Šarec-Poklukarjev kaos: Policija prosi za kadrovske okrepitve, stanje pri varovanju meje in na cestah je alarmantno

Foto: STA

Število nezakonitih prehodov meje je bilo v prvi polovici leta 2019 za 47,1 odstotka večje kot v enakem obdobju lani, število smrtnih žrtev na cestah pa za tretjino večje. Policiji primanjkuje okoli 860 policistov, kadrovska zasedba je v povprečju 70-, ponekod celo manj kot 60- odstotna. Prav tako je do konca junija za pomožne policiste porabila že dve tretjini (66,6 odstotka) vseh načrtovanih sredstev za leto 2019.

Včerajšnja objava predloga za vpoklic pomožnih policistov za zavarovanje državne meje med vladnimi gradivi ponovno dokazuje, da vladnemu predsedniku Marjanu Šarcu ni niti po naključju v interesu, da državno južno mejo, ki je hkrati tudi zunanja schengenska meja EU, pravočasno in učinkovito zavaruje pred nezakonitimi prehodi ilegalnih migrantov. Policiji primanjkuje vsaj 860 policistov, kadrovska zasedba je okoli 70-odstotna, na nekaterih policijskih postajah celo 60- ali še manj odstotna. Policistov primanjkuje, skrb vzbujajoče je tudi, da se je število smrtnih žrtev do sredine junija letos povečalo za tretjino. Zaradi letnih dopustov je stanje še slabše, na kar so v policiji pravočasno opozorili, vendar je bilo gradivo za vladno obravnavo na spletni strani vlade objavljeno šele včeraj. Preden bo sprejeto, pa bo glavnina že mimo.

Na predlog generalne direktorice slovenske policije mag. Tatjane Bobnar je ministrstvo za notranje zadeve včeraj v vladno proceduro posredovalo predlog za vpoklic pomožnih policistov za zavarovanje državne meje. Iz podatkov je možno sklepati, da je bil predlog pripravljen že vsaj pred mesecem dni, na vladni strani pa se je med gradivi v obravnavi pojavil šele včeraj, 31. julija 2019. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je imela sicer včeraj tudi dopisno sejo, vendar tega gradiva niso obravnavali.

Iz obrazložitve predloga za vpoklic pomožnih policistov pa je razvidno, da slovenski policiji za varovanje državne meje po schengenskih standardih primanjkuje okoli 860 policistov. Kadrovska zasedenost je povprečno 70-odstotna, na nekaterih policijskih postajah celo 60-odstotna ali manj. Pri tem je vodstvo policije navedlo tudi obdobje letnih dopustov (kar je v polnem razmahu). Opozorili so, da bo izraba letnih dopustov število policistov na policijskih postajah še dodatno zmanjšala.

Število smrtnih žrtev zgolj do 17. junija za tretjino večje kot lani v tem času
Opozarjajo še na poslabšano prometno varnost udeležencev na slovenskih cestah. Število smrtnih žrtev se je letos samo do 17. junija 2019 (kar je bil presečni datum za pripravo gradiva) povečalo za tretjino (33,3 odstotka). Do tega datuma je na cestah umrlo 52 oseb, lani je bilo smrtnih žrtev 39. Policija navaja, da je stanje možno izboljšati samo z dolgoročnimi ukrepi in večjo prisotnostjo policistov na kritičnih točkah.

Policisti obremenjeni tudi z varovanji različnih dogodkov
Izpostavili so še več obsežnih in zahtevnejših dogodkov, na katerih so morali policisti izvajati posebno varovanje, in pri tem omenili dogodek Tri morja (srečanje predsednikov več držav) in kolesarsko dirko po Sloveniji. Izvedba omenjenih varovanj pa je terjala angažiranje večjega števila policistov. V jesenskem delu policija načrtuje izvedbo varovanj še nekaj večjih in zahtevnejših varnostnih dogodkov, med katerimi sta tudi zasedanje vojaškega odbora zveze Nato (MCC19) in akcija VIP “Forum 2019”, ki bosta potekala septembra 2019 v Ljubljani.

Pomožni policisti so večinoma angažirani za pomoč pri varovanju državne meje
Velika večina pomožnih policistov je angažirana za pomoč pri varovanje državne meje oziroma preprečevanje ilegalnih migracij pa tudi za nadomeščanje rednih policistov, ki so opravljali zavarovanje zahtevnejših dogodkov. V letošnjem letu je bilo vpoklicanih že okoli 460 pomožnih policistov, ki so v povprečju opravili okoli 30 odstotkov služb od zakonsko omejenih 30 dni. Policija še napoveduje, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov tudi v nadaljevanju leta stopnjevalo, prav tako je mogoče pričakovati povečan obseg nalog na različnih področjih dela policije. Zato so predlagali, da vlada sprejme sklep, s katerim se lahko preseže zakonsko določeno omejitev vpoklica pomožnih policistov 30 dni.

