RTV družbenopolitična aktivistka Eugenija Carl se ne čuti krivo za porast števila okužb na obali!

Novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl (vir: vFokusu)

Pred tremi tedni so se v Kopru vrstili protesti za odpiranje šol, h katerim je na svojem Facebook profilu pozivala tudi novinarka RTV, Eugenija Carl. Carlova meni, da ni kriva za poziv na proteste, medtem pa jo je okrcal tudi notranji minister Aleš Hojs, ki pa mu je že dejala, da bo razmislila o tožbi. Oseba, ki ima več kot pet tisoč sledilcev na svojem Facebook profilu vsekakor z objavo o protestu in zapisom “Vstala Primorska” doseže svoj učinek v javnosti, medtem pa je število okužb na Primorskem skokovito naraslo. Tudi v osnovni šoli Koper je pet oddelkov v karanteni zaradi porast okužb.

Pred tremi tedni so se na koprski promenadi zvrstili protesti staršev, ki so uporabili svoje otroke, da bi vlada le odprla šole. Na protestu se je zbralo preko tisoč udeležencev, svoje stališče pa so izražali tudi s transparenti  “Šole morajo biti odprte! Dovolj! Zoom odpade!”. Tudi po Titovem trgu je bilo opaziti protestnike s podobnimi transparenti

Na Obali je bilo v preteklosti veliko manj okužb kot drugod po državi. Pred tremi tedni pa so bili tam množični protesti proti vladnim ukrepom za omejevanje širjenja okužb, ko so se nenadoma znašli med slabšimi. Kot je zapisal Peter Jančič v svojem komentarju na Siolu pa je “vabilo na te proteste na družbenih omrežjih delila tudi znana televizijska aktivistka proti vladi Janeza Janše in SDS Eugenija Carl.”

Foto: Facebook

Carlova je na svojem Facebook profilu širila poziv k protestom, in sicer s sloganom “Vstala Primorska”. “Otroke so za propagando uporabili na protestih pred tremi tedni v Kopru, da bi vlada kljub slabim epidemiološkim razmeram šole v prvih treh razredih odprla,” je zapisal Jančič in izpostavil, da je vlada to kasneje tudi storila. Kar zadeva širjenje okužb, pa so po Jančičevem mnenju ta velika javna druženja zelo verjetno prispevala k dodatni rasti števila okužb saj se ljudje družijo tudi pred in po takšnih protestih.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju zapisal: “Pred dnevi je novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl, skupaj s somišljeniki in otroki, brez mask, hodila po slovenski obali in razglašala, da so ukrepi nepotrebni. Danes se v novinarskih vrstah, iste provinience, “čudijo”, od kod tak porast okužb na Obali.” Omenjena izjava pa je Carlovo ujezila, saj se ne čuti krivo za porast okužb. “Tule bom pa resno razmislila o tožbi,” je zapisala Carlova in meni, da “gre za eklatantno lažnivo obdolžitev”, saj da ji je minister “fantazijsko naprtil krivdo za naklepno širitev okužbe na Obali in posledično za porast števila okuženih”. Medtem pa številke govorijo svoje.

“Ker se tale nebulozni lažnivi zapis ministra nanaša na koprski shod staršev proti vnovičnemu zaprtju šol, ki naj bi ga celo pomagala organizirati, še enkrat pojasnjujem, da s shodom nimam nič, kaj šele, da bi ga organizirala ali se ga celo udeležila. Tako da ministrovo zlonamerno nakladanje ne drži vode,” je še zapisala Carlova. Pri vsem tem pa se je potrebno spomniti njenega zapisa na Facebooku, kjer je delila objavo o organizaciji protestov s sloganom “Vstala Primorska”. Carlovi sledi preko pet tisoč sledilcev, a njej se to očitno ne zdi vabilo staršev na protest.

https://twitter.com/sledilnik/status/1362772064428523522?s=20

V OŠ Koper kar pet oddelkov v karanteni
Kot je za Regional pojasnila ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat, je v četrtek bilo v karanteni kar pet oddelkov, dva oddelka drugih razredov, dva oddelka prvih razredov in en oddelek tretjega razreda. “Vzroka oziroma odgovora, kje so se navedeni okužili ne vemo. Kljub sprotnemu testiranju, doslednosti pri upoštevanju vseh ukrepov so se obvestila o potrjenih okužbah v zadnjih dneh vrstila,” je pojasnila Poropatova. Občina Koper pa je dosegla tudi zelo visoko število novih okužb pred nekaj dnevi, medtem ko je Primorska postala druga najbolj okužena regija. Veliko jih meni, da bi se to lahko zgodilo ravno na račun protestov.

Sara Rančigaj