Ukrajinske enote vzpostavile mostišče na vzhodni obali Dnipra

Datum:

V preteklih dneh so ukrajinske enote dosegle uspeh na južni fronti in vzpostavile mostišče na vzhodni strani reke Dnipro. Ukrajinske enote so v nočnih operacijah uspešno forsirale reko in vzpostavile mostišče v mestu Krinki, kjer je zdaj več sto ukrajinskih vojakov.

Poleg strateškega pomena ima ta uspeh tudi psihološki pomen, saj je ukrajinska ofenziva, ki so jo sprožili junija, po prvih uspehih zastala. Ukrajinske in ruske enote se na frontah nahajajo v pat položaju, podobnemu tistemu v prvi svetovni vojni, ko nobena stran ni uspela napredovati, obe pa sta izgubljali osebje in material v praviloma brezplodnih poizkusih prebitja fronte.

Ukrajinski uspeh tako dviguje moralo ukrajinskim enotam in povzroča zaskrbljenost v poveljstvih ruskega agresorja. Ruske enote so seveda zasule mostišče z vsem ognjem, kar ga imajo na razpolago, vendar število ukrajinskih vojakov na vzhodni strani Dnipra kljub izgubam narašča.

Ruski blogerji, ki spremljajo vojne operacije v Ukrajini, so ocenili ukrajinski uspeh kot grožnjo. Zasedba Krinkov namreč omogoča ukrajinskim enotam razširitev mostišča v smeri Nove Kahovke in oporišče, iz katerega bodo lahko delovale ukrajinske diverzantske oziroma udarne enote vzhodno v smeri Melitopola ali pa južno proti Krimu, ki je oddaljen le 65 kilometrov od mostišča. V vsakem primeru bo ogroženo zaledje celotne ruske južne fronte, kar pomeni, da lahko razmere za ruskega okupatorja že v naslednjih nekaj dneh postanejo kritične. Rusko poveljstvo bo tako moralo na ogroženo območje prestaviti več vojaških enot, kar pa bo oslabilo njihove položaje drugod na dolgi južni fronti in omogočilo ukrajinskim enotam preboje na oslabljenih sektorjih fronte.

Glede preboja prek Dnipra se je oglasil tudi ruski guverner okupirane Hersonske oblasti. Priznal je, da so ukrajinske enote prešle reko, vendar je skušal ta uspeh zmanjšati s tem, da je namignil, da gre za neke sorte načrtovano past in napovedal, da čaka ukrajinske enote “peklenski ogenj in smrt.”

Ukrajinsko poveljstvo pa je sporočilo, da so položaji na vzhodnem delu Dnipra “zavarovani” in da se bo protiofenziva nadaljevala vse do zmage. Ukrajinci pa sedaj tekmujejo tudi s časom, saj se bliža zima, ki bo seveda otežila vojaške operacije.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...