. 2

M. P.

 • pravapot

  Josip Vidmar, soustanovitelj PIF ali protiimperialistične fronte (ta je bila nastrojena proti ZDA in Združenemu kraljestvu). Po napadu Nemčije na SZ se je PIF preimenovala v OF ali osvobodilno fronto in začela z oboroženim bojem proti Nemcem po ukazu SZ. Tukaj Vidmarja ni bilo več zraven. Zakaj? Kasneje se je izvedelo, da je bil Josip Vidmar velik nemški podpornik oziroma simpatizer že pred vojno, zato ni s srcem sodeloval v OF. V Svetinovi knjigi Ukana ni razčiščeno kdo je bil nemški agent ALFA, a kasneje je prišla resnica na dan. To je bil Josip Vidmar.

  • avtohtoni neandartalec

   Še en veliki Slovenec tedanjega časa, po rodu iz tedanje Ustaške.

 • Vladimir Veligor

  Krščanski socialisti? Waw, zgleda, da je RKC imela svoje ljudi na obeh straneh, za vsak slučaj.

  • viktorh

   Le zakaj se oglašaš in pišeš neumnosti? Smešiš le sebe.

   • Vladimir Veligor

    Sploh ne bom misli naprej razvijal. Recimo, da je krščanarska kontaminacija imela minimalno vlogo pri delovanju OF-ja.

 • cornusmas

  Vidmarjevanje je torej ena velika prevara….OF,kakršno nam hočejo vsiliti komunisti,pa umetna tvorba…Da je šlo za nasilno revolucijo,s katero so prišli na oblast….zamolčijo…….nam pa vsiljujejo vrednote NOB….Če so medvojni in povojni barbarski pokoli sonarodnjakov vrednote…potem hvala lepa za takšen NOB…..Srhljivo….Slovenija je eno samo veliko morišče….je pravzaprav kostnica….Zdaj pa naj meni en pameten človek pove….A 27.aprila zezebe praznujejo svoje pokole?

  • cornusmas

   Ja…in moj poklon tistim,ki so se res borili za svojo domovino…ne za oblast…ampak takšni skorajda ne živijo več.

 • Ježek Teka Teka

  Jasno je, da komunistična ideologija temelji na samih lažeh … podprta z ropanjem … zatiranjem in ubijanjem lastnega naroda

  • avtohtoni neandartalec

   Meni se zdi najbolj čudno, zakaj stojimo križem rok, ko okupator meče domoljube in veterane iz domov, v katerih so bili rojeni.

 • Anton

  Laž na laž – komunist
  komunist na komunist – kočevski rog,teharje…..

 • janez.pokoncni

  Pravi dan boja proti okupatorju se šele mora zgoditi. Zlo je okupiralo Slovenijo pred 71timi leti in Slovenija je še vedno okupirana.

  • cornusmas

   Drži.

 • Mihilus

  Jaz že nekaj časa trobim, da 1945 nismo zmagali proti nacistom ampak smo izgubili proti komunistom. Veseli me, da se ta resnica počasi odkriva tudi pri nas. Včeraj članek z resnico o partizanih in domobrancih in danes tole. Le tako naprej. Da se čimprej pride do še bolj drznih in večjih resnic.

 • rubec

  Ženska gleda podobno kot moja, ko me na veselicah išče če sem že nažokan. Edina razlika je ta da ne nosi zastave ampak ponvo.

  • cornusmas

   Eh…ena ponva toliko škode ne naredi,kakor ena kom.zastava.

 • centurion

  Kaj je tu za moledovati?
  Od 26.04.1941 do 22.06.1941 je delovala komunistična P I F (PROTIIMPERIALISTIČNA FRONTA)
  Kot je iz imena razvidno, se je bojevala po navodilih Moskve proti skupnemu ( Hitlerjevemu in Stalinovemu) sovražniku- “imperialistom”: Francozom, Angležem.

  Operacija “Barbarossa” 22.06.1941, napad prijatelja Hitlerja na Rusijo pripelje do tega, da PIF ovci naknadno spremenijo obraz in ime- OF, za dnevnopolitične potrebe…

  Lažnivci od nastanka, lažnivci še danes.
  Doklej?

  • Borut Stari

   Preoblačenje in prevrtljivost sta njihov zaščitni znak. Pa jim še vedno uspeva.

 • Kučko pod pručko

  Kot otroci smo verjeli vse, kar so nam natrosili v vrtcih in kasneje v šolah. Prebirali smo svetle zgodbe in z odprtimi usti poslušali pripovedovanja partizanov, ki so se nam predstavljali kot največji junaki. Kdo si je takrat mislil, da so lahko pričevanja v nedeljskih radijskih oddajah ‘Še pomnite, tovariši?’ večinoma prenapihnjena ali celo zlagana?

  Toda prišel je čas demokracije, ko so pričele na površje prihajati nove in nove resnice, ki se niso kaj dosti skladale z vsem, kar smo ‘vedeli’. Pri tem igra pomembno vlogo peščica medijev, ki jih nima v oblasti Partija. Miti se tako podirajo, najsvetlejša dejanja medvojne zgodovine izgubljajo svoj sijaj, na dan pa prihajajo svinjarije, ki so si jih privoščili nekdanji ‘partizani’. Izvensodni poboji takoj po vojni, ki so se nadaljevali z nenehnimi zasliševanji in mučenji ter prebitimi leti na Golem otoku in drugih zaporih, so samo vrh ledene gore.

  Mit o OF, ki smo ga torej poznali po desetletja dolgih prizadevanjih Partije, se je praktično sesul v prah, kar se mi zdi prav. Soočiti se moramo z vsemi vidiki in živeti z resnico, pa kakršnakoli že je!!!

  • resnicaboli

   Problem je da večina še vedno verjame tej zlagani zgodovini in dokler se bo sam predsednik države udeleževal proslav ki nimajo z resnico nobene zveze ne bo bolje.

  • pajot

   Se spomnim teh oddaj,”še pomnite tovariši”. Otroci smo jih poslušali z odprtimi usti. Ampak kaj,ko je vsak drugi govorec pripovedoval,kako so kar naprej bežali,se skrivali,Nemci so jih pa kar naprej hajkali. Ko sem nekoč rekel očetu,da junaki ne bežijo,me je za kazen poslal v kot klećat. Tako pa že ne boš govoril o naših slavnih partizanih.Takrat se je v meni prebudil rahel dvom o teh mitoloških partizancih. Naslednje vprašanje,ki sem ga zastavil očetu,je bilo: kako je možno,da je bilo pol, naroda izdajalskega. Izdajalec je kvečjemu en sam ali pa recimo deset takih. Pa me ni poslal v kot klečat,pač pa me je nagarbal,da sem bil ves črn.

   • rubec

    +++++++++++++++

   • Peter

    Še zdaj se spomnim enega, ki je razlagal :
    Prišli smo do zasede. Tisti v zasedi je zavpil Halt. Takoj sem vedel, da so Nemci…

    • pajot

     …potem smo pa taktično bežali.

     • xtc

      Točno tako en čas so tekli Nemci za njimi en čas pa oni pred Nemci:

     • avtohtoni neandartalec

      Zanimivo, da tudi danes ljudj redko bežijo pred represivnimi organi, rabijo veliko poguma, da se odločijo za beg, ki se lahko konča tudi s smrtnim izzidom, vedoč, da morilec nikoli ne bo odgovarjal.

    • rubec

     ***********

   • xtc

    Evo pa si bil pri tačrnih_izdajalcih namreč:

  • avtohtoni neandartalec

   Sploh ni res, poslušaj še enkrat tisto propagando, ja slišiš, da govorijo o idealih in dosežkih, ki ne obstajajo in nikoli niso, to se mi zdi isto kot trditi, da bo katera koli religija nekoč uspešna, ko se bo vrnil Bog na Zeljo, kar se seveda ne more zgoditi, pa fanatični verniki še kar verjamejo.

 • antimur

  Komunisti, fašisti, nacisti, vsi imajo popolnoma enak sistem vzdrževanja svoje zločinske politike. To je krvava revolucija, izmišljevanje in potvarjenje zgodovine, nenehno iskanje in izmišljevanje ideoloških nasprotnikov, božansko čaščenje njihovih zločinskih liderjev, zločinskih obveščevalnih služb, od NKVD, Udbe, Gestapa, Stasija itd. Ker se v teh sistemih zbira največji človeški odpadek, je razumljivo, da pod temi totalitarnimi sistemi prihaja najhujše zlo in zločini človeštva. Zato je vsak normalen in pošten zemljan dolžan, da se aktivno upre tej kugi človeštva z vsemi sredstvi.

 • Borut Stari

  Resnica o dnevu OF ni pomembna za sedanjo kvaliteto življenja ljudi v naši državi.
  Srečno.

  • MEFISTO

   Je pa “sedanja kvaliteta življenja” posledica resnice o OF!

   • Borut Stari

    Zadel bistvo, se strinjam.

   • avtohtoni neandartalec

    Prej bi rekel mutacije resnice, ki si jo sodobni fašisti prikrajajo po svoje. Ker lahko.

  • cornusmas

   A res ne?Kaj ko bi zaradi resnice o OF ukinili privilegirane borčevske pokojnine…pa tale denar malce porazdelili med tiste starejše,ki živijo na dnu?Bi bilo njihovo življenje za kanček bolj kvalitetno,ne?

  • antimur

   Pa še kako je pomembna, tako kot temelj pri hiši, Če je ta slab in ničvreden, celotna nadgradnja ne velja nič in je obsojena na propad.

   • Borut Stari

    Bejž no. Odkril si toplo vodo. Nobena, na še tako dobrih temeljih zgrajena domačija ni uspešna in tudi ne bo preživela če so domači skregani in sovražni med sabo.

    • avtohtoni neandartalec

     Do 18.stoletja, so bile vse take družine uspešne.

   • karlina

    Itak in naša drzava je obsojena na propad, drugače ne more biti, glede na to, kdo nam vlada in kako, ter kako se vse stvari v drzavi dogajajo-kraje, nesposobnost, nobene zelje, da bi nam bilo bolje, za vse, ne samo za elito…..

  • tarantela

   Pa še kako je pomembna! Na ta račun ima ta kasta že dobrih 70 let nezaslužene privilegije, ki jih plačujemo drugi!!!

  • pajot

   Ti si zgleda s to “kvaliteto” zadovoljen?

  • xtc

   Ravno ta ipd jajca nas potiskajo po vseh lestvicah adijo:

   • Borut Stari

    Sem. V tistem delu, ki je odvisen od mojih sposobnosti in znanja in ne od nekakšne zgodovinske resnice.

  • avtohtoni neandartalec

   Antifašistični boj pa je pomemeben, praznik bi lahko preimenovali v AF (antifašistična fronta).

 • Duhec

  Celotna resnica nikoli ne bo znana, ker ocitno ne more in ne sme bit. Nikol ne bom pozabla prof. zg na II. Gimnaziji, ki je tko razlagu o 2. Sv. vojni, OF, nastanku Jugoslavije in zivljenju v njej, da so vsi poslusali z odprtimi usti. Jst pa nism, je ocenu, da sm odsotna, na trenutke posmehljiva in je znoru, vprasu zakaj?! Pa sm mu rekla, da predstavlja vse prevec idilicno, da bi lohk blo res. Ampak, da ocitno on in vsi ostali v to verjamejo, jst bom pa pr testu in nikol nikjer vec. Preberte sam zg mescanskih vil…. in to vlada se dons.

  • karlina

   Jaz pa sem imela v sš čudovitega učitelja zgodovine, ki nam je med vrsticami povedal tudi stvari, za katere je dejal, da moramo molčati in da mora ostati med nami, takrat nisem razumela, sedaj pa še kako zelo. Stara starša, ki sta bila pod prisilo v partizanih, nista nikoli govorila o teh stvareh, ki so se dogajale med 2. sv. vojno in predvsem po 2. sv. vojni, si nista upala, ker so bili tako zastraševani s strani partije, da bi jih lahko takoj zaprli. Šele danes si upajo pričevalci govoriti o teh grozljivih stvareh, ki so se dejansko dogajale, nekateri pa še danes ne.

 • MEFISTO

  Jutrišnji dan lahko brez škode izbrišejo s koledarja.

  Na jutrišnji dan se ni nihče nikomur upiral., če ne upoštevamo upora proti angloamričanom, ki pa nikoli niso bili naši okupatorji.

  Takrat so komunisti še slavili Hitlerja kot veiikega oznanjevalca Marksovega evangelija.

  • indijanka

   :) dan bi zbrisal, ah ne samo praznik

   • MEFISTO

    Izbris praznika bi bil tako veličastno dejanje, da bi žrtvoval tudi dan, če ne bi šlo drugače.

    • indijanka

     Tudi to se zgodi nekoč. Ko bodo naši otroci razumeli, da smo živeli v diktaturi. Mi se ji še nismo izmuznili. Še vedno potrebujemo imeti jasen zapis vseh prepovedi, ker se ne prepustimo razumu. Zato goljufije niso kaznovane. Zato so špekulacije dovoljene. Če se spomnim samo CHF jev…ah ja. Daleč..daleč smo od svobode in odraslosti.

  • avtohtoni neandartalec

   Angleži so vrnili vojne ujetnike na vojno žarišče, iz katerega so pobegnili pred maščevanjem naroda.

 • Duhec

  Hribarjeva necankinja je zarad teh zivela v mansardni garsonjeri z ocetom. Bla sta vec lacna kt sita. In ja, oni in tile zdej jim se zdej nocjo vrnt Kofetarce od Kobilice…. visi v Narodni galeriji, da se lohk vsi slinmo umet delu, ki je ukraden. Ja…. so mu priznali, da je Peter lastnik… sam je v uporabi drzave. Stari Jugo zakoni…. zdej se pa pregovarja, da bi mi priznali vsaj odskodnino. To so potomci junakov.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče bi slike lahko zahtevali nazaj, na podlagi fevdalističnih zakonov.

 • elh

  27. april in 1. maj, kot praznika povezana z legendami komunističnega režima, ki nas je že itak predolgo tiraniziral, zdaj prinašata vsako leto znova možnost globjega podoživljanja surove zatohlosti tistih časov. Kdo se pa rad vrača s spomini v nekaj mučnega? Svojevrsten sadizem kontinuitete.

 • rastan

  Kako je pa Kocbek vedel da so samo ničvredno debatirali, če ga ni bilo tam.

  • pajot

   Vidmar mu je povedal.

  • tramal

   Kea je že od prej vedel da komunisti še nikoli niso kaj pametnega debatirali.

 • Bogdan Binter

  Vedno obstaja del človeštva, ki želi voditi, biti priviligiran in vladati. Problem nastane, ko to postane levičarsko množično politično gonilo v rokah neizobraženih luzerjev. S tem se soočamo pri nas, saj vsi gospodarski kazalci mojo trditev tudi potrjujejo.Poleg tega imajo politični priviligiranci popolen monopol nad vsemi vejami oblasti, zato se s krajami podjetij, iznos ogromnih zneskov denarja v tujino ( 70 milijard), nihče iz opozicije ne more spopasti, ker nima pravga vzvoda za ukrepanje…,razen čakanje na nove volitve, da narod z glasovanjem onemogoči konec politike združbe novodobnih kriminalcev !

  • cornusmas

   Pa kaj,ko volitve imajo predpono vol.

  • sprehajalec

   Slovenija ima z volitvami problem. Prepad med eno Slovenijo in drugo je ogromen. Sektor izven Javnega ter Državnega praktično životari, ali pa je čez mejo. Javni sektor pa se zadolžuje na račun celotne Slovenije.
   Če seštejemo številke; 600.000 upokojencev, od tega le del po “novem” z mizernimi penzijami, penzije po “starem” z malo delovne dobe ter nerealno revalorizacijo jugo dinarja v eur so še zelo solidne.
   200.000 Javnih uslužbencev, katerih propadanje družbe v zadnjih 7 letih ni bogve kako prizadela. Občinarji z žlahto na svojih fevdih.
   200-300.000 zaposlenih v podjetjih v državni lasti, z relativno dobrimi pogodbami ter solidnimi plačami. Nekaj d.o.o. jev, vezanih na Javna naročila ki jih dobijo preko koruptivnih vez in jim je to edini posel, pa če samo enkrat na leto.
   Ostanejo torej prekarci iz dneva v dan, s.p. jčki, ki to sploh ne bi smeli biti po zahodnih zakonitostih, pa še tretjina do polovico jih je v blokadi, ker pravi posel imajo zelo zelo redki, dnevni migranti v tujino, občasni šlakarji in to je to. To je t.i. podjetniška baza Slovenije.V glavnem če padeš iz javnih jasli, se znajdeš na zelo trdih tleh, ker za javne jasli moraš imeti zelo dobre sorodstvene veze.

   Tako, da je gornjih volilcev, ki si želijo obdržati stanje kakršno je še zelo veliko. Po defoltu sicer niso zadovoljni, ker so vseeno Slovenci, in zgradili so nek mit o milijardah na kajmanskih otokih, ter vztrajno iščejo Nov obraz, ki bi te milijarde prinesel nazaj in jim dvignil štandart. Resnica pa je, da je vsako leto težje, ker se je začela spirala zadolženosti vrteti, država pa v 7 letih ni uspela zmanjšati primanjkljaja Javnih financ, okoli milijardo na leto, ki ga sedaj že na skrivaj pokriva z zadolževanjem, vedno novim.

   • avtohtoni neandartalec

    Bi radi še kdaj živeli bolje?
    Potem je treba socialne pravice in bonitete ter kazenske sankcije vrniti na raven iz leta 1991, brez zakonske podlage, ne more biti bolje.

   • karlina

    točno, moj podpis

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • xtc

  Komunisti so prijateljevali z nacisti vse do napada na Rusijo;preje pa so gestapu ali Lahom ovajali zavedne Slovence LI PA POLITIČNE NASPROTNIKE:
  sKRATKA NACIJEE IN KOMIJE JE DRUŽIL TAKOIMENOVANIBOJ PROTI IMPERIALIZMU :
  tj Boj proti Franciji;VB; a MERIKI IN KAPITALIZMU; kar še danes vidimo živeče na portalih in podoben besednjak ;ki ga uporabljajo levaki in” žlahtno desni” komentatorji:
  Seveda se tudi zamolči;kako je hodil Himmler ;pa ss in gestapo na šolanje k RUSKEMU NKVDju in v gulage:

 • ptr

  9. maj, ko Ljubljana praznuje osvoboditev in kao padec žice, je še bizarnejša farsa.

  Najprej, nemška brezpogojna kapitulacija je po našem času začela veljati 8. maja zvečer (po moskovskem času pa že 9.maja, zato CCCP in sateliti ta dan še danes obhajajo dan zmage). In arhivski dokumenti nedvoumno pričajo, da so Nemci in domobranci do takrat bili že daleč na Gorenjskem. Ampak nekje s partijskega vrha je prišlo naređenje, da mora vanjo prva vkorakati “dvajstdeveta hercegovačka” (pač utvrđivanje bratstva i jedinstva pa to) in da morajo Ljubljančani njim metati cvetje, ne slovenskemu 7. korpusu. No, Hercegovci so se nekje na poti zadržali in do Ljubljane prišli šele 9. maja navsezgodaj zjutraj, medtem je pa Ljubljana že celo noč bila nikogaršnja oz. popolnoma prazna (zaradi policijske ure ni bilo nikogar na ulicah).

  In ne, 9. maja bodeča žica še ni padla! Ravno nasprotno, urno so celo postavili straže, da se je ne bi lotili cigani. In od okupatorjev podedovani režim dovolilnic na kontrolnih točkah ni bil prav nič omiljen in se je obdržal vse do 26. maja, ko je Ljubljano obiskal Tito. Najbrž je druže Stari za zaprtimi vrati koga pošteno nadrl, da so takoj zatem vendarle odprli vse prehode. In prve noči “svobode” je še vedno veljala policijska ura, glede na nemško je trajala celo nekaj ur dlje.

  In vse to se da prebrati v tejle knjigi, ki so jo na podlagi arhivskih dokumentov spisali v Inštitutu za zgodovino delavskega gibanja oz. sedaj Inštitutu za novejšo zgodovino.

  • viktorh

   ..in takrat je:

   Josip Broz Tito na balkonu Univerze v Ljubljani, 26. maja 1945. Napoved pomorov vojnih ujetnikov in civilistov.

   »Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti pod okrilje pokroviteljev izven naše dežele. Ta manjšina ne bo nikdar več gledala naših divnih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.«

   • avtohtoni neandartalec

    Edino pavilno, pravično maščevanje je vedno osebno.

    • viktorh

     Malo kasneje pa je zločinec poslal pismo:

     Pismo E. Kardelja z dne 25. Junija 1945, ki ga je poslal
     Kidriču:

     Od Predsedništva Centralne vlade.

     25.VI.1945.
     prejeto ob 11uri.

     K i d r i č u – osebno.

     »Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča
     nacionalne časti, vojna sodišča a bodo sodila samo vojnim osebam, vse druge
     bodo prevzela redna sodišča. Proglačena bo nova avnestija.Nimate torej nobenega
     razloga biti počasni v čiščenju kot doslej.«

     KARDELJ.

     • avtohtoni neandartalec

      Si me ravno spomnil, kdaj misli pa kaj Pahor ukiniti vojaško oblast in omiliti brutalni teror nad državljani, že deset let nimamo funkcionalne demokracije, nekam dolgo trajajo pri nas te izredne razmere.

     • viktorh

      IDIOT!

     • avtohtoni neandartalec

      Se popolnoma strinjam, če se ta maneken zaveda kje je in kaj počne, potem je pa to res višek, ampak se po moje ne, on res misli, da živi v začaranem svetu, kjer smo vsi narisani in ne čutimo nobenega trpljenja in bolečine zaradi njegovega nasilja.

    • karlina

     Ti pa res nisi normalen, kaj je bilo tukaj pravičnega, da so pobili civiliste, ki se niso strinjali s komunizmom, samo to je bilo, nič drugega, največ je bilo pomorjenih domoljubnih, zavednih ljudi prav v Sloveniji, mimogrede, če bi lahko, bi po moje verjetno danes storili enako z nami, ki smo potomci teh Slovencev, se nam pa itak maščujejo na drugačen način-to imajo v krvi od svojih prednikov-samo maščevanje in maščevanje, nad tistimi, ki se z njimi ne strinjajo.

  • avtohtoni neandartalec

   Pozabljaš, da Nemši poraz ni pomenil Slovenije.
   SLovenija ni več obstajala, Nemci so izgubili, ozemlje je bilo razdeljeno med štiri sosede,ki so samo v štirih letih, skoraj popolnoma izbrisali naš narod, odstranili so vse kar je bilo Slovensko, pobili najbolj zavedne, narisali so nam novo zgodovino, izmislili so si nov izvor, in kar je najbolj pomembno, Slovenske sužnje so prepričali, da so padli z njimi, delili so si poraz z nacisti. Za domobrance ni biolo povratka nazaj, oni so hoteli živeti v Veliki Nemčiji, zahtevali so fašizem kot družbeni sistem, za cerkev pa bi skrbeli katolbani na Hrvaškem, kakšna SLovenija neki, če so vedeli, da se po vsem tistem kanibalizmu in nekrofiliji nikdar več ne bomo spravili, za njih je bil komunizem nekaj takega kot bi danes rekli recimo Nova Jugoslavija, ki naj bi jo nekateri želeli ustanoviti, družbena lastnina je bila kot danes razumemo elektronski denar, neka ničvredna megla, da bi religijo zamenjala psihoanaliza, si pa danes sploh nihče ne zna niti zamisliti, takšne radilakne spremembe so se zgodile leta 1945.

 • tramal

  Cela partizanska zgodovina je ena velika laž,prave pravljice za telebane.Že takoj po vojni so slovenski komunisti, okupatorjem srbam začeli lesti v zadnjico in tako jim še danes.So izdajalci slovenskega naroda.

  • avtohtoni neandartalec

   Tebi se pošteno meša, ne boš zdaj menda trdil, da so Srbi razdelili Slovenijo med Nemce, Italijane, Madžare in Hrvate. Tudi Hrvati so bili nacistični okupator, in to še najhujši, zakaj pa ne rečeš, da so nas Hrvati okupirali, če so nas pa res?

   • tramal

    In kaj so zasedli hrvati.Morda tvojo srbsko hišo,ki jo imaš na hrvaškem na črno.

  • karlina

   Točno in še kako zelo res, kaj takšnega, kot se dogaja v Sloveniji, se niti slučajno več ne dogaja nikjer, v nobeni evropski drzavi, niti več v nekdanjih jugo republikah in to je enostavno nesprejemljivo in nedopustno. Včasih se sprašujem, če morda vse to ne delajo ti levaki namenoma, da bi nas res samo brcnili iz EU.

 • avtohtoni neandartalec

  Po moje, ni bilo nič res, kar nam je že skoraj sto let prodajala politična propaganda.
  Ljudje vedno sovražijo fašizem, v vsakem prostoru in času, ne glede kdo je nosilec državnega terorizma.
  Zato protiimperializma ne smemo mešati z antifašizmom, da je imperializem slab,so itak trobili predvsem Nemci,ki niso prišli do kolonij, tam kjer so lahko zavaladali nad domorodci, je bil imerializem seveda,pravičniški in poštenjakarski. Polglejmo danes, je Pahor slab ali dober imperialist, iz stališlča Slovenskih vojakov,je zanj najbrž dober, ker naši zatirajo Iračane in Afganistance, ne obratno, če pa gledamo učinkovitost, je skrajno neuspešen in nesposoben. Vlagamo milijone, ogromno ljudi trpi zaradi naših plačancev, pomagajo nikomur, doslej smo zaslužili samo sve kameli. Za domačine, smo Slovenci imperialisti, na tisoče arabcev se ta trenutek druži in načrtuje akcije proti Sloveniji, za njih so pač Pahor oziroma koalicija dobre volje danes fašisti. Pa ne samo za njih, ki trpijo pod našim vojaško policijskim škornjem.

  Iz tega zornega kote je verjetno treba videti tudi razmere tedanjega časa, fašizem se je začel že v trenutku, ko je Jugoslovanski kralj ukinil Ustavo in razglasil diktaturo, deželo so preplavile množice njegovih predhodnikov Tigrov, ki so izvajali represijo nad narodom in ob enem pripravljali posameznike na upor. Kraljevina SHS je vedela, da se bodo pravi imperialisti vrnili v svoje nekdanje kolonije, saj zato so ustaši izzivali nerede in se skrivaj povezovali z Italijanskimi fašisti, ki so bili v njihovih očeh, izjemno učinkovita kombinacija avtoritarnega vladanja in verskega fanatizma, oblasti verjeno ni ostalo drugega, kot da so minirali prostor, z ideologijo in organizirano propagando,eno od orožij je bil tudi sovjetski socializem. In, ko so izdajalci končno izdali vojsko te omogočili okupatorjem okupacijo domovine, je bil upor že pripravljen v zavesti državljanov, ne da bi se ga sploh zavedali, oblast je seveda vedela kaj se bo dogajalo in kako se bodo ljudje spontano začeli upirati.
  Najhujša je bila verjetno tista prva faza, ko del Jugoslovanov ni jemal okupacije resno, drugi so bili razjarjeni, tretji so ostali pasivni, češ saj se dogaja samo kar se lahko, čudno bi bilo edino, če bi bili nacisti in fašisti normalni, pa jih seveda niso razočarali.
  Komunisti so bili samo nepomembna skupina, brez prave identitete in ciljev, nikomur ni bilo povsem jasno kaj prinašajo številne socialistične revolucije, kako se spreminja življenje, ni bilo električnih medijev, ljudje se niso smeli družiti in debatirati, dejansko se je edina kritična misel razvijala v mestnih centrih, kjer je živela izobražena elita.
  Kakšen krščanski socialist je pravzaprav Magajna, v kakšnem smislu je sploh socialist, cerkev ne rabi političnega okvirja, če ga zavzame, vedno izgubijo. Zato je bila OF že od začetka slaba ideja, skušali so družiti različne ideološke frakcije, ki so itak izpadle iz parlamenta, kjer je imela absolutno večino izdajalska SLS, opozicija bi morala postati vse kar oni niso bili. Za staro pravdo, lepo vas prosim, leta 1941 ni šlo več za fevdalizem, čeprav je Slvoenski hlapec še vedno služil buržuazijam, socializem je bil nekaj popolnoma novega, kar v mentalni sferi narodov še ni obstajalo, še danes ne, ja vidite, da razmišljamo kot sužnji, ne kot enakopravni, demokratični državljani, naša oblast so naši pastirji, ne uslužbenci, če rečejo, da bo poslej dan upora 24. decembra, bo pač takrat, ko je prvi partizan grdo pogledal fašističnega okupatorja, zakaj pa ne, vedno je pravi trenutek.

  • sprehajalec

   Tvoja obsedenost s fašizmom je fascinantna. Fašist je po definiciji le desni diktator, malo bolj tradicionalne sorte = je torej poosebljenje zla. Levi diktator je pa očitno nekaj dobrega.
   Težavo imate razlagalci črno rdeče delitve sveta z pojmoma fašist in nacist. Ker prvi naj bi bil desni, drugi pa levi. Zato še danes vztrajno vpijete fašisti in ne nacisti. V ozadju te gonje proti fašistom je seveda kler, s katerim naj bi fašizem domnevno prijateljeval.

   Imperialisti. Zgodovina je pokazala npr. Rodezija, cvetoča urejena država, ki je postala najzakotnejša greznica tega sveta, po prevzemu oblasti domačinov. Južna Afrika – svetovna velesila, ki se vedno bolj potaplja v sivo povprečje okoliških neodvisnih držav.

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj desni, povsod lahko posamezne družine prevzamejo vse centre oblasti v deželi in ustanovijo svojo inkvizicijsko vojsko, na fašizem ni odporna nobena današnja družba, to je dejstvo, je pa res, da ni veliko tako izrojenih in zavrtih kot je naša današnja, zato do pravega fašizma redko pride.

    • sprehajalec

     Zopet fašizem. kaj pa narodni delavski socializem, pa npr. demokratični socializem?

     • avtohtoni neandartalec

      Sindikalni boj ni fašizem, dokler kapitalistične oligarhije ne prevzamejo boj, nastavijo svoje vodje in financirajo proteste, organizirajo odrede ljudskih milic in širijo po ulicah svoj teror, šele to je fašizem.

     • sprehajalec

      Sindikalni boj ni komunizem, dokler komunistične oligarhije ne
      prevzamejo boj, nastavijo svoje vodje in financirajo proteste,
      organizirajo odrede ljudskih milic in širijo po ulicah svoj teror, šele
      to je komunizem.

      Zgodovina pozna samo to dvoje. Pametne nacije so obsodile oboje.

     • avtohtoni neandartalec

      SIndikatov ne vodijo bogate družine upravljalcev družbenega premoženja, sindikat je delavski klub, razen seveda posredno, enako kot vse ostalo v takšnih diktaturah.

 • viktorh

  Ni kaj dodati.
  malo starejši se spominjamo prvih let po vojni. Bili smo lačni in bosi, komunisti – revolucionarji pa so se napajali in obnašali kot goveda.
  Prva leta je partija namenila za JNA več kot 20% BDP. Pa ne zaradi naše varnosti. Bali so se za svoje riti.

  Preprosto dejstvo je, da so komunisti – revolucionarji lagali že od samega nastanka, morili so svoje someščane zato, ker niso hoteli z njimi v PKJ, plenili med vojno in po njej. Kradli so in še vedno kradejo.

  Res pa je, da so vsa leta lagali, s pomočjo režimskih zgodovinarjev pisali biografije “herojev”, opisovali bitke in ofenzive, ki jih ni bilo. Pomagali so jim družbeno politični delavci v sredstvih javnega obveščanja in pisali tisto, kar so komunisti – revolucionarji želeli in tako so ustvarjali javno mnenje o herojih, ki jih ni bilo.

  Res pa je tudi, da so bili pri tem zelo spretni. Takšni so še danes. Imeli so in imajo OGROMNO KOLABORANTOV v medijih, ki so poskrbeli in še danes skrbijo za njihov “ugled”, ki ga ni.
  Sledi retorično vprašanje: kdaj bomo sodili tem kolaborantom, ki so nam in nam še grenijo življenje, stari partijci in njihovi nasledniki pa se še naprej mastijo in se nam smejijo.

  Ja, smo pač bojazljivci, pravi “haselfuserji.” Oni se sicer bojijo demokratov, zato znajo pravočasno poskrbeti, se organizirati in začnejo z učinkovito metodo: diskreditacijo, likvidacijo, po potrebi pa te opozorijo na možnost fizične likvidacije.

  Še pomnite, tovariši?

 • Iva

  27.april je bil v samostojni državi Sloveniji opredeljen kot Dan upora proti okupatorju – por kogarkoli in kadarkoli v SLO zgodovini).Vladajoča kontinuiteta ga še vedno praznuje nekdanji dan OF, kajti zgradili so mit o NOB, ki ne sme pasti, sicer padejo tudi oni!
  Prvi borci proti fašističnemu okupatorju so bili tigrovci. Bili so bili domoljubi(!) in ne komunisti. Tigrovce in ostale borce, ki so bili le domoljubi (borci proti okupatorju) in niso podpirali komunistične revolucije, je partijsko vodstvo likvidiralo(!) Simbol revolucije-rdečo zvezdo je nosila tudi okupatorska JLA leta 1991, proti kateri smo se uprli vsi SLO domoljubi. No, danes pa ta simbol – rdeča zvezda vse bolj krasi državni praznik, tako imenovani Dan boja proti okupatorju (sic!) Koliko časa še?

  Čas je za ukinitev 27. aprila kot državnega praznika, ki ga danes praznujejo predvsem tisti, ki so okupirali današnjo Slovenijo z monopolizacijo medijev, kapitala, pravosodja, šolstva, …!
  Čas je za svobodno Slovenijo!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Bolje ne bi mogla in morala povedati, bravo.

 • andreas82

  Laž laž laž. Še Urha niso mogli, par domobrancev ki ga je stražilo. Po vojni so ratali pa heroji, pravljice za otroke.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj bi partizani napadali postojanke domačih izdajalcev, menda je jasno kdo je imel prednost, mogoče bi jih celo pustili na miru do konca vojne, če se ne bi junačili, pod okriljem Italijanskih in Nemških fašistov, potem so jih dobili po nosu, danes so pa bogi.

   • pajot

    Bogi si ti.

    • avtohtoni neandartalec

     Ne, bogi si ti.

     • pajot

      A si ne bi kaj bolj originalnega izmislu?

     • avtohtoni neandartalec

      Mogoče, odvisno, meni se zdi moje razmišljanje epistomološko precej logično, na tvoj komentar sem pa odgovoril tvojemu nivoju primerno, enostavno sem isto,kar si ti zabrusil meni, obrnil naokoli in vrnil tebi, kot se ponavadi kregajo mali otroci. Ko boš kaj pametnega kritiziral, bom pa bolj razmislil, kaj hočeš povedati, upam, da mi boš povedal kaj novega in ti bom z veseljem dal prav.

     • pajot

      In to tudi si. Mali otrok.Srečno.

     • avtohtoni neandartalec

      Ne, ti si mali otrok, mali, mali otrok.

     • cornusmas

      Dobro…otroci…ura je deset…čas je za malico…kruh in pariška…za ta pridne pa še kak piškot.

   • andreas82

    Odgovor primeren neandartalcu. Če ti še kdo ni povedal, komunizem je gnil, zato je pa razpadel!

    • avtohtoni neandartalec

     AMpak pri nas pravega komunizma sploh nismo nikoli videli, ni bilo priložnosti, zakaj bi se vrnili v elementarno družbo, če smo imeli toliko dela z odstranjevanjem ruševin, kot lahko vidiš, trupla ljudi še vedno ležijo razmetana naokoli, ti bi pa iz države že takrat naredil komuno ali kako si to predstavljaš, ja ne bi nič imeli in bi pocrkali od lakote.

 • totex39

  Te komunisti še sami niso vedeli a bi praznovali OF ali ne, kajti so ga ukinjali in spet uvajali.Iz tega sledi sklep; da je OF izmišljen dan in praznik.

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj so pa VSI verski prazniki, a je zate Biblija zbirka dnevniških zapisov, ki so nastali po resničnih dogodkih? Stari, takrat niso vedeli niti, da je Zemlja okrogla.

   • pajot

    Ergo,sledi,kar ves čas govorim: komunizem je vera. In komunisti so verniki.

    • avtohtoni neandartalec

     Nedvomno, ampak a niso vse politične avatgarde potem isto?
     Ne more biti drugače,ko ljudje poskušajo nekaj novega, nujno zapadejo v ideologijo in mistiko, zatečejo se k političnim prerokbam in stavijo predvsem na kolektivizacijo, to pa so zametki vsake verske sekte, če se politika izrodi.

   • viktorh

    Vsaj enkrat bodi dostojen: tema je “Resnica o dnevu OF”
    Če zmoreš toliko moči, piši o tem, svoja neumna razmišljanja pa prihrani do 15. avgusta.

   • totex39

    Govorim o OF ne o verskih praznikih !

    • avtohtoni neandartalec

     A je kakšna razlika?

     • totex39

      Ja je! Nekaj se mi pa čudno zdi, če ste bili veteran TO pa imate taka razmišljanja.

     • avtohtoni neandartalec

      Mi smo varovali naše domove, branili smo jih pred morebitno agresijo nekdanjih Jugoslovanskih zveznih oblasti in regularno vojsko, za katero se ni vedelo več kdo jim porazpadu ZKJ sploh še poveljuje, nekateri norci so se borili pa izključno proti Srbom, poznamo torej vsaj dve različni vrsti veteranov, ki sta si med seboj precej nasprotni, mogoče celo sovražni.
      Tudi Pahor je že javno izjavil, da je bila pri nas državljanska vojna, ni sicer povedal kdo je koga, ampak saj lahko počasi vidimo.

 • Vera

  Zastave so že v današnjem jutru vihrale v mestu ob Dravi , za Dan samostojnosti in državnosti , jih pa ni skoraj nikjer videti . Prava sramota za vlado , ki ne ukrepa !

  • avtohtoni neandartalec

   Zame je današnja Slovenska zastava simbol fašistične tiranije in zločinov, ne more biti drugače, če gledamo na vso to korupcijo v pravosodju in janvih službah, verjetno vse te deložacije in migracije predstavnikov točno določenih balkanskih nacij, pod okriljem arabskega vala niso, kar brez veze. Fašisti še vedno brišejo ljudi, le da sedaj bolj pazijo na zakon, da jih ne bi ESČP spet obsodilo za zločine proti človeštvu, ampak dogaja se popolnoma isto kot pred 25 leti.

   • Vera

    Naša slovenska zastava iz leta 1991 naj visi za vsak državni in cerkveni praznik , ko je dela prost dan ! Ti pa mešaš spet jabolka in hruške . Zakaj pišeš , ko ne razumeš niti normalnega komentarja nas ostalih ? ? ?

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   Vera, hvala Bogu, imamo v našem mestu zupana, ki je vreden svojega imena. Na vidnem mestu so vedno obešene zastave-slovenska, občinska in evropska, pa tudi sicer ob vsakem drzavnem prazniku.

 • Duhec

  Odgovorni za umore nedolznih morajo bit kaznovani…. skoda, da se tega ne drzite.

  • avtohtoni neandartalec

   Pravica je vedno osebna.

   • Duhec

    Vse lohk postane osebno…. odvisn kak clovek si.

    • avtohtoni neandartalec

     Hja, nekatere stvari bi morale postati osebne, se ti ne zdi?

     • Duhec

      Sej postanejo a se ti ne zdi???

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Četudi niso bili javno, pa verjaemem, da je najhujša kazen njihova vest, kateri pa se res ne morejo skriti, kar je tudi prav in pošteno.

 • viktorh

  MODERATOOOOOOOOR.

  • avtohtoni neandartalec

   Sliši se, kot bi poklical mamico.

   • viktorh

    ..ignore…

 • cornusmas

  Nizke temperature bodo…a laž bo grela.

 • antimur

  Po zgornji fotografiji mi je bolj jasno, zakaj so levaki za nov družinski zakonik, pri večini od njih ne veš, ali so babe, ali deci, torej najhitreje se rešijo dileme, če ukinejo spol. potem pa kakor kdo želi. Dal jim bi pa dobronamerni nasvet, narava je na koncu vedno zmagovalec, zato se ne igrajte z naravnimi zakonitostmi. Pa še predlog, zakaj na LGBT mavrične zastave ne namalate še krvave zvezde.

 • Anton
  • avtohtoni neandartalec

   CIlj tedanje OF je bil verjetno, da bi najprej oropali banko ter si z denarjem kupili podporo in vojaško opremo.

   • Duhec

    Nic niso rabl kupovat. Vse so pokradli.

    • avtohtoni neandartalec

     Ja, ampak to šele kasneje, ko so videli, da fašistična oblast poka po šivih in se jim ni treba toliko naprezati ter komplicirati.

     • Duhec

      Nic jim ni pokalo in nic jim ne poka. Nic se ni spremenilo.

     • avtohtoni neandartalec

      Papirjev je danes več, pa tudi kakšno malenkost je pa le treba podtakniti, da zgledajo konstrukti fašistov bolj verjetni.

  • sprehajalec

   Kako se boš resno o Bankah pogovarjal, če Rigelnika zaslišujejo njegovi ljudje. Farsa za ljudstvo. On je bil že v penziji takrat in z 7 milijoni slabega kredita njegove firme nima nič.

  • Nova24TV Mod 2
 • Duhec

  Pobijali so nedolzne in dons vladajo.

  • avtohtoni neandartalec

   Verjetno narod tudi takrat ni ločil nekrive od krivih, saj niso mogli, včasih so bili mediji še slabši, pravic pa državljani drugega in tretjega razreda, pod posebno zaščito države, itak niso imeli nobenih.

   • Duhec

    Ma kaj niso?! Ce so bli brihtni in bogati, so moral umret.

    • avtohtoni neandartalec

     Hja, ni nujno, če jih niso mogli premagati, so se jim nekateri preprosto pridružili.

 • Simeon Goldmayer

  ŽIVELA OF!!! ŽIVELI PARTIZANI!!!!

  • Kučko pod pručko

   … pa živel TITO in živel naš osamosvojitelj TOVARIŠ KUČAN!

   • Simeon Goldmayer

    Živel!!!

   • viktorh

    Žal, stari zločinci skrbijo in pošiljajo svojo ušivo vojsko tako kot počenjajo vedno…

  • pajot

   Ne vem zakaj si Goldmayer. Bolj bi ti pristajal nick Matija Maček.

   • Peter

    Velejski Joker.

  • mojadezela

   hahaha kok si patetičen….

 • Rožle

  Lagal so nam k ps teče…!

  • karlina

   In še vedno, otrokom v šolah, kar je nedopustno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 • Kučko pod pručko

  Ne vem, ali se samo meni zdi ta NEANDERTALEC tečen kot podrepna muha. Vtika se v vsak članek, ki ne diši po hvaljenju tardečih, poučuje vse, kot bi bili na tem portalu sami tepci, v glavnem pa pušča za seboj same neumnosti. S takim človekom se mi enostavno ne da ukvarjati!!!

  • pajot

   Najbrž bi zaleglo,če bi ga vsi ignorirali. Pa se ga včasih enostavno ne da.

   • Kučko pod pručko

    Jaz ga. Sploh pa večine, kar natrosi, sploh ne preberem!!!

    • Simeon Goldmayer

     Nemogoče me je ignorirat. Jaz sem unignorable!!!! Ti si samo želiš, da bi me lahko ignororal. A me ne moreš. Zato, ker si jezen desničar, ki hoče ponovno napisati zgodovino. NE BO ŠLO! Si pa precej patetičen v teh poskusih. AAAAhahahahahahaha!!!!

    • Rožle

     V stilu…
     Orgromno napisu…pa nč povedu

  • Rožle

   Hmmm…mal mu je dolgcajt se mi zdi…?!

  • viktorh

   Gre za invalidskega upokojenca, ki je močno…Saj ne ve kaj piše, se pač zabava…

  • fmg9

   Neandertalec je psihotik. Na začetku je deloval kot nekakšen “zabavljač”, kar je poganjalo dinamiko komentiranja. Nekateri kolegi komentatorji so njegove poste utemeljevali s tem, da se tukaj kao “zdravi” (biblioterapija/kreativno pisanje). Jaz se seveda s tako terapijo nikakor ne strinjam na resnem forumu komercialne TV. Imamo za to druge socialne ustanove in forume, ki so pod kontrolo strokovnjakov.
   V zadnjem mesecu se mu je pa stanje izjemno poslabšalo, na kar sem že opozoril admina nova24tv, saj je jasno (in resno) izpostavil, da je dolžnost vsakega, da pobije in pomori “naciste” in “fašiste” v Sloveniji. Kaj on smatra pod tema pojmoma pa vsi vemo – desno usmerjene komentatorje.
   Jaz sem gospo admin na to opozoril. Opozorilo je bilo ignorirano.

   • indijanka

    Meni se včasih zasmili. Včasih pa me tudi nasmeji. Delim mnenje z Rožletom, da se dolgočasi. Ker se ne pogovarja, ampak predava, si mislim, da je to nekoč počel. Nekoč je zapisal, da se s komentiranjem ukvarja že 10 let. Ne znam si predstavljati, da bi to počela tako dolgo brez ostalih aktivnosti izražanja svojega političnega prepričanja.

   • fmg9

    Moram se popraviti:
    ADMIN JE BRISAL dotično spotočilo. (Samo pač nisem gledal za nazaj.)
    Se javno opravičujem, Admin torej JE reagiral.

    • Nova24TV Mod 2

     Sprejeto, ITAQ. Hvala. :-)

   • Franc Šink

    Takšni so bili gošarji.

    • fmg9

     Bi se dalo potegniti analogijo.
     Samo tip je dobesedno bolan.

   • Nova24TV Mod 2

    Ni bilo ignorirano.

    • fmg9

     Sem se Vam opravičil javno.

     • Nova24TV Mod 2

      Hvala, vse ok. :-)

 • Simeon Goldmayer

  OK, nehajmo se slepomišiti: Slovenijo so osvobodili Domobranci in Belogardisti pod okriljem Wehrmachta. To je to. Partizani so se pa skrivali po hostah, pili šnopc in čakali, da vse skipaj mine.
  A ne?

  • pajot

   v prvem stavku nimaš prav. Drugi pa je vreden ponovitve. Partizani so se skrivali po hostah,pili šnopc in čakali ,da vse skupaj mine. Hitlerja so namreč premagali amerikanosi,angleži in Rusi.

   • avtohtoni neandartalec

    Hitler je počil samega sebe v glavo, nihče ga ni ubil, sam se je.

  • viktorh

   “To je to. Partizani so se pa skrivali po hostah, pili šnopc in čakali, da vse skipaj mine.
   A ne?”
   A te je mamica ruknila med rebra?
   Pozabil pa si napisati, da so bili navadni tolovaji, morilci lastnega naroda, še DOLGO PO VOJNI.
   Bili so pravi vojni zločinci.

   • avtohtoni neandartalec

    Kaj me briga, eni in drugi so naredili tisto, kar so takrat morali, najprej izdajalci, potem pa še njihove žrtve, ne razumem kaj je to čudno.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče so pa domobranci izkoristili priliko in pobili vse tiste pijančke po hostah, nato pa so preprosto oblekli njihove cunje in se razglasili za krščansko komunistične osvoboditelje.

 • Simeon Goldmayer

  Kučko pod pručko je pa jezen. Ahahhahaha..

 • Simeon Goldmayer

  ŽIVELA OSVOBODILNA FRONTA!!!

  • MEFISTO

   Ni lepo, fda se norčuješ iz pokojnikov.

 • Simeon Goldmayer

  Kmalu bomo praznovali Dan borca. Ste pripravljeni? Woo hoo!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Jaz sem rojen pripravljen.

  • viktorh

   ..saj ni dec!

 • Simeon Goldmayer
  • MEFISTO

   “Prjatu razumni”, a zdaj si pa že Simon Goldmayer!

   Če ne bi bil njihov, te še odba in KOS ne bi izsledila.

   • viktorh

    ..znan rdeči podrepnik…

 • viktorh

  http://shrani.si/t/8/4n/4BUAlXz0/1/rkedos006.jpg%5B/img%5D%5B/url%5D

  Nacizem in komunizem sta bili ideologiji, ki sta zapovedovali sovraštvo. Od umora v besedi do dejanskega pobijanja ljudi ne pri nacistih ne pri komunistih ni bilo velike razdalje.

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak začeli so pa nacisti,. s svojo bolno ideologijo, da so potomci prebivalcev Atlantide in torej več kot navadni ljudje.
   Zato še danes pravimo, če ubiješ nacista, pravzaprav nisi ubil človeka, ker je on samega sebe izločil iz normalne človeške vrste, danes jih ne pobijajo več zgolj zato, ker itak vsi vemo, da so bolani in ne moreš kar tako ferdirbat ubogega reveža, ja vidiš, da ne razume.

  • karlina

   Točno in kaj se danes spet dogaja s temi levimi strankami-širijo samo sovraznost do vseh tistih, ki se z njimi ne strinjamo, mimogrede, zopet se ti levaki klanjajo Rusom, ziv dokaz je vabilo Putina v Slovenijo, četudi govorijo, da samo na proslavo, mogoče je spet v ozadju nekaj drugega, pri teh se res nikoli ne ve.

   • dr Janez Sveti

    Ne mešaj Putina in komunizem. Ne mešaj naših lopovov s politično levico, ker so čisto običajna mafija in ne levica. Levica je pri nas Violeta, Hanžek in Mesec. Tipični levičarji.
    DR Janez Sveti Ostrogled

    • Lab

     Levičar je tudi dr. Franc Trček. Ti povem, da je dober človek.

     • dr Janez Sveti

      Center za prostorsko sociologijo ? To pa je koristen poklic.
      DR Janez Sveti Institut za kozmično sociološko psihoanalizo

     • Lab

      Koliko jih je, danes med našimi politiki onih, ki se imajo svojega položaja zahvaliti ljudstvu? Ljudstvu, ki je njih žuljave roke pripoznalo kot korist.

 • MEFISTO

  OF je mrtva.

  Še znamenita ponarejevalca zgodovine Božo Repe in Jože Pirjevec, znan tudi kot Giuseppe Perazza, je ne moreta več obuditi v življenje.

  • viktorh

   Režimski zgodovinar Giuseppe Pierazzi trdi, da je bil broz heroj s figo v žepu.

 • viktorh

  “Komunistična partija kot samooklicana avantgarda delavskega razreda, ki se je v svojih nasilnih metodah za pridobitev oblasti zgledovala pri svoji dolgoletni vzornici boljševistični Sovjetski zvezi, je že v teku druge svetovne vojne izrabila nastali položaj in oborožen upor proti okupatorju povezala s svojimi revolucionarnimi nameni. Pri tem je bila državljanska vojna neizogibna, z njo pa tudi nepomirljiva in neprizanesljiva ideološka izključljivost. S prevzemom oblasti – to je z zlitjem partije in države, ki so jo komunisti imeli za organ prisile s policijo, vojsko in sodstvom – je komunistična partija po vojni nadaljevala z razdvajanjem ljudi in razlikovanjem med prijatelji in sovražniki. Kot gibanje zunaj strankarskega sistema in proti strankarskemu sistemu v celoti (od leta 1952 se je začela Komunistična partija imenovati Zveza komunistov) je skušala sicer podtakniti videt demokratičnosti politične skupnosti v obliki množičnih organizacij, ki so delovala sprva v okviru ljudske fronte in nato od leta 1953 v okviru Socialistične zveze delovnega ljudstva (obe sta imeli za temeljno vodilo program komunistov), hkrati pa je želela z nenehnim odkrivanjem sovražnika poenotiti družbeno, politično, kulturno in versko stvarnost. Nastalo je relativno stalno in trajno obsedno stanje z dvojnim obrazom: z državljanskim za prijatelje tistih, ki so bili na oblasti, in z obrazom državljanske vojne za tiste, ki jih je oblast imela za svoje sovražnike.

  Komunistična partija oziroma Zveza komunistov je bila številčno skromna (leta 1945 je 8.500 članov predstavljalo v Sloveniji okoli 0,6% prebivalcev, leta 1982 pa 126.437 članov okoli 6,7% prebivalcev), zato je morala za dosego svojih javno izraženih ciljev (to je v etapah prek različnih oblik diktature proletariata doseči t.i. »asociacijo svobodnih proizvajalcev«) delovati v veliki meri tajno.”

  • Lab

   Sicer reskiram, da bom takoj izbrisan, ampak vseeno. Že v prvem stavku drugega odstavka članka je napaka. Piše… sokoli. Seveda se vsi sokoli niso identificirali s tem zborom, ampak le njihovo levo krilo. Kocbek in Fajfar sta v imenu Krščanskih socialistov konec februarja 1943, podpisala dokument, kjer sta priznala vodilno vlogo partije v NOB.

   • Peter

    Izbrisan?
    Saj nisi na kakšnem levem trobilu, no.

    • Lab

     Po najini korespondenci, ki ima že brado, bi zlahka ugotovil, koga tukaj največkrat brez opozorila izbrišejo…

     • Peter

      Če normalno poveš svoje mnenje, ne da bi provociral, te ne bodo izbrisali.
      Razen, če ne ugotovijo, da gre za našega večnega provokatorja…

   • viktorh

    In zakaj si to naslovil name?

    • Lab

     Oprosti. Hotel sem v “glavo”, pa ni šlo. Zato sem se pač odločil za prvi “odgovor”. Ne oziraj se na me, ker me ne maraš.

   • Janez

    Še o sloveenskih ORLIH kaj povej ?
    Da vidim, če v slo šolah sploh povejo za to slo kulturno, športnoo in gospodarsko zvezo !!

    Orli so iz svojih žepov dali denar za izgradnjo Plečnikovega stadiona v LJ ? L.r. Janez Komenda

    • Lab

     Leta 1929 so Slovenci v Belgradu ustanovili društvo z imenom… Orao u Beogradu…

     • Janez

      Napaka ?!
      Jaz mislim !!
      na slo ORLE in ORLICE !!
      ki jih je 1908 ustanovil dr. J. E. Krek !! O teh mi kaj povej !! Kaj veš ? Ti ? L.r. Janez Komenda

     • Lab

      Napaka. To se je zgodilo meseca maja, leta 1905 na Jesenicah. Slovensko katoliško izobraževalno društvo pa je bilo ustanovljeno leta 1897. Seveda se je to katoliško društvo otepalo povezav z liberalnimi (Češkimi)Sokoli…

 • Janez

  Dajmo oblikovati iniciativno skupino !

  Za resnico o KP komunizmu in o partizanstvu v Sloveniji !

  Pri KP gre za p l a č a n o samovoljno … k o l a b o r a c i j o z VKPb in NKVD zločinskim stalinizmom !

  Pri slo KP stalin partizanih pa gre za ?

  1. Španske borce in organizirane člane KP S, ki so tvorili prve enote slo KP stalin partizanov !!
  Prve enote – napamet – po mojem spominu:

  …. napad na Lož – Sta ne Semič-Daki in KP Dušan Pirjevec-Ahac,
  …. Radomeljska četa, okoliš Domžale, KP tvorba, organniziral B. Kidrič,
  …. Gorenjski ali Cankarjev bataljon : organizirala KP španski borec Gregorčič in učitelj KP S. Žagar !!
  Ta gorenjska skupina je umorila dokazano nad 10 Slovencev že pred že pred 12. dec. 1941 !!
  Ko je iz zasede potolkla v Rovtu enoto nemške policije, 54 Nemcev mrtvih !
  Nikoli mi ni bilo jasno zakaj ZZB ne praznujejo ?
  Tega ” uspeha ” : 54 mrtvih nemših policistov, 2, 3 mrtvi partizani ?

  Morda zaradi ? Streljanj nedolžnih talcev – kar je posledično povzročil poboj 54 Nemcev !!?

  Prve partizanske enote so bile torej formirane iz KP članov in španskih borcev

  2. In ?… Iz teh, ki niso hoteli biti mobilizirani v nemško ali italijansko vojsko !?
  – iz t.i. ” g. o š a r j e v ”
  ….. navadni fantje, ki so šli v gozd – “t.i. gošarji” !!
  ….- enega “gošarja” sem osebno dobro poznal – v gozd je pobegnil maja 1941 !! L.r.. zapis Janez Komenda

  P.s. Rešil se je iz pomora partizanov pri Šentjerneju !!
  …nikoli ni bil v KP, nič čina !, Navaden ok človek , moj sosed !!

  • avtohtoni neandartalec

   Baje partizani najprej niso plačevali položnic, na podlagi enkaterih posrednih indicev so jih sumili, da so v trgovini sunili pašteto,pa tudi sicer so zglednim katolikom in poštenim sodelavcem in ovaduhom okupatorjev povzročali neprijetne občutke strahu in tesnobe. Žaljivi so bili do oblasti in uglednih posameznikov. Otroke so tepli in mučili živali. Kar je najbolj pomembno, ni se dalo z njimi nič pogovoriti, kaj češ potem s takimi, tudi če so imeli prav in so bili v resnici nedolžni, to ni potem nikoli več zdravo, to se počisti in pozabi, da lahko gre življenje naprej. A ne.

   • Janez

    Ha, ha, ha !!
    Bo že res !!
    Če ti tako praviš !!
    Vsi meni osebno znani KP “velikaši” so bili vsi po vrsti – grozljive grobijanske pojave !!

    Mislim KP Maček, Dermastia i.t.d. !Da drugih meni osebno, ko sem bil otrok – znanih – KP- JEV !!

    Tudi – tisto o ? Pašteti – bo najbrž ? Kar držalo !!
    Mi je gospa KP Dermastia !!
    na Veliki planini, kjer je imela kot “komunistična gospa” !!
    … en vikend, preurejen iz planšarske koče !? govorila !!

    da se je z eno pokvarjeno pašteto – zastrupila !! Morda je bila pa ? Ukradena ?! Bog ve ?Janez Komenda

    • avtohtoni neandartalec

     Ampak tudi na desni je igralo kolo smrti par dobrih igralcev, če so pubeci zamahnili, je šel partizan spat.

 • črnaovca

  Me en drek briga edina vrednost je prost dan.

  • karlina

   Mene pa briga in to resnica.

 • avtohtoni neandartalec

  OF so v resnici položničarji in domnevni kradljivci paštet. Resno,to so bili takratni politični zaporniki in diskriminirani, brezpravni državljani tedanjega časa, ki niso nič razmišljali kaj bo potem ampak samo kaj ubije fašista in genocidnega nacističnega okupatorja. Tako hudi je bilo, da niso videli več nobenega upanja, da bo še kdaj bolje, načelno sicer mogoče, ampak so bili že tako bolani in razpadli, da bistveno boljše življenje niso mogli več pričakovati. In to je v bistvu sporočilo jutrišnjega praznika, ko enkrat naženeš od doma in smrtno raniš žival, je bolje, da jo pokončaš, to pa se fašistom ni najbolje posrečilo. Mogoče bi lahko bilo mogoče, pa take, nič ni res, konec je bilo, šlo se je samo še zato, koga bodo vzeli s seboj. Podobnost z muslimanskimi samomoriskimi strategijami je zgolj naključna.

  Največji greh dananšnjih postsocialističnih oligarhij je resnica o njih samih, to niso ravno razgledani, bistri in čustveno inteligenti posamezniki, nikoli niso bili, njihova sila je bila kolektiva razuma,ko je matica razpadla, se jimje “zmešalo”, izgubili so signal in so v glavi ostali sami ali kako naj se izrazim.Namesto,da bi se stanja lotili humanistika in psihoanaliza, smo jim naivni državljani zaupali oblast, ne le avantgardo temveč tudi konkurenčne združbe. Zato opozicija ni nikoli presegla avantgarde, ker so enako zarukani in zavrti, če ne bi bili, jim ne bi pustili ustanavljati niti vaškega društva, kaj šele vseslovenske stranke. Edini način, da očitno ne izstopajo, do danes.

  Poglejmo enkrat na jutrišnji praznik iz oči navadnega človeka, pustimo za hip politiko in zgodovino, vrnimo sev domišljiji v tiste čase in si skušajmo SEBE predstavljati v tedanjih razmerah, kako bi živeli,s kom bi se družili, o čem bi se pogovarjali, kako bi se počutili, to smo mi Slovenci. Ni takih razlik med nami, kot se zdi.

  • Lab

   Seveda smo mi Štajerci in Primorci, med “Slovenci” iz Lublane, drugorazredni državljani. Če “zanemarim” akcije Tigrovcev, saj so se uprli fašizmu, je tukaj bil tudi Bojan ILICH, ki je s tovariši, 29. aprila 1941, pripravil prvo sabotažno akcijo proti okupatoru… v Marburg an der Drau. Fantje so požig dveh nemških vozil plačali z glavo. Slava jim!

 • dr Janez Sveti

  Jutri je dan za roštilj. OF (Obrni Franci)
  DR Janez Sveti Svinjoljubec

  • avtohtoni neandartalec

   Ponekod bodo na voljo tudi sušene domobranske mesnine, posebna delikatesa posamezih krajev, kjer se vaščani in malomeščani že 75 let obnašajo, kot bi bili vsi hipnotizirani.

   • dr Janez Sveti

    A to vpliva na tvoje počutje . Jaz ti povem,da je tvoje počutje in sreča odvisna samo od tvojega dojemanja realnosti in razumevanja le te. Tudi jaz sem danes tečka. Veš kdo je kriv? Jaz. Najraje bi se v rit ugriznil. Bo minilo :)
    Dr Janez Sveti Ritogrizni

    • avtohtoni neandartalec

     Mogoče je pa kaj takega v vodi, no, vsaj vodovod so obnovili.

     • dr Janez Sveti

      Če ima voda okus po dinozavrovem kakcu, je dobra. To je namreč voda s spominom.
      DR Janez Sveti vesoljc

   • karlina

    Se je tebi čisto skegljalo, halo.

  • Peter

   Nekam hladno bo, no.

   • dr Janez Sveti

    Pravih moških slabo vreme ne ustavi, da nebi izkazali svojih veščin iz davnin!
    Dr Janez Sveti Jamaman

 • Vera

  MODERATOR : A res rabimo tako osebo za komentarje , ki nima povsem razčiščenih pojmov ? Naj napiše 1 komentar, ne , da nam replicira in vse mogoče . Upam, da veste koga mislim ? Lp

  • Nova24TV Mod 2

   Kakšen kriterij bi bil ustrezen – koliko komentarjev na dan bi bila omejitev za posameznega komentatorja?
   Zavzemam se tudi za omejitev dolžine komentarjev.
   S predlogi na dan.
   Lp, admin

   • Vera

    Pri zanimivih člankih , samo 1 komentar in morebitna 1 replika , če bi bila umestna . Res je, da je mnogo komentarjev predolgih, saj se da na kratko in jedrnato tudi veliko povedati . Hvala ! Lp

    • Mathiaas Führedher

     TO!!!! Ne samo da brišete komentarje, še omejite dolžino! BRAVO! Klasičen desničarski totalitarizem.

   • Veritas

    DA – Omejevanje neumestnih in očitno namerno provokativnih, manipulativnih in zavajajočih replik, da se debata spelje stran od bistva.
    NE – Omenjevanje dolžine komentarja. Enostavnost je vir zmot. Pogosto stvari zahtevajo daljši odgovor, da se osvetli ozadje in se razume zakaj je do nečesa prišlo.

    • Nova24TV Mod 2

     Hvala.

   • avtohtoni neandartalec

    Po moje, nekaj takega kot na nacionalki in na 24ur skupaj, lol :)

    • Duhec

     Hahaha bravo. ++++

   • Mathiaas Führedher

    Ne bo šlo. Sorry.

   • Lab

    No, jaz bi vseeno prosil, če me vsaj prej, predno izbrišete ali blokirate moj profil, opozorite, kje ga lomim. Avtocenzura mi dela težave.

    • Nova24TV Mod 2

     Kdaj točno ste bili izbrisani (ne najdem nobenega izbrisanega komentarja)?

     • Lab

      Seveda ne najdete, če pa ste moj profil @Biki dali v kompletu na hladno… brez pojasnila!

     • Nova24TV Mod 2

      Kateri profil po vrsti.
      Na podlagi česa bi Vam moral administrator karkoli pojasnjevati.

     • Lab

      Ja, vsaj to, če mi že dovoli objavo 50. mnenj, potem pa me naprimer pri 51., kompletno briše. Zakaj vendar?

     • Nova24TV Mod 2

      Držite se tem prispevkov,
      pa Vam bo gotovo omogočena tudi objava mnenj št. 52, 53, 54, 55 etc.
      Veliko komentatorskih užitkov Vam želim,
      admin

     • Lab

      Hvala.Priznam, da me včasih odnese. Ampak to je v žaru borbe… Nič takega, kar ne bi bilo prisotno tudi pri drugih.

     • Nova24TV Mod 2

      Mikec?! ;-)

     • Lab

      Tudi Mikec.. seveda. Ampak jaz bi Mikec ostal še naprej, ne pa da morem neprenehoma menjavat prijave. Saj nimam drugega motiva, kakor pač rad kramljam na tem portalu.

   • črnaovca

    poglejte na portal Dela mislim da je tam omejitev v številu znakov. Ne vem ap če je omejitev v številu komentarjev in replik. No ja vedno se najde budala ali provokator vprašanje je koliko resno ga jemlješ. Tudi omejitev dolžineje dvorezen meč za zlobne komentarje ne rabiš več kot dva stavka za neko resno razpravo pa precej več

   • centurion

    Takole:
    Se pojavljajo osebki na portalu, ki nedvoumno potrebujejo pomoč.
    Treba jim je pomagati in sicer z napotitvijo
    -ali ustrezna ustanova (ne bi razpredal katera/e)
    -ali umu primeren portal( 24ur,MMC, Delo,Mladina,Dnevnik PRESSS)
    -ali se bolnih izjav bolnikov z boleznijo DEFECTIS LEFTARDITIS pač
    na tem forumu ne objavlja.

    Zaradi PIF-ovsko OF-ovskega prihajajočega valovanja in delovanja
    in vpliva le tega na njih ravno možgansko površino pričakujemo refleksno povečano delovanje in število teh ameb na Forumu.

    Admin, reagirajte!

    • Lab

     Ti si šele tapravi. E me odganjaš, e si mi dodelil vsaj petdeset plusov na moja mnenja…

     • centurion

      Se najdeš v komentarju?
      Kje?
      Morda v bolezni?
      Pameten komentar vedno nagradim +, ne glede, kdo ga je napisal.
      Lp, centurion,

     • Lab

      Saj o tem razpredam z moderatorjem. Moja mnenja niso po defaultu provokacija. Lp tudi tebi.

    • Nova24TV Mod 2

     Po alinejah:
     – nisem psihiater, ne izdajam napotnic (žal);
     – nikogar ne želim odganjati nikamor drugam;
     – potrebujemo še en enoumni portal, jih ni že dovolj?

     Sicer pa hvala za tehtno opozorilo,
     se trudim.
     Lp, admin-vrvohodec

     • centurion

      Že prav,
      oni niso enoumni portali
      so slaboumni.
      Nasprotna mnenja JA. Argumentirana.(težka bo,težka)
      Neumne, slaboumne, provokatorske- OUT.

      Lp, vaš(nenaš) centurion.

     • Nova24TV Mod 2

      Hvala. Res je … :-) Lp, adim

 • Veritas

  Celotna socialistično-komunistična zgodovina temelji bolj ali manj na lažeh in manipulacijah.

  Poglejte si ta lep primer. Ena najbolj znanih partizanskih -jugokomunističnih pesmi, ni nič drugega kot plagiat oziroma posilstvo prav tako ene najbolj znanih originalne pesmi ustašev. Zakaj ravno tako? Obadve sta totalitaristične miselnosti in največjo zmago lahko demostriraš ravno tako,da posiliš/prevzameš/okupiraš ravno srčiko. Po istem principu je recimo časopis Mladina tako danes največje trobilo komunistično levih blodenj.

  Primerjajte sami:

  https://www.youtube.com/watch?v=T-n9_Xo9wEM&start=41

  https://www.youtube.com/watch?v=Qej45yMw-no

 • Lord H.

  Tu so gesla Protiimperialistične fronte, ki so veljala do napada Nemčije na Sovjetsko zvezo. Povzeto iz prve knjige Dokumentov ljudske revolucije, ki je bila izdana 1962:
  http://shrani.si/f/1L/tf/3NZtuOOg/capture-20160426-123734.jpg

  Povzeto od tule: http://www.sistory.si/publikacije/?menu=57

  Všečkaj, da bo na vrhu komentarjev in da bo lahko na lastne oči prebral vsakdo.

 • Mathiaas Führedher

  A ja, moderator. Ne trudi se. Preveč nas je.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče igra igrice in lahko zato zelo hitro premika oči in pritiska s prsti.

 • Mathiaas Führedher

  ŽIVELA KPJ!!!! Aaaahahahahaaa!!!!

 • Mathiaas Führedher

  Ljudevit Pokorn FOR EVER!!!

 • Mathiaas Führedher

  ŽIVELA OF! Živel 27. april!!!! Woo hoo!!!

 • Mathiaas Führedher

  Ajde admin, a si na malci?

 • Mathiaas Führedher

  Partizani osvoboditelji!!!

 • avtohtoni neandartalec

  Že po krvi so se ločili ustanovitelji fronte proti imperializmu, na Slovenskem, v partizanski je bilo več šnopsa, medice in zdravilnih zeli, v domobranski pa Don Perginona, konjaka in psihoaktivnih tablet, lol :)

 • Duhec

  Kako zgleda leva diktatura je ze znano. Kako bi pa desna pa ni in nikol ne bo. Mogoce se dobr, da ne…

 • Mathiaas Führedher

  Ej, admin, a jutri, ko je praznik si frej, ali delaš? Mislim, če ne priznavaš OF, pol moraš delat!! AAahahahhahahaa!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Zaradi takih trolov se potem ponekod odločijo, da ne rabijo toliko komentarjev, ker zgleda javnosti itak nima kaj pametnega za pripomniti,pa še sovražni govor se širi, če ti kdo reče, da napiši kaj pametnega ali pa nehaj smetiti. To je tudi naš proistor, zelo smo si različni, vendar se lahko pogovarjamo, dokler kdo ne dela take pavze, da se ti pomen ne ljubi listati po celi solati. Nehaj, po domače, saj ne rabiš moderatorja, da si prideš to gor.

   Pa kolumne od gospoda Vodeba spremljaj, iskreno priporočam!

   • Mathiaas Führedher

    Ne.

    • avtohtoni neandartalec

     Ok, naj ti bo, potem pa samo tole naredi, za mene, počasi vdihni, zadrži dah, in se v tistem trenutku vprašaj: ” kdo sem “, nato počasi in mirno izdihni.
     Samo to te prosim.

  • Janez

   Daj mi odgovori ?
   Kdo je “osvobodil” od življenja z ustrelitvijo julija 1945 v Gramozni jami !!

   Nedvomnega španskega borca – Herberta Fornezzija ?!

   In kdo je prvi začel “osvobajati od življenja” – svoje KP partijske ” kolege” ?!
   Že pred vojno je izvajal z likvidacijami t.i. partijske čistke !!

   En mali KP “velikaš” – je bil !! S priimkom, ki se začne s črko K? Ne Kardelj ! P.s. Janez Komenda

   P.s. No? Kdo je največji KP privrženec ?

 • Mathiaas Führedher

  Admin, upam, da delaš. Ker boš imel veliko dela. OOooahhahahahahaaa….

 • goldhorn

  Moderator bi lahko bolj skrbel za higieno komentarjev!

  • Mathiaas Führedher

   Se strinjam.

   • avtohtoni neandartalec

    Kdo bo pa vohal tiste smrdljive tace.

  • Nova24TV Mod 2

   Se strinjam, hvala za opozorilo.

 • Veritas

  Ste tudi vi padli pod vpliv levih fašistov in imate med seboj prav tako številne krte?!??!

  Kje je novica o izkopu povojnih pogojev v Krimski jami, ki se je zgodil včeraj?!?!??!?!??! Pa ravno to je ključno, da normalno zadihamo kot družba in enkrat že postavimo stvari na svoje mesto!!!!!!!!!!

  To bi moralo biti na vstopni strani še najmanj mesec dni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ste tako kot lepo na nacionalki in v skaldu s komunjaram iz ozadja, kjer so to dejanje lepo tempirali ravno na prav tako ključno parlamentarno komisijo o bančni luknji Probanke in Factorbanke !!!!!! Jasno, da vžrejo kost, zadaj pa lepo pod preprogo milijardne kraje !!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Najbolj zanimivo je, da nikogar ne zanima kje je denar.

   • Veritas

    Najprej moraš vedeti, kdo ga je ukradel… poneveril… speljal po obvodih…

    • avtohtoni neandartalec

     Se ti ne zdi to zguba časa, da na koncu ugotoviš kako je bilo vse legalno? Če bi takoj našli denar, je pa to druga stvar. Kakšen denar?

     • Veritas

      Ti si pa res prvoklasni manipulator relativiziranja…

      Čeprav seveda ni bilo vse legalno in po črki zakona (navkljub namerno sforsirani zakonodaji) , je bistveno zadevi priti do dna, da se ne ponovi!!!! Razumeš?!?!??!? To je bistvo!!!! Demonstracijski učinek za potencialne posnemovalce!!! Tako se gradi t.i. “common sense”, družbene norme… ki jih sedaj ni… oziroma so slabe.

      Tvoje relavitiziranje glede denarja je pa itak sprenevedanje. Logična analogija: po padcu komunizma, ko je bilo vse “naše”, vse “družbeno”…. ni bilo v Sloveniji nič vrednega, torej nič takega, kar bi lahko prodal za denar, torej nismo nikoli imeli denarja…

      Mene žal ne moreš peljati žejnega preko vode…

  • Nova24TV Mod 2
   • Veritas

    Še enkrat preberite moje zapise. Tudi na nacionalki imajo novico. Pa so jo hitro potisnili v ozadje. Naslednji dan je že zginila iz naslovnic. Enako kot pri vas. Ta novica bi morala biti vsaj mesec gor. Posebna rubrika bi morala biti samo za to izjemno pomembno stvar, ki duši Slovenijo.

    • Nova24TV Mod 2

     Posredujem.

 • Mathiaas Führedher

  Hej brigade hitite, razpodite, zatrite požigalce slovenskih domov!

  Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

  Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

  Kje so meje, pregrade za slovenske brigade?

  Ne, za nas ni pregrad in ne mej!

  Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih

  Vse od zmage! do zmage naprej!

  Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih

  Vse od zmage! do zmage naprej!

  Čez poljane požgane tja do bele Ljubljane

  Naša vojska prodre kot vihar!

  Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade,

  na Slovenskem smo mi gospodar!

  Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade,

  na Slovenskem smo mi gospodar!

  • avtohtoni neandartalec

   …in še steklenica ruma…

 • Mathiaas Führedher

  Ma… dost vas mam… Papa.

  • avtohtoni neandartalec

   Pssttt… a je že šel, se lahko zdaj pogovarjamo naprej?

   • Sandi Krese

    Ne.

   • Janez

    No, ti ? Vsevedvnež !
    Še vedno i, nam nisi odgovoril na direkt vprašanje !!
    Na vprašanje, ki ne prenese blef odgovorov !!

    1. Kdo je “osvobodil življenja” julija 1945, z ustrelitvijo v Gramozni jami Herbera Fornezzija !?
    Vemo, da ga je usmrtila KP zločinska Ozna. Kdo ji je ukazal ? Likvidacijo Herberta Fornezzija ?
    Nedvomni španski borec je bil !! In verjetno tudi pravi heroj ?

    Reševalec ljubljančanov pred aretacijami !!? Verjetno !! No Avtohtoni ? Bo kaj? L.r.Janez Komenda

    P.s. Dvakrat pokopan ! Z zemljo in? Z molkom !!

    • avtohtoni neandartalec

     Mislim, da je to stvar predvsem svojcev, živi trpijo, ne mrtvi.
     Ne vem, saj ti pravim, še za sebe ne vem, mi kar nekaj posplošujemo in se sprenevedamo, kar nekaj nam rečejo in je to že vse kar je treba vedeti, tamnekje leži 10.000 mrtvih ljudi, pa jih nihče ne išče, že 75 let. Ne vem no,zgleda niso nikomur izmed nas storili nič žalega, ljudem se samo zdi, da so jim, ke se ne pozanimajo. Sajt tako se brani zločinski um naše oblasti, sami smo si krivi, ker ne znamo uporabiti vseh pravnih sredstev,ki so nam na voljo, morala je pa taka, da mora vsakdo sam sebi pomagat, čeprav sicer piše tudi nekaj o odgovornosti moralnih posameznikov in posebej javnih uslužbencev, ampak oni se menda najbolj bojijo, da žrtvam režima ne bi naredili še več škode, ker pri nas gre lahko vedno samo še na slabše. Če ne naredijo nič, jim vsaj škodijo ne, to pa je manjša kršitev in moralni greh kot morebitne pravne posledice njihovih postopkov.
     Sem pa popolnoma prepričan, s posploševanjem in relativiziranjem ne bomo prišli nikamor,ni isto, če te nekdo desetletja zatira, ti mu pa potem na hitro vrneš vse za nazaj, kot tudi ne more biti isto, če nekdo pobija ljudi kot stekle lisice, potem dobi pa še plačo in medaljo, čeprav sovražnika še videl ni, samo pike na elektronskih inštrumentih je zadel. Ker lahko, v imenu lljudstva.

 • Lab

  Dajmo se malo pogovarjat o trenjih med Orli in Sokoli, na katere je spomnil @Janez von Komenda. Ta trenja so neposredno vplivala na razvoj dogodkov v letu 1941.

 • avtohtoni neandartalec

  Na “Še pomnite tovariši” se ste spravili, spet, lol :)

  Poglejte si raje “Dozvolte, da se obratimo”, ki so jo predvajali po kmetijski oddaji: – https://youtu.be/xnUWLqRM538

  • rrrrr

   temi klo varjaniz plakibič vcya

 • Veritas

  Temne skrivnosti zgodovine – Grobišče Krimska Jama

  Kako so “partizani” pobijali partizane in civiliste… Domačin pa po 70 letih najde svojega očeta…

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174402074

  • avtohtoni neandartalec

   Opa, to pa ne bo cela zgodba, nihče se ni rodil v grmovju, manjkajo podatki o zločinih domobrancev, ki so jim partizani najbolj zamerili, da so jih prisilili v maščevanje. Zato pa rečemo, pijan se strzni, opalen pa nikoli.

   • sprehajalec

    Če bi včeraj poslušal ali si danes zavrtel oddajo še enkrat, bi slišal, da za časa Šercerja 1942 še ni bilo domobrancev. Domobranci so se pojavili šele leta 1943 po kapitualciji Italije in je bilo dezerterjev Slovencev iz nemške vojske toliko, da so sklenili ustanoviti legijo, da ne bi uhajali v gozdove k partizanom. Tam pa jih je kar nekaj končalo npr. na Pohorju s kroglo v tilnik. Mladec tistega časa je imel torej na izbiro; ali v gozd in tvegati kroglo v glavo kot okupatorski vohun in švabski vojak. Biti ustreljen kot dezerter s strani nemške vojske. Veliko verjetnost da boš ubit na Vzhodni fronti. če se vrneš v svojo nemško enoto. Kam boš šel?

    Vaške straže pa so se pojavile najprej, kot odgovor na opisana dela šercerja in krimske jame. Vzrok/posledica te baše. Samo tukaj ni sploh interesa s strani uradne zgodovine, da se to razčisti.

    • avtohtoni neandartalec

     Kdo je pa bil, če ni bilo domobrancev?

     • sprehajalec

      Leta 1942 še ni bilo nikogar iz tako imenovanih protirevolucionarjev. Bila je le peščica revolucionarjev. Pa bili so še četniki Majorja Novaka, pa Tigr, obe konkurenčni gibanji so partizani likvidirali. Na strani t.i. protirevolucionarjev so bili oddelki Wehrmanschafta sestavljeni iz domačinov, kot naslednki nekdanjih črnovojnikov iz nekdanje Avstrije. Skratka nič ni bilo.

      Italijani so potem organizirali domačine v t.i. MVAC, protikomunistično milico, ker so se domačini sami organizirali v t.i. vaške straže, pred partizanskim nasiljem.

    • Lab

     Moj pokojni oče je bil nemški soldat, mobiliziran redno leta 1942. Prekomanda Wuppertal. Ker je imel vsako leto tudi “dopust”, se je pripeljal v Maribor (Marburg an der Drau) iz “fronte”… z vlakom in ga vsako leto peš mahnil v vas Benedikt, kjer ga je na varnem čakala soproga z majhnim otrokom. Po “dopustu” se je vedno vrnil na “fronto”, brez, da bi dezertiral…

     • sprehajalec

      Dezertacija je pomenila seveda tudi sankcije za svojce. Dostikrat taborišče v Nemčiji. Seveda je treba ločiti tukaj, te vrste obsojeni so bili ponavadi poslani v taborišča, ki niso bila tipa Dachau ali ostala zloglasna, ki so bila rezervirana za politične nasprotnike, ter upornike proti rajhu. Ter Jude seveda.

     • Lab

      Mojemu pokojnemu očetu niti na kraj pameti ni prišlo, da bi dezertiral. Za domobrance pa vedel ni.

     • sprehajalec

      Mobiliziranci so bili daleč najštevilčnejša skupina pod orožjem, od katerekoli druge. Ocene so tja do 80.000. V začetku 90tih, v časih kratkih trenutkov medijske svobode na našem prostoru vem, da je bila po TV dnevniku naslednja novica. Nemška socialna je dala ven podatek o prejemnikih vojaških penzij v tujini. Na prvem mestu je bila v svetu ZDA, na drugem pa Slovenija. Nikjer več nisem nikoli zasledil še kje ta podatek, pa tudi ponovil se ni več.

     • Lab

      In kakšno zvezo ima ta podatek s PIF?

   • karlina

    Mimogrede, takšnih, kot ti praviš “zločinov” s strani domobrancev, ki so bili mimogrede, domoljubni, pošteni , zavedni Slovenci, je bilo bore malo, je bilo pa zato ogromno zločinskega maščevanja komunistov ze takoj, po začetku vojne, predvsem pa takoj po vojni, s strani komunistične drhali in to predvsem nad navadnimi civilisti, med katerimi je bilo tudi ogromno nosečih zensk in otrok, to pa je katastrofa in neodpustljivo dejanje, za katere v tej naši drzavi ni odgovarjal še nihče.

   • Veritas

    Ja seveda, to je potem razlog, da pobiješ celo družino!?!??! Cel vod žensk, otrok…

    Daj sprijazni se. Šlo je za komunistično revolucijo. Izsiljeno državljansko vojno. Zadaj pa so jo pumpali srbi s svojimi interesi. Svi srbi u jedno državi + srbija do tamo gdje živi zadnji srb….

    Partizanstvo je bila pa krinka in zloraba za mnoge dejansko čisto ok ljudi. Žal so to spoznali prepozno.

 • MEFISTO

  Napovedal sem, da avtohtoni nendertalec ne bo dolgo zdržal in da bo prišel na dan s svojo pravo barvo.

  Vsiljeni praznik izmišljenega ter potvorjenega dogoodka, na katerem komunisti in OF obstanejo ali padejo, je zanj prevelik izziv.

  Ste pozornejši bralci opazili kako podobnost v komentarjih in stilu izražanja ter razmišljanja med avtohtonim neandertalcem in Simonom Mayerjem, katerega vsi komentarji so izbisani.

  • avtohtoni neandartalec

   Niti ne.

   • rrrrr

    Roztmi3a kulive zorjane pošitgtika bvc krovalipokalipoce vartivm bv klom.!

 • avtohtoni neandartalec

  Bi bilo pa lepo biti včasih tudi politično malo manj korekten in povedati kar je povedat treba. Ker tole relativiziranje zgodovine ne pelje nikamor, še najmanj do sprave, katarze imamo pa itak že poln k*.
  Treba je malo poenostaviti zgodovino, nihče ni bil Superman, SLoenijo so hoteli izbrisati in jimje tudi uspelo, to so bili pač takrat tisti veliki Slovenci, po rodu iz Nemčije, Italije, Madžarske in Hrvaških marionetnih katolibanskih džamaherij, za njih je bilo bolje, če smo bili del njihovih matic. Kaj je sploh pomenilo biti Slovenec, tam neka Dravska banovina je bila, neki uporniki inbrezdelneži so se šli nek svoj jezik, da so jezili katolike, sicer so bili v glavnem podalpski bosanci. Hrvatom so dali državo, Srbom bi tudi pustili neko kraljevinico, Albanci so se razširili na Kosovo republjik, celo arabsko muslimansko enklavo bi nardili v bosni, samo zato, ker so bili proti svoji judovski arabski ločini že 2.000 let skregani na smrt. Kakšna Slovenija neki.
  Še Tito nas ni imel rad. Oblast je centraliziral sredi Jugoslavije, da bi morali najprej porušiti vse ostalo, preden bi prišli do njega, okoli pa je organiziral vojaške republike, Hrvati so tako skrbeli za obrambo pred Italijansko mornarico, ki je imela menda samo še dve bojni ladji, mi pa naj bi se poganjali po skalah kot gamsi in odstreljevali Avstrijske jagre in Italijanske gorske fašiste (ki so med najboljšimi komandosi na planetu, samo mi smo mogoče še boljši, ampak nas je malo). Kosovo je bilo proti Veliki Albaniji,Makedonija ga je branila ped Bolgari, bosna pa po starem, pred vsem po malem, najbolj pred Višegrajsko skupino. Beograd je bil pa lažna tarča, geocentrično srdišče je malo ven iz območja, haha…
  Priznajmo si, da smo beden narod, nikoli nismo bili pravi ljudje, samo neki hlapci brezvezni, žnaravci, ki niso bili nikoli zadovoljni, za vedno pogani, nesposobni za prevzgojo v velike narode. Balkanci skratka, zato nas je Hitler hotel iztrebiti, par bi jih pa pustil, ker so bili dober kanon fujter, isto kot za Tita.
  Na ta način se je vedno lotiti totalitarizma, pokazati ljudem, da so se pri nas posamezniki žrtvovali za pravo stvar, vendar v tem ni bilo nič romantičnega, nič lepega, po vojni so ostale samo ruševine in bridkoba, nekdo je moral vse to počistiiti in postaviti nazaj, za to so se žrtvovali pa naši starši. Nikar zdaj ne žrtvujmo še sebe, narod samomorilcev kakršni smo,to policijsko državo je treba čim prej razmontirat in postaviti stvari na svoja mesta, da se bom olahko začeli normalno družiti in ustvarjati.

  Pa kaj, če so bili goveda in zverine, zakaj je to danes naš problem, pustimo ljudem, da se obračunajo med sabo, imajo to pravico, ampak najprej bi se moral vsakdo vprašat, za koga se bori, je res tako jezen, da se ne da odpustiti in pozabiti, potem pa živeti s to odločitvijo,kar naj se razvije dialog, ampak bez ideologije prosim, če ne vemo, ne vemo, ne moremo potiskati beseda v usta mrtvih. Smo pač taki, ampak postanimo slabi v pozitivnemsmislu, dokažimo jim, da so zarukani amaterji, novi mehki šalabajzerji, isti, samo to je narobe, saj jim nihče nič noče, za čajčeka bo zmeraj.

  • MEFISTO

   Z zločinom in zločinci in tistimi, ki prikrivajo ali tajijo zločine ter zločince ni sprave. Pika!

   Mogoče je samo pomiritev in še ta potem, ko bo zločinska revolucionarna stran priznala in obžalovala vse dvoje zločine in svoje grehe tudi popravljala.

   Sprava je pogruntavščina Spomenke Hribar, s katero je hotela nadeti komunizmu in komunistom ter njihovim zločinom bolj človeški obraz.

   Nič človeškega se ni dogajalo na primer na Teharjah, v Hudi jami, v Kočevskem rogu, na Krimu in na vseh drugih 600 lokacijah množičnih morišč po Sloveniji.

   Zgodovino pa bo treba spisati na v celoti na novo.

   Ne morejo jo pisati tako imenovani režimski zgodovinarji.

 • MEFISTO

  Ker nas je moderator pozval, naj prispevamo predloge za bolj privlačno vsebini portala, se javljam k besedi.

  Predlagam.

  – zaradi preglednosti naj portal zagotovi, se besedila pišejo z večjimi (normalnimi) črkami;

  – vsak komentator lahko uporablja le en račun in eno ime (psevdonim), kršitev se po javnem opominu sankcionira z onemogočanjem komentiranja na portalu;

  — dolžina komentarjev se omeji na največ 10 vrstic, ki zadostujejo, da se smiselno in razumljivo zaokroži vsaka misel;

  – število komentarjev ni omejeno;

  – komentatorji so se v okviru svojega jezikovnega znanja dolžni izraziti v slovnično čim bolj pravilni slovenščini in gojiti čim lepšo materinščino, ki je poleg poštenja, katolištva in ljubezni do domovine eden od atributov, ki opredeljuje pravega Slovenca;

  – komentatorski jezik naj bo barvit, iskriv in domiseln ter v tolerantnih mejah tudi provokativen, kritičen in bojevit.

  • Nova24TV Mod 2

   HVALA za odlične namige! Posredujem!

   • MEFISTO

    Tudi vam hvala, če bo beseda meso postala!

    • Nova24TV Mod 2

     Sem posredoval.

 • karlina
  • Peter

   Pa kako značilno. Povejo jim, da niso povabljeni. Pa pridejo. Povejo jim, da bo program drugačen (lani). Ne, oni po svoje. Za njih demokracija in dogovor ne veljata.
   Ali je tako kot hočejo oni ali bodo pa spet pobijali, ali kaj?

 • karlina

  Ta “praznik” niti slučajno ne bi smeli praznovati, treba bi ga bilo ukiniti ze pred leti in namesto njega dati rajši kakšnega drugega, recimo krščanskega, ki ga praznujejo v drugih evropskih praznikih, pri nas pa še vedno ne. Mi je šlo včeraj kar na bruhanje, ko sem videla v našem kraju valjenje t.i. borcev in članov te organizacije, na proslavo, na kateri so med drugim kuhali tudi “partizanski ” golaz, absurd.

 • if

  Veptost kolaborantstva YU-SLO komunistov z nacisti dokazuje vsaj dvoje.

  Prvič!
  Julij 1940, diktat Kominterne evropskim KP: “Naciste sprejmite prijateljsko, odporniška gibanja bojkotirajte.” Tako je bilo.

  Ob napadu na YU 6.aprila 1941 komunisti niso regairali. Prvi boj z nacifašizmom je 13.5.1941 bil TIGR, ki so ga komunisti uničevali, preganjali in nikoli priznali.

  Drugič!
  13. maj 1941, radigoram Tita poslan vodstvu SZ v Moskvo: “Pripravljamo oboroženo vstajo v slučaju napada na SZ”. Napadalca Tito ni definiral.

  Kot vodilni komunist je s svojimi vdanimi tvoril sprego z nacizmom, ki je takrat okpirala vzhodno Evropo in hkrati na zahodu tolkla največji evropski demokraciji Francijo in V. Britanijo.

 • Janez

  Ja, ja !! Si se razpisal.
  Lepo to, da se trudiš z razmišljanjem.
  Razmišljanje je naporno – škoduje pa. – zanesljivo ne !?
  Herbert Fornezzi je nesrečen verjetno ok človek !!
  Na kaaterem se bo izkazala ?
  Vsa zlaganost, hinavščin in egoističn morilska brutalnost KP “GLAVNIH LJUDI” !!

  Po informacijah, ki jih je zbral pokojni Žarko Petan !!?
  Je bil Herbert Fornezzi julija 1945 v Gramozni jami !?
  … od KP ZLOČINSKE OZNE NESODNO LIKVIDIRAN ?!

  Ker se je skliceval na svoje izjemno dobro osebno znanstvo s KP J. BROZOM – iz Španije !!

  Tam, v Španiji je nam znani zločinec KP J. Broz bil – NKVD Stalinov likvidator antistalinskih trockistov !!

  To je dokazal Peter, Pero Simić iz NKVD arhivov v Moskve !!

  To je vedel tudi dobri znanec KP J. Broza – nesrečni – verjetno dobri Herbert Fornezzi !!
  Ker je bil Herbert F. borec enote Dimitrov, ki ji je poveljeval Brozu podobni Šapajev.

  Je Herbert F. poznal tudi Šapajeva !
  Ki ga je likvidiral – spet – verjetno ? Prav nam znani zločinec KP J. Broz !!
  Ker je bil Herbert F. v Španiji ranjen !!
  Mu je J. Broz osebno – priskrbel okrevališče pri neki Španki.

  Torej ?
  Zelo dobro osebno znanstvo !
  Toliko se ve !!
  A?
  To znanstvo je bilo KP J. Brozu – hudo neprijetno !! J. Broz ni hotel v očeh Jugoslovanov biti – likvidator trockistov!
  Zato !!
  Herbert Fornezzi, ki je preživel dve vojni !!

  “Svobode” – ni preživel !! KP zločinec J. Broz v dobro Herberta F. NI POSREDOVAL ! Ustreljen je bil! Janez Komenda

  P.s. julija 1945 je bil nesodno ustreljen od KP Ozne v svobodi. Pod obtožbo. Da se je bojeval – pri falangistih !?

  • Lab

   Zakaj Broz v očeh “Jugoslovanov” ni hotel biti likvidator trockistov?

   • Janez

    Ja, no ?
    Ni hotel, da bi ex jugoslovani vedeli, kako ” zvest hlapec ” je bil J. Broz – VKPb Stalinu !!
    Enako ali še bplj krut od Stalina je bil ? Nam znani KP J. BROZ !!
    Stalinu je pomagal likvidirati cca 800 VKP b simpatizerjev Stalina, ki so pribežali v Rusijo – s katerimi pa Stalin ? Ni imel kaj početi !!
    Ali gulag ali . V “gnojilo za zemljo” !!?
    Nam znani KP Broz je Stalinu “pomagal 800 jugoslovanov – spremeniti? V gnojilo – za zemljo !”

    Zato je bil nam znani J . Broz od VKb STALINA sploh ? Imenovan za vodjo KPJ !! L.r. Janez Komenda

 • baldeagle

  Nobeno “ljudstvo” se ni uprlo, kot to hočejo prikazati komunistični zločinci in lažnivci. NOB je vodila izključno mala teroristična organizacija, potem ko se je končalo prijateljevanje med Hitlerjem in Stalinom. Za svoje račune je naredila pokol med svojimi in jih namerno sprla, kar je težek zločin. Zato si ne zasluži pohvale, pač pa kazen.

 • epson mlacni

  MODERATOR !!!!