Foto: STA

V vladnem gradivu se pri podatkih o migrantih sicer sklicujejo na podatke do 16. junija 2019. Navajajo, da policija ugotavlja povečanje ilegalnih migracij na zunanji kopenski schengenski meji, ki v prvi polovici leta (od 1. januarja 2019 do 16. junija 2019) predstavlja 45,2-odstotni porast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Iz tega je možno sklepati, da je bilo gradivo za vlado pripravljeno že sredi junija 2019, vlada pa se doslej na to še ni odzvala. Policija navaja, da je do konca junija za pomožne policiste porabila že dve tretjini (66,6 odstotka) vseh načrtovanih sredstev za leto 2019. Zneskov ne navajajo. Dodatni vpoklici pa bodo to še povečali.

Trenutno je vpoklicanih 491 pomožnih policistov
Povprečen strošek pomožnega policista za dan vpoklica (8 ur) znaša 44,40 evra, za 30 dni pa 1.332 evra. V primeru, da bi bili vpoklicani vsi pomožni policisti (trenutno je aktivnih 491), bi skupni strošek na mesečni ravni znašal 654.012 evrov. Dodatno bi morali k temu prišteti še nadomestilo za izgubljeni zaslužek za obdobje izvrševanja nalog prostovoljne službe v pomožni policiji za tiste pomožne policiste, ki so zaposleni. Stroški zaposlenega pomožnega policista za vpoklic za 30 dni so ocenjeni v višini 2.600 evrov, je razvidno iz gradiva. Policija ocenjuje stopnjevanje kritičnih dogodkov in posledično ocenjuje povečano potrebo po vpoklicu pomožnih policistov, zato se predvideva vpoklic aktivnih policistov do 60 dni, kar finančno ocenjujejo na dodatnih 800.000 evrov.

Do konca junija obravnavali že 5.345 ilegalnih prehodov, povečanje 47,1-odstotno
Dodajmo, da so v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2019 policisti na območju Slovenije obravnavali 5.345 ilegalnih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani 3.633). Število se je glede na predhodno obdobje povečalo za 47,1 odstotka. V prvih šestih mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Jutri zaprisega kandidatov in kandidatk za policiste nadzornike državne meje
Ob vsem tem bodo jutri, ob zaključku izobraževanja, kandidatke in kandidati za policiste nadzornike državne meje zaprisegli pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar. Slovesna zaprisega 9. generacije bo potekala v parku pri upravni stavbi Policijske akademije na Rocenski 56 v Ljubljani.

Koliko novih nadzornikov državne meje bo jutri zapriseglo, zaenkrat javno ni znano. Že iz tega, da prosijo za dodatno pomoč pri varovanju meje, in tega, da jim za to ne bo zadoščalo niti novo število nadzornikov, pa je jasno, da je policija kadrovsko zelo podhranjena, vladajočih pa to ravno ne zanima preveč, sicer bi ukrepali zelo hitro. Pri vsem tem pogrešamo tudi močnejši glas notranjega ministra Boštjana Poklukarja iz vrst Šarčeve stranke LMŠ, ki se v zadnjem času sploh ne oglaša.

Moja-Dolenjska

 • Dr. E.K.

  Za muslimanske kriminalce, ki kradejo, grozijo … uničujejo ni problem dat 1800 evrov po komadu na mesec … 1300 za dodatne policaje pa zgleda da je problem … paradni pajac pa kot po tekočem traku seveda ni kos nobeni situaciji …

  • Basileus

   Saj smo dali cca500milijon € za partije. Kup dragega nefunkcionalnega železja.

   • pajot

    Koliko smo zapravili šele za tvoje možgane. Kup dragih nefunkcionalnih možganskih vijug.

    • Basileus

     Potem se nimaš kaj obremenjevat, če je Slovenija bankrotirala zaradi “pametnih” ovc tebi podobnim.

     • pajot

      daj,ne nalagaj,budalo. Ti veš zelo dobro zaradi koga smo v dreku.

     • Basileus

      V dreku si ti ne Janša in SDS za katere voliš.

     • pajot

      Majmun,si že pojedel banano?

     • mginko

      No, kozli nikoli nič ne razumejo.

    • Vera

     Opozicija je vlado že leta opozarjala, toda vsi na vladi in v medijih so se iz njih norčevali .

 • Alan Sirotinja Ford

  Vse to navkljub dejstvu, da imamo glede na število prebivalcev veliko (!!) policistov. Več kot Madžarska, ki obvladuje mejo v nulo…

 • me

  Škili buli ne vidi, šiptjar pa bi slovenija republjik…

 • Skrajno Desni

  Govnarji politični so na počitnicah, kadrovske okrepitve za varovanje pred islamistično golaznijo pozabite najbolje je da jih začnete streljat le tako jih bo manj v naših domovih.

 • Common Sense

  Levičarji so samo za dobre čase. V pogojih visoke gospodarske rasti in pijane delitve denarja sindikatom in vsakemu ki zamijavka, da ga rabi več, se še znajdejo. Talati ni težko. Ko pa “zagusti”, imajo pa običajno hude težave in njihovi ukrepi so zelo dragi za davkoplačevalce. Niti enkrat še ni bilo drugače. In tako je tudi sedaj. Potem se gredo pa gasilske akcije, kakor da se prej ni dalo upoštevati opozoril “napačne” strani. Anti-Janša koalicija bo počasi nasedla na lastno skalo. Jebi ga, ideologija stane.

 • antimur

  Alarmantno stanje je po celi Sloveniji, ne samo na meji in na cestah. SDS in Janša, ne razumem kaj še čakate, skrajni čas je, da nas popeljete nad te kučanistične vampirje, v kolikor mislite resno s svojim domoljubjem.

  • Slovenec

   Kaj pa lahko naredi Janša in SDS, če ne more sestaviti vlado katera tudi ne pade, saj jih skupaj drži sovraštvo do osamosvojiteljev? Kaj pa volijo volivci (če sploh gredo volit) je pa odveč komentirati.

   • Stric iz ozadja

    Drzavni udar. Druge ni. Nikomur (razen SDS, ki bi s tem najvec pridobila) ni v interesu korenita sprememba volilnega sistema, v sedanjem pa SDS zelo zelo tezko (prakticno nemogoce) sama sestavi vlado.

  • samotoje

   Kako si si pa to zamislil? Vile, kose ali bencinske kosilnice?

   • antimur

    Za obrambo domovine pred steklo kučanistično golaznijo, tudi takšni rekviziti niso odveč.

 • Basileus

  Ko bi Šarec bil za muslimanske migrante ne bi vzel Črnčeca za varnostna vprašanja. Non sens

 • totex39

  Če se vsak dan voziš po naših cestah šele lahko vidiš kakšno alarmantno stanje je res na naših cestah, ne upoštevajo se nobeni predpisi, policajev ni nikjer. Največja groza pa je, da še sedaj niso sprejeli zakona, da tovornjak tovornjakarja ne sme prehitevati.

  • xtc

   Zadnji stavek je malce neumen-malce premisli kaj si zapisal.

   • Stric iz ozadja

    Saj obstaja prometni znak prepovedano prehitevanje za tovorna vozila. In ne samo v Sloveniji. Naceloma bi bilo dosti, da bi tega postavili. https://www.dnevnik.si/1042747630

    • xtc

     Ne serji k sploh pa z Dnevnikom.
     Kolikor je znano so tovornjaki navadno “zaprti” na 90 nekateri pa 85 kmh,seveda so tovornjaki tudi oni do 3,5 t,ki niso registrirani kot kombinirana vozila in oni do7,5 t,pri do 3,5 t je omejitev130 razen če ni na avtomobilu omejitev drugačna,do 7,5 t pa prehitevanje NE MOREŠ PREPOVEDATI,ker tudi v vam ljubi Nemčiji ni tako do 7,5 t tovornjaki sodijo pod dostavno vozlilo.
     Nadalje izrecno je prehitevanje omejeno na samo določenih odsekih tudi Nemških avtocest-težava prehitevanja tovornjakov pa ni le v kulturi kot bi vi radi prikazali prehitevajočega,marveč tudi prehitevanega nad katerimi so policisti v Nemčiji izdatneje poostrili nadzor,saj so nemalokrat z video nadzori iz njihovih avtodomov,odkrili,da je prehitevani,pred začetkom,ko ga je hitrejši začel prehitevati vozil znatno z nižjo hitrostjo,ko pa je ugotovil,da se ga prehiteva pa je pričel tiščati plin, in onemogočati prehitevanje,za tako neumnost je kazen precej višja kot kazen za prehitevanje kjer ni dovoljeno.
     Sicer pa predno nekateri še nadalje nabijate vse povprk-težava ni samo tovorno in ostala vozila težava je da bi mprali zaradi obremenitev ceste koridor Sežana Madžarska,graditi že 4 ti pas,za Karavanke in Šentilj pa 3tjega,kot tudi iz kopra.
     In še nazadnje v večini primerov je prehitevanje tovornih vozil v tujini dovoljeno med sabo razen kjer ni izrecno urejeno ali urejeno z optično signalizacijo nad cesto,ne katere prepovedi veljajo vseskozi nekatere pa so terminsko zamejene.
     Torej ne kar povprek prosim.

