[Anketa] Podpora stranki SDS raste, Golobovi Svobodi in vladi pada

Deset mesecev katastrofe Golobove vlade je pokazalo, kako pomembna je kompetenca izvršilne oblasti. (Fotomontaža: Demokracija)

Niti mediji ne morejo več skrivati, da vladi podpora pada. Anketa Mediane za POP TV je namerila, da vlado podpira manj kot polovica oz. 46 odstotkov vprašanih. Vladi ob tem nasprotuje kar 40,6 odstotka vprašanih. Po drugi strani stranki SDS Janeza Janše podpora raste, prav tako stranki NSi, medtem ko Svobodi Roberta Goloba in SD Tanje Fajon podpora pada. 

Raziskava Mediane kaže, da je podpora vladi Roberta Goloba v primerjavi z januarjem padla za 4,6 odstotne točke. Kar za pet odstotnih točk pa je zrasel delež nasprotnikov vlade. Stranki Gibanje Svoboda je podpora od januarske ankete padla za 1,5 odstotne točke, največji opozicijski stranki SDS pa je podpora zrasla za 1,9 odstotne točke. Sledijo NSi s 6,4 odstotka podpore (januarja 5,5 odstotka), SD s 5,1 odstotka (6,1 odstotka) in Levica s 5-odstotno podporo (3,7 odstotka).

Da sicer POP TV nekaj skriva in ne želi pokazati primerjav s prejšnjimi meseci je komentiral tudi Peter Jančič, saj da so objavili le trenutna razmerja sil med strankami. Trenda, kako zadnje mesece kaže Svobodi in SD navzdol, SDS pa navzgor, pa niso niti omenili. Primerjav s prejšnjimi meseci tudi niso pokazali pri poročanju in ne objavili na svoji spletni strani. Več si lahko preberite tukaj. 

Rezultati anket zadnjih treh mesecev – SDS raste, Svoboda pada

Stranki SDS Janeza Janše je v zadnjih treh mesecih (če upoštevamo le za stranke opredeljene anketirane), po Mediani podpora zrasla iz 22,9  odstotkov na 28,6 odstotkov. Golobovi Svobodi pa je iz 36,7 odstotkov podpora padla na 34,5, prav tako SD Tanje Fajon iz 8,4 na 6,6 odstotka, kar pomeni da ji je Levica Luke Mesca za petami saj so so se povzpeli na 6,4 odstotke iz 6,0 pred tremi meseci. Stranki NSi Mateja Tonina je podpora prav tako padla in sicer iz 8,4 na 6,6 odstotka, še vedno zasedajo tretje mesto.

Slovensko politično vodstvo. Vir: STA

Med politiki so vprašani najvišjo povprečno oceno ponovno podelili poslancu SDS Anžetu Logarju, na drugem mestu je predsednica republike Nataša Pirc Musar, Robert Golob pa je zasedel je tretje mesto. Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil februarja na reprezentativnem vzorcu 717 vprašanih.

Sledijo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, evropska poslanka NSi Ljudmila Novak.

Sara Kovač