SDS zaradi drastično povečanega števila nezakonitih prehodov meje zahteva izjemna pooblastila za Slovensko vojsko

Položaj na naši južni (schengenski) meji vse bolj spominja na stanje leta 2015, ko so ilegalnimi migranti množično prihajali v Republiko Slovenijo, naša meja pa je bila prepustna kot "švicarski sir". Šarčeva nesposobna vlada pa ni kos nastalim razmeram. Foto: Urban Cerjak in Matic Štojs Lomovšek

Zaradi izjemnih razmer in drastično povečanega števila nezakonitih prehodov meje s strani ilegalnih migrantov ter zaradi zagotavljanja javne varnosti, učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje in interesov Republike Slovenije, naj se sprejme sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora za obrambo in predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali predlog za izvajanje izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje.

Spomnimo. Proti koncu leta 2015 je bila sprejeta novela Zakona o obrambi, ZObr-E, ki je dopolnila zakon s podlago, da je v izjemnih primerih možno širše angažiranje Slovenske vojske pri izvajanju nalog varovanja državne meje. Z novim 37.a členom je določena možnost, da Državni zbor Republike Slovenije z absolutno večino, na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo s Policijo pri širšem varovanju državne meje, lahko izvajajo tudi določena pooblastila, ki jih določa ZNPPol. Pripadniki Slovenske vojske v takem primeru lahko opozarjajo, začasno omejijo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Pri izvajanju teh pooblastil in nalog tudi za pripadnike Slovenske vojske veljajo enake omejitve in pogoji izvajanja, kot to velja za policiste. Slovenska vojska mora o pooblastilih in nalogah, ki jih bo izvajala v skladu s tem zakonom, nemudoma obvestiti policijo. Državni zbor je na seji dne 22. februarja 2016 zaradi povečanega prehoda migrantov sprejel Sklep o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Omenjeni sklep je tudi določil, da Vlada Republike Slovenije o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje sproti seznanja delovni telesi Državnega zbora, pristojni za obrambo in notranje zadeve, in sicer s prvim poročilom v roku enega meseca po uveljavitvi sklepa, z drugim poročilom pa po prenehanju veljavnosti sklepa.

Prepletenost pooblastil Slovenske vojske s prisotnostjo pripadnikov policije
Drugo poročilo o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje je Vlada Republike Slovenije seznanila Državni zbor junija 2016. Iz zaključka omenjenega poročila izhaja, da se na podlagi pridobljenih izkušenj ocenjuje, da so obstoječi operativno-taktični načrti sodelovanja Slovenske vojske s Policijo ustrezni in omogočajo izvajanje nalog Slovenske vojske v podporo Policiji tudi v primeru morebitnega ponovnega povečanja prehoda migrantov.

foto matic stojs

Ob obravnavi sklepa o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje na 28. nujni seji Odbora za obrambo je nekdanja ministrica z obrambo predstavila tudi predlog dovoljenih postopkov pripadnikov Slovenske vojske s posameznimi pooblastili. Ob tem se je izpostavilo tudi vprašanje pooblastil Slovenske vojske, ki so izredno omejena. O vsaki uporabi izrednih pooblastil mora Slovenska vojska poročati Policiji oziroma jih izvajati usklajeno skupaj. Zato se ob tem tudi zastavlja vprašanje učinkovitosti izvajanja takih pooblastil, saj je prepletenost izvajanja pooblastil Slovenske vojske soodvisno prepleteno s prisotnostjo pripadnika Policije.

Ilegalni prehodi meje so se v letu dni povečali za 70 odstotkov
V poslanski skupini SDS opozarjajo, da kot izhaja iz poročila Policije za obdobje od 1. 1. 2019 do 30. 9. 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov državne meje. V istem obdobju lani je Policija obravnavala  6.911 ilegalnih prehodov državne meje, tako da se je število glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70,50 %. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je 3.856 ilegalnih migrantov izrazilo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ državljanov Alžirije.

