fbpx

Se je razvpita Svetlana Makarovič s svojim preklinjanjem ugriznila v lasten rep, ko je napadla italijansko Ligo?

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Kot smo že poročali, je na sobotni manifestaciji v Izoli Svetlana Makarovič ne samo zmerjala politične nasprotnike s fašisti, pač pa tudi grdo preklinjala (več o tem TUKAJ). Sicer pa so bili kar vsi nastopajoči polni ust antifašizma, a so se pri tem krepko ugriznili v lasten rep.

Zakaj? Na prireditvi sta namreč nastopila tudi Tržačana Martin Lissiach in Marko Sosič, ki sta skupaj z Makarovičevo pričakovano napadla predsednika SDS Janeza Janšo tudi zato, ker se je pred nekaj meseci srečal s predstavniki italijanske Lige. Češ, to srečanje naj bi predstavljalo gradnjo mostov med fašisti iz različnih držav, kakor je namignil tudi povezovalec prireditve, sicer znani levičarski novinar Erik Valenčič, ki je med drugim večkrat nastopil tudi v verski oddaji Obzorja duha na TV Slovenija, očitno na povabilo redovnice Romane Kocjančič.

Toda zadeva ni tako preprosta. Namreč, Lissiach je funkcionar levičarsko usmerjene Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) iz Trsta, torej ene od krovnih organizacij tržaških Slovencev, v njej pa deluje tudi Danilo Slokar, sicer najvidnejši član Lige med tržaškimi Slovenci. Precej blizu SKGZ je tudi Marko Sosič. Kot opozarjajo naši viri, je najmanj bizarno, da ti ljudje pred slovensko javnostjo udrihajo po Ligi in govorijo, kako fašistoidna stranka je to, hkrati pa po drugi strani tolerirajo v svojih vrstah člane te iste Lige.

Zanimivo pa je tudi, da je Primorski dnevnik sredi novembra letos objavil članek o velikih kadrovskih spremembah v SKGZ, ki jo zapušča dolgoletni voditelj Rudi Pavšič, ki je bil sicer naklonjen z drugo krovno organizacijo, namreč s Svetom slovenskih organizacij (SSO). Slednjo je odhajajoči funkcionar SKGZ Tomaž Ban napadel, da je zgolj podaljšana roka stranke Slovenska skupnost (SSk). Očitno se tudi pod vtisom ideološke radikalizacije v matični Sloveniji odnosi med organizacijami v zamejstvu zaostrujejo, tudi s pomočjo takšnih prostaških prireditev, kot je bila nedavno v Izoli …