Simič se ne more znebiti občutka, da je Vesel svoj položaj zlorabil za trenutno politično situacijo

Po mnenju generalnega direktorja Fursa bi predsednik Borut Pahor moral razmisliti o odpoklicu Tomaža Vesela kot predsednika računskega sodišča (Foto: STA)

“Opozicija, ki ji ideološko pripada tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, obljublja demokracijo, poštenost in še marsikaj, njihov pripadnik oziroma simpatizer pa laže o aktivnostih računskega sodišča, kar je daleč od demokracije in poštenosti,” je v svojem blogu poudaril generalni direktor Fursa mag. Ivan Simič. Vesel je namreč za Reporter povedal, da je računsko sodišče uvedlo revizijo učinkovitosti poslovanja Fursa ter da je preiskava zelo obsežna. Iz priloženega odgovora računskega sodišča izhaja, da se revizija sploh še ne izvaja, saj doslej ni bil opravljen niti uvodni razgovor s predstavniki finančne uprave – kar Vesela postavlja na laž. 

Generalni direktor Fursa mag. Ivan Simič je v svojem zadnjem blogu zapisal, da bo za lažje izražanje in boljše razumevanje uporabljal izraz lagati – pojem “lagati” Slovar slovenskega knjižnega jezika sicer opisuje kot “zavestno izjavljati, govoriti kaj neresničnega z namenom zavajati v zmoto oziroma govoriti, pripovedovati kaj, kar ne ustreza resnici.” V tem kontekstu je Simič tokrat govoril o predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu.

Posredno gre za članek, ki ga je Igor Krišnar napisal za Reporter in ga naslovil: “Nezaslišano! Prvi mož finančne uprave Ivan Simič pred volitvami podprl aktualnega predsednika vlade, njegovo delo pa preiskuje računsko sodišče”. V istem članku je novinar navedel Veselovo izjavo – slednji je namreč povedal, da gre v Simičevem primeru gre za “čustven izliv” ter ob tem  dodal: “Sicer pa so v zadnjem času standardi tako padli, da je vse možno. Treba se bo radikalno vrniti nazaj v stare vzorce apolitičnosti, čeprav bo težko, sicer bo to postalo nekaj normalnega tudi za vsakokratno naslednjo oblast.” Veselu se je namreč zdelo, da je zaradi Simičevih besed padel videz nepristranskosti. Ob tem je še pripomnil, da sam – kot predsednik računskega sodišča – kaj takega ne bi mogel reči ali zapisati niti v sanjah. Kmalu se je izkazalo drugače.

Od te njegove izjave je minilo štirinajst dni in že smo lahko na spletu zasledili Veselovo fotografijo z njegovo izjavo: “Kaj lahko izgubimo, če unovčimo svoj ‘bon za demokracijo’ in gremo na volitve? Ničesar. In kaj če ne gremo? Veliko, zelo veliko.”

Vir: zajem zaslona/Necenzurirano

Torej, če vemo, da Tomaž Vesel podpira opozicijo, je njegov poziv razumeti, da poziva na glasovanje za opozicijo, kar pa je identično Simičevi izjavi. “Zakaj predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije kritizira moje dejanje in izjavi, da on kaj takega ne bi mogel reči niti v sanjah? Kaj se je v teh dveh tednih zgodilo z njegovimi sanjami, da sedaj poziva na volitve, razen da se je zbudil in ne sanja več,” se v blogu sprašuje Simič.

V nadaljevanju že omenjenega članka je novinar zapisal, da je zanimivo, da je decembra lani računsko sodišče uvedlo revizijo učinkovitosti poslovanja Fursa za leti 2020 in 2021 v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Poenostavljeno povedano preiskujejo sume, da Furs dela finančne preiskave samo pri nasprotnikih sedanje oblasti, ne pa tudi pri njenih prijateljih. Na vprašanje novinarja pa je predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije odgovoril: “… da je preiskava zelo obsežna, uvedli pa so jo na podlagi številnih pobud, z njo želijo preveriti vse te nadzore in učinkovitost finančnih pregledov.” Vesel pričakuje, da bo preiskava kmalu zaključena: “Vse pa je odvisno od načina sodelovanja revidiranca, ki je zahtevno. Razumljivo pa je, da nisem pričakoval navdušenja z njegove strani.

Popravek članka (Vir: Reporter)

Simič je nemudoma zahteval popravek dotičnega članka, saj navedena informacija nikakor ne drži. Računsko sodišče namreč sploh še ni začelo izvajati postopka revizije. Izdalo je le Sklep o reviziji. To pomeni, da niti še ni izvedlo uvodnega razgovora s predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije, je pojasnil Simič. Še več, finančna uprava je sama pozvala računsko sodišče, naj uvede revizijski postopek od ustanovitve Finančne uprave Republike Slovenije, to je od leta 2014 dalje. To se do danes žal ni zgodilo. “Sicer pa finančna uprava vse davčne zavezance obravnava enakopravno ne glede na njihovo politično ali drugačno pripadnost,” je še poudaril Simič. Da bi dokazali svoje trditve, so še isti dan na Računsko sodišče Republike Slovenije naslovili dopis s prošnjo, da naj odgovorijo, v kateri fazi je revizija, ki se nanaša na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb.

