Še ena nora odločitev ustavnega sodišča – so klonili pod pritiski Zlatana Čordića?!

Zlatan Čordić - Zlatko (Foto: STA)

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), je za STA potrdila odvetnica Nataša Pirc Musar, ki je v imenu Policijskega sindikata Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka. Za zadržanje je glasovalo 7 sodnikov (Knez, Čeferin, Jadek Pensa, Accetto, Mežnar, Pavčnik, Šugman Stubbs), proti sta bila Klemen Jaklič in Marko Šorli. Pred sodiščem je sicer sodnike za tovrstno odločitev spodbujal raper Zlatan Čordić – Zlatko. 

Na račun uvedbe pogoja PC v državni upravi je bilo vloženih že več ustavnih pobud. Domnevno naj bi jih bi bilo 250, je prejšnji teden poročal portal N1. Nekatere izmed pobud za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka bo ustavno sodišče obravnavalo absolutno prednostno. Na današnji seji je ustavno sodišče obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Vlada je z omenjenim odlokom določila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Še ena v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti. Ločena mnenja (žal znova) šele v ponedeljek,” pa je odločitev komentiral ustavni sodnik Klemen Jaklič. Kako bo odločitev vplivala na spopad z epidemijo, bo vidno že kmalu, saj številne institucije vseskozi rušijo napore za zajezitev epidemije. Medtem ko imajo številne države že več kot 70-odstotno precepljenost in sproščajo ukrepe, Slovenija ni niti blizu tega, zahvaljujoč destruktivnim silam.

Vse javne uslužbence pozval k udeležbi na novem shodu
Medtem ko večina državljank in državljanov dela, je Zlatko očitno spet našel čas, da se udeleži zborovanja, kjer naj bi se boril za pravice tistih, ki delajo v javni upravi.  V javljanju prek svoje Facebook strani Zlatko sporoča, da upa, da ustavno sodišče v zadevi odloči pametno. “V nasprotnem primeru so ogroženi marsikateri policisti, vojaki, skratka vsi javni uslužbenci, da ostanejo brez službe. Pritisk je neverjeten. Pritisk ni demokratičen. Vse javne uslužbence pozivam, da ko bo novi shod, da se nam pridružijo tisti, ki lahko. S tem jim bomo poslali jasno sporočilo, da ko postanemo enotni, pokažemo, kdo je zares tisti, ki ima oblast v Sloveniji.” 

Glede na to, da je znano, da je Zlatko nasprotnik uvajanja PCT-pogoja v vseh sferah javnega življenja, niti ne čudi, da se je pridružil somišljenikom pred Ustavnim sodiščem RS. Je pa po eni strani smešno, da sedaj poskuša ustvarjati vtis, kako naj bi se med drugim boril za pravice policistov, glede na to, da spada med tiste, ki podpihujejo proteste, ki so pred dvema tednoma povsem eskalirali, včeraj pa povzročili pravi kaos v prometu v času, ko večina ljudi odhaja iz služb. Tedaj, ko so med drugim potrebne dodatne okrepitve, ni videti, da bi kakorkoli sočustvoval s policisti, ki so primorani skrbeti za ohranjanje javnega reda in miru zaradi nekaj tisoč posameznikov v Ljubljani.

Zlatko zase pravi, da kamorkoli pride, pride v miru in z ljubeznijo. Ko se je na enem izmed protivladnih protestov spravil na našega snemalca, ko ga je sprva verbalno napadel, nato pa mu je iz rok ukradel snemalno kamero, sledu o tej ljubezni ni bilo. Ravno tako ne, ko je skupaj s svojim znancem na cesti sredi belega dne “obkrožil” direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milana Kreka in pričel z nadlegovanjem pod pretvezo, da želi odgovore na nekatera vprašanja.

Zdi se, da so nekateri za nekaj prozornosti pripravljeni storiti vse. Tudi na račun javnega zdravja. Upoštevanje ukrepov PCT in precepljenost namreč v mnogih državah dajejo rezultate v smislu, da so na dobri poti rahljanja ukrepov. Eden izmed takih ukrepov je denimo Švica. Očitno pa je naša država vedno nekakšen unikum, kjer je vse problematično.

Sara Kovač