Letošnji trend števila ilegalnih prehodov izkazuje bolj strmo naraščanje števila kot v lanskem letu. V avgustu je bilo doseženo najvišje mesečno število po množičnih migracijah leta 2016. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana in Alžirije od julija letos tudi državljanov Afganistana.

V poslanski skupini SDS poudarjajo, da je Avstrija ponovno podaljšala uvedbo nadzora na mejah z Madžarsko in s Slovenijo, in sicer je avstrijski notranji minister podaljšanje utemeljil s tem, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Opozoril je tudi na »latentno grožnjo terorizma« zaradi možnega vračanja tujih borcev iz Sirije in Iraka. Ob Avstriji nadzor na notranjih schengenskih mejah že od leta 2015 izvajajo še Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška. Omenjeni ukrep utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje Evropske unije oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

Kombi prevažal 33 migrantov iz Bangladeša
Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da bo postala končna točka za številne nezakonite migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije.

Varnostna situacija v Republiki Sloveniji se zadnje mesece slabša iz dneva v dan. Pred dnevi so policisti pri izvozu z dolenjske avtoceste za Mirno Peč v smeri Ljubljane ustavili kombinirano vozilo francoskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da je državljan Francije v kombiju prevažal 33 državljanov Bangladeša, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo (sporočilo s Policijske uprave Novo mesto).

Policijska uprava Novo Mesto. Foto: STA.

Obenem ni mogoče prezreti poročanja medijev, da so policisti v preteklih dneh ujeli 86 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Večjo skupino so opazili v okolici Prepiha pri Novem mestu, v Gornji Težki Vodi. Pri tem Policija ni poročala, ali so jih tudi prijeli. Iz medijev je razvidno, da so avstrijski varnostni organi na Šentilju odkrili tri migrante, ki so jih vrnili v Slovenijo, kjer so zaprosili za mednarodno zaščito.

Ob vsem navedenem  je vsekakor utemeljeno, da se zaradi izjemnih razmer, drastično povečanega prehoda ilegalnih migrantov sprejme sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. To narekujejo varnostne razmere, in sicer zaradi zagotavljanja javne varnosti, učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje in interesov Republike Slovenije.

V poslanski skupini SDS predlagajo, da Odbor za obrambo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo po končani razpravi sprejmeta naslednja dva sklepa:

 1. Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada Republike Slovenije so dolžni nemudoma sprejeti ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in predlagati sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju zunanje državne meje, kot to določa 37.a člen Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 95/15).
 1. Odbor za obrambo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarjata Vlado Republike Slovenije, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine,Demokracija.si
 • Se popolnoma strinjam s predlogom SDS , ampak najprej je treba vojake, kakor tudi policiste dobro in pravilno opremit in temu primerno plačat.
  Policisti in vojaki na meji v današnjih nevarnih razmerah, bi morali imeti tudi višje plače, kot gospoda
  na vladi, ali v DZ.
  Ti ljudje delajo v posebnih pogojih in so v stalni nevarnosti za življenje – v dežju in mrazu, da o suhih obrokih (če je čas) niti ne bi.

  • Novakec1

   Vlada in nevladne organizacije z zavodom za zaposlovanje pa sto na uro delajo za integracijo in zaposlitvi kozjejebcev ki vdirajo v slolandijo. Pa še iz BiH jih legalno Pahi uvaža

  • Ivan Ivanovič

   marta, varovat domovino je častna dolžnost. Šiško in njegova varda bi to počeli zastonj. Tvoj predlog je žaljiv do vseh, ki želijo ohraniti slovenski narod. To je miselnost plačancev.

 • Anton

  včasih za časa stare juge so to znali poštimat na hitr, eleganten način, stoj ili pucam (beri pucam ili stoj)

  sarkazem press

 • Ctrl Delete

  JČujte, kaj pa Janševa Nacionalna garda…ali Šiškotova Štajerska varda?…Verjamem, da če se združita smo Slovenci varni…najmanj naslednjih sto let !!!

  • Anton

   Ja tunnek pa tvoja koza.