V odgovoru Računskega sodišča je bilo zapisano:
“Računsko sodišče Republike Slovenije je 30. 3. 2022 prejelo vaš dopis, v katerem nas zaprošate za podajo informacij v zvezi z aktualnim izvajanjem revizij poslovanja Finančne uprave Republike Slovenije. Kot navajate, je računsko sodišče dne 30. 11. 2021 izdalo sklep o izvedbi revizije na FURS, katere cilj je izrek mnenja o učinkovitosti poslovanja FURS v letih 2020 in 2021, v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Z izdajo oziroma pravnomočnostjo sklepa o izvedbi revizije se je pričelo izvajanje revizije. Program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti računskega sodišča mora biti varovan kot zaupen do izteka koledarskega leta, na katero se nanaša, zato vsebinskih podrobnosti glede poteka revizije ne komentiramo. Vaše navedbe, da je pri izvajanju revizije Zaključni račun proračuna Republike Slovenije za leto 2021, ki je v teku, sodelovanje FURS z računskim sodiščem do sedaj potekalo nemoteno, lahko potrdimo. Prav tako lahko potrdimo, da smo s strani FURS v preteklih mesecih pridobili tudi pojasnila in informacije v zvezi z izvajanjem revizije Učinkovitost ravnanja s kratkoročnimi terjatvami ter informacije o izvedenih ukrepih po končanju revizije Uspešnost izterjave davka od dohodkov pravnih oseb v letu 2013 v okviru rednega spremljanja učinkov revizij po zaključenih revizijskih postopkih.”

Furs se je v glavnem ukvarjal  s ponovnimi davčnimi postopki, ki so posledica nezakonitih in neustavnih davčnih postopkov v preteklosti
Simič je nato v blogu pojasnil, da iz navedenega odgovora računskega sodišča izhaja, da je v reviziji, ki se nanaša na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb v letih 2020 in 2021, doslej izdal le sklep o izvedbi revizije, kar je vidno tudi na spletni strani računskega sodišča, revizija pa se še ne izvaja, saj do sedaj še ni bil opravljen niti uvodni razgovor s predstavniki finančne uprave. Ob tem je potrebno poudariti, da se je finančna uprava v letih 2020 in 2021 ukvarjala v glavnem s protikoronskimi ukrepi in  ponovnimi davčnimi postopki, ki so posledica nezakonitih in neustavnih davčnih postopkov v preteklosti, to je v obdobju (2014 do 2019), katerega revizijo zahtevajo na finančni upravi.

Predsednik Borut Pahor bi moral razmisliti o odpoklicu Tomaža Vesela kot predsednika računskega sodišča
“Zato je presenetljivo in neverjetno, kako lahko predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel za revijo Reporter izjavi, da je preiskava zelo obsežna, uvedli pa so jo na podlagi številnih pobud, z njo želijo preveriti vse te nadzore in učinkovitost finančnih pregledov,” je izpostavil Simič in poudaril, da nič od tega ne drži, nič od tega ni res – kar pomeni, da je predsednik računskega sodišča lagal. “Zakaj je to počel ve le on, prav gotovo pa je, da bi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor moral razmisliti o odpoklicu Tomaža Vesela kot predsednika računskega sodišča, saj predsednik računskega sodišča ne sme komentirati postopkov revizije, še manj pa lagati o njih,” je opozoril Simič, da je Vesel v konkretnem primeru počel vse to. “Zato se ne moremo znebiti občutka, da je svoj položaj zlorabil za trenutno politično situacijo. O vsem tem bomo morali obvestili tudi predsednika Republike Slovenije, saj si predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije ne more dovoliti, da z lažmi napada generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije in tudi finančno upravo,” je še zapisal generalni direktor Fursa.

Simičevo sporočilu Golobu je, da ta nima pristojnosti razglašati ga za nekompetentno osebo na vodstvenem položaju
Simič je zaključil, da opozicija, ki ji ideološko pripada tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, obljublja demokracijo, poštenost in še marsikaj, njihov pripadnik oziroma simpatizer pa laže o aktivnostih računskega sodišča, kar je daleč od demokracije in poštenosti. Po Simičevih besedah je tudi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob v intervjuju za Dnevnikov Objektiv  povedal: “Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi predpogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo. Dediščina te vlade so nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih, ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti. Dediščina so nesorazmerni in nezakoniti ukrepi, kaznovanje drugače mislečih, podrejanje družbenih podsistemov, vrsta zakonskih ukrepov.” Simič je ob tem sporočil še, da ga nihče ne bo in ne more razglašati za nekompetentno osebo na vodstvenem položaju, torej na čelu Finančne uprave Republike Slovenije. To oceno lahko dajo le uporabniki storitev Finančne uprave Republike Slovenije, in sicer davčni zavezanci. “Poleg tega mene nihče nikoli ni menjal, ampak sem zmeraj odšel sam, ker imam kam iti. Zato menim, da je za tovrstne grožnje malo prezgodaj, pa še nepotrebne so,” je poudaril generalni direktor Fursa.

Sara Bertoncelj