   • totex39

    Kar sem napisal je resnica in še zelo nevarno je, vsak dan to vsi doživljamo. V Italiji, Avstriji, Nemčiji imajo zakonsko prepoved in velike kazni in tam jim niti na misel ne pride, da bi tako
    izigravali zakon. Pri nas še znakov nimajo.
    Vse to pa je tudi zaradi tega, ker na takih delovnih mestih nimamo nastavljene strokovno usposobljene prometne inženirje – tehnologe ampak šivilje. SRAMOTA !

    • xtc

     Najprej preberi kje in kako je omejeno prehitevanje nato pa razpredaj-prehitevanje je prepovedano izrecno le na določenih odsekih na authobahnu pa to urejajo z svetlobnimi znaki na brickih in z znaki omejitve hitrosti ponoči ne kar povprek in po domače.

 • Stric iz ozadja

  “Včerajšnja objava predloga za vpoklic pomožnih policistov za zavarovanje državne meje med vladnimi gradivi ponovno dokazuje, da vladnemu predsedniku Marjanu Šarcu ni niti po naključju v interesu, da državno južno mejo”

  Slabse bi bilo, ce tega vpoklica sploh ne bi bilo.

 • xtc

  Samo narod naoborožit in mu dat proste roke za varovanje meje,pa boste videli,če bo še kje kaj ilegalcev in NVO,če ne bo mira pa ščetine in sol v r***.

  • Janez Korenjak

   ..narod se bo moral oborožiti kar sam. Levičarske (socialistične) vlade so nagnjene k temu, da bi rade razorožile državljane. Samo poglej Venzuelo ali nekdanjo nacional socialistično Nemčijo.

 • holzer

  Vedel sem da je ta vlada že od začetka od kar so se skup spackal totalno nesposobna.
  Zdaj se je že več primerih pokazal,da delujejo tudi proti slovenskim interesom,tako doma kot tudi v tujini.
  Boljš da se celotna vlada s Serpetinškom na čelu pobere in odstopi,kot da jo nekega dne odnese ljudstvo.

  Kadrovska podhranjenost v vojski policiji,vsepovsod manjka mladih da bi delali.
  Ne vem kaj ti vladni bebci mislijo da bodo ljudje delali za drobiž.Naj ljudi dobro plačajo,tako kot drugod v tujini,potem mladim ne bo potrebno hodit ven iz Slovenije.
  Pri nas pa socialo dvignejo na 500 evrov in potem mislijo da bodo ljudje delali za razliko 100 al 200 evrov.
  S tako politiko bodo ljudi za delo še z lupo iskal da bodo delal.

 • Van Der Waals

  LEVIČARJI SI ŽELIJO DVEH STVARI NE RED(METELKOVA MESTO ROG DROGE IN PA KLOŠARSTVO) IN VLADANJE!

 • est

  O težavah z migranti na Madžarskem pa tov. predsednik vlade niti besede.

 • samsara

  Morda pa se Murtezan Marakeşi odloči v lov na nezakonite vdiralce na slovensko ozemlje zdaj poslati še tanke, ker oklepniki 3×3 očitno nimajo učinka. Ga tudi ne morejo imeti, a nekateri se poslužujejo pompoznosti, računajoč na popolno neumnost ljudstva, dokler se le da, da ne bi storili kar je treba in kar bi imelo očinek. Učinka si nastavljenci ozadja seveda ne želijo. Na njih je, da promovirajo kaos.
  Tudi vojaški ‘sprehajalci’ in spremlevalci policistk in policistov nekako ne zaležejo. Res hudo no. Kaj in kako narediti, da ne bi naredil nič učinkovitega. Zato pa je ozadje instaliralo koga je.

 • Borut Stari

  Ni se jim treba sprenevedati. Ustanoviti nacionalno gardo jim dati potrebna pooblastila in enaka pooblastila dati vojski.Potem razglasiti zaradi akcij nevladnih organizacij na meji izredne razmere.Posebej inkriminirati vsako pomoč pri ilegalnih prehodih meje.

