fbpx

Se je Klakočar Zupančičeva na dunajski novoletni koncert odpeljala kar s falconom?

Fotomontaža Demokracija (Vir: Shutterstock, STA)

Predsednica Državnega zbora se je pred dnevi udeležila dunajskega novoletnega koncerta. V častni loži je sedela na povabilo avstrijskega predsednika državnega zbora Wolfganga Sobotke. V zvezi s prestižnim koncertom so se uvodoma pojavile kritike, saj so ravno na starega leta dan mediji objavili njen komentar o kapitalističnem razmišljanju znanega slovenskega podjetnika Joca Pečečnika. V zvezi s koncertom so se sedaj pojavila nova ugibanja, in sicer – kako je Klakočar Zupančičeva sploh odpotovala na Dunaj? Je tja poletela na davkoplačevalske stroške, in sicer na udobnih sedežih vladnega letala falcon? 

Da so ugibanja resnična, potrjujejo tudi uradni podatki s sledilnika letov. Flight tracker namreč jasno kaže, da je vladno letalo falcon vzletelo 1. januarja letošnjega leta malo po 9. uri zjutraj. Na Dunaju je pristalo kakšnih 40 minut kasneje. Povratni let je sledil ob 17. uri s pristankom pol ure kasneje na domačem letališču Jožeta Pučnika.

Let predsednice državnega zbora na Dunaj je za davkoplačevalce zanimiv iz več razlogov. Živimo namreč v času signaliziranja vrednot, v katerem nas politiki in estradniki (predvsem levega) političnega polja na vso moč prepričujejo o moči osebnega doprinosa h “klimatski pravičnosti”, pa tudi o družbeni odgovornosti delodajalcev. Če se ugibanja potrdijo, se bo tudi naša estradno razpoložena predsednica državnega zbora pridružila petični druščini osebkov, ki o klimatskih spremembah modrujejo na zasebnih letalih z enormnim ogljičnim odtisom in ne na – kot ena od slehernikov – javnem prevoznem sredstvu.

Podatki s sledilnika letov. Oznaka letala, ki je na novega leta dan poletelo iz Brnika proti Dunaju sovpada z oznako vladnega letala falcon. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Še posebej po njenem nedavnem medijskem pojavljanju in njeni niti misli o pretiranem in manj pretiranem kapitalizmu podjetnika Joca Pečečnika je nadvse zanimivo, da se predsednici državnega zbora uporaba vladnega letala kot simbola “kapitalistične kaste” ni zdela “pretirano kapitalistična”.

Urška Klakočar Zupančič s predsednikom avstrijskega državnega zbora Wolfgangom Sobotko. (Vir: Državni zbor)

V zvezi z letom vladnega falcona in potjo predsednice DZ na Dunaj, smo na njen kabinet naslovili naslednja novinarska vprašanja:

 

Spoštovani,

predsednica državnega zbora se je pred dnevi udeležila dunajskega novoletnega koncerta. V nekaterih medijih so se pojavila ugibanja, da je tja odpotovala z vladnim letalom falcon. Podatki iz sledilnika letov potrjujejo, da je bilo vladno letalo aktivno ravno na tej relaciji in v relevatnih časovnih okvirjih. V zvezi s tem nas zanima:

Ali lahko potrdite te informacije?
Kdo vse je bil na letu?
Koliko je stala pot?
Če se je predsednica državnega zbora odpravila na pot z drugim prevoznim sredstvom, nas zanima, s katerim in kakšni so bili prevozni stroški v tem primeru.

 

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Gal Kovač