fbpx

RTV in POP TV o zadnjih dogodkih znova enostransko, neprofesionalno, nevredno medija!

Foto: STA

Ob takih prijateljih, ne rabiš sovražnikov, se glasi znani rek, ki bi ga z lahkoto parafrazirali v misel, da ob takih medijih, virusa sploh ne rabimo. V Sloveniji smo sredi največje zdravstvene krize, medijski čas in prostor pa se še vedno namenja političnim bojem oziroma napadom na aktualno vlado Janeza Janše. Znani ekonomist je poročanje POP TV o pomoči gospodarstvu ocenil kot primer “ogabnega novinarstva”.

Televizijska hiša RTV Slovenija ne razočara. Naloga javne RTV naj bi bilo nevtralno poročanje, podajanje resnice, ne glede na to, če komu ni ravno po godu. In ja, mediji bi morali nastopati tudi v vlogi psa čuvaja, kot četrta veja oblasti, ki bdi predvsem nad delom politike. Na naši nacionalki so to vlogo sicer vzeli skrajno resno, ušla jim je le podrobnost, da bi morali bdeti nad vso politiko, ne pa da navijaško poročajo o svoji opciji, čez aktualno vlado pa udrihajo praktično v vsakem stavku. Ker jim pač ni všeč, ker je ne marajo. O vsaki potezi vlade Janeza Janše poročajo z izrazito pristranskim mnenjem, lahko se pa tudi zgodi, da sploh ne poročajo.

Tako so imeli v sobotni oddaji na tapeti pismo predsednika vlade Janeza Janše. V torek je namreč poslal pismo voditeljem EU, v katerem se je zavzemal za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju črpanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Osrednji mediji so o pisanju Janše pisali z napadalnim tonom, čeprav so njihovi  komentarji puščali vtis, da pisma morda niti niso prebrali. Ali pa ga niso razumeli. Premiera so napadali vse dokler se ni na pismo pozitivno odzvala nemška kanclerka Angela Merkel, nato pa so mediji zmogli izustiti le še razočarani pridevnik “zanimivo”. Merklova je namreč razumela, da se je Janša zavzel za iskanje kompromisa, kar pa je tudi cilj predsedujoče Nemčije. Včeraj so sicer pripravili precej dolgo razpredanje o tem pismu, vendar pa so, zanimivo, odziv Merklove popolnoma zamolčali. Jim pač ni šlo v kontekst.

Voditeljica Tarče se ni strinjala z Milanom Krekom, da bi morala nositi masko (Foto: zajetje zaslona)

Pravi izraz za takšno “informiranje” je ogabno novinarstvo
Podobno se godi tudi na komercialni televiziji POP TV, kjer so včeraj v svoji informativni oddaji 24UR kritizirali pomoč slovenske vlade podjetjem, v isti sapi pa pohvalili pomoč italijanske. S tem, da Slovenija v PKP-6 namenja pomoči podjetjem milijardo evrov, približno tridesetkrat večja Italija pa v svojem tretjem paketu zgolj dve milijardi. Ekonomist Tomaž Štih je njihovo poročanje komentiral tako: “Slovenija namenja za pomoč gospodarstvu milijardo. Tridesetkrat večja Italija namenja za pomoč dve milijardi. Ampak, če ste novinar 24ur, vam je KUL propaganda pomembnejša od realnosti in hvalite obseg pomoči v Italiji in grajate Slovenijo. Pravi izraz za takšno politiziranje namesto informiranja je “ogabno novinarstvo”.”

Tomaž Štih (Foto: Demokracija)

A tudi če pustimo politične teme ob strani in se osredotočimo na temo, s katero se trenutno ukvarja čisto vsak, torej na epidemijo. Poslušanje novic osrednjih medijev o poteku epidemije koronavirusa je, kljub ne najbolj spodbudni situaciji, še vedno skrajno zavajajoče. RTV tako vsaj dvakrat mimogrede omeni, da je za nastale razmere kriva vlada, ob tem pa čudežno pozabijo na vse svoje pretekle oddaje, v katerih so gostili zanikovalce virusa, voditeljica Tarče pa se je na primer celo vztrajno prepirala z direktorjem NIJZ Milanom Krekom, ki jo je opozoril, da bi bilo prav, če bi si v studiu nadela masko.

Na stojnici naj bi v kratkem času zbrali tisoč podpisov (Foto: zajetje zaslona)

Niso pa mediji edini, ki se med epidemijo vedejo povsem neodgovorno. Tako sta včeraj stranka Levica in stranka SD zbirali podpise za zakonodajni referendum, ki bi bil namenjen odločanju glede denarja, ki naj bi bil namenjen, po besedah omenjenih strank, orožju in tankom. Včeraj so sicer sprejeli zakon o sredstvih za naložbe v Slovenski vojski, s čimer pa se v opoziciji ne strinjajo. Pred stojnico koordinatorja stranke Levica Luke Meseca se je nabralo kar nekaj ljudi, ki so v vrsti čakali brez predpisane distance. Pravzaprav sploh ne bi bilo nenavadno, če bi na stojnico postavili še kotliček s kuhanim vinom in medico, zakaj se ne bi množica ljudi ob čakanju na podpisovanje vsaj malo pogrela. Kot je rekel premier Janša, noben ukrep nam ne pomaga, nobena vlada ne more zaustaviti virusa, če ob tem ne sodelujejo vsi. V takih razmerah ne pomaga prav dosti, če ukrepe spoštuje le devetdeset odstotkov prebivalstva, 200 tisoč ljudi, ki trosi virus naokoli ni ravno zanemarljiv zalogaj. In nikamor ne bomo prišli, dokler nasprotniki ukrepov uživajo podporo osrednjih medijev, sploh pa ne ven iz epidemije.

Sara Bertoncelj