fbpx

Škandal: ministrica je lani zagovarjala državno ugrabitev koroških dečkov, nato ju je zlorabila še za reklamo Družinskega zakonika!

Anja Kopač Mrak (foto: STA).

Minil je mesec dni, kar sem na spletu opazil Dnevnikov intervju z ministrico Anje Kopač Mrak. Najprej sem ga bežno preletel, nato pa bolj pozorno prebral in priznam, da so me takoj zasrbeli prsti za odgovor. Kljub temu sem se zadrževal dober mesec in čakal, če se bo mogoče pojavil kdo iz stroke in z argumenti sesul hiško iz kart, ki jo z zagovarjanjem zgrešenih socialnih projektov in odločitev v javnosti zida aktualna ministrica za družino. No, to se ni zgodilo, zato je nujno, da se na ministričine neresnice in zavajanja javnosti odzovem kot socialni delavec in vodja Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev.

Anja Kopač Mrak reklamirala Družinski zakonik, češ da ga otroci, ki prestajajo podobne stiske kot koroška dečka, potrebujejo

V intervjuju se je Anja Kopač Mrak na široko razgovorila o svojih željah, da bi ljudje spet verjeli v socialno državo in ponovno zaupali njenim institucijam. Ob tem pa ni mogla iz svoje politične kože in je za poceni piar zlorabila celo nemočna koroška dečka, ki sta še vedno ujetnika njene stroke. Na hrbtih ujetih koroških dečkov je reklamirala Družinski zakonik, češ da ga otroci, ki prestajajo podobne stiske kot vnučka, potrebujejo! Ministrica pa javnosti ne pove, da CSD Velenje tudi po zdajšnji veljavni zakonodaji ni imel nikakršne osnove za brutalen odvzem koroških dečkov, ki je v skladu z ugotovitvami vseh sodišč nezakonit.

V času intervjuja je bil namreč  ponovno v ospredju primer koroških dečkov, tudi zaradi obsodbe njunega očeta za uboj njune mame. Na vprašanje novinarke Petre Mlakar, kje sta danes dečka in kako njunima starima staršema kaže v prizadevanju, da postaneta rejnika, je ministrica zanikala vsakršno vpletenost in izjavila:

“To je odmeven primer, a primerov, ko otroci potrebujejo zaščito centrov za socialno delo, je žal kar nekaj. Kot ministrica s podrobnostmi nisem seznanjena, z njimi se ukvarjajo pristojne strokovne službe in tako je prav. Minister sprejema politične odločitve, odločanje o tem, kje so otroci, pa ni stvar politike. Na mojo zahtevo me je vlada izločila iz vseh procesov v tem postopku, vendar se žal vpletanje politike v strokovno delo še vedno ni končalo.”

Ob tem je ministrica očitno »pozabila« na novinarsko konferenco lanskega aprila, na kateri se je obdala s celo vojsko strokovnjakov socialnega dela in se osebno ter strokovno vpletla v primer koroških dečkov, ker se je seznanila s podrobnostmi. Ob tem pa poskrbela še za škandal nezakonitega vpletanja Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki nima supervizorske licence in je javnost šokirala z izjavo o novih posteljicah, ki sta po njeni pripovedi nadomestili babico in dedka koroškima dečkoma.

Marca 2017 Anja Kopač Mrak še vedno ne priznava odločitev sodišč o kršenju človekovih pravic v zadevi koroških dečkov!
Na vprašanje novinarke, ali je še vedno prepričana, da so strokovni delavci Centra za socialno delo Velenje ravnali ustrezno, ko so odvzem izvedli tako, da so koroška dečka na silo odpeljali iz vrtca v rejniško družino, je Anja Kopač Mrak odgovorila z neverjetnim sprenevedanjem: “Ministrstvo se lahko pri tem zanaša samo na ugotovitve socialne inšpekcije, drugih vzvodov za ugotavljanje strokovne ustreznosti ravnanj nima. Pri svojem mnenju o ustreznosti ravnanja sem se torej opirala na ugotovitve socialne inšpekcije. Ta je presodila, da je bilo ravnaje strokovnih delavcev v največjo korist otroka, enako je menila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in tega do danes nihče ni ovrgel.” Ob teh besedah sem presenečen obstal, kajti Anja Kopač Mrak s tem sporoča, da 11. marca 2017 še vedno ne priznava skupne ugotovitve vseh sodnih instanc v Republiki Sloveniji, da so v zadevi koroških dečkov babici, dedku in vnučkoma kršene človekove pravice, zagotovljene z Ustavo RS ter mednarodnimi akti.

Ministrica namesto spoštovanja sodišč raje “zaupa” svoji nesposobni socialni inšpekciji in se izgovarja na varuhinjo človekovih pravic, ki je ugotovila, da je bil nasilen odvzem sicer nepotreben, a po njenem mnenju v skladu s koristjo otrok. Kako gre to dvoje skupaj, vesta očitno le ministrica in varuhinja. Spoštovani Anja Kopač Mrak in Vlasta Nussdorfer! Vse sodne instance so potrdile, da je CSD Velenje kršil človekove pravice vpletenim in ravnal nezakonito, s tem pa je sodišče ovrglo tudi vaše skrajno nespoštljive in nestrokovne izjave o nasilnem odvzemu koroških dečkov iz varnega okolja vrtca. Prav vrtec bi moral predstavljati najbolj varno okolje za varstvo otrok, zato sta mu babica in dedek v dobri veri zaupala svoja vnučka, zaposleni v vrtcu pa so popustili nasilju službe Anje Kopač Mrak in koroška dečka nezakonito prepustili ljudem, ki so se nato neodgovorno poigrali z njuno usodo.

40 tisoč revežev v mandatu Ivana Svetlika in Anje Kopač Mrak, vsiljen Družinski zakonik, Zakon o varstvu pred diskriminacijo in državna ugrabitev koroških dečkov najbolj nazorno pokažejo, kaj lahko Socialni demokrati danes ponudijo ljudem. Slovenska in svetovna levica se vrti v krogu pohlepa po oblasti in moralne sprevrženosti in ljudem ni zmožna ponuditi prepričljivih ter stvarnih rešitev, ne socialnih in ne političnih.

Franci Donko