  Kot uporabnika janez.pokoncni ste me blokirali. Sicer sem vam svoje začudenje izrazil že preko maila ampak vseeno vas pozivam, da mi še javno, in vsem ostalim uporabnikom javno poveste zakaj ste to naredili?!? V bodoče se ne bom več oglašal in “smetil” saj mora vsak pameten človek sprejeti dejstvo, da če je nekje nezaželjen je pač nezaželjen.

  btw.,
  Prodam (podarim) tudi 5 delnic nove24TV !

 • janez.pokoncni

  MODERATOR !!

  Zakaj blokirate uporabnike, ki se prijavljajo iz drugih držav? Tale post sem oddal iz Afganistana, če probam preko Slovaške pa sem blokiran. Razlog?

  • baldeagle

   Kaj pa če so to storili levi komentatorji s vztrajnim stiskanjem puščice navzdol pod tvojimi komentarji in te posledično sistem prepoznava, kot spam. To se je pred časom zgodilo tudi meni.

   • Lab

    Med…detected as Spam in Removed je… razlika!

    • baldeagle

     Saj to vidiš, če odpreš svoj profil.

     • Lab

      Kakšna korist od tega, če ti pod aktualnim mnenjem piše, da si blokiran s strani Nova…

     • baldeagle

      Zato sem pa vprašal komentatorja @janez.pokončni, ker ne vem, kaj mu pokaže v profilu.

     • janez.pokoncni

      Še 1x. Sam se prijavljam preko proxyjev. Par mesecev sem na novo24tv prihajal preko Slovaške (isto ime), zadnjo uro, dve pa sem kot janez.pokoncni prijavljen preko Slovaške blokiran. Imam še eno ime, ki ga sicer ne uporabljam več. Tudi to ime je blokirano, če se prijavim preko Slovaške kar pomeni, da so blokirali Slovaško. Tole oddajam preko Afganistana in ni problemov (še).

     • baldeagle

      Tudi meni se je dogajalo podobno. Preko PC-ja nisem mogel oddati svojega komentarja, ko pa sem komentar poslal iz svojega mobilnega telefona, pa je šlo normalno skozi. Sistem je namreč zaznaval kot spam samo IP mojega PC-ja, ki je statičen.

     • Lab

      Je pa nekaj res. Dokler sistem dopušča obvode, tako dolgo se tukaj tare komentov. Vsako slabo ima tudi svoje dobro… Kakor komu.

     • baldeagle

      Jaz sem svojo težavo rešil relativno hitro ob pomoči administratorja.

     • Lab

      Meni se pa zdi, da je tukaj na portalu več adminov, z različnimi vatli. Nikoli ne vem, kdaj je kateri… ;)

     • baldeagle

      To je povsem normalno. Ne zmore samo eden moderator cel dan moderirati vseh komentarjev pod vsako novico.

   • janez.pokoncni

    Možno.

    • Janez.pokoncni

     Glej, dokler bo možno to, kar sem naredil, tako dolgo bolje ne bo. Prosim, vzemi to kot brezpredmetno…

     • janez.pokoncni

      ;) odlično!

     • Lab

      No, jaz sem se poigral. Upam, da ne zameriš

     • janez.pokoncni

      Nikakor. V bistvu si samo pokazal, kako nas lahko nekdo, ki ima 5 minut “raztura”. Vzameš sliko avatarja in se registriraš z enakim imenom.
      V bistvu skoraj grozljiv “feler”. Prvi “bandit”, ki se bo odločil ugasniti forum in nas še prej vse med sabo skregati, bo to naredil. Nova24tv se sploh ne zaveda, da jo lahko v bistvu ugasne vsak mulc (zaenkrat je nesporen kralj tega medija ravno forum), ki ima par minut časa.

     • Nova24TV Mod 4

      Zdaj pa takole. Preberite vsi zelo pozorno, ker bom povedal samo 1x, za vse nepismene, še vizualno zvočni posnetek https://www.youtube.com/watch?v=A4I9DMSvJxg

      Na novi24tv bomo nekaj morali narediti. Konec koncev se medija s takšno tehnologijo dolgo več ne bomo mogli iti.
      Razmišljam o tem, da bi vse ostale moderatorje in tehnike nabrcal v rit in vodenje foruma prevzel osebno sam!

      Vaš najlepši, najboljši in najpametnejši moderator na tem planetu.

     • Lab

      …štala, pozabil sem isklopit autoplay… :)

     • janez.pokoncni

      Plusa pa najboljšemu moderatorju nisi upal dati. ;)

     • Nova24TV Mod 2

      Pozdravljeni, niste blokirani, v čem je težava???

     • janez.pokoncni

      S tabo se sploh več ne bom pogovarjal, ker je najboljši moderator že vse rešil.:)

      Če se prijavim preko slovaškega proxija sem blokiran. Pravzaprav je blokirano vsako ime, ki se prijavi preko tega naslova tako, da očitno ni v meni problem ampak v vsakem, ki pride preko Slovaške (oziroma preko tega proxija). Sprobal sem še nekaj držav, ampak pri drugih ni problemov.

      btw.,
      Smo pa odkrili zelo preprost način za zlom foruma. V bistvu ga lahko tako sam vidiš.

     • Nova24TV Mod 2

      Hvala za prijaznost.

     • janez.pokoncni

      Ih, smisel za humor pa pri tebi nima ravno domovinske pravice.

     • Klun

      Ti pa si šaljivec. Oni “najboljši” sploh nisem bil “jaz”, oziroma bivš[email protected] Jaz vedno povem, če se pošalim in tudi povem zakaj.

 • karlina
  • Lab

   Brez tebe sploh ne bi vedel, kaj se pri nas dogaja…

  • Peter

   Ob osmih je hokej s Poljsko, livestream 365, da vam ne bo treba gledat HanziTV, no.

   • karlina

    Ze dolgo časa ne gledam murgelj tv, edino plačujem še, pa ne vem zakaj, itak gledamo Štorije, kjer se človek pri vsem tem , kar se dogaja v drzavi, malo nasmeji, tudi v tej nadaljevanki , med vrsticami veliko povejo.

 • baldeagle

  Ma kakšen “dan upora proti okupatorju”, kakšne “slovesnosti” – bodite
  pametni!
  Največja prevara in zločin v zgodovini našega ubogega pohlevnega naroda, ki
  traja še dandanes, nič drugega.

  Takrat, leta 1941, je partija bila zaveznik Hitlerja in se je tako tudi
  obnašala, na veliko začudenje in gnus svobodoljubnih ljudi. Preštejmo padle
  okupatorje in pobite svoje – proti komu je bilo torej naperjeno
  “osvobajanje”?

  Takih praznikov v naši državi ne bi smeli praznovati, a jih vsiljujejo tisti,
  ki jim države ni mar, ki jo še danes zaničujejo in se iz nje in vseh poštenih
  ljudi norca delajo. Njim služi ta dan za razkazovanje svoje moči nad ljudmi,
  nič drugega. Ne praznik, ampak sramota!

  Praznovanje te farse forsirajo tisti, ki so si z nasiljem pridobili lagodne razmere za
  življenje. Takšen način pridobivanja je pravno okvalificiran kot rop, le
  državna oblast tega ne more razkriti, ker so roparji še vedno na oblasti.

  • Janez

   Točno tako !!
   Borci iz Španije, kjer so po nepotrebnem povzročili milion mrtvih !!
   In slo razen pijanskega.. nešolani KP možakarji so v gozdu in Stalinu ?!
   Videli
   1. Izogib vpoklicu v nemško ali italijansko vojsko !?
   2. Lahek način za hiter , nasilen način prevzema oblasti !!

   Soglasja s prebivalstvom – nikoli niso iskali !!
   Slo KP stalin partizani slovenskemu narodu kot ceeloti – n i k o l i !! in nikjer ? N i s o !! prisegli !!

   Takoj !!
   Že 1941 – so nesodno začeli moriti ? Nasprotnike Stalina in njih ! Slo KP stalin partizanov.

   Kot sem omenil !
   Tudi redne partizanske enote so izvajale likvidacije civilov !! Npr.

   Pred znanim spopadom z nemškimi policisti na Rovtu 12.12.1941- 54 Nemcev so iz zasede ubili !!

   Par dni prej so ti isti “borci” nesodno likvidirali ?
   Vsaj 10 domačinov.
   Glejte Pod Mežakljo so se uprli !! Knjiga F. Konoblja iz 1954. leta. Obup, nepošteno !! L.r. Janez Komenda

 • MEFISTO

  Vsakomur priporočam v prvo ali ponovno branje knjigo Črne bukve.

  V tej knjigi naj pozorno prebere program OF, kako se bo dokončna udejanila revolucionarna oblast in ga naj primerja z rezultati njegovega uresničevanja v prvih letih po izbruhu komunistične svobode.

  Programske norme so celo presegli, kar je bila sploh odlika komunistov.

 • domovina mili dom

  Navsezadnje, če bi se komunisti s partizani ne vtikali v vladanje sedanji Sloveniji, bi lahko rekli nič hudega, naj se gredo svojo mitingaško maškarado.

  • komar marko

   Kateri partizani. Partizanom slava in vsa čast. Lepo je, da ohranjamo spomin na te hrabre može! Žal je pa vprašanje, kako je možno da imamo danes še vedno 24.000 zaslužnih!

   • Tomba la bomba

    Očitno so jih po vojni zamrznili, sedaj, ko so spet ugodne razmere, so jih pa odtalili…

  • mičko

   Brez partizanov bi ti nemko govoril

   • baldeagle

    Znano zgodovinsko dejstvo je, da bi brez partizanskega boja na tem
    področju vojna trajala cca 14 dni dlje, kot je. Kajti zelo dobro vemo,
    da takrat Američani in Britanci niso igrali pokra, temveč imajo prav
    oni, največje zasluge, da je bil nacizem in fašizem premagan. Torej je
    bil partizanski boj, glede na upor proti okupatorju s strani velesil na
    svetovnih bojiščih, takrat le kaplja v morje in nič drugega. Še več. Da
    ni bilo takrat teh zločinskih boljševikov, ki so ta “upor” organizirali,
    bi bilo danes v Sloveniji veliko več intelektualcev, ki jih je ta
    boljševistična sodrga pobila, ali pa so bili prisiljeni pobegniti v
    druge demokratične države, ker v totalitarnem zločinskem boljševističnem
    režimu niso imeli nobene perspektive in možnosti za svoj intelektualni
    doprinos napredku.

    Zaradi tega pa je slovenski narod tehnološko, duhovno in mentalno zelo
    zaostal za razvitimi in demokratičnimi državami. In te posledice so v
    veliki meri prisotne še dandanes, kar se lepo vidi v miselnosti mnogih
    ljudi, ki imajo povsem sprane možgane in niso sposobni samostojnega
    razmišljanja z lastno glavo.

    Torej praznovanje takratnih zločinov, ki so jih storili komunistični
    zločinci ni nič drugega, kot praznovanje zasužnjevanja in mentalne
    popačenosti slovenskega ljudstva s strani boljševističnih zločincev in
    morilcev, pod vodstvom enega največjih zločincev in morilcev tega
    planeta, Josipa Broza- Tita – kumrovškega šlosarja.

    • mičko

     Kakšno praznovanje takratnih zločincev?

     • Tomba la bomba

      Si prebral? Daj še no enkrat…

    • Janez

     Ah se strinjam z vsem !?
     Ja?
     Kaj bojo pa proslavljali !?
     To, da so 4 leta izsiljevali, zastraševali, morili !!
     naše prednike Slovence !!! Veliko boljše od njih KP-jev !
     In ? Zganjali škodo in brezsmisle 70 let ?
     In še – zdaj !!, leta 2016 !! Naj že – nehajo !!

     Z vsem se strinjam !!
     Le ?
     KP Broz – ni bil kumrovški šlosr !!
     Pač pa težka baraba in zločinec – verjetno nezakonski sin neke poljske grofice !!
     Še to ni jasno !!
     Stalin je o Brozu govoril Brozu – tisti iz Lviva, Lvova, ukrajinec itd. Nihče ne ve !! L.r. Janez Komenda

   • domovina mili dom

    Pozabil sem ja to, je to. Tudi Okinawo so osvobodili komunisti, oprosti pozabil sem na to zgodovinsko apokalipso.

    • Klun

     Zaradi Okinawe se je pri nas zgodila Huda jama…

   • MEFISTO

    Zakaj brez partizanov in zakaj nemško?

   • Tomba la bomba

    Mogoče (saj to tako ali tako), pa še plačo bi imel 3 x večjo…

 • Hribouc

  Komunistische bull shit total ! Smrt komunizmu!

  • mičko

   Svoboda nacizmu ali kaj

   • MEFISTO

    Zakaj pa ne? Hujši ne more bit, saj se je slabo učil pri komunizmu.

  • Hribouc

   Ker se je en gorečnež takoj javil, če ljubim nacizem, bom dopolnil znameniti vzklik za samo dobro Naroda in za hvalnico Življenju in Ljubezni:
   Smrt Komunizmu,Nacizmu,Fašizmu!
   Naj bivajo in ostanejo, kjer pripadajo, Smrti.
   Komunizem, nacizem in fašizem pripada temu kar je. V sebi nosi in udejanja eno samo živo zlo, sovraštvo, laž in uboj in pripada Neživljenju, torej Smrti.
   Smrti po mojem verovanju ni drugje, kot v peklu pri Satanu,Luciferju, Belcebubu,Angelu smrti.

   pojasnilo:
   Narobe razume tisti, da terjam smrt komunistov, nacistov in fašistov. NE.To so ljudje, moji bratje&sestre, ki jih ima Bog tako rad, kot mene.

 • viktorh

  Tudi jaz mu nisem mogel replicirati.
  “Vaš najlepši, najboljši in najpametnejši moderator na tem planetu.”

  1. april????

  × The post you are trying to reply to has been removed by a moderator.

  • Klun

   No, kriv pa sem bil “jaz”.

   • viktorh

    Si bil ti?

    • Klun

     Ne. Jaz sem @janezu.pokoncnemu demonstriral, kako se da z lahkoto prelisičiti in smetiti, če obvladaš. Zaradi tega sem padel pri Mod2 v nemilost in mi je celotni profil izbrisal. Dobro, to se mi je zgodilo že večkrat, zato se posebej ne vznemirjam.

     • viktorh

      No, ja, prestar sem, da bi bil na portalu, kjer upravljalec ne more zagotoviti korektnosti.
      Razum vsake začetne težave, tu pa to traja že predolgo.
      Občutek imam, da ga upravljajo čisti amaterji.

  • viktorh

   Torej je Moderator 4 lažen?

 • TOMLC

  Stanovnika Perestrojko bo kap ruknila, ko tole prebere.
  Pojočo žago bo vrglo v znak. Amen!

  • Tomba la bomba

   Pomoje mu že zamuja…

 • Opazovalec

  prav je, da se to praznuje, saj je eden izmed ključnih dogodkov, ki so pripeljali do RS.

  • mičko

   Točno to

  • Tomba la bomba

   Socialistične Republike?

   • Opazovalec

    RS

  • Bloški Tonček

   Pripeljal je, ampak okoli riti v žep in skozi morje trupel. Kar smo dobili ni ravno sorazmerno s ceno, ki jo je plačala predvsem slovenska inteligenca in dandanes davkoplačevalci….
   Predolgo smo čakali na svobodo, pa še danes nimamo države, ki bi jo lahko imeli.

   • Opazovalec

    Ne opravičujem KPS, vendar če ne bi prevzeli partizanstva, bi bilo vse še bolj krvavo.

 • Kučko pod pručko

  Dr. Jože Pučnik, Janez Janša in general Tone Krkovič bodo za vedno z zlatimi črkami zapisani v zgodovino Slovenije!!!

  • mičko

   Ja, nekateri zaradi Patrije

   • Kučko pod pručko

    … in nekateri zaradi Partije!!!

   • Klun

    Patria bo kmalu našla svoje mesto v Parku vojaške zgodovine… Pivka

    • mičko

     Samo da ne bodo tam končali tudi akterji, a ne

     • Klun

      Brez skrbi. Jih je več, kakor trenutno voznih Patrij… Mogoče v muzeju voščenih lutk…

     • komar marko

      Ja a sudije tudi, katerim se reži ves svet in jih iz EU naganjajo? Slučaj? Tožilci so pa veseli ker je zadeva zastarala, JJ se pa veseli mILIJONSKE odškodnine. A boš kaj prispeval?