 • samsara

  Čakamo lažnivega Poklukca, da javnosti oddeklamira to, kar edino zna oz. mu je edino dovoljeno.
  Lahko pa sodeluje in ponavlja za njim tudi prva policistka.
  Ljudstvo bo pomirjeno. Težav ni.

  • Vera

   Kaj pa ” general-majorka ” ? Naj gre malo na mejo, da vidimo,če še bo potem na ” avbiks ” .

   • Janez Korenjak

    ne sme.. ji je psihiater odsvetoval. :-)

   • samsara

    Ni terenska oseba. Vojakinja je, ki nikoli ni poveljevala bojni skupini.

 • Slovenec

  STRMOGLAVIMO TO POFUKANO VLADO!

 • tretjerazredni

  Jsz jih ne rabim, ker delajo proti meni, za svoje gospodarje, lokalne politične direktorje in visoke udbaše, iz leve in desne.
  Vesel sem, da slovenska dekleta in fantje nočejo sodelovati pri korupciji in zatiranju državljanov drugega in tretjega razreda, ko bi le še sodelavce in ovaduhe srečala pamet.

  Policiha se lahko okrepi z rezervnimi policisti, naj občani vidijo kdo so.

 • Hribouc

  Ta dva bumbarja pa sta prava maslarja!

  V popolnem teku pa je široka ljudska mobilizacija, po zadnjih preverjanjih odhajajo na mejo sledeči bataljoni:
  1. Kordiševi rdeči bajonetarji
  2. Kučanovi brambovci

  3. Šiškovi vardarji

  4. Jelinčičeva padalsko-huzarska stotnija
  5. Janševa elitna Narodna garda
  6. Jorasovi ljudski stražarji
  7. Tonin-Ljudmilini Križarji
  8. Štajerska vaht komanda
  9. Reševalke Rdečega križa, polmeseca in zvezde od Nussdorferce
  10. Pahorjevi mirovniki in branilci Savudrijske vale

  11. Turnškovi napadalno jurišni eksercisti Rdeče armade Slovenistana
  12. Pozadina-Udbaški mojstri za priganjanje ter za lov na dezerterje in ostalo golazen
  —————————————————————————————————————————-
  “SAM ŠE ŠARAC PRIDE Z DOPUSTA PA BO, ČE BO, MENDA BO!” PRESS

 • mginko

  Tako vlado je podprl in jo podpira “ljubeči” murgelski komunist. Ima vas rad.

 • RATATA

  TUJCI V SLOVENIJI
  Vir: http://www.ukom.gov.si

  Tukaj boste našli informacije:

  – o vstopu in prebivanju v Republiki Sloveniji,
  – kako pridobite državljanstvo Republike Slovenije,
  – o vključevanju tujcev v slovensko družbo in o integracijskih programih ter
  – o postopku priznavanja statusa mednarodne zaščite.

  Več informacij za tujce lahko najdete na spletnem portalu Informacije za tujce. http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/DUNZMN_2013/DUNZMN_2014/Informacije_za_tujce_-_SLOVENSKA.pdf

  Zbiramo tudi statistične podatke o tujcih v Sloveniji.

  Za vas smo pripravili brošuro z informacijami za tujce, s katerimi vam želimo olajšati vključevanje v našo družbo. Brošura zajema informacije o vstopu in prebivanju v Sloveniji, šolanju in izobraževanju v Sloveniji, zaposlovanju in delu, zdravstvenem zavarovanju, socialnem varstvu, brezplačni pravni pomoči, splošne informacije o državi ter kontakte upravnih enot, območnih služb Zavoda RS za zaposlovanje in centrov za socialno delo.

  Na voljo so v slovenskem, angleškem, bosanskem, albanskem, francoskem in ruskem jeziku:

  Vključevanje v slovensko družbo, informacije za tujce

  Integration into Slovene Society, Information for Foreigners

  Uključivanje u slovensko društvo, informacije za strance

  Integrimi në shoqërinë sllovene, informata për të huajt

  S’intégrer dans la société slovene, informations a l’intention des ressortissants étrangers

  ИНТЕГРАЦИЯ В СЛОВЕНСКОЕ ОБЩЕСТВО

  Informacije o enotnem dovoljenju za prebivanje in delo

  Single residence and work permit

  Jedinstvena dozvola za boravak i rad

  ЕДИНОЕ РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРОЖИВАНИЕ И РАБОТУ

  LEJE E VETME PËR QËNDRIM DHE PUNË

  居住与工作单一许可证

  VSTOP V SLOVENIJO
  http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujci_v_sloveniji/vstop_v_slovenijo/
  Načini in pogoji vstopa v Republiko Slovenijo se razlikujejo glede na to, ali ste državljani države članice Evropskega gospodarskega prostora – EGP (države članice EGP so države članice Evropske unije, Norveška, Islandija in Lihtenštajn) ali državljani tretje države (to so vse ostale države).

