Romana Tomc nad ‘Panamske dokumente’ in nepoštene davčne prakse

Romana Tomc.

Evropski poslanci so danes imenovali člane preiskovalnega odbora, ki bodo na podlagi razkritij ‘Panamskih dokumentov’ preučili domnevne kršitve in nepravilnosti v povezavi s pranjem denarja in izogibanjem davkov. Evropska poslanka Romana Tomc je postala polnopravna članica tega odbora. 

“Preiskovalni odbor ima močna pooblastila. Prizadevala si bom, da jih bomo izkoristili in odkrili čim več primerov, kjer je prišlo do davčnih utaj. Glede na to, da so v tej zgodbi vpletena tudi slovenska imena, bom še posebej pozorna na to, da dobimo čim bolj natančne informacije o tem, koliko je bila na račun davčnih utaj oškodovana Slovenija,” je povedala Romana Tomc.

Po izbruhu afere aprila letos so se v ‘Panamskih dokumentih’ ob nekaterih znanih športnikih in poslovnežih znašli tudi politiki, med njimi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in britanski premier David Cameron. Na seznamu je tudi 78 Slovencev. Kot sporoča Tomčeva, so se za razliko od razkritij v tujih medijih, zaradi katerih so padale glave, slovenski novinarji omejili zgolj na objavo nekaj imen, zato meni, da bi moral obstajati javni interes za vse, ki imajo podjetje s sedežem v davčni oazi.

“Posebej pomembno se mi zdi, da odkritja, do katerih bomo prišli v preiskavah, ne bodo ostala brez epiloga. Zagovarjam pošteno davčno konkurenco. Utaja davkov, skrivanje v davčnih oazah in poslovanje s poštnimi nabiralniki pa so nedopustna in kazniva,” je še dodala Tomčeva.

Preiskovalni odbor, ki naj bi z delom pričel septembra, bo imel 65 članov. Člani odbora bodo imeli 12 mesecev, da pripravijo poročilo o svojih ugotovitvah.

M. P.

 • Peter

  Če nočeš, da se karkoli ugotovi, ustanovi preiskovalni odbor, no.

 • Olga

  Bravo! Pogumno naprej gospa Romana Tomc! S tega mesta boste verjetno lažje delali, saj vas bodo naši levaki težje ovirali! Če moramo vsi državljani plačevati davke, je prav, da jih tudi tisti, ki se temu na vse kriplje izogibajo! Prav bi bilo tudi, da bi se poskušalo priti na sled udbomafijskemu pokradenemu denarju in bi se ga vrnilo v Slovenijo. Tovariše pa na Dob!

 • Novakec1

  Strel v prazno, ops v lastno koleno.

  • Janez

   A?
   Si se ustrelil v lastno koleno ? Ti ti neroda !
   A ti tu ne pišeš po lastni vesti ? Morda po “naočilu” koga ? Taki se mi smilijo ! L.r. JANEZ KOMENDA

   P.S. Moja mama je bila zelo ok ” šivilja” po naročilu.!
   Šivanje po naročilu mi je ok. Pisanje – po naaročilu – pa nikakor ne !

   • Novakec1

    Drugič pazi da ne boš mel glavo pre blizu kolena, od poka si še sedaj zmeden.

    • Janez

     Se opravičujem !
     Če je bila pomota.
     Sem mislol, da je kak provokator. Ne poznam dobro vseh, ki so tu ! LR JANEZ KOMENDA

 • Janez

  Bravo gospa Romana !
  Ja, red bo treba narediti na področju plačil davkov.
  Predvsem pa take državne sisteme ! Da nas davkoplačevalce ne bodo preveč obremenjevali! JANEZ KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!