Občinski svetnik Borut Rojc: “To doživiš takrat, ko ne upogneš hrbtenice. Namen tega napada je bil prestrašit vse, ki bi si drznili sodelovati s SDS in Janšo, ampak …”

Datum:

Koaliciji KUL ni uspelo prepričati poslancev glede nezaupnice, s katero pa se niso strinjali niti določeni župani znotraj vrst SD. Medtem ko je bil župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, tarča medijskih diskreditacij, ki jim je sledila izključitev iz stranke, pa je župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik kar sam zapustil stranko. Sin bistriškega župana, občinski svetnik Borut Rojc meni, da župani s trenutno vlado dobro sodelujejo, rezultat pa so projekti, ki služijo levi in desni strani. Pritiski na ministra Zdravka Počivalška in Aleksandro Pivec so le konstrukt, ker nista upognila hrbtenice, rezultat pa je bil medijski napad na vse tiste, ki si drznejo sodelovati z vlado Janeza Janše. 

                   

Spomnimo se župana Emila Rojca, ki se je uprl lastni stranki SD zaradi problematike migracij v občini Ilirska Bistrica, kjer so prebivalci zaskrbljeni nad številom migrantov in razdejanjem, ki ga puščajo za seboj. Rojc ni podlegal pritiskom znotraj stranke, a je na koncu zaradi zagovarjanja svojih vrednot vseeno izgubil članstvo v stranki, kjer so mu očitali neprimerno komunikacijo z mediji. Po odmevni izključitvi Rojca se je načinu vodenja v stranki SD zoperstavilo še 16 svetnikov občine Ilirska Bistrica, ki so kasneje tudi izstopili.

V zadnjih mesecih opazujemo vse večje pritiske na člane vlade, predvsem tiste, ki bi lahko levici zagotovili potrebne glasove za prevzem oblasti. Prva se je na tnalu znašla Aleksandra Pivec, kasneje pa smo bili priča tudi pritiskom na Zdravka Počivalška, ne smemo pa pozabiti še na grožnje poslancem SMC celo na domu. Po mnenju Boruta Rojca gre v tem primeru za konstrukt, ki nastane v primeru upora zoper pritiske, ki jih izvaja stranka. “To doživiš takrat, ko ne upogneš hrbtenice. Namen tega napada je bil prestrašiti vse, ki bi si drznili sodelovati s stranko SDS in Janezom Janšo. V Ilirski Bistrici smo to živeli v prvem mandatu,” je zapisal.

Tako še obstajajo župani, ki sledijo svojim vrednotam in stremijo k nadaljnjem razvoju. V medijih je bilo slišati veliko negodovanja tudi med drugimi župani iz vrst SD zaradi vložitve konstruktivne nezaupnice vladi. Župani so bili zaskrbljeni, saj jim je vlada v zadnjem letu omogočila, da so v lokalnem okolju pričeli z izvajanjem številnih projektov, kar vodi tudi v izboljšanje življenja prebivalcev.

Župani z delom sedanje vlade zadovoljni
Samo v preteklem letu je vlada dvignila povprečnine, hkrati pa del obveznosti z občin prenesla na državni proračun. Župani so, še posebej ob izkušnji s preteklo vladno koalicijo, ki se skuša znova povzpeti na oblast, upravičeno nenaklonjeni menjavi vlade. Še posebej vroče naj bi bilo v stranki Socialnih demokratov, so zapisali v Domovini.

https://twitter.com/vladaRS/status/1311340023732723715?s=20

Vlada je že v maju 2020 dvignila povprečnino za leto 2020 s predhodnih 589,11 evra na prebivalca na 623,96 evra. Za leti 2021 in 2022 je povprečnina predvidena v višini 628,20 evra, kar predstavlja skoraj 40 evrov na prebivalca več. Skupno so samo s povprečninami občine pridobile skupaj dodatnih 80 milijonov evrov. Decembra je država z ramen občin prevzela tudi več bremen in občinam omogočila še nekatere dodatne vire financiranja. Namesto občin bo država plačevala zdravstveno zavarovanje za brezposelne, ki so upravičeni do nadomestila za čas brezposelnosti ter otroke do 18. leta, ki se šolajo doma. Država prevzema tudi financiranje nalog družinskega pomočnika in mrliško-ogledne službe.

Župan Rojc in drugi (tudi iz vrst SD) so prepričani, da se država nahaja na pragu obnove po pandemiji, ko je za črpanje evropskega denarja ključno, da imamo operativno in delujočo vlado. Prepričani so, da je v trenutna vlada veliko bolj operativna, kot prejšnja. Menijo, da bi menjava vlade v tem ključnem trenutku, po prejšnjih izkušnjah, lahko pomenila izgubo velike količine denarja (tudi evropskega), ki bi bil usmerjen v konkretne projekte v lokalnih okoljih. Župani se tega dobro zavedajo, razlike pa so že opazne tako v proračunih občin, kot v okolju, kjer se pospešeno gradi.

Proračuni občin so se povečali
Proračun občine Ilirska Bistrica je za leto 2021 denimo za dobra dva milijona višji od lanskega. Občina Kranj je pod vodstvom Matjaža Rakovca prejela za leto 2021 2,5 milijona več sredstev, kot leta 2019, Velenje pod vodstvom SD-jevega Petra Dermola pa denimo dobra dva dodatna milijona evrov več. V Pomurju država trenutno izvaja 137 projektov vrednih skupaj dobre pol milijarde evrov. Samo v občini Murska Sobota, kjer je župan SD-jev Aleksander Jevšek, je odprtih 39 projektov v vrednosti 211 milijonov evrov. Pri tem gre za mnoge dolgoročne projekte, ki so v domeni države.

SD župan Velenja Peter Dermol (Foto: STA)

Občine bodo tako investirale v izgradnje cest, kanalizacije, kolesarske steze, vodovode in druge objekte, kar bodo ljudje tudi konkretno občutili. Kot je v intervjuju za portal Domovina povedal predsednik skupnosti občin Peter Misja: “To pomeni razvoj občin in nekajkrat sem že povedal, da je pomembno, da ta denar dobijo ljudje ki živijo v občini.” Prav Rakovec, Dermol in Jevšek so po navedbah Požareporta med najbolj glasnimi nasprotniki politike Tanje Fajon znotraj stranke in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo znašli na tnalu. Zaradi nestrinjanja z investicijami v vojsko pa se s Fajonovo nista strinjala tudi poslanca, Matjaž Han in Samo Bevk.

Stranka SD bo sadove pobirala na lokalnih volitvah
Stranka SD je bila leta 2018 izjemno uspešna, kar se tiče lokalnih volitev, saj je bila tretja najuspešnejša po osvojenih županskih mandatih. Od tedaj jih imajo sicer le še 14, saj je župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik lani oktobra iz stranke izstopil, kot smo že omenili, pa so sami izključili Rojca, ki mu je nato sledil izstop celotnega lokalnega odbora. Z nadaljnjo destabilizacijo trenutnih razmer pa bi lahko na lokalnem nivoju povzročili še večji razkol, posledično pa bi se lahko zgodil še kakšen izstop. Volivci bodo delo svojih županov ocenjevali na lokalnih volitvah leta 2022. Vse bolj verjetno je, da bodo podporo prejeli tisti, ki se bodo v ključnem trenutku odločili za nadaljnji razvoj in čim bolj učinkovito črpanje evropskih sredstev.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...