fbpx

SDS zahteva preklic Šarčevih izjav, sicer sledi tožba

Foto: STA

“Takoj potem, ko je Marjan Šarec zrušil lastno vlado, je začel opletati z obtožbami nezakonitega ravnanja na račun stranka SDS. Že pred dnevi je prejel uradno zahtevo za preklic izjave. Sicer sledi tožba in odškodnina,” so v Slovenski demokratski stranki z dopisom odvetniške družbe Matoz na Marjana Šarca, predsednika vlade v odstopu, naslovili opomin za prenehanje kršitev osebnostnih pravic. Šarec je namreč kar dvakrat javno izjavil, da SDS širi sovražni govor in se financira iz Madžarske. “No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi,” se je pred kratkim odzval Šarec.

Premier v odstopu Marjan Šarec je preko odvetniške pisarne Matoz prejel opomin in poziv za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic Slovenske demokratske stranke.

Kot poudarjajo v dopisu, ima tudi politična stranka pravico do časti in dobrega imena oziroma ugleda, kršitev te pravice pa je pravno zavarovana. Ker ta uresničuje politične cilje preko prepričevanja javnosti, je bistvenega pomena tudi pravica do varstva ugleda in dobrega imena.

Sporni sta dve žaljivi trditvi, ki škodita ugledu SDS sredi pogovorov o sestavljanju koalicije
Pri tem so priložili dokaze, da je Marjan Šarec, 31. januarja 2020, na nacionalni televiziji kar dvakrat v istem dnevu poudaril, po mnenju SDS dve škodljivi, neresnični in žaljivi trditvi: “S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode, kakršne pač izvaja. Se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske …” Kot poudarjajo v obrazložitvi opomina, svobodno izražanje ne more ščititi neresničnih trditev o dejstvih, še posebej, ker so bile dane v trenutku, ko posebej odmevajo in imajo velik vpliv na povprečnega bralca in ker jo je izjavil predsednik vlade v odstopu.

SDS je tista politična stranka, ki skuša v tem trenutku sestaviti koalicijo s preostalimi političnimi strankami in takšne neresnične izjave glede na okoliščine še posebej škodijo ugledu in dobremu imenu. “Škoda je še toliko večja, ker je SDS kot politična stranka, ki sestavlja koalicijo po vašem odstopu in sta njen obstoj in uspešnost v okoliščinah oblikovanja koalicije še posebej odvisna od zaupanja ljudi.”

Šarec z napol opravičilom
Marjan Šarec je pred kratkim preko Facebooka sporočil, da je dobil tožbeni zahtevek. “No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi,” je zapisal. Pri svojem opravičilu se je sicer skliceval na mnenje, ki ni osamljeno. Gre seveda za mnenje, ki ni resnično in tudi v svobodni državi za laži ni prostora, ko gre za hude kršitve. Če ga ponavljajo vsi osrednji mediji in politična levica, to še ni resnica. Laži pa lahko vsakomur, pri čemer politična stranka ni nobena izjema, resno škodijo.

Marjan Šarec se je pred kratkim opravičil.

Rok Krajnc