fbpx

SDS nad kadrovske cunamije v javnem zdravstvu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (Foto: Bobo)

Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali kadrovske menjave v javnih zdravstvenih zavodih. Ministrica je pred dobrim letom vneto poudarjala, da kadrovanja ne smejo potekati glede na politično opredelitev, ampak v stranki SDS opozarjajo, da se očitno dogaja prav to. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je januarja 2015 podpisala Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija in na več sejah odbora za zdravstvo poudarila, da gre za zelo pomemben dokument, ki zagotavlja, da so kandidati izbrani na podlagi strokovnih kompetenc Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija – in ne na osnovi politične opredelitve.

Ob pregledu zapisov sej Vlade RS in določenih drugih podatkov pa v SDS ugotavljajo ravno nasprotno. Poslanke in poslanci so prepričani, da smo v slovenskem zdravstvu priča kadrovskemu cunamiju pod pretvezo spoštovanja omenjenega protokola.

Cerarjeva vlada imenovala več kot osemdeset predstavnikov
Vlada je v svojem mandatu na predlog ministrice za zdravje razrešila in na novo imenovala več kot osemdeset predstavnikov ustanovitelja v javne zdravstvene zavode, opozarjajo v največji opozicijski stranki. Iz zapisov sej vlade pa ni razvidno, na podlagi katerih argumentov je prišlo do razrešitev posameznih predstavnikov. Predlagatelji se zato sprašujejo, katerih meril iz protokola razrešeni kandidati niso izpolnjevali.

Magister varnostnih ved bolj primeren od doktorja medicine
“Po drugi strani pa smo priča paradoksom, ko so bili nekateri od novo imenovanih predstavnikov po protokolu tako usposobljeni za opravljanje funkcije predstavnika ustanovitelja v javnih zdravstvenih zavodov, da so bili imenovani v kar dva različna sveta zavodov,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predlagatelji se zato sprašujejo tudi, kako je lahko kandidat, ki ima magistrski naziv, pridobljen na Fakulteti za varnostne vede, in nima neposrednih izkušenj iz zdravstva, bolj primeren od nekoga, ki je doktor medicine z večkratnimi izkušnjami v svetih javnih zdravstvenih zavodov.

Vrh ledene gore je UKC LJ
Vrh ledne gore preštevilnih težav v slovenskem zdravstvenem sistemu je po mnenju SDS nedvomno Univerzitetni klinični center Ljubljana. Kot pravijo, se v njegovih težavah pri delovanju in na splošno odraža tudi problematika celotnega slovenskega zdravstva. “Kadrovski zmešnjavi in iskanju primernega političnega kandidata za generalnega direktorja UKC Ljubljana pa smo priča že dlje časa,” so še dodali.

N. K.