fbpx

Škandalozno stanje javnih financ: Cerarjeva vlada nima realnih podatkov o proračunu

Foto: STA

Računsko sodišče je zavrnilo izrek mnenja o zbirni bilanci stanja državnega proračuna zaradi pomanjkanja revizijskih dokazov. Poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Šircelj je razkril, da država še zdaleč ni tako dober gospodar, za kakršnega se izdaja, in da Cerar sploh ne razpolaga s podatki, ki bi jih moral kot vsak dober gospodar imeti ves čas na dlani.

“Ni podatkov o osnovnih sredstvih, računalnikih, avtomobilih, zemljiščih in vseh ostalih osnovnih sredstvih. Ni zadovoljivih podatkov o dolgoročnih finančnih naložbah, ki jih ima država. V finančnem sektorju ima dolgoročno finančno naložbo v NLB, imela je naložbe v NKBM, tudi v energetiki itd. In seveda ni podatkov za dana sredstva, ki jih dajejo v upravljanje oziroma za terjatve. Za sredstva, dana v upravljanje, ni podatkov, ni jih pa tudi o terjatvah in obveznostih sklada za nasledstvo in javnega sklada banke. Z drugimi besedami to pomeni, da enostavno ni podatkov o osnovnih sredstvih, kar pomeni, da vlada ne ve, kaj ima, zato ne ve in ne more vedeti, kaj naj bi prodala in kaj kupila,” je razkril poslanec Andrej Šircelj.

Bo Miro Cerar predstavil izmišljen proračun?
Ker vlada očitno nima niti osnovnih podatkov, se poslanec SDS Andrej Šircelj sprašuje, ali je sploh smiselno, da predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pripravita predstavitev proračuna za leti 2017 in 2018, dokler ne pridobita ustreznih in točnih podatkov. “V SDS menimo, da bodo podatki, ki jih bosta dala predsednik vlade in finančna ministrica, nerealni, ker nimamo podatkov o stanju. Nerealni zaradi tega, ker ne vemo, kaj bi prodali, ker ne vemo, kaj sploh imamo in kaj bi kupili, ker ne vemo, kaj rabimo. Stanje pa je nerealno tudi zaradi tega, ker enostavno ta vlada ni zadosti dober gospodar s svojim premoženjem, ki ga ima naloženega v obliki dolgoročnih naložb v deležih v finančnem sektorju, energetskem sektorju itd. In tukaj se kaže, kako država upravlja s svojim premoženjem. Niti evidenc nima urejenih,” je kritičen Šircelj.

Neodgovorno vodenje državnih financ pa ni edina stvar, ki skrbi Andreja Širclja. Prav tako se namreč sprašuje, zakaj vlada Mira Cerarja ne spoštuje zakonodaje s področja financ in imenuje nadzornika, ki bi bdel nad javnimi financami. “Še do danes nimamo fiskalnega sveta in nimamo nadzornika, ki bi bdel nad javnimi financami. In to je nekomu v interesu, da je brez nadzornika. To je v nasprotju z ustavo in zakonodajo, za katero smo rekli, da mora biti ustanovljen fiskalni svet in da mora, seveda, tudi uspešno delovati. In to je tisto, kar nas skrbi.”

Mar vladi ne gre tako dobro, kot se hvali?
Nas pa zanima, kaj nam hoče s pomanjkljivimi finančnimi podatki vlada Mira Cerarja prikriti. Ji ne gre tako dobro, kot se hvali? Očitno držijo podatki Janeza Janše, ki jih je razkril ob vložitvi interpelacije na delo vlade, da je vlada še dodatno zadolžila Slovenijo. Spomnimo: Janša je opozoril, da je Slovenija trenutno zadolžena za več kot 32 milijard evrov, od tega pa so samo obresti visoke več kot milijardo evrov. SDS je sicer v času zadolževanja predlagala, da se denar pridobi z evropskih trgov, kar bi posledično pomenilo cenejšo sanacijo.

M. S., K. Ž.