fbpx

Se hecajo? Islamsko društvo na Kongresnem trgu promoviralo “pravi islam” z brošurami, kot so “Mohamed, osvoboditelj žensk”, “Pravi islam in skrajneži” …

Zbirka brošur o islamu

Prejšnji teden so pripadniki Muslimanske skupnosti Ahmadija na Kongresnem trgu postavili stojnico, na kateri so delili razne brošure, s katerimi naj bi “izobraževali” o “pravemu islamu”, ki se mu po njihovih trditvah na Zahodu godi krivica. Namreč, islam je religija miru, skoraj milijarda muslimanov po celem svetu pa živi v zmoti.

Kongresni trg, 8. marec, ob parku Zvezda stoji stojnica z brošurami o islamu. Člani Muslimanske skupnosti Ahmadija, društva za informiranje o islamu, pa imajo pri roki vse brošure, ki popravljajo vse krivice, ki se godijo islamu na Zahodu.

Ena od takih brošur, ki smo se jih odločili danes vzeti pod drobnogled, je “Pravi islam in skrajneži.” V tej brošuri želijo člani “društva za informiranje o islamu” “razjasniti” “zmote” o islamu, povezane s terorizmom, džihadom, enakopravnostjo žensk, svobodo vesti, veroizpovedi in govora, sekularno državo, zvestobo državi bivanja, univerzalnimi človekovim pravicami, monopolom nad resnico in še čem.

Zavračanje terorizma
V društvu trdijo, da je “širjenje skrajnih skupin, kot je ISIS, odvisno od nepoučenosti ljudi o islamu“. Ta trditev je zelo zanimiva, saj statistika kaže, da se ISIS ne pridružijo tisti, ki so slabo poučeni o islamu, temveč tisti, ki jih zamika redno obiskovanje mošeje. Ob tem trditi, da “več kot bo ljudi, ki so seznanjeni z islamskimi pravimi učenji – in s tem, v kar muslimani res verjamejo -, manj jih bo podleglo ISIS-ovi propagandi”, je naravnost komično, kajti zdi se, da je ravno obratno.

Manj ko so ljudje v stiku z islamom, manjša je verjetnost za njihovo simpatiziranje z raznimi islamističnimi terorističnimi organizacijami, ki ravno tako kot Muslimanska skupnost Ahmadija tudi same novačijo svoje privržence na podlagi besed v Koranu. V tem istem Koranu, v katerem po trditvah društva vsi verzi veljajo. “Pravi islam uči, da je vsak verz Korana veljaven in da ni nobenih odvečnih ali protislovnih verzov. Koran pravi, da ne vsebuje nobenih ekscesov (6:39).”

Foto: epa

Tako kot veljajo “miroljubni” verzi, tako veljajo tudi tisti, ki izrecno kličejo k nasilju, in slednjih ni tako malo. V društvu se trudijo na vse kriplje islam ločiti od njegovih privržencev. A religija brez svojih pripadnikov ne more obstati. Kar počnejo njeni privrženci, je ravno tisto, na kar se sklicujejo, da jim sveta knjiga zapoveduje.

Izgovorov, da se skozi celoten Koran niti enkrat ne uporabi izraz sveta vojna, ne more zanikati dejstva, da je sam prerok Mohamed sodeloval pri vojnih pohodih, vse v imenu vere. Izgovarjati se, da je džihad zgolj prizadevanje, širjenje sporočila korana ali obrambna vojna, je zavajajoče. Lahko si domišljamo, da si pripadniki društva prizadevajo, da bi bilo tako. A to na žalost ne spremeni resnice, ki je radikalno drugačna od njihovih domnevnih želja.

Enakopravnost žensk
V društvu se izgovarjajo, da imajo ženske v islamu priznan tako duhovni, intelektualni, ekonomski kot socialni status. Vse ob tem, ko morajo še vedno nositi naglavna prekrivala, kakršno je hidžab, za njihovo lastno dobro.

(Printscreen: spoznajkuran.si)

Iz knjige krav v Koranu 228 hadiza: “Ločene žene naj čakajo, da minejo tri mesečna perila. Ni jim dovoljeno skriti, kar je Alah ustvaril v njihovih maternicah, če verujejo v Alaha in v Zadnji dan. In njihovi možje so upravičeni, da jih vzamejo nazaj v tem obdobju, če bi hoteli pomiritev. Njim (ženam) pripada na dostojen način enako (pravic), kot so njihove dolžnosti, in možje so stopnjo nad njimi. Alah je zares Plemenit in Moder. (228)”

Že ta verz pove vse, kar je potrebno vedeti o enakopravnosti žensk. Lahko se vedno izgovarjamo in skozi zgodovino iščemo izjeme, ki bodo potrjevale pravilo. A kakor nam kaže življenje v islamskih državah, kjer ženske zahtevajo pravice in se smatra za dosežek, da se jih spusti za volan, se je potrebno vprašati, zaradi česa se to dogaja samo v državah kjer prevladuje oziroma vlada islam.

Ivan Šokić