fbpx

Še več denarja za občine – Vlada za prihodnji dve leti ponovno občutno dvignila povprečnine

Foto: Vlada RS je še dodatno divgnila povprečnine občinam za prihodnji dve leti.

Vlada je na večerni nedeljski seji sprejela sklep o določitvi povprečnin občinam za leti 2022 in 2023. Za prihodnje leto se bo povprečnina dvignila na 645 evrov, za leto 2023 pa na 647 evrov, so na Twitterju zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Spomnimo. Vladni predlog je sprva predvideval, da se povprečnina za prihodnje leto določi v višini 638 evrov. Ta predlog so podprli v vseh treh združenjih občin – Skupnosti občin Slovenije, Združenju mestnih občin Slovenije in Združenju občin Slovenije -, a so ob tem ostajali pomisleki, ali bo tako določen znesek zadostoval za kritje vseh zakonsko določenih nalog občin.

Dvig povprečnin občinam za leto 2022 in leto 2023 (foto: UKOM)

Vlada je zdaj potrdila višjo povprečnino, kot je predvideval prvotni predlog, in sicer 645 evrov. Dogovor o povprečnini, ki so ga minister Boštjan Koritnik in predsedniki združenj občin podpisali konec septembra lani, je sicer povprečnino za leti 2021 in 2022 določil v višini 628,2 evra.

Odločitev vlade je na Twitterju pozdravil tudi premier Janez Janša, ki je zapisal: “Več denarja za razvoj celotne Slovenije. Gradimo Slovenijo.”

(sta)