fbpx

Še vedno so ljudje, ki zapeljejo na rumeno, pa ne bi smeli

Foto: J. F.

“Rezervirano za rumeno” je skupni projekt Nove generacije SLS in članov Društva paraplegikov, ki so v Ljubljani opozarjali voznike, da je mesto za invalide označeno z razlogom. Stanje se izboljšuje, a še vedno obstajajo ljudje, ki parkirajo na mestih za invalide. V tujini so problem rešili z večjimi kaznimi, kar je tudi pripomoglo k osveščanju ljudi.

Levo podpredsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine, desno organizator dogodka Sašo Krabonja (Foto: J. F.)

Levo podpredsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine, desno organizator dogodka Sašo Krabonja (Foto: J. F.)

»Hvaležni moramo biti za to, da smo zdravi in da lahko naredimo nekaj korakov več, ne pa da parkiramo na mesta, ki so namenjena invalidom,« je povedal podpredsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine. Podmladek SLS je podobno akcijo organiziral že leta 2009, rezultati pa so se hitro pokazali, zato bodo s podobnimi aktivnostmi nadaljevali.

 

 

“Invalidi si želimo le normalno vstopiti v avto”
“Največji problem je, ker ne moremo stopiti v svoje vozilo. Ne moremo odpreti vrat in z vozičkom priti v vozilo,” je razložil član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Bojan Lukežič. Veliko ljudi še vedno parkira na mesta, ki so namenjena invalidom. “Pravijo, hočete imeti parkirišče pri vhodu. Nam je vseeno, kje se parkirišče nahaja. Želimo le normalno priti v svoj avto in se odpeljati domov, ko bomo to želeli,” je dodal Lukežič.

Ozaveščenost je ključnega pomena
“Ljudje še vedno niso dovolj osveščeni. Z veseljem vsakemu prepustim svoje parkirno mesto v zamenjavo za moje noge,” je povedal član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Slavko Kranjc in dodal: “Se pa stanje izboljšuje. Parkirnih prostorov v centrih je dovolj. Tudi redarji so bolj pozorni. Se pa še vedno kdaj zgodi, da prostora ne najdeš.”

“Pomembna je tudi širina, ki jo potrebujemo za normalen vhod in izhod iz avtomobila,” je povedal Kranjc in dodal, da so v tujini ta problem rešili z visokimi kaznimi, pa tudi ljudje so postali bolj osveščeni.

Kar 10 odstotkov Slovencev ima status invalida
Organizator dogodka Sašo Krabonja je opozoril, da ima v Sloveniji kar 10 odstotkov prebivalstva status invalida. Rešitev – da bodo parkirna mesta za invalide služila svojemu namenu – pa vidi v osveščanju mladih, na primer že v avtošolah.

(Foto: J. F.

(Foto: J. F.)

V Novi Generaciji SLS verjamejo, da bo ta akcija prinesla dobre rezultate. Načrtujejo tudi več podobnih dogodkov v drugih večjih mestih po Sloveniji, saj želijo dvigniti ozaveščenost in s tem prispevati k lažjemu vsakdanu invalidov.

J. F.