Še nebo je jokalo na prireditvi, kjer so obujali totalitarno preteklost in grozili s smrtjo

Transparent ob koncu proslave. (Foto: YouTube)

Minil je še en tradicionalni koncert Svetlane Makarovič, ki ga je organizirala skupaj z glasbenimi gosti. Slednjega je organizirala skupaj s svojimi tovariši, ki so obujali spomine na prejšnji sistem, iz katerega smo se mukoma in z vojno izvili pred 30 leti. Slednji so namreč prepričani, da bi si morali v Sloveniji zagotoviti “svobodo iz kletke”, torej so znova pozivali k revoluciji. Makarovičeva prav tako ni skrivala svojih teženj k ekstremni levici in odkritega nasprotovanja trenutni vladi. Prav tako so po koncu prireditve razvili sovražen transparent, kjer so znova pozivali k smrti podpornikov stranke SDS. 

V nedeljo je potekal koncert Svetlane Makarovič z naslovom “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki je potekal luči obujanja starih spominov in vrednot, ki so si jih delili partizani. Sicer slabo obiskan koncert je potekal tudi v luči upora proti trenutni oblasti, v enem izmed svojih pesmi pa slednja celo vidi “Meče novega sveta” in zaključi pesem z dvignjeno pestjo, ki jo ima za svoj slogan protestna ljudska skupščina. Nove čase povezuje z enakostjo, bratstvom in svobodo, ki jo je očitno videla v prejšnji državi, pa čeprav ni bilo nujno tako.

Znak rdeče zvezde, ki ga tudi sama ponosno nosi opiše kot poganski peterokraki znak, ki vseskozi zanje veljal kot zaščitni znak proti proti “vsakršnemu zlu”. Medtem ko so totalitarni simboli prepovedani, pa je sicer Makarovičeva prepričana, da gre za moralni simbol, ki ne napada. “Pesem se ne da zapreti v kletko obdano s sramotno rezilno žico nacifašizma, šovinizma in rasizma, ki se z obrazom sedanje vlade znova plazi med nas,” je v svojem slogu uporabila koncert za izražanje nasprotovanja trenutni vladi.

Koncert Nosil bom rdečo zvezdo (Foto: Youtube)

Med koncertom so privrženci slavili kot že tradicionalno z zastavo Jugoslavije, države, ki je že 30 let ni več. Makarovičeva tako med drugim slavi prejšnjo državo, trenutno pa skupaj s politiko umešča kot umazano. “Da bodo naši zanamci pili vodo, ki ne bo onesnažena od politike,” je dejala. Med drugim je Makarovičeva svoje občinstvo želela prepričati, da je partizanstvo vrednota, domobranstvo pa sramota. Nastopajoči pa so udeležence naslavljali kot v starih časih s tovariši in tovarišicami, kakorkoli želja po starem sistemu ni manjkalo.

Koncert kot upor trenutni oblasti
Ob Svetlani Makarovič in že omenjenih so na dogodku, ki ga je soorganiziral Festival Ljubljana, po napovedi nastopili še Ovce in Kraški ovčarji, Lara Jankovič, Jani Kovačič, Drago Mislej – Mef, Vlado Poredoš, Primož Siter, Joži Šalej, Nino De Gleria, Blaž Celarc, Jelena Ždrale, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Maša Kagao, Miha Bezeljak, Višnja Fičur, Nina Valič in Aphra Tesla, bolj kot ne pa je vsem bila skupna revolucionarna nastrojenost, ki jo poosebljajo tudi privrženci Jaše Jenulla. Koncert so na koncu zaključili s transparentom “Smrt Janšizmu, svoboda narodu” in tako še dodatno potrdili, da demokracija ni intimna opcija omenjenih udeležencev.

Sara Rančigaj