SDS nad kadrovske cunamije v javnem zdravstvu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (Foto: Bobo)

Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali kadrovske menjave v javnih zdravstvenih zavodih. Ministrica je pred dobrim letom vneto poudarjala, da kadrovanja ne smejo potekati glede na politično opredelitev, ampak v stranki SDS opozarjajo, da se očitno dogaja prav to. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je januarja 2015 podpisala Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija in na več sejah odbora za zdravstvo poudarila, da gre za zelo pomemben dokument, ki zagotavlja, da so kandidati izbrani na podlagi strokovnih kompetenc Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija – in ne na osnovi politične opredelitve.

Ob pregledu zapisov sej Vlade RS in določenih drugih podatkov pa v SDS ugotavljajo ravno nasprotno. Poslanke in poslanci so prepričani, da smo v slovenskem zdravstvu priča kadrovskemu cunamiju pod pretvezo spoštovanja omenjenega protokola.

Cerarjeva vlada imenovala več kot osemdeset predstavnikov
Vlada je v svojem mandatu na predlog ministrice za zdravje razrešila in na novo imenovala več kot osemdeset predstavnikov ustanovitelja v javne zdravstvene zavode, opozarjajo v največji opozicijski stranki. Iz zapisov sej vlade pa ni razvidno, na podlagi katerih argumentov je prišlo do razrešitev posameznih predstavnikov. Predlagatelji se zato sprašujejo, katerih meril iz protokola razrešeni kandidati niso izpolnjevali.

Magister varnostnih ved bolj primeren od doktorja medicine
“Po drugi strani pa smo priča paradoksom, ko so bili nekateri od novo imenovanih predstavnikov po protokolu tako usposobljeni za opravljanje funkcije predstavnika ustanovitelja v javnih zdravstvenih zavodov, da so bili imenovani v kar dva različna sveta zavodov,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predlagatelji se zato sprašujejo tudi, kako je lahko kandidat, ki ima magistrski naziv, pridobljen na Fakulteti za varnostne vede, in nima neposrednih izkušenj iz zdravstva, bolj primeren od nekoga, ki je doktor medicine z večkratnimi izkušnjami v svetih javnih zdravstvenih zavodov.

Vrh ledene gore je UKC LJ
Vrh ledne gore preštevilnih težav v slovenskem zdravstvenem sistemu je po mnenju SDS nedvomno Univerzitetni klinični center Ljubljana. Kot pravijo, se v njegovih težavah pri delovanju in na splošno odraža tudi problematika celotnega slovenskega zdravstva. “Kadrovski zmešnjavi in iskanju primernega političnega kandidata za generalnega direktorja UKC Ljubljana pa smo priča že dlje časa,” so še dodali.

N. K.

 • karlina

  Eh, brez veze, v tej drzavi je itak vse postavljeno na glavo in skregano z zdravo kmečko pametjo, vazno je edino to, da si naš. oz. njihov, samo to je pomembno ,kaj izobrazba, niti slučajno.

 • karlina

  In kakšne krasne kadre je nastavljala Seljako-Domobranska-Stranka, ko je bila na oblasti?

 • MEFISTO

  Ministrica in SMC dobro vesta, da je zdravstvo najlažje dotolči s slabimi kadri, zato hitijo, da bi dobre vodilne ljudi nadomestili s svojimi “strokovnjaki”.

 • Shalalabayzer

  “…so bili imenovani v kar dva različna sveta zavodov…”
  Ja zato, da lažje pride do konflikta interesov in potem se ne sme nič narediti – tako se drži status quo

  “…kandidat, ki ima magistrski naziv, pridobljen na Fakulteti za varnostne
  vede, in nima neposrednih izkušenj iz zdravstva, bolj primeren od
  nekoga, ki je doktor medicine z večkratnimi izkušnjami v svetih javnih
  zdravstvenih zavodov”
  Ja nižji nivo izobrazbe, manjši direkten strošek. Šparamo, pa naj stane kolikor hoče.

 • tomven

  Tudi miladojka se bo enkrat spotaknila ob robnik… takrat bo imela oko plavo, ne zeleno kot zdaj.

 • Peter

  Dokler Giovanni della Terra miga, se ne bo nič spremenilo.
  Za čas po njem, pa je tudi že določen naslednik, torej, nč bat, no.

  • MEFISTO

   Poznam “nečaka” tega “strica”.

   Pogosto se oglaša tudi na tem portalu.