Rupar pred današnjim shodom upokojencev: Nam gre za pokojnine!

Protest upokojencev, ki ga je 1. februarja pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev (Foto: STA)

“Smo res tako zelo razdeljeni med sabo? Je res toliko sovraštva plasiranega z mediji, ljudmi brez spoštovanja, ljubezni, materinske ljubezni? Slovenija, zaključimo to sovraštvo. Nam gre za pokojnine, dostojne plače, pošteno Slovenijo. Ljudje, odprite oči, mar res ne vidite, v kakšnem breznu smo,” je pred današnjim shodom na Trgu republike v Ljubljani ob 15. uri izpostavil pobudnik iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar in dodal, da bo danes shod vseh, ki verjamejo v dobro, v boljše. 

V sinočnjem zapisu pred shodom je Pavel Rupar dejal, da si želi, da bi bil danes priča festivalu miru, prijateljstva in upanja na boljše dni. Želi si čim večjo udeležbo brez politike, zgolj kot shod bratov in sester. “Stran s sovraštvom, proč z zlom!” sporoča.

“Prinesite transparente s kulturno vsebino, strankarske navijaške vsebine niso zaželene,” izpostavlja Rupar. Prav tako niso zaželeni simboli, zastave in ostala promocijska vsebina katerih koli političnih strank. Rupar si namreč želi nepolitični protest, ki izhajajo iz nezadovoljstva množic, ne pa orkestrirane politične manifestacije, kot smo ji bili priča v primeru politkolesarjev. Udeležence protesta poziva, naj ne nasedajo provokacijam, saj lepa beseda lepo mesto najde.

“Jaz mislim, da bo to pravi slovenski praznik,” je glede današnjega shoda povedal Rupar, ki ne skriva, da je bil izjemno zadovoljen z množično udeležbo na prejšnjem protestu. Sam si želi, da bi bilo na tokratnem vseslovenskem shodu upokojencev še več ljudi. “To pot smo malce bolj organizirani, sploh z vidika varnosti in reda, varnost bo malce poostrena, da ne bi prišlo do kakšnih provokacij,” je poudaril Rupar in vse udeležence pozval k upoštevanju navodil.

Rupar zadovoljen nad rezultati prvega shoda
Na rezultate prvega shoda je Rupar izredno ponosen, saj so se ob tem “zganile tudi druge organizacije, kot je Sušnikov Zdus in Sindikat upokojencev, zganil se je Zpiz in tudi vlada, zaenkrat so šli uskladit pokojnine za 5, 2 odstotka, zdaj vidim, da so naši pritiski pripomogli, da so se začeli dogovarjati tudi o izredni uskladitvi od 3,5 do 4 odstotke”. Kot je povedal, bodo vztrajali, da se najnižje pokojnine dvignejo še za dodatnih 10 odstotkov, da se doseže 20-odstotni dvig. Pripravili so spremembo pokojninskega zakona, ki bi še v tem letu dvignil pokojnine do tisoč evrov za 20 odstotkov, do 1500 evrov za 10 odstotkov in nad 1500 evrov za 5 odstotkov. Če bi prišlo do napovedane izredne uskladitve, bi bilo tako treba zvišati še najnižje pokojnine za 10 odstotkov. Vsaj 750 evrov bi morala po njihovo znašati vsaka pokojnina. Zakon bo predložen v DZ simbolično prav na dan shoda.

Protest upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev 1. februarja. (Foto: STA)

Rupar je udeležence današnjega shoda pozval, naj se prej pripeljejo pridejo že v Ljubljano, saj bo tik pred zdajci prevelik dren. “Shod naj pokaže, da smo lahko enotni, zaželene so slovenske zastave. Pokažimo jim, da zmoremo biti prijatelji, složni kot en narod! Narod, ki se je vedno boril, upal in obstal!”, sporoča Rupar, ki pravi, da mu ni mar, koga je kdo volil, od kod je prišel, katero stranko preferira in ali je veren ali ne. “Borimo se za pokojnine, za nas!” je še dodal.

Sara Kovač