  Kontakt:
  Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo
  Urad za migracije
  Sektor za postopke zakonitih migracij
  T: 01 428 43 02

  MEDNARODNA ZAŠČITA (AZIL)
  http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujci_v_sloveniji/mednarodna_zascita_azil/
  Republika Slovenija je kot podpisnica Ženevske konvencije in članica EU dolžna nuditi mednarodno zaščito tistim posameznikom, ki zaščite niso deležni v državi njihovega državljanstva oziroma stalnega prebivališča (izvorne države). Te države ne morejo ali nočejo izvajati zakonov ali pa ne spoštujejo mednarodnih konvencij, ki so jih podpisale.
  Za mednarodno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan, zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti.
  Prav tako lahko za mednarodno zaščito zaprosi, kdor meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo življenje ali svoboda oziroma bi bil lahko izpostavljen mučenju ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju. O prošnji odloči pristojni organ, to je Sektor za statusne zadeve Ministrstva za notranje zadeve.
  Zakon o mednarodni zaščiti določa dve obliki mednarodne zaščite:
  Status begunca se prizna osebi, ki utemeljeno in verodostojno izkaže, da je v matični državi ogrožena zaradi pripadnosti določeni rasi ali etnični skupini, veroizpovedi, narodnosti, pripadnosti posebni družbeni skupini ali političnemu prepričanju. Odločba o priznanju statusa begunca z dnem vročitve velja tudi kot dovoljenje za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji.
  Subsidiarna zaščita pa se prizna osebi, ki ne izpolnjuje pogojev za priznanje statusa begunca, vendar izkaže utemeljene in verodostojne razloge, da bi ji bila ob vrnitvi v matično državo povzročena resna škoda (smrtna kazen ali usmrtitev, mučenje ali nehumano ali poniževalno ravnanje). Prav tako priznamo subsidiarno zaščito zaradi resne in individualne grožnje zoper življenje ali svobodo prosilca zaradi samovoljnega nasilja v situacijah mednarodnega ali notranjega oboroženega spopada v izvorni državi. Odločba o priznanju subsidiarne zaščite z dnem vročitve velja tudi kot dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji, dokler traja ta zaščita
  Sprejem prošnje
  Tujec mora v najkrajšem možnem času od vstopa v Republiko Slovenijo, pri katerem koli državnem organu ali organu samoupravne lokalne skupnosti, izraziti namen za vložitev prošnje za mednarodno zaščito. Sledi postopek, v katerem policija ugotovi njegovo istovetnost, pot, po kateri je prišel v Republiko Slovenijo ter ga preda pristojnim v azilnem domu, kjer tujec vloži prošnjo za mednarodno zaščito. Tujec je pred sprejemom prošnje za mednarodno zaščito ustrezno informiran o postopku in pravicah v jeziku, ki ga razume. Tudi sprejem prošnje za mednarodno zaščito poteka ob prisotnosti prevajalca oziroma tolmača.
  Po sprejemu prošnje za mednarodno zaščito se prosilca nastani v azilni dom.
  Z Uredbo o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic prosilcem za mednarodno zaščito so natančneje določene pravice in dolžnosti prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer glede:
  • posebne obravnave ranljivih oseb s posebnimi potrebami;
  • materialne oskrbe v primeru nastanitve v azilnem domu ali njegovi izpostavi;
  • finančne pomoči v primeru nastanitve na zasebnem naslovu;
  • nujnega zdravljenja;
  • izobraževanja;
  • dostopa na trg dela;
  • žepnine.
  Prosilci za mednarodno zaščito imajo pravico do prebivanja v Republiki Sloveniji od dneva vložitve prošnje za mednarodno zaščito do pravnomočne odločitve o prošnji. Ta pravica omogoča, da se lahko prosilec prosto giblje po celotnem ozemlju Republike Slovenije. Takoj po vložitvi prošnje, mu uradna oseba izda izkaznico prosilca za mednarodno zaščito, ki je hkrati dovoljenje, da lahko ostane v Republiki Sloveniji do izvršljivosti odločitve v postopku priznanja mednarodne zaščite. Veljavna izkaznica potrjuje prosilčev status.
  V postopkih po Zakonu o mednarodni zaščiti na Upravnem in Vrhovnem sodišču imajo prosilci pravico do brezplačne pravne pomoči, ki jo zagotavljajo svetovalci za begunce, ki jih imenuje minister, pristojen za pravosodje. Seznam svetovalcev za begunce najdete tukaj.
  V primeru, da je prosilcu priznana mednarodna zaščita, pridobi pravico do pomoči pri vključevanju v slovensko družbo, ki jo zagotavlja Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.
  V primeru negativne odločitve pa se tujca v skladu z Zakonom o tujcih preda policiji, Centru za tujce v Postojni, ki izvede postopek vrnitve v izvorno državo.
  Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je pripravilo Kodeks ravnanja uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve in vseh ostalih oseb, ki delujejo na področju mednarodne zaščite, do prosilcev za mednarodno zaščito in oseb s priznano mednarodno zaščito. Namen omenjenega kodeksa je definirati obnašanje vseh oseb, ki delujejo na področju mednarodne zaščite, in sicer tako javnih uslužbencev kot predstavnikov nevladnih organizacij. Omenjeni se bodo zavezali k spoštovanju pravil kodeksa tako, da bodo podpisali posebno izjavo.

