fbpx

Rok se je iztekel. Kako bodo fakultete vračale nezakonito prejete dodatke?

Foto: STA

Danes se izteče rok, v katerem mora devet ljubljanskih fakultet sporočiti, kako bodo vrnile neupravičeno prejete dodatke za stalno pripravljenost. Pet fakultet je to že storilo. Rekorderka je prav gotovo Ekonomska fakulteta, katere zaposleni so skupaj prejeli skoraj pol milijona evrov nezakonitih dodatkov za stalno pripravljenost.

Devet ljubljanskih fakultet mora do danes inšpektoratu za javni sektor poročati, kako nameravajo vrniti nezakonito prejete dodatke za stalno pripravljenost. Če dekani tega ne bodo storili, jim lahko inšpektorat predpiše denarno kazen 500 evrov, ki jo lahko izreče večkrat.

Kot poroča Televizija Slovenija, je pet fakultet to že storilo. Med njimi je tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, ki je neupravičeno prejela okoli 40.000 evrov bruto dodatkov za stalno pripravljenost.

Največ je prejel dekan, okoli 6.000 evrov bruto, kar bo vrnil v enkratnem znesku. Nekateri profesorji so prejeli le za okoli 1.000 evrov nezakontih dodatkov za stalno pripravljenost, mnogi pa želijo znesek vrniti v 24 obrokih. Dvema čistilkama je fakulteta izglasovala, da jima ni potrebno vrniti dodatkov.

Na Ekonomski fakulteti skoraj pol milijona nezakonitih dodatkov
Največ dodatkov je prejela Ekonomska fakulteta, kjer so profesorji in dekani prejeli kar 437.000 evrov bruto nezakonitih dodatkov za stalno pripravljenost v zadnjih treh letih. Med njimi sta tudi dva trenutna ministra, finančni minister Dušan Mramor in ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič.

Trenutna dekanja Ekonomske fakultete je sicer ugotovitve inšpektorata izpodbijala na upravnem sodišču, a je bila tožba v celoti zavrnjena, zato bo morala tudi ona vrniti vse nezakonito prejete dodatke za stalno pripravljenost.

M. G.