fbpx

Romana Tomc: “Zgodovinski dosežek pri sodelovanju EU in Japonske”

Poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Foto: Robert Fojkar

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu ta teden poteka 37. medparlamentarno srečanje delegacije Japonske in delegacije Evropskega parlamenta. Na srečanju predstavniki razpravljajo o številnih odprtih temah, ki pestijo obe strani, največ pozornosti pa je usmerjeno v sprejem dveh sporazumov, katerih podpis je tik pred realizacijo. Evropska unija (EU) in Japonska strateško sodelujeta že vse od leta 2003, slednja se je za Unijo izkazala kot zanesljiva partnerica, ki deli vrednote demokracije, spoštovanja človekovih pravic in načela tržne ekonomije.

Med Japonsko in EU trenutno potekajo pogovori o Sporazumu o prosti trgovini oziroma ekonomskem sporazumu in o Sporazumu o strateškem partnerstvu. S sporazumoma bo sodelovanje med Japonsko in EU urejeno na številnih področjih, od trgovine, pa tudi političnega in regionalnega dialoga, promocije človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ekonomskega, znanstvenega in kulturnega sodelovanja.

Japonska je za EU zelo pomembna partnerica
Na eni izmed okroglih miz, na kateri je evropska poslanka Romana Tomc, kot podpredsednica delegacije za odnose z Japonsko v Evropskem parlamentu, vodila razpravo, so predstavniki obeh strani razpravljali o ovirah, s katerimi se pogajalci soočajo ob iskanju dogovorov in tudi o prihodnjih priložnostih za sodelovanje: “Japonska je za EU zelo pomembna partnerica, skupaj namreč ustvarita več kot 30% svetovnega BDP. Zato je sodelovanje izjemno pomembno. Ne le na področju trgovine, ampak tudi na drugih področjih.”

O sodelovanju EU in Japonske pri vprašanjih globalnega pomena je Romana Tomc poudarila: “Skupaj se moramo boriti tudi proti kibernetskemu kriminalu, ki danes kot nova vrsta terorizma predstavlja grožnjo svetovnih razsežnosti. Prav tako se mi zdi pomembno izpostaviti tudi prizadevanja proti podnebnim spremembam, zagotavljanju miru v soseski in raziskavam alternativnih virov energije.”

“Priložnosti je res veliko. O najbolj aktualnih bo beseda tekla tudi na srečanju G20, ki ta vikend poteka v Nemčiji. Ne gre pozabiti, da je večina dela opravljenega že pred sestanki na najvišji ravni. Med drugim tudi na srečanjih, kot je današnji. V resoluciji, ki smo jo sprejeli, smo utrli pot nadaljnjemu sodelovanju” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.