  Kontakt:
  Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo
  Urad za migracije
  Sektor za postopke mednarodne zaščite
  T: 01 428 46 80

  INTEGRACIJA TUJCEV
  http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujci_v_sloveniji/integracija_tujcev/
  Osnovo za politiko integracije tujcev v družbo so države članice Evropske unije postavile v okviru skupnih temeljnih načel, ki poudarjajo, da je vključevanje dinamičen in dvosmeren proces. Za uspešno vključevanje priseljencev v družbo države gostiteljice je pomembno medsebojno prilagajanje. Uspešno vključevanje v slovensko družbo ni samo odgovornost priseljencev, ampak se mora prilagoditi tudi družba sama. Družba jih mora spodbujati, jim olajšati vključevanje v izobraževalne in delovne procese ter omogočiti njihovo udeležbo v političnem in medijskem prostoru. Programi vključevanja državljanov tretjih držav, ki živijo in delajo v državah Evropske unije, v zadnjih letih pridobivajo čedalje večji pomen, tudi v Sloveniji. Cilji politike vključevanja v Evropski uniji temeljijo na načelih in vrednotah enakopravnosti, svobode in vzajemnega sodelovanja.
  Za uspešno vključevanje je pomembno, da se priseljencem omogoči pridobitev osnovnega znanja jezika, zgodovine in institucij države gostiteljice ter omogoči pridobitev informacij o pravicah in dolžnostih, delu in življenju v Republiki Sloveniji. Prav to je namen programov učenja slovenskega jezika in seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo, ki jih vodi Ministrstvo za notranje zadeve in so opisani na teh straneh.
  Za namen integracije tujcev v slovensko družbo Ministrstvo za notranje zadeve, s pomočjo Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav financira program učenja slovenskega jezika, v katerega so vključene vsebine seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo. Program se imenuje Začetna integracija priseljencev in brezplačno prvo opravljanje izpita iz slovenskega jezika na osnovni ravni.
  Brezplačni program učenja slovenskega jezika, v katerega so vključene tudi vsebine poznavanja slovenske družbe – program Začetna integracija priseljencev
  Brezplačni program Začetna integracija priseljencev se izvaja v obliki 180, 120 in 60 urnega tečaja. Do katerega programa so državljani tretjih držav upravičeni, je odvisno od tega, koliko časa že prebivajo v Republiki Sloveniji in katere vrste dovoljenja za prebivanje imajo izdano.
  V kolikor se državljani tretjih držav želijo udeležiti brezplačnega programa Začetna integracija priseljencev, morajo pri upravni enoti, kjer imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče, vložiti zahtevek za izdajo potrdila o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v tem programu. Če izpolnjujejo pogoje, jim bo upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo, s katerim se bodo zglasili pri izbranem izvajalcu programa.
  Do brezplačne udeležbe v programu so upravičeni državljani tretjih držav, ki:
  v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje, in njihovi družinski člani, če imajo v Republiki Sloveniji izdano dovoljenje za prebivanje z razlogom združitve družine,
  imajo v Republiki Sloveniji izdano dovoljenje za začasno prebivanje, pri čemer je veljavnost tega dovoljenja in veljavnost prejšnjih dovoljenj za začasno prebivanje neprekinjeno vsaj 24 mesecev, in njihovi družinski člani, če imajo v Republiki Sloveniji izdano dovoljenje za prebivanje z razlogom združitve družine. V 24 mesečno veljavnost dovoljenja se šteje tudi čas prebivanja na podlagi potrdila o vloženi prošnji za podaljšanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za začasno prebivanje,
  so družinski člani slovenskega državljana ali državljana Evropskega gospodarskega prostora in v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za prebivanja družinskega člana,
  v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, izdanega z veljavnostjo najmanj enega leta, pri čemer v ta enoletni rok všteje tudi čas od vložitve prošnje za izdajo tega dovoljenja.
  Brezplačni prvi preizkus znanja iz slovenskega jezika
  Državljani tretjih držav lahko pri upravni enoti, kjer imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče, vložijo zahtevek za izdajo potrdila o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja iz slovenskega jezika na osnovni ravni. Če izpolnjujejo pogoje, jim bo upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja iz slovenskega jezika na osnovni ravni, s katerim se zglasijo pri eni izmed pooblaščenih ustanov. Seznam pooblaščenih ustanov je na voljo na spletnih straneh Centra za slovenščino.
  Do brezplačnega prvega preizkusa znanja iz slovenskega jezika na osnovni ravni so upravičeni državljani tretjih držav, ki so se udeležili tečaja slovenskega jezika v obsegu 180 ur ali 120 ur, so bili na tečaju prisotni vsaj 80 % ur in izpolnjujejo navedene pogoje bivanja v RS.
  Ministrstvo za notranje zadeve skupaj z Evropskim skladom za vključevanje državljanov tretjih držav, financira tudi druge projekte in programe namenjene državljanom tretjih držav.
  Več na spletni strani infotujci.si.
  Kontakt:
  Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo
  Urad za migracije
  Sektor za migracijsko politiko in zakonodajo
  T: 01 428 47 83

