fbpx

Se nam obeta nova interpelacija? Minister Peršak je lagal svetnikom v zadevi Damjanovič, zato mora oditi

Foto: Matic Štojs. Zasedanje PEN leta 2013, Peršak v glavni vlogi.

Odkar se je minister za kulturo Tone Peršak na seji komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je razpravljala o stanju v Slovenski filharmoniji, zlagal, da se je z direktorjem Slovenske filharmonije Damjanom Damjanovičem dogovoril o odstopu, z vseh strani prihajajo pozivi k interpelaciji ministra. Damjanovič je ostro zanikal obstoj takšnega dogovora in pričakuje, da bo na čelu SF ostal do izteka svojega mandata jeseni 2018, Peršak pa je podlegel medijskim pritiskom in je še vedno odločen, da direktorja prisili v njegov odhod. Že v nekaj dneh minister po svojih besedah namreč pripravlja tudi razpis za Damjanovičevega naslednika, a se poraja vprašanje, če se bo Peršak sam sploh obdržal na položaju. Predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, namreč napoveduje interpelacijo.

Naj spomnimo, v Slovenski filharmoniji je decembra prišlo do upora zaposlenih, ki so želeli samoupravljati z javno ustanovo, med drugim pa so zahtevali tudi odstop direktorja Damjana Damjanoviča in maestra Uroša Lajovica, saj menda v orkestru med njimi ni bilo “prave kemije”. Zaposleni so šli celo tako daleč, da so odpovedali sodelovanje na tradicionalnem novoletnem koncertu v Cankarjevem domu, zaradi česar bodo v Slovenski filharmoniji z današnjim dnem kupcem vstopnic pričeli vračati denar. Nesojeni poslušalci bodo lahko vsak dan od 11. ure naprej svoj denar prevzeli pri blagajni Cankarjevega doma.

Minister za kulturo sicer lahko skladno z zakonom razreši direktorja SF, če so izpolnjeni štirje pogoji. A po naših podatkih razlogov za kaj takšnega Tone Peršak ni imel, saj zloraba položaja in nepravilnosti v poslovanju niso bile dokazane, zato so se na ministrstvu za kulturo odločili za revizijo za obdobje, ki ga ni več revidiralo Računsko sodišče. V resnici so si člani orkestra preprosto želeli izboriti večji vpliv, tj. sodelovati pri izbiri šefa dirigenta. Damjanovič je ocenil, člani orkestra nimajo pravice zahtevati tega, zato so se ga poskušali znebiti.

Stavka zaposlenih v Slovenski filharmoniji dobila političen priokus
Damjanovič je v intervjuju za Nova24TV potožil, da je stavka zaposlenih v orkestru dobila politični priokus, saj so se stavkajočim glasbenikom pridružili dobro plačani sindikalisti z jasnim političnim pečatom, z Branimirjem Štrukljem na čelu. Stavkajoče zaposlene je sprejel tudi predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.

“Žal si nekateri zaposleni vse preveč po domače predstavljajo, kako naj bi stvari potekale, seveda predvsem po njihovih predstavah in željah. Smo v organizaciji, ki je v državni oziroma javni lasti, in za nas pač veljajo določena pravila in predpisi. Če ne bi bil zahteven in strikten direktor, bi bil lahko ‘mirno v sedlu’ še sto let. Tako pa imam težave, ki so posledica pritiska, na eni strani s strani delavcev, na drugi pa politike,” je povedal Damjanovič, za katerega Peršak trdi, da bo moral letos 1. julija zapustiti položaj direktorja.

Peršak zabrusil Damjanoviču, da se odstop mora zgoditi
Damjanovič je že med omenjeno sejo zanikal obstoj takšnega medsebojnega dogovora; z ministrom Peršakom naj bi se menila le o datumu objave razpisa za direktorja filharmonije, to naj bi bil 1. julij, Damjanovič pa naj bi direktor ostal do konca mandata oktobra 2018. Naknadno je poklical Peršaka in ga prosil za dodatna pojasnila, saj sam s takšno vsebino dogovora ni bil seznanjen, a naj bi ga minister odpravil z besedami, “da je tako že obljubil članom orkestra in da se odstop mora zgoditi.”

Takšne samovoljne poteze in izjave ministra Toneta Peršaka so slovenski javnosti že dobro poznane. Demokracija je pred časom poročala, kako so se v slovenskem centru PEN februarja 2013 odločili izključiti Janeza Janšo, eden izmed članov odbora je bil tudi sedanji kulturni minister, ki je med drugim izključitev nekdanjega premierja opravičeval z besedami, “da je treba voditi narodnoosvobodilni boj (NOB)”.

Na zasedanju so se takrat temeljito dogovorili, kako bodo v javnosti na čim bolj prefinjen način opravičili Janševo izključitev, Peršak pa je nato medijem prodal novico, da ni šlo za politično gesto. Številni člani PEN so takrat odločitvi ostro nasprotovali, med drugim so svoje nestrinjanje izrazili tudi Boris Pahor, Jože Snoj, Drago Jančar, Feri Lainšček, Dimitrij Rupel in Mitja Čander, ki so vsi izstopili iz združenja.

L. S.