Rupar pozval k nepolitičnim protestom

Protest upokojencev (Foto: STA)

V sredo, 1. marca, bo na Trgu republike potekal nov protestni shod upokojencev za višje pokojnine. Pobudnik civilne iniciative Pavel Rupar pa k udeležbi ni pozval le upokojencev, ampak čisto “vse, ki ljubijo Slovenijo”, saj se stanje upokojencev in pokojnine tičejo prav vsakega državljana in državljank in je od sedanjosti odvisna tudi naša prihodnost. Ker pa Rupar za razliko od “petkovih kolesarjev” želi, da protest poteka dostojanstveno in brez izgredov,  je na Facebooku tudi podal smernice: “Želim, da pokažemo najvišji nivo dostojanstva, ponosa in kulturnega vedenja, pokažimo drugim, kaj pomeni biti Slovenka, Slovenec, dober in pošten državljan domovine, z zgledom pokažimo, da smo vredni boja in zmage, ki nas čaka!!” je zapisal.

“Pred nami je v sredo, 1. marca, ob 15. uri, v Ljubljani, največji shod upokojenk in upokojencev in sploh ljudskih množic od osamosvojitve dalje! Najavljam tudi veliko medijsko presenečenje, rabimo le še lepo vreme. Pridite zaposleni, upokojeni, mladi in stari, pridite kmetje, vdove, kolikor lahko invalidi, pridite mamice in očetje, hčere in sinovi, upokojeni vojaki in policisti, rudarji, pridite vsi, ki ljubimo Slovenijo,” je zapisal na spletu. Poleg poziva je dodal tudi nekaj napotkov in pozval udeležence, naj s seboj prinesejo transparente s kulturno vsebino in ne političnih simbolov, “pripravite tekste, ker bomo peli: Čebelice, Ostanimo prijatelji, Le vkup, le vkup uboga gmajna, na koncu pa za Roberta Goloba še Planica, Planica …”, je med drugim zapisal.

Foto: upokojenec Igor Margan

Opozoril je tudi na ohranjanje čiste okolice in udeležence pozval k pospravljanju vseh smeti, ki bi ostale za njimi, “Slovenci za seboj ne puščamo smeti, upokojenci cenimo urejeno in čisto okolje”, je dodal in poudaril, naj se vsi toplo oblečejo in temeljito organizirajo tako časovno kot s prevozom. Kar pa je ključnega pomena in velika razlika med tem protestom in političnimi protesti, ki so jih ustvarili petkovi kolesarji iz političnih razlogov, je ta, da je Rupar pozval h kulturnemu vedenju, saj “lepa beseda lepo mesto najde”. “Varovali nas bodo redarji in pripadniki policije, so zlate punce in fantje, spoštujemo jih; sicer se pa ne bojimo nobenega!”, je zapisal Rupar na Facebooku in še enkrat opozoril na varnost.

Po spletu se širijo tovrstni “digitalni letaki”. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Organizator je k udeležbi pozval tudi kmete, ki jih je opomnil na upoštevanje predpisov na cesti, ostalim, ki pa bodo že prej v Ljubljani, naj s seboj prinesejo slovensko hrano, hamburgerje pa pustijo doma. “Želim, da pokažemo najvišji nivo dostojanstva, ponosa in kulturnega vedenja, pokažimo drugim, kaj pomeni biti Slovenka, Slovenec, dober in pošten državljan domovine, z zgledom pokažimo, da smo vredni boja in zmage, ki nas čaka!!” je zapisal Rupar ob koncu objave.