  • sodnikisozločinci

   Jaz sem se izključil iz te družbe.

   • RATATA

    Kolk vse to kušta! Ldje si sploh ne predstavljajo.

  • Nata

   + + + + + + sedaj se pa vprašajmo, kako neki so vsi ti zakoni bili lahko sprejeti ob budnem spremljanju opozicije ??So bili ti zakoni sprejeti v Parlamentu ?? Niti javnega cirkusa niso naredili ??? So zahtevali kakšno javno oddajo na katerikoli tv ??

   • RATATA

    Zahtevali so referendum, ki ga po zakonu ni mogoče (ni dovoljeno) izvesti!!
    Opozicije v parlamentu ni! So le akterji, ki igrajo vlogo, da bi folk imel privid demokracije.
    Dogovora o odmerjenem napadanju se iz istega namena striktno držijo!

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA
  Jaz
  ne razumem – nič.
  Zakaj tak – cirkus – okrog – “reda”?
  Saj
  v naši ljubi Sloveniji- včasih – le kak “mulc”
  SOSEDOVA JAPKA RABUTA.
  Kaj
  hujšega se pa ne dogaja v naši “idilični” Sloveniji. L.R. JANEZ KEPIC-KERN
  P..S.
  KONEC ŠALE

 • Olga101

  Skrajni čas je, da Hrvati prevzamejo Šengen!

 • Amerikanc

  Vaške straže so očitno edina rešitev. Tako na zunanjih mejah kot proti notranjemu sovražniku – proti udbopartiji, ki je tako kot leta 45, prevzela vse vzvode oblasti. Šarc bi nam rad celo z UDBO vladal in nas nadzoroval.

 • to_mi_delaj

  in taprave *šarce* na mejo, pa bo mir. Ne vem kako naši butelji ne vidijo da je to napad na Slo

 • tramal

  Nevem zakaj miličniki delajo samo trideset let,potem pa so stari pedeset leti pa v penzijo .Za svojo zaibancijo poštenih ljudi ,bi morali delati pedeset let ,pa jih nebi primanjkovalo.

  • wert

   Kako pa je to urejeno v vojski ?

   • tramal

    Ko so stari štirideset let jih enostavno vržejo na cesto.

 • Lisjak

  Po navedbah turškega zunanjega ministra je Turčija preklicala begunski sporazum z EU. Ankara se odziva na sankcije EU, nedavno uvedene Turčiji.

  Turški zunanji minister Mevlut Çavusoglu je v ponedeljek popoldne sporočil, da je Turčija preklicala sporazum o beguncih z EU. Ankara ni več pripravljena sprejemati nezakonitih migrantov in beguncev, ki so vstopili v EU prek Turčije. Turška vlada obtožuje Bruselj, da ni v celoti plačal obljubljenih plačil za sprejem beguncev iz EU.

 • Novakec1

  Iz vrha v ozadju jim je tako zaukazano in oni pohlevno poslušajo.

 • Janez Kepic-Kern