     • centurion

      Eni pa boste končali, če se od tam trenutno že ne javljate,
      na gredicah Polja…

     • mičko

      iz kje pa bi se javljali?

 • komar marko

  le zakaj so ustanovili PIF. Ali morda zaradi vojne napovedi Francije in Anglije sovragu, kateri je skupaj z RUSI okupiral Poljsko!

  • Klun

   Zakaj takšna panika s PIF. Tudi Stalin je s Hitlerjem podpisal pakt o nenapadanju, hkrati pa sta se oba pripravljala za medsebojni spopad. Če so naši komiji spadali pod kominterno, je logično, da Stalinu niso nasprotovali. Datum je res nesrečno izbran.

   • komar marko

    No Stalin se do napada sovraga ni pripravljal na napad ker je predhodno z njim podpisal pakt in sta si razdelila Poljsko. Stalin tudi ni verjel da so ga napadli sovragi. Poleg tega je Stalin lahko obvčladoval ukrajino. na ukaz kominterne pa so naši ustanovili PIF. Prvi se je pa s sovragom spopadel 10 aprila nek poročnik s kraljevo vojsko v Gozdu Martuljku!

    • Klun

     Če bi ta tvoj poročnik vedel, kaj vse je takrat še bilo v posesti Vojaške aviacije Kraljevine Jugoslavije, bi lahko zaprosil za pomoč podporo iz zraka v obliki… https://hr.wikipedia.org/wiki/Ratno_zrakoplovstvo_Kraljevine_Jugoslavije#/media/File:Me-109E-3RYAF.jpg
     Me-109 E-3 from 6th fighter regiment of Royal Yugoslav Air Force, April 1941

     • komar marko

      In koliko teh RESNIC je splošno znanih oziroma zamolčanih! Si ti vedel za ta spopad?

     • Klun

      Nisem. Je pa normalno, da se je Kraljeva vojska postavila Nemcem po robu. Madona, zakaj pa je v prvi vrsti vojska????

 • garfi

  Komunizem temelji na laži in prevari.
  Brez tega bi takoj propadel.

  • Janez

   Ja ?!
   Tisto je noro ?!
   Da smo vsi enaki.
   Pa – vsakomur. – po njegovih potrebah !!
   Toliko imajo zdaj zgarani delavci – ki so jim obljubljali – tovarne delavcem !!
   Goljufivi Desus !! SD, blef SMC, Brezveezni ZL !!
   Še tega se ne držijo !! 400, 500 eu penzije za 40 let garanja. Sramota brez primere !!. L.r. Janez Komenda

   • komar marko

    Ne zavajaj. Kahl je obljubljal 1000 EUR penzije in plače, kar je povzel Križanič! Od tega smo dobili 8 milijard pufa!

    • Janez

     Pa?
     Veš kaj ?
     Škoda bsed o teh naših pokomunistih !!
     Vsaka normal gospodinja je oljša v obračanju denarja !!
     Od teh ?!
     Ex KP, ZK mešanice amoralnežev in nesposobnežev !!
     Najbolje bi bilo uvoziti iz Avstrije nekaj “rehnung majstrov” – pa bi bil v par tednih
     Red v slo javnih financah !!
     Ali pa oživiti super vladsrico Marijo Terezijo.
     Ni imela ekonomske fakultete, ampak računati je pa nedvomno znala. Naši EF? Janez Komenda

     P.s. a znajo ? Naši EF – računati ?
     Marija T. Je imela prihranke, nič dolgov. Za svojih 16 otrok pa ? En fond, da peživijo. Do 1918 !!

    • Janez

     Ja se strinjam !
     Nisem bil natančen.
     A kaj veš o ex ministru SD Križaniču?
     Tako misteriozen nam je. Pred kratkim je šel mimo menee v Lj centru.
     Komaj hodi. Nekaj nii v redu z njim . L.r.. Janez Komenda

   • Karmen

    Res smo vsi enaki – v revščini.

  • mičko

   Ja seveda tako, kot je propadla Kitajska

 • MEFISTO

  Vedno sem in bom trdil, da iz Rusije še vetra ni nič prida.

  Letos se je obetala izredno dobra sadna in vinska letina.

  Danes sem si ogledal posledice ruske pozebe in kaj sem ugotovil?

  Putiin mi je ponoči obral vse češnje, orehe, slive, breskve, murve in kakije. Za jabolka in hruške še ne morem oceniti obsega pozebe.

  Najbolj mi je žal trte.

  V čem bomo pa jeseni in pozimi utapljali žalost, ki nam jo povzroča naša totalitarna ljudska oblast, če ne bo vina, vas vprašam jaz?!

  Kaj ima to opraviti z OF, boste vprašali.

  Ima! Za veter iz Rusije in za totalitarno ljudsko oblast, ki je ne bomo mogli utapljati v vinu, je kriva OF!

  • komar marko

   Vidiš, če bi bil pa na liniji s kominterno in bi ustanovil novo PIF, potembi bilo vse rešeno! Pač DOLARČKI v obliki pufa še kako dišijo!

   • MEFISTO

    Bi bil potem veter iz Rusije kaj bolj topel in mi Putin ponoči ne bi obral vsega sadja in trte?

 • komar marko

  Sem poslušal na nekem zaključnem procesu kako je vnukinja pripovedovala, kako ji je dedek pripovedoval kako je kot 12 letni deček prenašal pošto. Vse detajle je obvladala, tudi kako je kukavica pela ob južnem vetru. No ja 91 so se vsi poskrili, ko je bilo dejanja konec so se prepričali, če bojo še lahko cuzali, nato so začeli pa še z maškaradami. Žal zelo uspešno!

 • Meho

  Mene pa polpretekla zgodovina, še zlasti NOB full zanima. Glede na to, da sta bila Edo in Joco kot rit in srajca vseskozi skupaj od Vardara pa do Triglava, ali sta bila morda pedra? Ali sta se imela rada? Tito je bil itak znan vsesplošni švaler in je zapecal vse kar leze in hodi po dveh nogah. Sta mi zelo sumljiva.

 • MEFISTO

  Za nami je še en povprečno dolgočasen večer.

  Kakršen upor, taka proslava.

  Najbolj sem užival, ko nam je Brglez prebral 40 let star govor Franceta Popita – Jokla.

  Zdaj so nam končno le povedali, kdo vlada Sloveniji.

 • pokvarjeniSvet

  Zgodovino pišejo zmagovalci.

  • Janez

   Jaz sem te “zmagovalce” osebno poznal !!
   Tudi moj oče je bil med njimi ! Bil je eden boljših – več KP pomembnežem je – rešil življenje !!
   Ko jih je ranjene zvlekel na varno !!

   Nič kaj “zmagovalno niso delovali ” – zelo so bili ” poklapani ” !! Nezadovoljni !!
   Zaskrbljeni !!
   Vodilni KP Kardelj, Kidrič, Maček, M. Ribičič&comp so jih obremenili. Hudo obremenili !!
   S SOKRIVDO ZA NESODNE BRATOMORE – ZA 620 MORIŠČ RABIŠ 10.000 SODELUJOČIH ? A ne ?
   Pokvarjeni ex KP VODILNI MAČEK&COMP !!
   SO IZVEDLI “KOLEKTIVIZACIJO KRIVDE ZA NESODNE POMORE !!”

   VSAK LOKALNI “HEROJ” – JE LAHKO ORGANIZIRAL NESODNO MORJENJE – Z DOVOLJENJEM KP OBLASTI !!
   A je SMC Brglez o tem kaj povedal. Teh lažnivih govoranc za 27.4. Ne pooslušam !! L.r. Janez Komenda

   P.s, če SMC O KOLEKTIVIZACIJI KRIVDE ZA NESODNE KP POMORE 1945 – NI NIČ PPOVEDAL?
   Nisem – nič zamudil.

  • baldeagle

   In kadar ta temelji na laži, prevarah in manipulaciji, jo je nujno potrebno popraviti in napisati tako, kakršna je v resnici bila.

 • Iza Demos

  Meni je važno, da je dela prost dan. Kaj je bilo pred 1989 (obljube: vsi enaki, vsakomur po njegovih potrebah, tovarne delavcem …) ali pa pred 25 leti (obljube:demokracija, boljše življenje….) me pa ne zanima. Škoda energije. Politiki tako oni od prej kot ti od sedaj so le polni praznih obljub.
  Škoda da ni sončka.

  • MEFISTO

   Po jezikovnih in slovničnih napakah sem te spoznal.

   Vsebina je pa tako ali tako po tvoje klišejska.

   • Iza Demos

    A spet? Mam pa res smolo. Neznanje te vedno izda, tako kot tudi preveč znanja.

  • komar marko

   Očitno te RESNICA ne zanima. Enoumje in pranje je opravilo svoje. poleg tega pa si ljubitelj MOČI in komande, čeprav je očitno pamet bolj tako? Se motim?
   Vidiš, jaz sem proti novim praznikom. Ne podpiram domobranstvo, so pač bili izdajalci. Vedeti pa moraš, da so partizani in ITALIJANI iz roko v roki napadali domobrančke. Slučaj? Le kdo je leta 41 v TRBOVLJAH skupaj praznoval 1 MAJ z ROKO V ROKI? Kaj porečeš?

   • Bloški Tonček

    Perfektno do izdajalskega dela :)
    Zanima me, kakšno mnenje pa imaš o medvojnem dogajanju? Mislim, spljuval si Domobrance, komuniste in z njimi Partizane. Tako da sem zmeden.

   • Iza Demos

    Jaz imam rada praznike.

 • Sredinec4U

  Sem že mislil, da se je indoktrinacija končala tam v zgodnjih 80. letih, ko smo prvošolčki pred začetkom pouka zrecitirali “Za domovino, s Titom naprej”., pa sem se očitno motil. No, takrat jim ni uspelo, danes pa bo nič drugače.

 • MEFISTO

  Pred dnevi sem prebral znanstveno ekspertizo nekega slovitega ljubljanskega marksističnega instituta, ki ugotavlja, da so za nasilje OF in partizanov nad slovenskim narodom pravzaprav krivi logarji, ki niso skrbeli za gozdni red.

  Zakaj se pa danes, ko imamo urejeno gozdarsko službo, banditi ne skrivajo več po gozdovih, so marksistični znanstveniki z lucidnim vprašanjem podkrepili svojo tezo.

 • valentin

  NATO in Finabel z roko v roki v nove vojne, tako je Slovenija postala članica združenja kopenskih vojska Finabel. Sloveniji je članstvo v zločinskem NATU premalo, zato se moramo dokazati še v kopenski zločinski armadi, ki trosi po EU doktrino nadvlade, moči orožja in pohlevnosti zabitih držav. Imamo mnogo preveč denarja, za javnost pa lažejo, da nimamo za obrambno vojsko, zgolj za napadalno! Že njihov znak bi moral ljudem povedati vse. So pač nasledniki krvavih jezuitov, z mečem bodo obglavili vse, ki niso za nasilje. Res, ponosni smo lahko na naše oblastnike, ponosni na njihovo že davno zaustavljeno pamet. In danes, ko je naš dan OF bomo lahko ponosno govorili, kako smo prestopili od upornikov in borcev proti nacizmu k zločinskemu Zahodu, ki bi spet ponovil Hitlerjevo zgodbo. Smo 21-ta članica, hočejo jih 28, da bodo pod enim poveljstvom izvajali terorizem po celi EU, nad EU državljani, brez ISIS. Piramida pa jih čuva, kot vse z orožjem. Samo v navezi z NATO se jim to lahko uresniči in našim smradom na vrhu sploh ni težko stopiti v še eno krvavo združenje.

  • Bloški Tonček

   ? Ti o čem?
   Krvavi jezuiti
   Slovenska vojska kot njihova naslednica?
   Zdj pa al nism prov zastopu, al pa prodajaš bučke, kot že marsikdo..

  • Janez

   Ha, ha !!
   A ti to misliš krvave komunistične jezuite ?
   V RKC poteka le ?
   Le vzgojna, kulturna in verska dejavnost Same lepe stvari. Kaj pa je z jezuiti narobe ? L.R. Janez Komenda

 • Opazovalec

  v osnovi je bila to zelo dobra zadeva. Do Dolomitske listine seveda.

 • Janez

  Naj ponovim!!
  Komendčani smo uredili poimenovanje Knjižnice Franceta Balantiča v Kamniku !!
  Po dobrem slovenskem fantu in pesniku ter domobrancu Francetu Balantiču !!
  Jaz, mi imamo upor vaških straž in domobrancev – proti
  KP VOS IN KP STALINISTIČNEMU PARTIZANSKEMU NASILJU, NESODNEMU MORJENJU !!

  za – normalen, upravičen upor proti grožnji : revolucije, razlastitve, brezverstva, totalitarizma !!
  Slovenski KP komunisti – so sejali razdor in grozili Sloveniji in Slovencem !!
  Kdo je šel v partizane :
  1. Člani KP S – plačani od VKPb Stalina !
  2. Španski borci – v Sloveniji brezposelni mlajši moški, ki so dajali prednost politiki, avanturizmu.
  3. Mlajši fantje pred vpoklicem v nemško ali italijansko vojsko !!
  4. Ostali – iz različnih motivov !!

  Slovenci rabimo ? Resnico !! O spravi je brez smisla govoriti . Zločinci so zločinci ! L.r. zapis Janez Komenda

  P.s. z zločinci in njihovimi zagovorniki se ni za kaj – spravljati. Krivdo naj priznajo. In nehajo zagovarjati bratomor !!

 • Milan Jancar

  Še dobro .da obstajajo ljudje,ki se resnično borijo za resnico in ne prenesejo laži,ter je ne tolerirajo tudi med svojimi somišljeniki.zato sem kljub temu,da ne delim vaših vrednot,ker me tega nihče ni naučil ,vesel ker bodo zaradi vas moji vnuki vedeli kdo je resnični zmagovalec v 2 svetovni vojni.Komaj čakam,da bo v zgodovinskih učbenikih pisalo,da so partizani skupaj z Nemci in Italjani napadli vasi,za katere so predvidevali,da so belogardistične.Ali si predstavljate,kako bomo levičarji pretreseni ob spoznanju,da so v cerkvici na Urhu pri Ljubljani partizani sekali glave belogardistom in črnorokcem ter da so partizani vse kar so izvedeli med spovedjo povedali okupatorju.Pred kratkim sem gledal neke fotografije,na katerih naj bi bili belogardisti med svečano prisego Nemški vojski.Moram vam povedati resnično odlična fotomontaža.Kakor se govori sedaj naj bi bi bili to partizani,ki so bili plačani in oblečeni od Nemške vojske.zaradi odlične fotomontaže.pa se ne vidi petokrake zvezde.Torej na kratko.še je upanje za nas.

 • Vid

  Za tako preseravanje in omalovaževanje zločinov proti človeštvu, kot ga tu uprizarja usmrajevalec spleta Milanće Janićar, kar je mimogrede protiustavno in protizakonito dejanje, v ustavno-pravni ureditvi ne sme biti in tudi ni prostora. Za tako murglskosrbsko jugokomunistično klavsko in lažnivo-podtikovalsko kreaturo je prostor za zapahi.
  Razumete, dragi Novi Modi? Ne morete in ne smete dovoliti, da murglskosrbski podtikovalec in sprenevedalec podtika murglskosrbska jugokomunistična zločinska dejanja svojih tovarišev ljudem, ki so grozote murglskosrbskega jugokomunističnega nasilja doživljali in jih še vedno doživljajo. Razumete? Če ne, se pač zamislite, skušajte razumeti (če ne razumete, vprašajte!) in ukrepajte skladno s ustavno-pravnim redom Slovenije. Murglskosrbski jugokomunistični zločinci imajo več kot dovolj svojega prostora za blatenje svojih žrtev in omogočanje murglskosrbskih jugokomunističnih mazaških akcij ni demokratični akt, ampak je akt proti demokraciji, torej proti ljudem.