  • montyamp

   Hehehe viktore , spet te je odneslo , luna te trka , Janšo imaš pod posteljo .

 • Ivan Ivanovič

  Dokler bodo gospodje, ki ilegalno prečkajo mejo, zgolj pospremljeni v azilni dom, je čisto vseeno, kdo “varuje” mejo, ker je de facto ne varuje. Meja bi bila varovana samo v primeru, da bi bila neprehodna za migrante. Doslej je edino Orban pokazal pravi model varovanja meje: ograja in visoka kazen za ilegalen prehod.

 • AlojzZ

  Ne slepimo se. Interesi politikov so običajno čisto drugačni od večinskega prebivalstva. Če spravijo večinsko prebivalstvo v pasivno stanje, so politiki na varnem. In za to so bili rdeči oblastniki zelo dobri.

  Tudi sloviti Janez ni izjema. Če bi hotel zaščititi domorodce, bi ukrepal in ne govoril.

  • rrrrr

   Od vašega Janeza Pogorelca pa tega res ne moreš pričakovati: Tonček, udarite po mizi in spravite NSi končno v demokratični tabor. !!!!!!!!!!!

 • Antonius

  Opozicijska SDS zaradi navala šerijatarjev zahteva popolna pooblastila za vojsko na mejah.
  Če bi bolj premišljeno izbrali na volitvah, bi vojska od sestave Janševe vlade naprej že imela popolna pooblastila.
  Meja bi bila za šerijatarje neprepustno zaprta, prosilce za azil bi pa vračali v državo iz katere so se prešvercali.
  Koalicija anti-Janša je v vseh pogledih izbira volivcev, nastlanost nezaželenih šerijatarjev po Sloveniji je pa njih posledica.
  Razumnim je dal dovolj misliti že prevarantski Cerar z ravnanjem njegove koalicijske vlade, po njem se pa volivci odločijo še za eno izdajalsko vlado. Serpentinšek je vendarle car, ker je s šestimi popravci in kmetavzarskimi štosi prišel do predsednika vlade. Da sta neizvoljena politikanta Bratuškova in Erjavec v vladi je pa norčevanje iz cele Slovenije.
  Slovenci?! Še Butalci bi se vaših volilnih odločitev in ravnanj sramovali, Tepanjčani bi vam jih pa zagotovo v zadovoljstvu privoščili.

  • Black_hawk

   Kdo postavi vlado Mira Cerarja, lahko naredi samo veleizdajalec. Večina naroda je proti migracijam.

   • Antonius

    Če bi bila večina naroda proti migracijam, potem bi šla ta večina na volitve in podprla stranko, ki je že pred volitvami zagotavljala, da bo za šerijatarje popolnoma zaprla južno mejo.
    Zelo ceneno se je izgovarjati na večino, seštevek volilne volje nam je navrgel pa anti-Janša koalicijo. Vsi, ki se ta mandat drenjajo v Šarčevi vladi so od A do Ž Kučanovi. Zraven sodijo tudi Mesečevi komsomolci.
    Najbrž imajo slovenski volivci veleizdajo že v krvi, ker že 25 let volijo veleizdajalčeve obraze in njegovo protislovensko opcijo.

    • Hanzi

     Volilni sistem je tak, da je težko postati absolutni zmagovalec volitev. Kako bomo sestavili koalicijo?

     • Antonius

      Volivci so v prejšnjem mandatu Cerarjevi koaliciji izglasovali skoraj ustavno večino, kar predstavlja 3/4 poslancev v parlamentu.
      Ne nazadnje smo Slovenci na referendumu že izglasovali dvokrožni večinski volilni sistem, pa ga takratna Drnovškova vlada ni upoštevala. Nazadnje je dvokrožni volilni sistem na cedilu pustila Zagožnova SLS in leta ’99 v parlamentu glasovala proti.
      Če je v proporcionalnem goljufivem volilnem sistemu Cerarjeva vlada skupaj spravila skoraj 3/4 poslancev v parlamentu, potem je skrajni čas, da se volivci zamislijo in podprejo stranke na desnici. SDS ima svoje volivce, SLS naj dajo volivci še enkrat priliko, da pride k pameti in izdela popravca. Ne nazadnje bo tudi volilna podpora Brščičevemu DOMU prinesla prepotrebne volilne glasove na desnici.
      Koalicijska vlada brez sodelovanja prevarantskih in izsiljevalskih levičarjev bo prinesla rezultat in omogočila posledico, ki jo Slovenija in z njo demokracija zelo potrebujeta.
      Jaz sem že v letih pa se kljub temu za mlade še vedno trudim. Mladi se boste morali odločiti, kakšen bo vaš politični, gospodarski, zaposlitveni in socialni jutri.

