Še ena sendvič diskreditacija! Župan Rojc Odlazkovemu mediju in STA svetuje, naj raje raziščeta bančno luknjo!

Emil Rojc (Foto: STA)

Primorske novice, ki so v posredni lasti medijskega tajkuna Martina Odlazka, poročajo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zoper ilirskobistriškega župana Emila Rojca prejela prijavo, v kateri mu očitajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine. Županu Rojcu očitajo, da naj bi dobil darilo v vrednosti 75 evrov, kar pa župan, ki je trn v peti marsikaterega zagrizenega levičarja, ker ta velikokrat pove kaj na račun nesposobne levice in je pogosto pohvalil delo odhajajoče Janševe vlade, najodločnejše zanika. 

V slovenski medijski krajini se pogosto dogaja, da se kriminal največjih razsežnosti kot so bančne luknje, pranje iranskega denarja, divje privatizacije, domačijski posli med politiki in tajkuni, kakršen je Martin Odlazek, zamegljuje z napadi na politike, ki ne spadajo v krog tranzicijske levice in sicer s tako imenovanimi “sendvič aferami”. Spomnimo, kako so medijsko uničili nekdanjo ministrico in predsednico DeSUS Aleksandro Pivec zaradi bagatele, v predvolilni kampanji pa so namesto nezakonite plače Roberta Goloba našli njeno stanovanje, afera pa je takoj po volitvah utonila v pozabo. Tokrat je na tnalu KPK župan Ilirske Bistrice in nekdanji vidni član SD Emil Rojc – in sicer zaradi 75 evrov.

“V prijavi, ki jo je prejela KPK, županu Občine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu očitajo več kaznivih dejanj. Komisija je “v okviru predhodnega preizkusa prijave ugotovila, da se del očitkov nanaša na sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine po določbah kazenskega zakonika, zaradi česar je prijavo odstopila policiji. Del prijave je komisija odstopila v pristojno reševanje nadzornemu odboru Občine Ilirska Bistrica”, navajajo Primorske novice.

Foto: posnetek zaslona

Kot poroča STA, naj bi se del prijave nanašal na očitke o nepravilnostih v poslovanju vaške skupnosti Trpčane. “Ta naj bi kot darilo županu Rojcu ob koncu lanskega leta namenila določen odstotek denarja,” navajajo in dodajajo, da se poleg prejemanja podkupnine Rojcu očita tudi sprejemanje vrednega darila, o katerem naj ne bi poročal KPK. “Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije mora namreč uradna oseba v primeru prejetega darila, katerega vrednost presega 50 evrov, o tem najkasneje v osmih dneh obvestiti KPK. Komisija prijavo v tem delu še obravnava,” dodajajo.

Preiskujejo naj bančno luknjo 
Rojc glede poročanja Primorskih novic in STA, da je dobil darilo v vrednosti 75 evrov, navaja, da to ne drži in da ga ni dobil. “Na osnovi anonimne prijave, da sem dobil darilo v vrednosti 75 evrov, za katerega trdim, da ga nisem dobil, sta STA in Primorske novice ugotovila: “Avtorica meni, da je za drsenje Slovenije na lestvici zaznave korupcije kriva toleranca družbe do koruptivnih dejanj funkcionarjev, ki bi morali biti zgled,” je povedal Rojc. V luči tega, da tako KPK kot tudi policija za gospodarski kriminal in občinski Nadzorni odbor obravnavajo, da naj bi dobil podkupnino, je Rojc prepričan, da bi se stopnja korupcije v Sloveniji znižala, če bi se STA, Primorske novice, KPK in policija ukvarjali z raziskovanjem, kaj vsebuje pet milijard bančne luknje. Ne pa s tem, kam je šlo 75 evrov iz vasi Trpčane, je jasen župan.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc (Foto: Facebook)

Spravili so se na neposlušnega župana, kritika nesposobne levice
Primorske novice, ki ekskluzivno poročajo o prijavi ilirskobistriškega župana KPK-ju, v preteklosti niso varčevale s kritikami na njegov račun. Tamkajšnja novinarka mu je očitala, da je do novinarjev žaljiv in ima šovinističen in nedostojen odnos. Rojc je na novinarska vprašanja novinarke Primorskih novic v zvezi z načrtovano gradnjo avtoceste med Postojno in Jelšanami v uradnem odgovoru med drugim pojasnil, da si občina za gradnjo avtoceste prizadeva na različne načine, vendar so pri tem med večjimi ovirami časopisni članki, “katerih avtorice so gospe novinarke s tako imenovanim kurjim sindromom. Njegovi učinki pa se, tako Rojc, kažejo v člankih na nivoju kure nesnice‘. Zaradi navedenega so Rojca prijavili Društvu novinarjev Slovenije, čeprav sam sploh ni novinar. Očitno je bila tedaj želja, da čez župana udrihajo. S kritikami na njegov račun pa niso varčevali niti v njegovi stranki SD, s katero se je župan razhajal predvsem glede vprašanja nezakonitih migracij. Županu dandanes ni ravno v pomoč, da je bil vladi Janeza Janše hvaležen na račun posluha, ko je šlo za potrebe lokalne skupnosti. Sklenjeni so bili namreč dogovori, glede katerih levosredinske vlade niso imele posluha.

Nina Žoher