fbpx

Se bližamo katastrofi? Slovenija je po zaslugi neodgovornega obnašanja posameznikov dosegla neslavni rekord – 707 okužb v enem dnevu!

Foto: UKC Ljubljana

Število okužb z novim koronavirusom ne pojenja. Po uradnih podatkih smo zabeležili 707 novih primerov okužb. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb (17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih), 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. 2 osebi sta umrli.

Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se je v torek popoldan sestala Vlada RS v krizni sestavi, skupaj s Svetovalno skupino Ministrstva za zdravje. Sestanek je bil namenjen usklajevanju pred sprejemom novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za 2. val okužb. 

To, da bomo danes zabeležili rekordno število okužb, je sicer po vladnem sestanku napovedal vladni govorec Jelko Kacin. V sredo po seji vlade pa bo šele znano, ali bodo sprejeti vsi ukrepi, ki so predvideni v okviru tretjega svežnja oranžne faze. Na sestanku so se predstavniki vlade soočili z morebitnimi spremembami odlokov, nekateri ministri, ki pa niso sodelovali, so dobili nalogo, do kdaj morajo pripraviti odloke, poroča STA.

Vladni govorec Jelko Kacin (Foto: STA)

Po besedah Kacina so na sestanku vsak ukrep posamično pretehtali, dogovori pa naj bi bili načeloma že usklajeni. Ker na vladi vseeno ni prišlo do celovite obravnave, govorec ni napovedal kateri ukrepi bodo zagotovo stopili v veljavo. V Odmevih je sicer omenil, da je na primer, možnen ukrep, da bo v frizerskih salonih dovoljena le ena stranka naenkrat, največ ena stranka na 20 kvadratnih metrov pa v trgovinah, na bankah in poštah. Ukrepe se pričakuje tudi v fitnesih.

Ukrepi bodo stopili v veljavo ob različnih časovnicah
Prav tako se predvideva zaprtje gostinskih lokalov, vendar ne povsod, saj se okužbe po regijah razlikujejo. Kacin se je dotaknil tudi šol in izpostavil, da tako kot je sedaj, ne bo šlo več v prihodnje. V obzir je namreč potrebno vzeti skrb za učence in učitelje. Veljavnost ukrepov bo nastopila ob različnih časovnicah.

Nina Žoher