     • Black_hawk

      Družbeni inženirig pa se vse da.

     • Hanzi

      SDS bo moral voditi volilno kampanijo na temo migranti, kjer je Slovenija najbolj složna.Sicer ne vem, če je pot zastraševanja najboljša, ampak bomo videli. Na DOM se ne bi preveč zanašal in tudi SLS je vprašljiv, sploh s tem vodstvom.

    • Black_hawk

     Drugo je koliko ljudi hodi na volitve in kako tej isti ljudje razmišljajo. Že zdrava pamet ti pove da migracije niso vredu.

     • Antonius

      Zdravo pamet dopovejte tistim, ki so pomagali izvoliti Šarčevo koalicijo in vsem ostalim, ki ne gredo na volitve.
      Če bi med Slovenci zdrava pamet delovala, potem s šerijatarji že od začetka ne bi imeli problemov.
      Po vsem, ker sem do sedaj že zapisal o šerijatarjih se mi zdi, da moja pamet le še ni onkraj zdrave pameti.

 • Black_hawk

  Levak hoče kaos ker v teh razmerah najlažje izvaja revolucijo, nič novega.

 • Borut Stari

  Če to oblast daje demenca pri spominu na jugoslovansko obrambo meja jih je treba opomniti kaj pomeni suverenost države.Za ilegalne prehode v obe smeri.Bolj v obratni smeri kot danes, Zapor je bil še mila kazen. Ponavadi je bila kazen šus v glavo.

  • Ctrl Delete

   Za tebe je pa lahko svinjska pištola…šus v čelu…pa v domobranski grob…brez rož in venca !!!

   • ZatonMesecnikov

    Tako kot so počeli tvoji ZZB Borci nekoč?

 • ZatonMesecnikov

  #SDS zaradi drastično povečanega števila nezakonitih prehodov meje zahteva izjemna pooblastila za Slovensko vojsko#

  Seveda pooblastil ne bo. Ker jih je zahtevala SDS.

 • Koper_nik

  Če ne bi bilo meje,ne bi bilo nezakonitosti!Tako preprosto,pa si modreci glave razbijajo!

  • Koper_nik

   Hočete biti na varni strani življenja?To ne obstoja!

 • Koper_nik

  Ni posebnih pooblastil za Pahorja!Je človek,kateri ve več!

 • Artur

  “Iz te moke ne bo kruha”Globalistična zamenjava populacije po Kalergiju in po marakeških zavezah se mora izvajati in pika tako je in tako bo še naprej nobene ovire ne sme biti kaj šele kakšna vojska, naši narodno izdajalski komunistični hlapci do globalističnih gospodarjev z ostalo nevladno sodrgo in krivosodjem šparajo vojsko in policijo seveda za posredovanje proti narodni vstaji, ko jih bo narod začel gazit kot ščurke.

 • Lisjak

  Vse bolj kaže,da ne bo več ilegalnih prehodov,ampak bodo vsi legalni.Glede tega,kako mediji pumpajo o ubogih migrantih v Bosni lahko pričakujemo,da jih bomo uvozili jim podelili azil,stanovanje,denarno pomoč….

 • MijamotoMusaši

  SDS bi bil brezobega tigra špilal v vladi ne opoziciji.

 • črnogled

  Za en teden na mejo mrtva straža,stavim da bo vsaj 1 mesec popoln mir na meji