Ameriški predsednik Biden pozval k cepljenju: Število obolelih v ZDA znova narašča zaradi nizke precepljenosti in delta seva!

Datum:

Včeraj, 4. 7. 2021, so Američani proslavljali dan neodvisnosti. Ob tem je predsednik Joe Biden sodržavljane posvaril pred tem, da nevarnost covida-19 še vedno ni povsem premagana. V svojem nagovoru pred Belo hišo je zato pozval k cepljenju ter poudaril, da bodo Američani s takšno potezo izkazali največjo mero domoljubja. 

Ob tej priložnosti je predsednik ZDA Joe Biden potegnil vzporednice med državnim praznikom – dnevom neodvisnosti in bojem proti smrtonosnemu virusu: “Pred 245 leti smo razglasili neodvisnost od oddaljenega kralja. Danes smo bližje kot kdaj koli razglasitvi neodvisnosti od smrtonosnega virusa.” Ob tej priložnosti se je tudi poklonil vsem smrtnim žrtvam pandemije. Njihovo število je v ZDA ocenjeno na več kot 600 tisoč, poroča STA.

Vendar je s svojim govorom vlival optimizem, obenem pa posvaril, da epidemija še ni v celoti premagana ter izpostavil nevarnost novih različic koronavirusa, denimo delte. Obenem je še izrazil prepričanje, da lahko s svojimi prizadevanji virus tudi ustavijo, da ne bi nikdar več nadzoroval njihovih življenj. Praznovanja ob dnevu neodvisnosti so po državi potekala skoraj tako kot pred pandemijo. Bidnova administracija pa je bila navkljub prazničnemu vzdušju zaskrbljena zaradi velikega števila Američanov, ki se še vedno niso odločili za cepljenje.

Predsednik ZDA Joe Biden na obisku v cepilnem centru. (Foto: wikimedia commons)

V državi namreč niso uspeli doseči cilja – 70-odstotno precepljenost odraslih do tega pomembnega državnega praznika. V polnosti je bilo doslej cepljenjih zgolj 46 odstotkov odraslih državljanov ZDA. Delta sev koronavirusa se je v zadnjem času sicer posebej razširil v zveznih državah Utah, Arkansas in Wyoming, kar ponovno obremenjuje zdravstvene zmogljivosti. Prvi infektolog v državi Anthony Fauci je ob tem poudaril, da necepljeni predstavljajo kar 99,2 odstotka preminulih zaradi te smrtonosne bolezni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki