[Video] SDS vladi dala možnost popravnega izpita glede spornega zakona o “štempljanju”

Foto: Veronika Savnik

Golobova vlada je v teh dneh sprožila precej razburjenja z novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je bila uveljavljena letos 20. maja. Po novem bodo morali delodajalci delovni čas svojih zaposlenih podrobno evidentirati, obenem pa zakon ne bo veljal za funkcionarje. Poslanska skupina SDS sedaj nudi vladi možnost, da popravi to zelo nepriljubljeno potezo.

Po novem zakonu, ki naj bi začel veljati v ponedeljek, bodo poleg že do sedanjega evidentiranja delovnega časa, morali delodajalci bolj podrobno evidentirati tudi čas prihoda in odhoda zaposlenih, kot tudi malico, nočno delo in seštevek vseh ur. To jim bo povzročalo predvsem dodatno birokracijo in dodatno delo. Iz zakona so seveda izvzeti funkcionarji, torej oni sami kot tudi visokošolski profesorji.

Popravni izpit za vse bolj nepriljubljeno levo vlado
Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke se je odzvala na nespameten zakon tako, da je vložila po skrajšanem postopku predlagano novelo, ki bi črtala sporne člene iz novega zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Gre za člene, za katere menijo, da so tako ali tako v praksi neizvedljivi.

Po predlogu poslanske skupine, bi se črtalo prvih devet členov novele, ki se nanašajo predvsem na vodenje podrobnih evidenc, ki bi grenile življenje mnogim delodajalcem in posledično povzročale tudi zaplete za delavce, na primer za tiste, ki delajo od doma. Poslanska skupina SDS je tako dala trenutni vladi možnost popravnega izpita in črtanja odločitve, zaradi katere bi postala v že tako težkih časih še bolj nepriljubljena.

A. S.